iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Οι απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης στη φυλακή

ΠΕΤΡΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι

Εορτάζουν στις 29 Ιουνίου

Οι απόστολοι Πέτρος και Ιωάννης στη φυλακή

Μετά την Πεντηκοστή, γεμάτοι από τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος, οι Απόστολοι όχι μόνον κήρυτταν την αλήθεια για τη ζωή και το έργο του Χριστού, αλλά και θαύματα πολλά έκαναν, «σημεία και τέρατα», όπως αναφέρουν «Οι Πράξεις των Αποστόλων».

Πέτρος _Peter Apostle_апостолы Петр__ΝΑΓΚΟΡΙΤΣΙΝΟ_0_9bd7b_357258f5_origΈτσι, μόλις έβλεπαν οι άνθρωποι τους Αποστόλους, ιδιαίτερα τον Πέτρο και τον Ιωάννη, έβγαζαν αμέσως στους δρόμους και στις πλατείες τους αρρώστους τους πάνω στα κρεβάτια τους. Έφθανε να τους αγγίξουν ή και μόνο η σκιά τους να πέσει πάνω σ΄ αυτούς, για να γίνουν αμέσως καλά και να σηκωθούν απ΄ το κρεβάτι. Ακόμη κι από πόλεις και χωριά γειτονικά έφερναν στην Ιερουσαλήμ ασθενείς ή δαιμονισμένους, για να θεραπευθούν από τους Αποστόλους. Όλα αυτά δεν άρεσαν καθόλου στον Αρχιερέα ούτε στους Φαρισαίους ούτε και στους Σαδδουκαίους. Ζήλια τους κυρίεψε, γιατί απ΄ αυτούς δε γίνονταν τέτοια θαύματα.
Με εντολή τους, λοιπόν, συνέλαβαν οι στρατιώτες τον Πέτρο και τον Ιωάννη και τους σιδηροδέσανε στη φυλακή. Την ίδια νύχτα όμως παρουσιάστηκε στο δεσμωτήριο άγγελος Κυρίου. Έλυσε τα δεσμά τους, άνοιξε τις πόρτες της φυλακής και, βγάζοντας έξω τους Αποστόλους, είπε: «Να πάτε στον περίβολο του Ναού, όπου μαζεύεται πολύς κόσμος, κι εκεί, μπροστά σε όλους, με θάρρος να διδάσκετε τους ανθρώπους. Να τους πείτε όλα όσα σας έλεγε ο Κύριος κι όσα οι ίδιοι είδατε με τα μάτια σας και ζήσατε κοντά του».(Πράξ. 5, 17-42).

Οι Απόστολοι πρωί-πρωί βγήκαν στον περίβολο του Ναού κι έκαναν ό,τι τους είπε ο άγγελος.

Στο μεταξύ ο Αρχιερέας και όλο το Συνέδριο των Εβραίων έστειλαν απεσταλμένους στη φυλακή, για να φέρουν μπροστά τους τους Αποστόλους, για να τους δικάσουν. Οι απεσταλμένοι τους όμως γύρισαν και τους είπαν: «Τη φυλακή τη βρήκαμε κλειστή, τις πόρτες ασφαλισμένες και τους φύλακες στη θέση τους, αλλά, όταν ανοίξαμε να πάρουμε τους φυλακισμένους, δεν τους βρήκαμε μέσα».

Κι ενώ έμεναν σαστισμένοι να αναρωτιούνται τι να έγινε τάχα, ήρθε κάποιος και τους έφερε την είδηση: «Να, αυτοί που εσείς τους είχατε κλείσει στη φυλακή, βρίσκονται στον περίβολο του Ναού, όπου φανερά και άφοβα διδάσκουν τον λαό».

ΠΑΥΛΟΣ  ΟΡΦΤότε οι Φαρισαίοι έστειλαν τους στρατιώτες και τον αξιωματικό να φέρουν στο Συνέδριο, χωρίς βία, με το καλό, τους δύο Αποστόλους, για να τους δώσουν εξηγήσεις για το τι και γιατί τα έκαναν αυτά….

Ο αρχιερέας τους έκανε αυστηρή παρατήρηση για τη συνεχιζόμενη διδασκαλία στο Ναό. Ο Πέτρος με παρρησία διακήρυξε την Ανάσταση του Χριστού και τόνισε ότι είναι προτιμότερο να υπακούουν στο Θεό παρά στους ανθρώπους (Πράξ. 5,29-32).
Τα μέλη του Συνεδρίου όταν τ’ άκουσαν αυτά έγιναν έξαλλα και θα θανάτωναν τους Αποστόλους, αν δεν παρενέβαινε ένας νομοδιδάσκαλος, ο Γαμαλιήλ, λέγοντας για τους Αποστόλους «Αν αυτό που σκέφτονται ή αυτό που κάνουν προέρχεται από ανθρώπινη δύναμη, θα διαλυθεί μόνο του. Αν όμως προέρχεται από το Θεό, δε θα μπορέσετε να το διαλύσετε, για να μην πω ότι μπορεί να βρεθείτε τελικά και θεομάχοι (Πράξ. 5,38-39)».
Μετά από αυτά τα λόγια οι Απόστολοι, αφού μαστιγώθηκαν και απειλήθηκαν, αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σ.Γ.Α.
http://www.pemptousia.gr/2016/06/i-apostoli-petros-ke-ioannis-sti-filaki/

Απολυτίκιον Πέτρου και Παύλου Αποστόλων, Ήχος δ’.

Οι των Αποστόλων πρωτόθρονοι, και της Οικουμένης διδάσκαλοι, τω Δεσπότη των όλων πρεσβεύσατε, ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι, και ταίς ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Advertisements

Comments are closed.