iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Να εµπιστευώµαστε τον εαυτό µας στον Θεό…Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

7

Άγιος  Παΐσιος ο Αγιορείτης

“Τα αδύνατα παρά τοις άνθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ εστίν “

Όποιος παρακολουθεί τις ευεργεσίες του Θεού, μαθαίνει να εξαρτά τον εαυτό του από την θεία πρόνοια. Νιώθει μετά σαν το μωρό στην κούνια, που, αν το αφήση για λίγο η μητέρα του, αρχίζει να κλαίη, μέχρι να τρέξη πάλι κοντά του. Αν αφεθή κανείς στον Θεό, είναι μεγάλη υπόθεση.

Ειµαι σίγουρος χίλια τοις εκατό, αν δώσω τώρα σε κάποιον αυτό το πλεκτό, µέχρι να πάω στο Καλύβι µου, ο Θεός θα µου στείλει άλλο. Αλλά στην αρχή, για να µας δοκιµάση, µας αφήνει λίγο και να κρυώσουµε και να αρρωστήσουµε και εκεί χρειάζεται προσοχή. Να µην πη κανείς «Χριστέ µου, εγώ για την αγάπη σου το έδωσα και συ µ᾿ άφησες να αρρωστήσω;

images

St. Paisios of the Holy Mountainimg_7056Κάποτε βαδίζοντας στον δροµο βρήκε ένα ωραίο µεγάλο µανιτάρι. «Δόξα τω Θεώ», είπε, «στην επιστροφή θα το κόψω για να περάσω µ᾿ αυτό το βράδυ».

Όταν επέστρεψε κάποιο ζωντανό είχε φάει το µισό µανιτάρι. Δίχως να στενοχωρηθή ευχαρίστησε πάλι τον Θεό: «Δόξα τω Θεώ, τόσο έπρεπε να φάω», σκέφθηκε και το πήρε. Όταν την άλλη µέρα το πρωΐ βγήκε από το Καλύβι του, όλος ο τόπος ήταν γεµάτος µανιτάρια. Καί πάλι ευχαρίστησε τον Θεό. «Δόξα τω Θεώ» και για το ένα, και για το µισό και για τα πολλά.

Βρέθηκε κάποτε προσκυνητής στον Γέροντα και κρύωνε. «Τι να σού δώσω, βρε παιδί;», του είπε. Έψαξε, δεν βρήκε τίποτε και του έδωσε το πλεκτό που φορούσε. Μόλις έφυγε ο επισκέπτης, την ίδια ώρα ήρθε κάποιος και του έφερε δεµατάκι που περιείχε ένα πλεκτό.

Διηγήθηκε ο Γέροντας: «Ήμουν άγρυπνος και νηστικός και περίμενα το «μοτόρι», στον αρσανά της Ιβήρων. Από την εξάντληση δεν αισθανόμουν καλά.

Φοβήθηκα να μην λιποθυμήσω εκεί και με δούν οι εργάτες. Γι᾿ αυτό έκανα κουράγιο και πήγα πίσω από μια ντάνα ξύλα.

»Σκέφθηκα προς στιγμήν να παρακαλέσω την Παναγία και αμέσως είπα στον εαυτό μου: «Άθλιε, την Παναγία για το ψωμάκι την έχουμε;».Καί μόλις είπα αυτό, να η Παναγία και μου έδωσε ζεστό ψωμί και σταφύλι!Ε, από κεί και πέρα μετά…».

Κάποιος, τον οποίον ο Γέροντας θεράπευσε από ανίατη ασθένεια, ακούγοντας την διήγηση, ρώτησε έκπληκτος:

– Καλά, Γέροντα, μετά που έφαγες τις ρόγες του σταφυλιού, το κοτσάνι σού έμεινε στο χέρι;

– Καί το κοτσάνι και ψίχουλα, απάντησε με έμφαση.

ΓΕΡΩΝ ΠΑΪΣΙΟΣΟ ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ(1924-1994),Ο Ασυρµατιστής του Στρατού και του Θεού ,του Σχη (ΤΘ) Καραίσκου Δημητρίου ,ΣΕΛ 73,31
παισιοσ

Όταν εµπιστευώµαστε τον εαυτό µας στον Θεό, ο Καλός Θεός µας παρακολουθεί και µας οικονοµάει. Σαν καλός οικονόµος δίνει στον καθένα µας ο,τι του χρειάζεται και µας φροντίζει ακόµη και σέ λεπτοµέρειες για τις υλικές ανάγκες µας. Και για να καταλάβουµε την φροντίδα Του, τήν πρόνοια Του, µας δίνει ακριβώς ο,τι µας χρειάζεται….

Με την εμπιστοσύνη στον Θεό και με την ταπείνωση όλα τα προβλήματα λύνονται. Να κάνης αυτό που μπορείς εσύ και μετά να αφήνεσαι στην θεία Πρόνοια, στο θείο θέλημα. Η ελπίδα στον Θεό είναι τονισμένη πίστη είναι η μεγαλύτερη ασφάλεια για τον άνθρωπο.

Μικρό πράγμα είναι να έχει κανείς σύμμαχο τον Θεό;

Pokrov3

Απολυτίκιον Οσίου Παϊσίου Αγιορείτου Ήχος πλάγιος α΄. Τον Συνάναρχον.

Tης ενθέου αγάπης το πυρ δεξάμενος υπερβαλλούση ασκήσει εδόθης όλος Θεώ και παράκλησις πολλών ανθρώπων γέγονας, λόγους θείους νουθετών, προσευχαίς θαυματουργών Παΐσιε Θεοφόρε, και νυν πρεσβεύεις απαύστως υπέρ παντός του κόσμου, Όσιε.

 

Advertisements

Comments are closed.