iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Το να αγαπήσεις τον πλησίον σου «ως σεαυτόν» σημαίνει να τον αγαπήσεις όπως την ίδια σου την ζωή. Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης

Ακτινοβολία Αγάπης: Γέρων Σιλουανός ο Αθωνίτης (1866 -24 Σεπτεμβρίου 1938)

του ιεροδιακόνου Maxime Egger

Η αγάπη για τους εχθρούς

Σιλουανός ο Αγιορείτης_st.Silouan the Athonite_прп. Силуан Афонский-silouan_whitte_backg_0384_lgΑγάπη για τους ανθρώπους, ακόμη και για τους εχθρούς (Ματθ. 5,44). Διότι, όπως μας λέει ο γέρων Σιλουανός, είναι εύκολο να αγαπήσουμε έναν άγιο. Μπορούμε όμως να αγαπήσουμε έναν μεγάλο αμαρτωλό, κάποιον που μας προσβάλλει, που μας περιφρονεί, που μας βλάπτει, που διώκει την Εκκλησία; Να είσαι χριστιανός σημαίνει να ακολουθείς τον Χριστό που πέθανε πάνω στο σταυρό για τη σωτηρία των εχθρών Του (Λουκ. 9, 54-56), που τους συγχώρεσε. Ν’ αγαπάς τους εχθρούς σου σημαίνει να συμπάσχεις, να γνωρίζεις ότι αυτοί υποφέρουν από μεγάλο πόνο λόγω των παθών τους και επομένως να προσεύχεσαι γι’ αυτούς. Αποκορύφωμα της ευαγγελικής ζωής, σύμφωνα με το ευαγγέλιο, η αγάπη για τους εχθρούς είναι για τον Σιλουανό το έσχατο κριτήριο της «αληθινής πίστης», το «ανελέητο βαρόμετρο» της ακρίβειας της πνευματικής μας ζωής, το αδιάσειστο μέτρο του βαθμού της κοινωνίας μας με τον Θεό και της παρουσίας της Χάρης Του εντός ημών. Με άλλα λόγια, η αγάπη για τους εχθρούς είναι αυτό που, πέρα από όλους τους τύπους, τα θεολογικά κατασκευάσματα και τις μυστικές εμπειρίες, μαρτυρεί την αλήθεια της Εκκλησίας. Σ’ αυτό το σημείο, ο γέρων Σιλουανός είναι κατηγορηματικός: οποίος έχει την δύναμη της αγάπης για τους εχθρούς γνωρίζει τον Κύριο Ιησού Χριστό εν Πνεύματι και Αλήθεια. Όποιος, αντιθέτως, δεν την έχει, είναι ακόμη στα χέρια του θανάτου• η χάρη, η αγάπη του Θεού δεν υπάρχει στην πληρότητα της μέσα του και δεν έχει γνωρίσει ακόμα αληθινά τον Θεό, όπως είναι. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον πατέρα Σωφρόνιο, δεν είναι ακόμη εντελώς «ορθόδοξος» με την βαθύτερη έννοια του ορού. Και ο γέροντας προσθέτει: «Η ψυχή που δεν έχει αγάπη για τους εχθρούς δεν θα έχει ποτέ ειρήνη• θα βασανίζεται και θα κάνει και τους άλλους να υποφέρουν». Έτσι αγγίζουμε το βαθύ νόημα της δεύτερης εντολής του Χρίστου: «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν», όπως αυτή έγινε αντιληπτή και βιώθηκε από τον γέροντα Σιλουανό.

Αυτό το «ως σεαυτόν» δεν δείχνει τόσο το μέτρο, με το όποιο πρέπει να αγαπήσουμε τον πλησίον μας, όσο σημαίνει την οντολογική ενότητα, το ομοούσιο του ανθρωπίνου γένους, που με την πτώση διχάστηκε, αλλά αποκαταστάθηκε από τον Χριστό. Το να αγαπήσεις τον πλησίον σου «ως σεαυτόν» σημαίνει να τον αγαπήσεις όπως την ίδια σου την ζωή. Σημαίνει, όπως γράφει ο πατήρ Σωφρόνιος ακολουθώντας το πνεύμα του διδασκάλου του, «να ζήσεις πραγματικά όλη την ανθρωπότητα σαν να ήταν μία μόνο ζωή, μία μόνο φύση με πολλαπλά πρόσωπα. “Αν κάθε άνθρωπος, δημιουργημένος κατ’ εικόνα Θεού, κατορθώσει να περιέχει, να συμπεριλάβει στην ύπαρξη του το σύνολον της ανθρώπινης ύπαρξης, κατά τον ίδιο τρόπο που κάθε πρόσωπο της Άγιας Τριάδας φέρει την θεότητα στην πληρότητα της, τότε όλο το κακό που διαπράττεται στον κόσμο δεν θα θεωρηθεί πιο μόνον σαν κάτι που δεν έχει σχέση με μας, αλλά σαν δική μας προσωπική αμαρτία».

Τίμιος Σταυρός_Holy True Cross of Christ_ Крест_ Иисуса_ Христа028

Κύριε, όλοι οι λαοί είναι έργο των χειρών Σου. Απομάκρυνέ τους από την έχθρα και το μίσος και δώσέ τους μετάνοια, για να γνωρίσουν όλοι την αγάπη σου.

Κύριε, Συ μας έδωσες την εντολή να αγαπούμε τους εχθρούς, αλλ᾿ αυτό ξεπερνά την αμαρτωλότητά μας, αν δεν είναι μαζί μας η χάρη σου. Κύριε, σκόρπισε τη χάρη σου στη γη. Δώσε σ᾿όλους τους λαούς της γης να γευθούν την αγάπη Σου, να μάθουν πως Συ μας αγαπάς σαν μητέρα κι ακόμη πορισσότερο. Γιατί μπορεί κι η μητέρα να ξεχάση το παιδί της, αλλά Συ ποτέ, γιατί αγαπάς απείρως το πλάσμα Σου και η αγάπη δεν μπορεί να λησμονήση.

Ελεήμων Κύριε, σώσε με τον πλούτο του ελέους Σου όλους τους λαούς.

Κύριε, θέλω να περιβάλη η ειρήνη Σου όλο τον κόσμο, που τον αγάπησες τόσο πολύ και έδωσες τον μονογενή Σου Υιό για να σωθή ο κόσμος δι’ Αυτού.

Advertisements

Comments are closed.