iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Συμβουλές σ’ ένα παιδίατρο του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΕΡΜΟΛΑΟς ΟΡΦΑΝΟΣ

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Εορτάζει στις 27 Ιουλίου

Συμβουλές σ’ ένα παιδίατρο του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου

Παντελεήμονος μεγαλομάρτυρος Ανάργυροιpanteleimon3 Πως εξετάζεις τα παιδιά;

— Έτσι…

— Άκουσε να σου πω. Την ώρα που εξετάζεις το κάθε παιδάκι θα κάνεις μέσα σου ένθερμη προσευχή με αγάπη: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησε τον δούλο σου».

(Και λέγοντας αυτά έπαιρνε βαθιά εισπνοή, άνοιγε τα χέρια του).

Να έτσι, με ανοιχτή καρδιά θα παρακαλείς για το κάθε παιδάκι. Είναι μία ψυχούλα που έστειλε ο Θεός στα χέρια σου. Και καθώς θ’ ακουμπάς το χέρι σου στο κεφαλάκι τους και θα προσεύχεσαι ένθερμα μέσα σου, η χάρις του Θεού θα μεταγγίζεται στην ψυχούλα του παιδιού.
Όλα αυτά μυστικά. Δεν θα καταλαβαίνουν τίποτα οι άλλοι.
Θα τους δίνεις τα φάρμακα που λέει η επιστήμη σου, αλλά τελικά ο Χριστός θα θεραπεύει το παιδί, που παρακαλείς εσύ και οι γονείς του.
Άλλη φορά του είπε:

— Δεν σε βλέπω να εξετάζεις τα παιδιά όπως σου είπα. Σε τρώει η ρουτίνα και ξεχνιέσαι.
Μωρέ, δώσου στον Χριστό, και πρόσφερέ Του αυτά τα πλασματάκια με την προσευχή σου, να τα αγιάζεις!
Είδες, ο Χριστός θεράπευε χρησιμοποιώντας αισθητό τρόπο, είτε τους έπιανε το χέρι ή ήγγιζε τους οφθαλμούς, τη γλώσσα, έτσι θα κάνεις κι εσύ. Πιάνοντας στην αγκαλιά σου το μικρό παιδί ή πιάνοντας το χέρι του μεγάλου, με την δοσμένη στο Χριστό έντονη και θερμή προσευχή σου, μετάγγιζέ τους χάρη Θεού.

Το ίδιο δεν κάνει και ο ιερεύς σε κάθε μυστήριο; Για να έλθει η χάρις του Αγίου Πνεύματος, βάζει αισθητά το χέρι του στο κεφάλι του εξομολογουμένου, του χειροτονουμένου, του νυμφευομένου, του βαπτιζομένου κ.λπ.

Είναι μυστική δύναμις η προσευχή, που μεταδίδεται μυστικά στην ψυχή του άλλου.

Από το βιβλίο “Η θεική φλόγα που άναψε στην καρδιά μου ο Γέρων Πορφύριος

Παντελεήμων ο Ιαματικός ¬¬_ St Panteleimon all-compassionate_ Святой Пантелеймон целителяSf.-Pantelimonpante

• Έχω κάνει κι εγώ έρευνα για τον καρκίνο και έχω βρει αρκετά στοιχεία. Ο καρκίνος κυρίως βγαίνει σε μπερδεμένες ψυχές, σε αγχώδεις ανθρώπους, σε βασανισμένους από διάφορα γεγονότα, σε καταπιεσμένους. Όταν πάθεις κάτι και σου πουν ότι είναι καρκίνος, πρέπει να δοθείς πολύ στην αγάπη του Θεού. Να ηρεμήσεις, να ησυχάσεις, ν’ αγαπήσεις τον κόσμο, να τ’ αγαπήσεις όλα. Να είσαι όλο αγάπη και δοξολογία στο Θεό και να αγιάσει η ψυχή σου. Κι όταν αγιάσει η ψυχή σου, όταν προσκολληθείς στο Θεό και γίνει ηρεμία, το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό και όλα τα συστήματα του οργανισμού θα ηρεμήσουν, και τότε ο καρκίνος, αν δεν θεραπευθεί, τουλάχιστον θα μείνει εκεί πού βρίσκεται…

Και θυμάμαι τον γέροντα που είπε:
ο Θεός δεν άνοιξε το μυαλό των γιατρών, για να βρουν την θεραπεία του καρκίνου, που είναι μπροστά στα μάτια τους, διότι «είδε ότι έτσι γέμισε ο Παράδεισος».

• Σου είπαν ότι έχεις AIDS. Αλλά, όταν λένε έτσι, πρέπει να είσαι γεμάτος χαρά. Όχι, έχω αυτή την αρρώστια, συνεπώς θα πεθάνω… Τίποτα! Θα μελετήσεις τη Γραφή. Θα δεις ότι δεν υπάρχει θάνατος και ότι όποιος πιστεύει στα λόγια του Θεού δεν πεθαίνει ποτέ!

«Γέρων Πορφύριος – Ο πνευματικός πατέρας και παιδαγωγός», Γεώργιος Κρουσταλάκης, Καθηγητού της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Εκδόσεις  «Ιχνηλασία», 1997 . 

***

Απολυτίκιον Αγίου Παντελεήμονος. Ήχος γ’

Αθλοφόρε άγιε, και ιαματικέ Παντελεήμον, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν, παράσχη ταις ψυχαίς ημών.

Comments are closed.