iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο – 14 Ιουνίου

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο ¬_Собор Дивеевских святых_7340262706_99a23587b1_b (1)

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο

Εορτάζουν στις 14 Ιουνίου

Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ εορτάζει 2 Ιανουαρίου και στις 19 Ιουλίου (ανακομιδής του αγίου λειψάνου του)
Αγία Αλεξάνδρα η Ηγουμένη (Melgunov)( 1789 )εορτάζει στις 13 Ιουνίου 
Οσία Μάρθα (Melyukova) (+ 1829 ) εορτάζει στις 21 Αυγούστου
Οσία Έλενα (Manturova) (+ 1832) εορτάζει στις 28 Μαΐου
Οσία Πελαγία Ιβάνοβνα (Serebrennikova), η δια Χριστόν Σαλή (1884) εορτάζει στις 30 Ιανουαρίου.
Οσία Παρασκευή Ιβάνοβνα, η δια Χριστόν Σαλή (Πάσα του Σάρωφ) (+1915 ), εορτάζει στις 22 Σεπτέμβρη
Οσία Μαρία Ιβάνοβνα (Fedina),η δια Χριστόν Σαλή (+ 1931) εορτάζει στις 26 Αυγούστου
Οσιομάρτυρες Ευδοκία, Δαρεία, Δαρεία και Μαρία (+ 1919) εορτάζουν στις 5 Αυγούστου
Οσία Μάρθα (Testova)(+ 1941) εορτάζει στις 13 Απριλίου
Οσία Πελαγία (Testova)(+ 1944) εορτάζει στις 21 Οκτωβρίου
Οσία Ματρώνα (Vlasova) (+1963 ) εορτάζει στις 25 Οκτωβρίου
Ιερομάρτυς επίσκοπος Σεραφείμ (Chichagov) εορτάζει στις 11 Δεκέμβρη (το 1937 πυροβολήθηκε στο Butovo).
Ιερομάρτυς επίσκοπος Σεραφείμ (Zvezdinsky) εορτάζει στις 26 Αυγούστου (το 1937 εκτελέστηκε) .
Ιερομάρτυς Ιάκωβος (Gusev) εορτάζει στις 13 Δεκεμβρίου (το 1937 πυροβολήθηκε).
Ιερομάρτυς Μιχαήλ (Gusev) εορτάζει στις 7 Νοεμβρίου (το 1937 πυροβολήθηκε).

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο ¬_Собор Дивеевских святых_1-IMG_9698

Και πάντοτε ο μπατιουσκα Σεραφείμ έλεγε: “Αν κανείς προσβάλει τις ορφανές μου (τις μοναχές), θα δεχθεί μεγάλη τιμωρία από τον Κύριο• αλλά το μεγάλο έλεος του Θεού θα εκχυθεί από τον ουρανό σε όποιον πάρει το μέρος τους και τις υποστηρίξει και τις βοηθήσει όταν βρεθούν σε ανάγκη. Οποιοσδήποτε, ακόμη και αν αναστενάξει και τις λυπηθεί με την καρδιά του θα ανταμειφθεί από τον Κύριο. Και θα σου πω κάτι, να το θυμάσαι αυτό: ευτυχισμένος είναι όποιος θα μένει είκοσι τέσσερεις ώρες στο Ντιβέιεβο του πτωχού Σεραφείμ, από το πρωί της μιας ημέρας μέχρι το πρωί της άλλης, γιατί η Μητέρα του Θεού, η Ουράνια Βασίλισσα, επισκέπτεται το Ντιβέιεβο κάθε είκοσι τέσσερεις ώρες“».«Ουκ είδον δίκαιον, λέει ο Προφήτης, εγκαταλελειμμένον, ουδέ το σπέρμα αυτού ζητούν άρτους (Ψαλμός 36: 25)»Αλλοίμονο μας αν, φροντίζοντας υπερβολικά για τον εαυτό μας, δεν επιρρίπτουμε την μέριμνά μας και την ελπίδα μας στον Θεό, ο οποίος φροντίζει για μας! Ας μην είμαστε ολιγόπιστοι, αλλά καλύτερα ας ζητούμε «πρώτον την βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται ημιν» σύμφωνα με τον λόγο του Σωτήρα μας (Ματθ. στ΄ 33).

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο ¬_Собор Дивеевских святых_ Synaxis of All Saints of Diveevo_p1916amup41pdb1k801e39103f1req3

Αλλά αλλοίμονο, ούτε ακόμη και όλοι οι θρησκεύοντες δεν θα σωθούν. Ακόμη και από τις ορφανές του, του Ντιβέιεβο, μερικές δεν θα αξιωθούν να λάβουν συγχώρηση. Αυτό του αποκαλύφθηκε σε ένα θαυμάσιο όραμα από την ίδια την Μητέρα του Θεού, το έτος 1830 στην εορτή της Κοιμήσεως.
«Η Βασίλισσα του Ουρανού, Πατέρα,- αυτό το κατέγραψε αργότερα ο πρωτοπρεσβύτερος Σαντόφσκυ, ο πνευματικός του Ντιβέιεβο – «η Ίδια η Βασίλισσα του Ουρανού επισκέφθηκε τον πτωχό Σεραφείμ. Και τί χαρά ήταν για μας, Πατέρα! Η Μητέρα του Θεού σκέπασε τον πτωχό Σεραφείμ με την ανέκφραστη καλοσύνη της. “Αγαπημένε Μου”! είπε η Υπερευλογημένη Παναγία, η Αγνή Παρθένος. “Ζήτησε μου ό,τι θέλεις”. Ακούς, Πατέρα; Τί έλεος έχει δείξει σε εμάς η Βασίλισσα του Ουρανού»!
Και ο Άγιος φωτίσθηκε ολόκληρος, ακτινοβολώντας με έκσταση.
«Και ο πτωχός Σεραφείμ», συνέχισε ο Άγιος, «λοιπόν, ο πτωχός Σεραφείμ ικέτευσε την Μητέρα του Θεού για τις ορφανές του. Και ζήτησε όλες, όλες οι μικρές ορφανές στο Γυναικείο Μοναστήρι του Σεραφείμ να σωθούν, Πατέρα. Και η Μητέρα του Θεού υποσχέθηκε να δώσει αυτήν την άφατη χαρά στον πτωχό Σεραφείμ, Πατέρα. Μόνον για τρεις δεν δόθηκε αυτή η χάρη. “Τρεις θα χαθούν”, είπε η Μητέρα του Θεού». Με την φράση αυτή, το φωτεινό πρόσωπο του Γέροντα συννέφιασε. «Η μία θα καεί, η άλλη θα κονιορτοποιηθεί από τον μύλο, και η τρίτη… Όσο και αν έχω προσπαθήσει να θυμηθώ», γράφει ο π. Σαντόφσκυ, «μου είναι αδύνατον να το κάνω. Προφανώς δεν είχε νόημα να το θυμάμαι»…

Έπειτα με ευλόγησε και με άφησε να φύγω.
Εδώ ο Άγιος ανοίγει μυστηριώδεις σελίδες από την μέλλουσα ζωή, αλλά αυτά δεν είμαστε ικανοί να τα συζητάμε εμείς με τον σαρκικό και περιορισμένο μας νου. Μόνον που εμείς οι θρησκεύοντες, πρέπει να θυμόμαστε και τις τρεις χαμένες ψυχές και εκείνους τους πολλούς «κλητούς», οι όποιοι αλλοίμονο! δεν έχουν γίνει «εκλεκτοί». Παρακάτω θα μάθουμε για την φρικτή μοίρα των δύο Ηγουμενισσών που κατακρίθηκαν. Δεν ήταν χωρίς λόγο που ο Άγιος θρηνούσε για μας που είμαστε χαλαροί. Ανάστησε μας από αυτόν τον βούρκο, Κύριε, διά των ευχών της Μητρός Σου και του Αγ. Σεραφείμ!

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_00016

Advertisements

Comments are closed.