iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η μυροφόρος και Ισαπόστολος

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η μυροφόρος και Ισαπόστολος

Εορτάζει στις 22 Ιουλίου

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΗ Αγία μυροφόρος και Ισαπόστολος Μαρία η Μαγδαληνή, καταγόταν από τα Μάγδαλα, πόλη που βρίσκεται δυτικά της θάλασσας της Γαλιλαίας.
Όταν πληροφορήθηκε για τον Χριστό, πήγε κοντά του και απαλλάχθηκε από τα δαιμόνια που την ενοχλούσαν, θέλοντας τότε να δείξει την ευγνωμοσύνη της η Μαρία για την ευεργεσία αυτή, αφοσιώθηκε με ιδιαίτερο ζήλο στην υπηρεσία του Σωτήρα Χριστού και στην συνέχεια έγινε μαθήτρια του και Τον διακονούσε. Η Μαρία η Μαγδαληνή, ακολούθησε τον Χριστό έως το πάθος Του, έγινε μυροφόρος, είδε πρώτη την Ανάσταση, όταν αργά την νύχτα του Σαββάτου είδε τον άγγελο που κύλησε την πέτρα από την θύρα του μνημείου.
Επίσης μόλις ξημέρωσε, ενώ στέκονταν κοντά στο μνημείο, είδε δύο αγγέλους με λευκά να κάθονται στο μνημείο και μετά είδε τον Χριστό, ο οποίος μάλιστα επειδή τον πέρασε για τον κηπουρό, της είπε «Μη μου άπτου» (μην με αγγίζεις).
Μετά την ανάληψη του Κυρίου, η Μαρία πήγε στην Έφεσο στον απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη.
Εκεί εκοιμήθη και ενταφιάστηκε.Τάφηκε στην είσοδο της σπηλιάς, όπου αργότερα εκοιμήθησαν οι επτά παίδες εν Εφεσω.

***

Το θαύμα των κόκκινων αυγών της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής

Το γεγονός αυτό μαρτυρείται στο Ρωσικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα. Το Ρωσικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής χτίστηκε το 1885 από τον Ρώσο Αυτοκράτορα Αλέξανδρο τον Γ’ και τους αδελφούς του εις μνήμη της μητέρας του αυτοκράτειρας Μαρίας και το οποίο βρίσκεται στη Γεθσημανή.

Η θαρραλέα Αγία δεν φοβήθηκε τίποτε και έχοντας όπλο της την αλήθεια, το δίκαιο και την Πίστη πήγε μαζί με τη Μαρία του Κλωπά στη Ρώμη, στον ίδιο τον Αυτοκράτορα Τιβέριο για να καταγγείλει τις αυθαιρεσίες των Πιλάτου, Άννα καί Καϊάφα εναντίον του Χριστού!

Και πραγματικά καταφέρνει να ιστορήσει στον Καίσαρα όλα τα θαυμαστά γεγονότα και την άδικη καταδίκη του αθώου! Όταν δε φτάνει στό σημείο που αναφέρει την Ανάσταση του Χριστού, λέγεται πως ο Τιβέριος αντέδρασε και είπε:

«Όλα να τα πιστεύσω για Αυτόν τον Ιησού. Αλλά για Ανάσταση πως να πιστέψω»; Εκείνη την ώρα περνούσε μια υπηρέτρια με ένα καλαθάκι γεμάτο αυγά και ο Καίσαρας βρήκε την ευκαιρία να προσθέσει: «Να! Εάν αυτά τα αυγά γίνουν κόκκινα, τότε και εγώ θα πιστέψω πως ο Χριστός Αναστήθηκε»!

Αμέσως τότε και αδίστακτα η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, πλησίασε την σκλάβα και άγγιξε τα αυγά, που αστραπιαία και θαυματουργικά έγινα όλα κόκκινα! Πήρε τότε ένα και το έδειξε στον έκθαμβο Τιβέριο λέγοντας:

Μαρίας της Μαγδαληνής Holy Incorrupt Right Hand of St. Mary Magdalene«Χριστός Ανέστη»! Τότε συγκλονισμένος ο καλοπροαίρετος Τιβέριος ομολογεί “Αληθώς Ανέστη” και δίνει άμεσα εντολή να φέρουν το γρηγορότερο μπροστά του στή Ρώμη από τα Ιεροσόλυμα τον Πιλάτο, τον Άννα και τον Καϊάφα!!!

Από εδώ έχουμε το έθιμο του κόκκινου αυγού! Διότι «Αληθώς Ανέστη ο Κύριος»! Και τα αυγά πρέπει να βάφονται κόκκινα και μόνον.

Η τιμωρία των πρωταιτίων της σταύρωσης του Χριστού

Έτσι λοιπόν, χάρη στο θάρρος και την απερίγραπτη πίστη της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, πιάνονται στα Ιεροσόλυμα οι πρωταίτιοι της άδικης θανάτωσης του Ιησού και με συνοδεία στρατιωτών ρίχνονται σε πλοίο που ξεκινά για τη Ρώμη! Μέσα τους οι καρδιές τους τρέμουν! Ξέρουν τί τους περιμένει! Απορούν όμως πώς το έμαθε και από ποιόν ο ίδιος ο Αυτοκράτορας! 

Εν πλώ και ενώ το πλοίο βρίσκεται πλάι στην Κρήτη, ο Καϊάφας πεθαίνει υπό φρικτούς πόνους, όποτε αναγκάζονται να τον θάψουν στο ελληνικό νησί!

Οι άλλοι δύο ένοχοι φτάνουν τελικά στη Ρώμη για να παρουσιαστούν μπροστά στο αποφασιστικό βλέμμα του Καίσαρα, ο οποίος διατάζει αμέσως να γδάρουν ένα βουβάλι και με το νωπό του δέρμα να τυλίξουν τον Άννα, που ήταν πεθερός του Καϊάφα και να τον αφήσουν στον ήλιο!!! Έτσι έσφιξε το δέρμα, συνθλίβοντας κατά τρόπο μαρτυρικό και οδυνηρό τον Άννα!

Ο Καίσαρας προστάζει τότε να φέρουν μπροστά του τον Πιλάτο. Η Αγία Μαγδαληνή λέει τότε, πώς ο Πιλάτος είχε πάρει τον άρραφο χιτώνα του Χριστού που είχε υφάνει η Παναγία και πώς τον φορά!

Πράγματι ο Αυτοκράτορας διατάζει να βγάλει τη στολή του ο καταντροπιασμένος Πιλάτος και όντως φανερώνεται ο άρραφος χιτώνας του Χριστού, που τον είχε πάρει από τους στρατιώτες!!!

Ο Καίσαρας γίνεται έξαλλος! «Πώς τόλμησες να κάνεις τέτοιον άδικο φόνο στον Ιησού που έπραξε τόσα ένδοξα και θαυμάσια;» ρώτησε και ο Πιλάτος απάντησε με τρόμο πώς «για το φόβο σου Καίσαρα…αφού το πλήθος φώναζε να τον σταυρώσω»…

ΑΓΙΑ Μαρια μαγδαληνη ΜΗ ΜΟΥ ΑΠΤΟΥ«Μα αφού άθλιε είχες εξουσία να τον απολύσεις γιατί δεν τον απέλυσες»; τον ρώτησε ο Καίσαρας και χωρίς να περιμένει απάντηση, πρόσταξε να τον κλείσουν σε μία φυλακή έξω από την πόλη μέχρι να σκεφτεί με ποιόν τρόπο θα τον σκότωνε!

Έτσι βασανιζόταν γιά καιρό ο Πιλάτος, θυμόμενος τα λόγια της γυναίκας του της Αγίας Ποπλίας να μην καταδικάσει τον Χριστό, θυμόμενος ότι ομολόγησε δημόσια πώς ήταν αθώος ο Χριστός, θυμωμένος γιατί υπέκυψε στους αδίκους και δεν τον ελευθέρωσε!

Και ενώ μία μέρα βγήκε ο Αυτοκράτορας γιά κυνήγι κοντά στον πύργο της εξωτερικής φυλακής και τόξευσε ένα θήραμα, το βέλος πήγε κατά θεία δίκη και καρφώθηκε μέσα από το παραθύρι της φυλακής επάνω στον Πιλάτο.

aatitl

Εορτάζει ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής κοντά στην δεξαμενή της πόλης Ιστιαίας της Βορείου Ευβοίας, ο οποίος αποτελεί το πρώτο κτίσμα του υπό ανέγερση μεγάλου Φιλανθρωπικού και Ιεραποστολικού Ιδρύματος της Τοπικής Εκκλησίας, κατόπιν πρωτοβουλίας του Αρχιερατικού Επιτρόπου Ιστιαίας και πολιού Ιεροκήρυκος, Αρχιμανδρίτου π. Ιγνατίου Καπνίση.

ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗς ΚΑΙ ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΚΑΠΝΙΣΗΣ 1987. Χτισμένος πάνω σε ένα λόφο με θέα από κάτω όλη την πόλη , ο ιερός ναός  της αγίας είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα Ναός τέτοιου μεγέθους , αφιερωμένος στο όνομα της Αγ. Μαρίας της Μαγδαληνής. Φυλάσσει  λείψανο της αγίας και  άλλων μαρτύρων , σε ειδικά διαμορφωμένη  μαρμάρινη λειψανοθήκη . Οι εργασίες κατασκευής και διακόσμησής  του δεν έχουν ολοκληρωθεί , παρόλα αυτά λειτουργείται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα και αξίζει να τον επισκεφτεί κάποιος  για να προσκυνήσει .

Απολυτίκιον Αγίας Μυροφόρου Μαρίας της Μαγδαληνής, Ήχος α’. Τον τάφον σου Σωτήρ
Χριστώ τω δι’ ημάς, εκ Παρθένου τεχθέντι, σεμνή Μαγδαληνή, ηκολούθεις Μαρία, αυτού τα δικαιώματα, και τους νόμους φυλάττουσα • όθεν σήμερον, την παναγίαν σου μνήμην, εορτάζοντες, αμαρτημάτων την λύσιν, ευχαίς σου λαμβάνομεν.

Κοντάκιον
Ήχος δ’. Ο υψωθείς.

Ο υπερούσιος Θεός εν τω κόσμω, μετά σαρκός επιφοιτών Μυροφόρε, σε αληθή Μαθήτριαν προσήκατο, όλην σου την έφεσιν, προς αυτόν κεκτημένην, όθεν και ιάματα, απετέλεσας πλείστα· και μεταστάσα νυν εν ουρανοίς, υπέρ του κόσμου πρεσβεύεις εκάστοτε.

Ο Οίκος

Το φως του κόσμου ο Χριστός, ανύστακτον ιδών σου, της πίστεως το όμμα, αγάπης τε το φίλτρον το αναπόσπαστον Σεμνή, πρώτη εμφανίζει εαυτόν σοι, αναστάς εκ του μνημείου, ώκιστα ελθούση μετά μύρων, και προσιούση συν δάκρυσι τω απροσπελάστω, και αυτός σοι αμειβόμενος, την του Πνεύματος θείαν ενέργειαν δωρείται, και της προς τον άναρχον Πατέρα ανόδου εμφανίζει σοι βουλήν· και πέμπει δε σε, θεία ευαγγέλια τοις κατεπτηχόσι Μύσταις της αυτού εγέρσεως απαγγείλαι. Διό μεγίστην προς αυτόν έχουσα παρρησίαν, υπέρ του κόσμου πρεσβεύεις εκάστοτε.

Μεγαλυνάριον

Τάφω προσελθούσα του Ιησού, τούτον εθεάσω, αναστάντα εκ των νεκρών. Όθεν Αποστόλοις, Μαγδαληνή Μαρία, χαράς ευηγγελίσω τα ευαγγέλια.

Advertisements

Comments are closed.