iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ,Το φως της ψυχής του οδηγούσε τους ανθρώπους να δοξάζουν τον Πατέρα τον εν ουρανοίς.

 

ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΣΑΡΩΦ-Красавин Сергей Сергеевич0_e8e72_1b1693e4_orig

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ 
Ο άγιος της χαράς 

Ηδύπνοα και πάντερπα άνθη από τις διδαχές του Αγίου Σεραφείμ, ασκητού της ερήμου του Σάρωφ της Ρωσίας.

Σκοπός της ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος.

Να προσεύχεσθε αδιάκοπα. Να ευχαριστείτε τον Θεό για τα πάντα. Νάστε πάντα χαρούμενες. Μην αφήσετε να κυριευθήτε από πνεύμα απογοητεύσεως.

«Χαρά μου! Σε παρακαλώ, απόκτησε το πνεύμα της ειρήνης και τότε χιλιάδες ψυχές θα σωθούν γύρω σου». Η ειρήνη της ψυχής διατηρείται με την αποφυγή της κατάκρισης και την σιωπή.

Όπως το σίδερο στο αμόνι, έτσι και το θέλημά μου είναι στα χέρια του Θεού. Δεν μιλώ παρά όταν νοιώθω ότι ο Θεός με φωτίζει.

Συγκίνησε τον Κύριο με τα δάκρυα σου για να σε βοηθήση. Η καρδιά εκείνου που χύνει δάκρυα αγάπης φωτίζεται από τις αχτίνες του ηλίου της δικαιοσύνης, του Χριστού μας.

Τόσο μεγάλη είναι η χάρις που παίρνουμε με τα Άγια Μυστήρια, ώστε καθαρίζει και αναγεννά ολόκληρο τον άνθρωπο, όσο αμαρτωλός και αν υπήρξε αυτός.

Η Βασιλεία των Ουρανών είναι ειρήνη και χαρά εν Αγίω Πνεύματι. Τα έργα της πίστεως είναι αγάπη, ειρήνη, υπομονή, ευσπλαχνία, ταπείνωση, υπακοή στο θέλημα του Θεού και ζωή εν Αγίω Πνεύματι.

Άγιος Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_Sf.-Serafim-de-Sarov_1395384423_flxypmomsntc9cuΕκείνος που βαδίζει τον δρόμο της νήψεως δεν πρέπει να επιδίδεται σε άσχετες και άκαρπες συζητήσεις ούτε να ασχολείται με τις υποθέσεις των άλλων, αλλά θα πρέπει να αποσυρθή στον εαυτό του. Σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου: «μηδένα κατά την οδόν ασπάσησθε» (Λουκά 1’ 4) δηλ. μη μιλάτε χωρίς ανάγκη, εκτός αν τρέξει κανείς κοντά σας για να ακούση κάτι ωφέλιμο.

Όταν κανείς αφοσιώνεται στο δρόμο της εσωτερικής ζωής και της θεωρίας δεν πρέπει να εξασθενή και να τον εγκαταλείπη, επειδή, οι άνθρωποι που είναι προσκολλημένοι στα εξωτερικά και τα αισθησιακά τον πληγώνουν με τις αντίθετες ιδέες τους σε ότι βαθύτατα ιερό έχει μέσα του (και αγωνίζονται με κάθε τρόπο να τον αποπέμψουν από την εσωτερική ζωή με διάφορα εμπόδια).

Εκείνος που περιφρονεί τον κόσμο είναι πάντοτε χαρούμενος.

Η ιεραποστολή που γίνεται με την προσευχή, με την ένταση της εσωτερικής ζωής και το παράδειγμα, είναι η μόνη που πραγματικά έχει αξία.

Πρέπει η αγάπη για τον πλησίον μας να μην ξεπεράση τα όρια του μέτρου – «ως σεαυτόν» – και μας διασπάση απ’ την πρώτη και κύρια εντολή, δηλ. την αγάπη του Θεού.

«Αν κάποιος μας προσβάλλει με λόγο ή έργο, έλεγε ο όσιος, και εμείς υπομείνομε ευαγγελικώς τη προσβολή, να οι αλυσίδες μας, να και η πρόβεια! Αυτές οι πνευματικές αλυσίδες είναι ανώτερες από τις σιδερένιες, και η πνευματική αυτή πρόβεια ανώτερη από την υλική».

Ο Θεός μας δείχνει την αγάπη του για το ανθρώπινο γένος όχι μόνο όταν κάνουμε το καλό, αλλά ακόμα και όταν Τον προσβάλλουμε ή τον δυσαρεστούμε. Με πόση υπομονή ανέχεται τις αμαρτίες μας!! Κι όταν τιμωρεί με πόση αγάπη τιμωρεί!!

Ούτε μία μέρα μην αμελείς να διαβάζεις το Ευαγγέλιο.Θα πρέπει κανεις να μελετά τον λόγο του Θεού στην ησυχία, με προσοχή, έτσι ώστε ολόκληρος ο νους του, να βυθίζεται μέσα στις αλήθειες του Κυρίου και με τη καθοδήγηση του νόμου του να ρυθμίζει την ζωή του. Και ὁ ίδιος ὁ Κύριός μας προστάζει να διδασκόμαστε ἀπ’ αυτὲς: «Ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκειται εν αυταις ζωήν αιώνιον έχειν (Ιωάν. Ε’, 39)».

Το Πνεύμα του Θεού φέρνει αδιάκοπα στη μνήμη μας τα λόγια του Χριστού και γεμίζει τις καρδιές μας με χαρά και ειρήνη.

Άγιος Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_Sf.-Serafim-de-Sarov_k_Andreu_KorobkovyΓιά μας ο θάνατος δεν είναι παρά μια αιώνια χαρά.

“Συνήθως ο Άγιος Σεραφείμ χαιρετούσε τους επισκέπτες του με τον πασχάλιο χαιρετισμό. Ασπαζόμενος τους ανθρώπους οι οποίοι έρχονταν σε αυτόν, έλεγε “Χριστός Ανέστη”! Το χαρούμενο πρόσωπο του ασκητή, ο οποίος καταπονούσε τον εαυτό του με υπεράνθρωπους αγώνες, ήταν μία ακτίνα ουράνιου χαροποιού φωτός. Το φως της ψυχής του έλαμπε στο πρόσωπό του και οδηγούσε τους ανθρώπους να δοξάζουν τον Πατέρα τον εν ουρανοίς (Ματθ. 5, 14-16)

 «Αχ πολυαγαπημένε μου πάτερ Ιωάννη, αν γνώριζες τι χαρά και τι γλυκύτητα αναμένει στον ουρανό την ψυχή του δικαίου, τότε θα αποφάσιζες να υπομένεις με ευγνωμοσύνη, σ’ αυτή την πρόσκαιρη ζωή, όλα τα βάσανα, τους διωγμούς και τις συκοφαντίες• ακόμη και αν το ίδιο το κελλί μας ήταν γεμάτο σκουλήκια και αν ακόμα τα σκουλήκια κατάτρωγαν τις σάρκες μας κατά την διάρκεια όλης της επίγειας ζωής μας, και τότε, με όλη μας την καρδιά, έπρεπε να συγκατατεθούμε σ’ αυτό μόνο και μόνο για να μη στερηθούμε την ουράνια εκείνη χαρά την οποία ετοίμασε ο Θεός γι’ αυτούς που τον αγαπούν. Εκεί δεν υπάρχει πόνος, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός αλλά άρρητος γλυκασμός και χαράεκεί οι δίκαιοι θα λάμπουν όπως ο ήλιος. Αλλά όταν την ουράνια αυτή δόξα και χαρά δεν μπορούσε να την εκφράση ούτε αυτός ο άγιος Απόστολος Παύλος, τότε ποια άλλη ανθρώπινη γλώσσα θα μπόρεση να έκφραση την ομορφιά των ουρανίων σκηνωμάτων, τα οποία θα κατοικήσουν οι ψυχές των δικαίων;».

Απολυτίκιον Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ. Ήχος α΄.Της ερήμου πολίτης.

Αρετών συ δοχείον ανεδείχθης, θεόληπτε,και του Παρακλήτου η Χάρις,τη ψυχή σου ενώκησε· απλότητι τρόπων και στοργή, τα πλήθη προσήγες τω Θεώ, και της Χάριτος τους τρόπους, τοις αγνοούσι Πάτερ Σεραφείμ διεσάφησας.Δόξα τω σε δοξάσαντι Θεώ, δόξα τω σε χαριτώσαντι,δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν,θείον διδάσκαλον.

Comments are closed.