iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Τον πνευματικό χειμώνα τον περνάμε με υπομονή και την υπομονή την δίνει η ελπίδα της πνευματικής ανοίξεως. Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

ΕΥΡΕΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥκαι των Τιμίων Ήλων(Καρφιών) από την Αγία Ελένη_ Обретение Животворящего Креста Еленой_ Helena finding the True Cross_2

Εύρεση του Τιμίου Σταυρού και των Τιμίων Ήλων(Καρφιών) από την Αγία Ελένη το 326 μ.Χ

Εορτάζει στις 6 Μαρτίου

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

Αν θέλης να αλλάξη ο καιρός, να γίνη γλυκός, να ανθίσης και να καρπίσης, να παράγης καρπούς αρετής, πρέπει να χαίρεσαι και την παγωνιά και τις λιακάδες, γιατί όλα βοηθούν για το καλό. Τον πνευματικό χειμώνα τον περνάμε με υπομονή και την υπομονή την δίνει η ελπίδα της πνευματικής ανοίξεως. Ύστερα, το καλοκαίρι αναγνωρίζουμε το καλό του χειμώνα που γέμισε τις δεξαμενές με νερό και εξαφάνισε με τις παγωνιές όλα τα μικρόβια.
Ο Καλός Θεός όλα τα οικονόμησε σοφά για την σωτηρία μας και μας βοηθάει σαν Καλός Πατέρας· από μας χρειάζεται μόνο λίγη υπομονή.

Κάθε θλίψη να την υπομένετε με χαρά. Οι θλίψεις που μας προκαλούν οι άνθρωποι είναι πιο γλυκές από όλα τα σιρόπια που μας προσφέρουν όσοι μας αγαπούν. Βλέπεις, στους μακαρισμούς ο Χριστός δεν λέει: «μακάριοί εστε, όταν επαινέσωσιν υμάς», αλλά «μακάριοί εστε, όταν ονειδίσωσιν υμάς» , και μάλιστα «ψευδόμενοι».
Τότε ζη μέρος της χαράς του Παραδείσου επί της γής, καθώς λέει το Ευαγγέλιο: «Η βασιλεία του Θεού εντός υμών εστιν» .
Μόνον κοντά στον Χριστό βρίσκει κανείς την πραγματική, την γνήσια χαρά, γιατί μόνον ο Χριστός δίνει χαρά και παρηγοριά πραγματική. Όπου Χριστός, εκεί χαρά αληθινή και αγαλλίαση παραδεισένια.

Όσοι πέρασαν πρώτα από την Σταύρωση και αναστήθηκαν πνευματικά, ζουν την πασχαλινή χαρά. «Πάσχα, Κυρίου Πάσχα» ! Και μετά έρχεται η Πεντηκοστή!… Και όταν φθάσουν πια στην Πεντηκοστή και δεχθούν την πύρινη γλώσσα, το Άγιο Πνεύμα, τότε όλα τελειώνουν …

Στην πνευματική ζωή συμβαίνει κάτι το παράδοξο: Όταν ο άνθρωπος υπομένη για την αγάπη του Χριστού, ακόμη και μαρτύριο, πλημμυρίζει η καρδιά του από θεία ηδονή. Το ίδιο, και όταν συμμετέχη στο Πάθος του Κυρίου.
Η σταύρωση προηγείται πάντοτε της αναστάσεως και φέρνει νίκη. Ο σταυρός φέρνει δόξα. Ο Χριστός, αφού ανέβηκε πρώτα στον Γολγοθά με τον Σταυρό και αφού σταυρώθηκε, μετά από τον Σταυρό ανέβηκε στον Πατέρα. Και τώρα ο Εσταυρωμένος Χριστός γλυκαίνει τις πίκρες των ανθρώπων και ο σταυρωμένος άνθρωπος μιμείται τον Θεάνθρωπο Ιησού.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου – Πάθη και Αρετές, Λόγοι Ε΄, Ι. Ησυχαστήριον ” Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος” Σουρωτή, Θεσσαλονίκης.

Απολυτίκιον του Τιμίου Σταυρού. Ήχος α.
Σώσον Κύριε τον λαόν σου, και ευλόγησον την κληρονομίαν σου, νίκας τοις Βασιλεύσι, κατά βαρβάρων δωρούμενος, και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού σου πολίτευμα.

https://iconandlight.wordpress.com/2014/06/25/%CE%B7-%CE%BC%CF%8D%CE%B3%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%AD%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%83%CE%B1-%CE%B3%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%B1%CE%90%CF%83%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%B3%CE%B9/

***

Στον Ναό της Αναστάσεως, μετά το παρεκκλήσιο του Ακάνθινου Στεφάνου συναντούμε μεγάλη είσοδο απ’ όπου κατεβαίνοντας 29 πέτρινα σκαλιά οδηγούμαστε στο παρεκκλήσι της Αγίας Ελένης. Στην νότια πλευρά του παρεκκλησίου υπάρχει άνοιγμα προς το σπήλαιο της Ευρέσεως, από το οποίο, κατά την παράδοση, η Αγία Ελένη επιστατούσε τις εργασίες γιά την ανεύρεσιν του Τιμίου Σταυρού και πετούσε χρυσά νομίσματα στους εργάτες για να επισπεύσουν και σήμερα καλείται «Κάθισμα της Αγίας Ελένης». Από τη νότια πλευρά του παρεκκλησίου, ξεκινά άλλη σκάλα με 13 σκαλιά που μας οδηγεί στο σπήλαιο, όπου βρέθηκε ο Τίμιος και Ζωηφόρος Σταυρός, οι ήλοι και οι σταυροί των δύο ληστών. Το σπήλαιο διαιρείται σε δύο ανισοϋψή μέρη. Στο νότιο, όπου κατά την παράδοση βρέθηκε ο Σταυρός του Χριστού και εκείνοι των ληστών, και στο βόρειο, όπου ανακαλύφθηκαν οι ήλοι. Στην ανατολική πλευρά του δαπέδου του νοτίου σπηλαίου έχει τοποθετηθεί λευκοπόρφυρος ενεπίγραφος μαρμάρινη πλάκα, με το σχήμα του Σταυρού χαραγμένο η οποία δηλώνει το σημείο της Ευρέσεως του Σταυρού: Ι(ΗΣΟΥΣ) Χ(ΡΙΣΤΟΣ) ΝΙΚΑ, ΑΩΙ(1810) που ανήκει στους Ορθοδόξους.

Το παρεκκλήσι και το Σπήλαιο της Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού (2)

Εύρεση του Τιμίου Σταυρού και των Τιμίων Ήλων(Καρφιών) από την Αγία Ελένη_ Обретение Животворящего Креста Еленой_ Helena finding the True Cross_32

Σπήλαιο σημειο Εύρεσης του Τιμίου Σταυρού και Τιμίων Ήλων Ναό της Αναστάσεως _Обретение Животворящего Креста Еленой_Helena finding the True Cross_Internet-5

 

Advertisements

Comments are closed.