iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής της Αρμενίας και οι Αγίες Ριψιμία και Γαϊανή

Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής και Επίσκοπος της Αρμενίας 

Εορτάζει στις 30 Σεπτεμβρίου

Γρηγόριος Αρμενίας Φωτιστής _St. Gregory the Illuminator of Armenia_ Святой Григорий Просветитель Армении__Γρηγόριος ΑρμενίαςГригорий Армянский, сщмч. ΑΓ ΟΡΟΣ ΖΩΡΖΗΟ άγιος Γρηγόριος έζησε επί της  βασιλείας του Διοκλητιανού (284-305 μ.Χ.). Ήταν Πάρθος κατά την καταγωγή, υιός του Ανάκ, συγγενής του Κουσαρώ, βασιλιά της Αρμενίας. Συνελήφθη από τον βασιλιά Τηριδάτη ως χριστιανός και υπέμεινε γι’  αυτό πολλές τιμωρίες. Όταν έμαθε μάλιστα ο Τηριδάτης ότι είναι υιός του Ανάκ του Πάρθου, που δολοφόνησε τον πατέρα του, του έδεσε τα χέρια και τα πόδια και τον έστειλε στην πόλη Αράξη, όπου τον έριξαν σε ενα λάκκο 6 μέτρα βάθος, γεμάτο από δηλητηριώδη έντομα και ερπετά. Στον λάκο αυτό ,στο Χορ Βιράπ -Хор Вирап -Xor Virap (Βαθύς Λάκκος) έζησε δεκαπέντε χρόνια, τρεφόμενος κρυφά από μία γυναίκα χήρα και παρηγορούμενος θεικά από Αγγελο Κυρίου. Σημερα υπάρχει το πηγάδι αυτό ως τόπο προσευχής και προσκύνησης, αγιασμένο με τον αγώνα του αγ. Γρηγορίου,  εκει χτιστηκε το Μοναστήρι Χορ Βιράπ, στους πρόποδες του όρους Αραράτ.

Στο μεταξύ ο βασιλιάς Τηριδάτης παρεφρόνησε, έτρωγε τις σάρκες του και ζούσε μαζί με τα γουρούνια στα βουνά. Η αδελφή του Κουσαροδούκτα -Xosrovidoukht (=θυγατέρα του Xosrov),  είδε τότε ένα όνειρο κι άκουσε φωνή που έλεγε: Αν δεν βγει από τον λάκκο ο Γρηγόριος, ο Τηριδάτης δεν πρόκειται να γίνει καλά. Πράγματι, η Κουσαροδούκτα απελευθέρωσε τον Γρηγόριο, ενώ την ίδια ώρα θεραπεύτηκε και ο βασιλιάς. Κατόπιν αυτού ο Τιριδάτης αποδέχθηκε τη νέα πίστη, βαφτίστηκε χριστιανός από τον Γρηγόριοκαι το 301 με βασιλική διαταγή ανακήρυξε το χριστιανισμό επίσημη θρησκεία του αρμενικού κράτους.  Ο Γρηγόριος έγινε πρώτος επίσκοπος (=καθολικός) της Αρμενίας,και χειροτονήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Καισαρείας άγ. Λεόντιο. Εγκαθίσταται στο Vagarshapat (σήμερα Γρηγόριος ΑρμενίαςГригорий Армянский, сщмч.5225Echmiadzin) ως συνεχιστής του έργου των αγίων Αποστόλων Θαδδαίου και Βαρθολομαίου βάπτισε τους κατοίκους της, έφτιαξε πολλές Εκκλησίες, και τελος εκδήμησε προς τον Κύριο ειρηνικά.

 Η Κάρα και η αριστερά χειρα του Αγίου βρίσκονται στη Μονή Μεγ. Λαύρας Αγίου Όρους.

Η δεξιά του Αγίου βρίσκεται στό Αρμενικό Πατριαρχείο του Εστμιατζίν Αρμενίας.

Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Παναγίας Σπηλιανής Νυσίρου.

3649

Αγίες Ριψιμία, Γαϊανή και άλλες Τριακονταδύο Παρθενομάρτυρες,συνασκήτριες και φίλες της  Αγίας Νίνας Ισαποστόλου της Γεωργίας

Εορτάζουν στις 30 Σεπτεμβρίου

ΡΙΨΙΜΙΑ ΓΑΙΑΝΗ ΑΡΜΕΝΙΑΣ AgiaRipsimia-GaianiΗ Αγία Ριψιμία (ή Ριψίμη) μαρτύρησε στα χρόνια του Διοκλητιανού (284-304 μ.Χ.) το 292 μ.Χ. Ήταν όμορφη στο σώμα και σεμνή στο ήθος (κατ΄ άλλους και μοναχή). Επειδή δεν δέχτηκε την πρόταση του Διοκλητιανού να γίνει γυναίκα του, κατέφυγε μαζί με την γερόντισσα Γαϊανή, που λέγεται ότι ήταν καθηγουμένη της Ριψιμίας, στην Αρμενία. Ο βασιλιάς όμως της Αρμενίας Τηριδάτης, άκουσε για την ομορφιά της Ριψιμίας και θέλησε και αυτός να την κάνει γυναίκα του. Αλλά η αγνή Ριψιμία αρνήθηκε και έτσι κίνησε την οργή του Τηριδάτη, ο οποιος διέταξε να τη βρουν και να τη συλλάβουν. Οι απεσταλμένοι του τη βρήκαν γύρω από τα μέρη του Αραράτ, όπου κρυβόταν. Εκεί λοιπόν, οι βάρβαροι, της έβγαλαν τα μάτια, κατόπιν έκοψαν τη γλώσσα της και στο τέλος έκοψαν το σώμα της σε μικρά κομμάτια. Έτσι η Αγία Ριψιμία, παρέδωσε την αγνή ψυχή της στον στεφανοδότη Χριστό. Μαζί όμως με τη Ριψιμία, μαρτύρησαν με φρικτά βασανιστήρια και η γερόντισσα Γαΐανή, καθώς και 32 Παρθενομάρτυρες συνασκητριες τους. Τέλος, μαζί με τις Αγίες αυτές μαρτύρησαν και 70 άνδρες, που κρύβονταν σ’ εκείνα τα μέρη. 

Μόνο η Αγία Νίνα με θαυμαστό τρόπο σώθηκε από τόν θάνατο· οδηγήθηκε από αόρατο χέρι, και κρύφτηκε θαυματουργικά στα κλαδιά μιάς άγριας τριανταφυλλιάς. Ταρασσόμενη από φόβο και ικετεύοντας για τις φίλες της, ύψωσε στον ουρανό τα δακρυσμένα μάτια της, και είδε ουρανόσταλτο Άγγελο, ντυμένο μὲ φωτεινό οράριο. Συνοδευόμενος από πλήθος ουρανίων δυνάμεων, κατέβηκε από τα ύψη του ουρανού, κρατώντας στά χέρια του ευωδιάζων θυμιατήριο, ενώ από την γη, ωσάν σε συνάντησή του, ανέβαιναν οι ψυχές των Αγίων Μαρτύρων, οι οποίες περιπτύχθηκαν με τις φωτεινές ουράνιες δυνάμεις, και μαζί με αυτές ανήλθαν στόν ουρανό.

Κύριε! Κύριε! θρηνούσα έκραζε η Αγία Νίνα όταν είδε αυτά· γιατί ΡΙΨΙΜΙΑ Tombstone_of_Saint_Hripsimeεμένα την άτυχη εγκαταλείπεις στο μέσον αυτών των εχιδνών και φιδιών;

Όμως ο Άγγελος της απάντησε: Μή θλίβεσαι, μόνο περίμενε λίγο, γιατι και εσύ θα οδηγηθής στην Βασιλεία του Κυρίου της δόξης, όταν αυτή η άγρια και ακανθώδη τριανταφυλιά που σε περιβάλλει, καλυφτή από ευωδιαστά άνθη, όπως εκείνα που έχουν φυτευθή στον κήπο. Όμως τώρα σήκω και πήγαινε προς τα βόρεια,όπου υπάρχει πολύς θερισμός, αλλά δεν υπάρχουν εργάτες.

Khor Virap (meaning «deep dungeon») monastery and Mount Ararat

 Το μοναστήρι του Khor Virap-Χορ Βιράπ(Βαθύς Λάκκος) , ο τόπος που φυλακίστηκεο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής των Αρμενίων και στο βαθος μία υπέροχη θέα του Όρους Αραράτ.

Khor_Virap_1153Το πηγαδι που  φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής,6 μετρα βαθος.

Khor Virap Monastery (Armenia) The pit where Gregory the Illuminator was

Σε αυτόν τον τόπο φυλακίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Φωτιστής.

Ἀπολυτίκιον. Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείας πίστεως, τῇ γεωργίᾳ, ἐνεούργησας, βροτῶν καρδίας, κατασπείρας τὴν τοῦ Λόγου ἐπίγνωσιν, καὶ λαμπρυνθεὶς μαρτυρίου τοῖς στίγμασιν, ἱεραρχίᾳ Γρηγόριε ἔφανας. Πάτερ Ὅσιε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Comments are closed.