iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Γίνε ταπεινός και συντριμμένος στην καρδιά ,ώστε να ποθήσει το Άγιο Πνεύμα να κατοικήσει μέσα σου, Άγιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής

Ανάληψη_The Ascension of the Lord_ Вознесение Господне _GdnUKLbdkh8

Άγιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής

Πάτερ , πώς μπορεί ο άνθρωπος να νικάει κάθε πειρασμό του διαβόλου ;

Η νίκη σε κάθε πειρασμό είναι η σιωπή και η ταπείνωση. Όλα τα έργα του ταπεινόφρονος είναι γνωστά στον Θεό και επαινετά από τους αγγέλους του. Γι`αυτό είναι φρικτά και φοβερά στους δαίμονες. Γίνε λοιπόν ταπεινός και συντριμμένος στην καρδιά , ώστε να ποθήσει το Άγιο Πνεύμα να κατοικήσει μέσα σου και να σου δώσει έτσι δύναμη ν`αποκρούσεις όλες τις βιοτικές μέριμνες. Γιατί διαβλέπω ότι αυτές περισσότερο σε απομακρύνουν από τον δρόμο του Θεού απασχολώντας σε με ανώφελα πράγματα. Αυτά δεν θα μας βοηθήσουν σε τίποτε , παιδί μου , την ημέρα της κρίσεως. Δεν μας έστειλε ο Κύριος σε τούτη τη ζωή , για να πνίξουμε τον εαυτό μας μέσα στις μέριμνες και τις υπερβολικές φροντίδες δελεαζόμενοι απ` τον διάβολο – μη γένοιτο !
Καλύτερα στρέψε ολόκληρο τον εαυτό σου προς τον Θεό φροντίζοντας μόνο για την ψυχή σου • κι Εκείνος έχει έννοια και για τις υλικές σου ανάγκες. Γιατί κανένας όσο κι αν φροντίζει στην παρούσα ζωή για τη σάρκα του , δεν μπορεί να προσθέσει στο ανάστημά του ένα πήχη , καθώς είπε ο Κύριος .Τι όφελος έχουμε απ`τα πράγματα του κόσμου , έστω κι αν λάχει να τα συνάξουμε όλα στις αποθήκες μας ; Στο τέλος τ`αφήνουμε εδώ. … Ποιο υλικό κέρδος μπορεί να μας σώσει τότε ; Ασφαλώς κανένα. Θα μας ζώσει από παντού το σκοτάδι , το ουαί , η αιώνια κόλαση. Γι`αυτό είναι απόλυτη ανάγκη να προσευχόμαστε αδιάλειπτα με πολλή περισυλλογή και γαλήνη. Νιώσε λοιπόν , παιδάκι μου, και βάλε καλά στην καρδιά σου όλα όσα σου λέω και από δω και μπρος κόψε τις φροντίδες και ζήσε συνετά και ευάρεστα στον Κύριό και Θεό σου.

Μ’ αυτές τις συμβουλές του ο μακάριος έφερε βαθειά κατάνυξη στην καρδιά του νέου. Τέλος εκείνος φεύγοντας έπεσε στα πόδια του και ζήτησε την ευχή του. Το ίδιο έκανε και ο Νήφων. Έπεσε κι αυτός στα πόδια του παιδιού κι έπειτα του έδωσε την ευχή του, για να φύγει.

Απόσπασμα από το βιβλίο «Ένας Ασκητής επίσκοπος, Άγιος Νήφων ο Κωνσταντιανής» του Πέτρου Ιερομονάχου (μαθητού του Αγ.Νήφωνος). Εκδόσεις Αστήρ.

Κύριέ μου Ιησού Χριστέ,
Κάποτε ο πιστός σου υπηρέτης Μωυσής σε ικέτεψε
κι έπαψες τη δίκαιη απειλή σου, που έμελλε να ξεσπάσει στους υιούς Ισραήλ.
Συ ο ίδιος, Θεέ μου, άκουσε τώρα και μένα που σε εκλιπαρώ ο αμαρτωλός
και διαφύλαξέ με σε αδιάπτωτη πνευματική αγρύπνια.
Η χάρη σου, εύσπλαχνε, ας με φωταγωγήσει.
Η ειρήνη σου, πολυέλεε, ας με υιοθετήσει δωρεάν.
Η σοφία σου, τρισάγιε, ας αναβλύσει απ΄τα χείλη μου.
Η σύνεσή σου αναμάρτητε, ας διαλύσει τους πονηρούς μου λογισμούς,
“το Πνεύμα σου το αγαθόν οδηγήση με εν γη ευθεία”.

Η ειρήνη του Θεού Πατρός και η σοφία του Υιού
και η χάρη του Αγίου Πνεύματος ας κατασκηνώσουν μέσα μου.
Ναί, άδυτε ήλιε των επουρανίων δυνάμεων!
Άκουσέ με τον φτωχό, γιατί ως τώρα από σένα έλαβα όλες τις δωρεές
κι όχι απ΄τους δικούς μου αγώνες…

Advertisements

Comments are closed.