iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Οι Χριστιανοί θα είναι πάντοτε παρεξηγημένοι από τους γύρω τους ανθρώπους.Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ

Γέννηση του Ιησού Χριστού_ Рождество Христово_ Nativity of Christ333

Λόγοι του Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ, ”Ρήματα ζωής αιωνίου”.

ΔΑΝΙΗΛ ΣΥΜΕΩΝ Sf-Cuv-Stalpnici-Daniel-si-Simeon-Mogosoaia-2012-893x1024Η μετάνοια είναι προσωπική υπόθεση και ώρα Χάριτος. Ο άνθρωπος πρέπει μόνος του εν Χάριτι να μετανοή, ζώντας την μακαρία ταπείνωση.

– Όταν κανείς δεν κλαίη με τα μάτια, δηλαδή δεν χύνη δάκρυα, είναι καλό να έχη μετάνοια στην καρδιά.

– Συνιστώ στους μοναχούς έξω να είναι πρόσχαροι, όπως είναι οι Άγγλοι. Όταν όμως μπαίνουν στο κελλί τους, αμέσως με το κλείσιμο της πόρτας να αρχίζουν το κλάμα, μέσα σε πένθος.

– Όσοι έχουν μέσα τους την Χάρη του Θεού, συνήθως κλαίνε και απωθούν τον κόσμο. Αυτή όμως η κατάσταση είναι φυσική για τους αγίους.
– Στην ιστορία της Εκκλησίας, που γράφεται από αγίους, εκτίθεται η πορεία της πνευματικής ζωής. Σε γενικές γραμμές εξελίσσεται με τον εξής τρόπο:
Προσπαθούμε να τηρήσουμε τις εντολές του Θεού και βλέπουμε τα πάθη που μας φονεύουν και μας εμποδίζουν να τις τηρήσουμε. Αυτό δημιουργεί αφόρητο πόνο. Ο πόνος αυτός μεγαλώνει, όταν συνδυάζεται με την εγκατάλειψη του Θεού. Υποφέρουμε στην ψυχή και στο σώμα. Τότε βιώνουμε την πτώση του Αδάμ και αρχίζει η μετάνοια, η οποία ανοίγει καθαρότερα τα βάθη του εαυτού μας. Με το βαθύ πένθος αρχίζει η κάθαρση της καρδιάς. Τότε λαμβάνουμε μια νέα ενέργεια και φθάνουμε μέχρι την θεωρία του Φωτός.

Έτσι, όταν γινόμαστε “μηδέν”-χώμα, τότε γινόμαστε το υλικό για την νέα δημιουργία μας.

Σιλουανός ο Αθωνίτης_Saint Silouan, the Athonite_Силуан Афонский_ Софроний (Сахаров) Эссекс_257646Οι Χριστιανοί θα είναι πάντοτε παρεξηγημένοι από τους γύρω τους ανθρώπους.
– Οι άγιοι Πατέρες κάνουν διάκριση μεταξύ πένθους και κλαυθμού. Το πένθος είναι κατάνυξη. Μερικές φορές ο άνθρωπος που έχει πένθος ξεσπά σε δυνατούς λυγμούς που δεν είναι ψυχολογικής φύσεως, αλλά πνευματικής-χαρισματικής. Αυτό είναι κλαυθμός. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται έρημος, για να μην ακούη κανείς τον κλαυθμό. Ο μοναχός τότε δεν μπορεί να μείνη στο Μοναστήρι. Ο κλαυθμός αυξάνει τα δάκρυα.
– Στην σπηλιά της Αγίας Τριάδος (πλησίον της Μονής του Αγίου Παύλου) έκανα δυνατή προσευχή με κλαυθμό, γιατί δεν με άκουγε κανείς και είχα ελευθερία, ενώ στα Καρούλια δυσκολευόμουν, γιατί είχα γειτόνους.

– Οι μοναχοί της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος δεν έδιναν σημασία στον Γέροντα Σιλουανό. Έλεγαν  ότι τέτοιους σαν τον Γέροντα Σιλουανό έχουμε πολλούς. Επίσης, μετά την κοίμησή του ό,τι τους ζητούσαν διάφοροι από τα προσωπικά του είδη τα έδιναν. Έτσι τώρα στο Μοναστήρι δεν έχουν τίποτε από τα προσωπικά αντικείμενα του Γέροντα Σιλουανού.
Να κρατούμε την ορθόδοξη πίστη. Και, επειδή ζούμε σε δύσκολους καιρούς, θα λάβουμε μισθό περισσότερο από άλλους ανθρώπους που έζησαν τις παλαιότερες εποχές και κράτησαν την πίστη.

από το βιβλίο:«Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ» Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου,Βίος και πολιτεία του Γέροντος Σωφρονίου του ησυχαστού και θεολόγου,Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας)

ελάφια_Arabischer_Mosaizist_um_735_001

Δόξα… Καί νύν…

Λαθών ετέχθης υπό τό Σπήλαιον, αλλ’ ουρανός σε πάσιν εκήρυξεν, ώσπερ στόμα, τόν Αστέρα προβαλλόμενος Σωτήρ, Καί Μάγους σοι προσήνεγκεν, εν πίστει προσκυνούντάς σε, μεθ’ ών ελέησον ημάς.

Ωδη ζ’  Ο Ειρμός

«Οι Παίδες ευσεβεία συντραφέντες, δυσσεβούς προστάγματος καταφρονήσαντες, πυρός απειλήν ουκ εκπτοήθησαν, αλλ’ εν μέσω τής φλογός εστώτες έψαλλον, ο τών Πατέρων Θεός, ευλογητός εί».

Advertisements

Comments are closed.