iconandlight

Iconography and Hand painted icons

«Άγιε Γεώργη μου, να με πας στο σπίτι».

Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος _Saint George the Trophy-bearer_ Святой Георгий Победоносец_წმინდა გიორგი გმირავს_80501_original58106_original

Άγιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός του Σαμτάβρο Μτσχέτας της Γεωργίας
Εορτάζει στις 2 Νοεμβρίου 

  «τις ημάς χωρίσει από της αγάπης του Χριστού; Θλίψις ή στενοχωρία ή διωγμός ή λιμός ή γυμνότης ή κίνδυνος ή μάχαιρα;» (Ρωμ. 8, 35).
«τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα τους σοφούς καταισχύνη, και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά, και τα αγενή του κόσμου και τα εξουθενημένα εξελέξατο ο Θεός, και τα μη όντα, ίνα τα όντα καταργήση» ( Α Κορ. 1,27-28)

Γαβριήλ του Σαμτάβρο_Γεωργίας_Mama Gabrieli_წმ. ღირსი მამა გაბრიელი აღმსარებელი-სალოსი_Святой Гавриил Самтаврийский-St. Gabriel the Confessor of saint_gabrielΟ Άγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός και Ομολογητής ο Γεωργιανός γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1926 στην Τυφλίδα.Ο πατέρας του ήταν φανατικός κομμουνιστής.Η μητέρα του , αργότερα έγινε μοναχή με το όνομα Άννα. Για σαράντα χρόνια έζησε σε νεκροταφεία,φυλακές και ψυχιατρεία.Επί δεκαπέντε χρόνια ζητιάνευε ταπεινωμένος, λοιδωρούμενος και περιφρονημένος απ’όλους.
Η ”σαλότητά” του άρχισε να εκδηλώνεται την 1 Μαίου 1965. Σ’αυτήν την επίσημη για τους κομμουνιστές ημέρα,παρουσία των αρχών,είχε συγκεντρωθεί μεγάλο πλήθος στην κεντρική πλατεία της Τυφλίδας. Πίσω από τους επισημους δυο τεράστια πορτραίτα του Στάλιν 12μετρη φωτογραφία και του Λένιν κάλυπταν το κτίριο του ανωτάτου Σοβιέτ. Ανέβηκε στον πρώτο όροφο και τα έκαψε περιλουζοντας τα με βενζίνη.Συνελήφθη από την Κα-Γκε-Μπε. 

Όλοι ήθελαν να πατήσουν αυτόν τον ”εχθρό του λαού” για να δείξουν τον ζήλο τους.Για έναν μήνα ήταν στο νοσοκομείο αναίσθητος. Μετά από πολλά χρόνια τον έβγαλαν από τη φυλακή αφού του έδωσαν ένα ”πιστοποιητικό τρέλλας”.Ζούσε μαζί με τη μητέρα του. Κανείς δεν τον δεχόνταν σπίτι του,ούτε σε καμία δουλειά.Όλοι τον ήξεραν και τον φοβόνταν. Για πολύ καιρό ο μοναχός Γαβριήλ ζούσε περιφρονημένος και διωκόμενος από τους ανθρώπους. Μυστικά αποτραβιόνταν σε μια μικρή σπηλιά που είχε σκάψει σ’έναν βράχο και προσευχόνταν με δάκρυα. Όταν ο καιρός των διωγμών πέρασε,πολλοί άνθρωποι άρχισαν να αναζητούν στο πρόσωπό του έναν πνευματικό καθοδηγητή. Είχε το προορατικό χάρισμα ενώ υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για θαύματα που έχει επιτελέσει. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αποτραβήχθηκε στη Μονή της αγίας Νίνας  Σαμτάβρο-Mtskheta όπου έγινε αρχιμανδρίτης και όπου και τον κήδεψαν. Εκοιμήθη στις 2 Νοεμβρίου 1995.
– Γέροντα, τί πρέπει να κάνουμε όταν θέλουμε να παρακαλέσουμε έναν Άγιο για κάτι;
– Πρώτα να κάνετε το σταυρό σας στο Όνομα της Αγίας Τριάδος. Μετά πείτε την προσευχή της Παναγίας ”Χαίρε, Κεχαριτωμένη Μαρία” και ύστερα επικαλεστείτε τον Άγιο τρείς φορές. Για παράδειγμα: ”Άγιε μεγαλομάρτυρα Γεώργιε, παρακάλεσε τον Θεό για μας!”, και ύστερα ζητήστε εκείνο που θέλετε, αλλά αυτό να είναι χρήσιμο για την ψυχή. Αυτό να ζητάτε.

Από το βιβλίο: Ο Άγιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός και Ομολογητής, 1929-1995, Μαλχάζι Τζινόρια, μτφρ. Νάνα Μερκβιλάτζε, Αθήνα 2013

Η αείμνηστη Τατιανή Σαββίδου γεννήθηκε το έτος 1905 στο Καρς της Μ. Ασίας.  Η οικογένειά της ήταν πολυμελής και εκ παραδόσεως πιστή και ευλαβής. Λόγω του Ρωσσοτουρκικού πολέμου αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα μέρη της Ουκρανίας. Εκεί η Τατιανή τελείωσε το Δημοτικό σχολείο και έμαθε ρωσσικά άπταιστα. Όταν όμως επεκράτησαν οι κομμουνιστές, ήλθε η οικογένειά της στην Ελλάδα το έτος 1922.Ο πρώτος τόπος που στάθμευσαν ήταν η Μακρόνησος όπου τους κράτησαν σε «καραντίνα». Εκεί απεβίωσαν οι γονείς της και τα αδέλφια της. Αυτή με τα δύο μεγαλύτερα αδέρφια που επέζησαν μετά από περιπέτειες δύο μηνών σε διάφορα μέρη της Ελλάδος, ήρθαν στην Πτολεμαΐδα. Παντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε μονίμως στην Βέροια.

Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος_ св вмч Георгий победоносец_St. George the Trophy-bearer_წმინდა გიორგი გმირავს_23a002-a

Η μεγάλη της χαρά ήταν η προσευχή. Έλεγε συχνά: «Αγαπώ τον Θεό». Παρακινούσε πάντοτε και τους γύρω της με την φράση της υμνογραφίας: «Τέκνα, αγαπάτε τον Θεόν και μηδέν ανταλλάσετε της αγάπης αυτού».«Τι να σας πω, παιδιά μου; Τι λέγει ο Απόστολος Παύλος; «Τη προσευχή προσκαρτερούντες» (Ρωμ. 12.). Και εμείς δεν πρέπει να είμαστε ράθυμοι και οκνηροί στην προσευχή.

Χαρακτηριστικά έλεγε: «Θέλω όλοι να με ξεχάσετε. Αφήστε με μόνη με τον Θεό».Την ημέρα απασχολείτο με τις δουλειές του σπιτιού και με την μελέτη της Αγίας Γραφής και το απόγευμα πήγαινε στον Εσπερινό και καθόταν στο ναό του αγίου Γεωργίου μέχρις τις δύο μετά τα μεσάνυχτα.Προσευχόταν συνήθως γονατιστή με υψωμένα τα χέρια προς την Παναγία και βυθιζόταν στην προσευχή. 

Μία νύχτα, τότε που ήταν φόβος και κίνδυνος να κυκλοφορής έξω στους δρόμους, η κυρά-Τατιανή φεύγοντας από το ναό για το σπίτι της είπε στον άγιο Γεώργιο «Άγιε Γεώργη μου, να με πας στο σπίτι». Ενώ βάδιζε άκουγε δίπλα της βήματα αλόγου. Μόλις έφθασε σπίτι της άκουσε από τον αόρατο συνοδό της να λέη: «Καληνύχτα». Τότε κατάλαβε ότι ήταν ο Άγιος Γεώργιος που την συνώδευσε μέχρι το σπίτι της.

Απόσπασμα από το βιβλίο “Ασκητές μέσα στον κόσμο”, 2013, Ιερό Ησυχαστήριο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, Α’ Τόμος, σελ. 161.

Γεώργιε παμμάκαρ, αρωμάτιζον κόσμω, θαυμάτων χάριτας.

Ήχος δ’.

Εν θαλάσση με πλέοντα, εν οδώ με βαδίζοντα, εν νυκτί καθεύδοντα, περιφρούρησον, επαγρυπνούντα χαρίτωσον, παμμάκαρ Γεώργιε, και αξίωσον ποιείν, του Κυρίου το θέλημα, όπως εύροιμι, εν ημέρα της δίκης των εν βίω, πεπραγμένων μοι την λύσιν, ο προσδραμών εν τη σκέπη σου.

Απολυτίκιον του Οσίου Γαβριήλ, του διά Χριστόν σαλού και ομολογητού, εν Γεωργία. Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.

Πολιτεία ενθέω καλλωπιζόμενον,Αρχιμανδρίτην θεόπνουν πανευλαβώς Γαβριήλ ευφημήσωμεν ως φάρον διοράσεως και ασθενούντων ιατρόν, ου ο τάφος δαψιλώς ισχύος εκχέει ρείθρα, βοώντες· Πάτερ, ευλόγει θεόθεν πάντας τους τιμώντάς σε.

Μεγαλυνάριον.

Τον θερμόν προστάτην και βοηθόν, τον εν τοις κινδύνοις αντιλήπτορα ταχυνόν, των μαρτύρων κλέος, ειδώλων καθαιρέτην, Γεώργιον το Μέγαν, πάντες τιμήσωμεν.

https://iconandlight.wordpress.com/2015/11/01/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%B3%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%BF/
Advertisements

Comments are closed.