iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας

Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας

Εορτάζει στις 19 Δεκεμβρίου και στις 11 Φεβρουαρίου

ΒΛΑΣΙΟΣ ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας_St. Vlasios (Blaise) of Sklavaina the Acarnanian_Святой Власий Акарнан_1 Ag. BlasiosΟ Αρχιμανδρίτης π. Αυγουστίνος Κατσαμπίρης είχε επανειλημμένως παρακαλέσει τον Γέροντα Παΐσιο να προσευχηθεί για να του εμφανιστεί ο νεοφανής Άγιος Βλάσιος ο εκ Σκλαβαίνων. Επιθυμούσε να γνωρίσει τα χαρακτηριστικά του για να τον αγιογραφήσουν.
Ήταν η 21η Ιανουαρίου 1980, Κυριακή του Ασώτου, προς Δευτέρα. Ο γέροντας ενώ προσευχόταν το βράδυ στο Κελλί του με κομποσχοίνι, βλέπει να παρουσιάζεται μπροστά του μέσα σε φως ένας Άγιος άγνωστος που φορούσε μανδύα καλογερικό. Δίπλα του στον τοίχο του Κελλιού του, πάνω από την σόμπα φαίνονταν ερείπια Μοναστηριού. Αισθανόταν απερίγραπτη χαρά και αγαλλίαση και σκεφτόταν «ποιος Άγιος είναι;». Τότε άκουσε φωνή από την Εκκλησία: «Είναι ο Άγιος Βλάσιος από τα Σκλάβαινα».1
Από ευγνωμοσύνη, για να ευχαριστήσει τον Άγιο για την τιμή που του έκανε, μετέβη στα Σκλάβαινα και προσκύνησε τα χαριτόβρυτα Λείψανά του. Ανταπέδωσε τρόπον τινά την επίσκεψη. Ο Γέροντας έδειξε μάλιστα από μακριά και το μέρος όπου παλιότερα ήταν κτισμένο το Μοναστήρι του Αγίου, επειδή νύχτωνε και δεν είχε χρόνο να πάει επί τόπου.

Αναφέρει ο κ. Απόστολος Παπαχρήστου: «Την εικοστή Μαίου 1980 ο Γέροντας ήρθε στο σπίτι μου στο Αγρίνιο, με σκοπό να μεταβεί στα Σκλάβαινα Ξηρομέρου και να προσκυνήσει τα ιερά Λείψανα του Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις, μετά από αποκάλυψη του Αγίου στο Κελλί του. Έμεινε ένα βράδυ στο σπίτι μας και παρ’ ότι του στρώσαμε καθαρά λευκά σεντόνια, ο Γέροντας τα άφησε τελείως άθικτα. Όταν πήγε στα Σκλάβαινα, προσκύνησε με στρωτές μετάνοιες τον Άγιο και δίδαξε όλους γύρω του».

Ακολούθως ο Γέροντας παρήγγειλε την εικόνα του Αγίου Βλασίου στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στο Κορωπί Αττικής, αφού περιέγραψε τα χαρακτηριστικά του Αγίου στην αγιογράφο μοναχή. Όταν έλαβε την εικόνα αναπαύθηκε, διότι απέδιδε ακριβώς τον Άγιο. «Φαίνεται ότι η αδελφή είχε ευλάβεια και την έκαμε με προσευχή και νηστεία», είπε.

Κάθε έτος, τιμούσε την μνήμη του Αγίου Βλασίου με αγρυπνία μόνος του στο Κελλί του. Τον εόρταζε, όχι στις 11 Φεβρουαρίου, που επικράτησε να εορτάζεται η μνήμη του, αλλά στις 19 Δεκεμβρίου, την ημέρα που μαρτύρησε.

1. Βλ. και Αρχιμ. Αυγουστίνου Κατσαμπίρη, «Ο Άγιος Ιερομάρτυς Βλάσιος ο Ακαρνάν», Αθήναι 1990, σ. 52 – 55. Εσφαλμένως αναφέρεται ότι η εμφάνιση του Αγίου έγινε το έτος 1979, αντί του ορθού 1980, ενώ η ημερομηνία αναφέρεται με το νέο ημερολόγιο (3 Φεβρουαρίου).
Βίος Γέροντος Παισίου του Αγιορείτου, Ιερομονάχου Ισαάκ, Άγιον Όρος, 2004, σελ. 286-287
πηγή: http://agiosvlasios.blogspot.gr/2011/06/blog-post_26.html

***

Βίος του Αγίου Ιερομάρτυρα Βλασίου του Ακαρνάνος,
που άθλησε μαρτυρικά τον 11ο αιώνα.

ΒΛΑΣΙΟΣ ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας_St. Vlasios (Blaise) of Sklavaina the Acarnanian_Святой Власий Акарнан__Vlasios_1Ο άγιος ιερομάρτυρας Βλάσιος ο Ακαρνάν καταγόταν από ένα χωριό της Ακαρνανίας, πιθανότατα από το χωριό Σκλάβαινα, όπου βρέθηκε ο τάφος του με τα ιερά λείψανά του το 1923. Κατά τις εμφανίσεις του συστήνονταν και έλεγε: «Είμαι Ακαρνάν». «Είμαι ο άγιος Βλάσιος από τα Σκλάβαινα» κ.α. Και τους κατοίκους των Σκλαβαίνων τους ονόμαζε «πατριώτες του» κ.λπ. Σύμφωνα με τη χρονολογία (1006) που βρέθηκε μέσα στον τάφο του Αγίου το 1923, αυτός έζησε κατά το τέλος του 10ου και τις αρχές του 11ου αιώνα μ.Χ.
Μόνασε ως Ηγούμενος στην ιερά Μονή των Εισοδίων της Παναγίας κοντά στην παλιά Κιάφα – Σκλάβαινα της Ακαρνανίας της επαρχίας Βόνιτσας και Ξηρομέρου. Υπέστη μαρτυρικό θάνατο από τους αγαρηνούς πειρατές, μαζί με τους πέντε συμμοναστές του, δύο ιερομονάχους και τρεις μοναχούς, καθώς και με πολλούς άλλους χριστιανούς κατοίκους της παλιάς Κιάφας – Σκλάβαινας, από τους οποίους πολλοί απήχθησαν για σκλάβοι από τους πειρατές.Το μαρτύριο τους έλαβε χώρα την 19η Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή.Σε πέτρινη επιγραφή που βρέθηκε στο σημείο του τάφου του αναφέρονταν το έτος 1006 η οποία πιθανώς να προσδιορίζει και τον χρόνο του μαρτυρίου του . Για αυτό το γεγονός της σκλαβιάς, το παλιό χωριό Κιάφα ονομάστηκε Σκλάβαινα. Τον βίο του, τον μαρτυρικό του θάνατο και τον τάφο του αποκάλυψε ο ίδιος ο Άγιος Βλάσιος σε πολλούς ανθρώπους, κληρικούς και λαϊκούς, κυρίως όμως στην ευσεβέστατη αείμνηστη Γερόντισσα Ευφροσύνη Σ. Κατσαρά από τα Σκλάβαινα με τις πολλές και ποικίλες οφθαλμοφανείς εμφανίσεις του, οι οποίες έγιναν από την 23η Αυγούστου 1923 μέχρι σήμερα.Την πρώτη φορά εμφανίστηκε σε αυτήν ο Άγιος ως αρχιμανδρίτης, φορώντας όλη την ιερατική στολή και λάμποντας πιο πολύ κι απ’ τον ήλιο. Της αποκάλυψε τα στοιχεία του, το όνομά του κ.λπ. και την οδήγησε στο σημείο όπου βρισκόταν ο έως τότε άγνωστος τάφος του. Της είπε ότι εκεί είναι θαμμένος, εκεί τον βασάνισαν και εκεί τον έθαψαν και να σκάψουν για να βρουν τα λείψανά του και εκεί να χτίσουν ιερό ναό του. Αφού έσκαψαν λοιπόν τον τάφο του Αγίου, βρήκαν τα ιερά του λείψανα που εξέπεμπαν άρρητη θεία ευωδία. Μέσα στον τάφο βρέθηκε ένας εγκόλπιος βαρύτατος σιδερένιος σταυρός και πέντε καρφιά, τα οποία – όπως προείπε ο Άγιος – κάρφωσαν βάρβαροι στο σώμα του.Καθώς και μια πέτρινη πλάκα που έγραφε την χρονολογία 1006.

Η Ευφροσύνη αφού περισυνέλλεξε με ευλάβεια τα λείψανα τα καθάρισε κατά το πρέπον τα τοποθέτησε πλησίον του τάφου. Ενώ έβρεχε αυτά δεν βρέχονταν και οι άνεμοι δεν τα επηρέαζαν.
Τότε εμφανίστηκε ξανά ο Άγιος Βλάσιος και της λέγει . «Είμαι χαρούμενος που βρήκατε τα λείψανα μου αλλά δεν βρήκατε και ανασύρατε την κάρα μου. Γι΄ αυτό να σκάψετε ξανά και να την βγάλετε από την γη». Και πράγματι άρχισαν πάλι τις εργασίες για την ανεύρεση της. Και πράγματι ευρέθη αλλά στην προσπάθεια ανάσυρσης από απροσεξία έσπασε.
Στην συνέχεια ο Άγιος έδωσε την εντολή να χτιστεί ο ιερός του Ναός που κατόπιν ευλογίας του τότε Μητροπολίτη Αιτωλίας & Ακαρνανίας που είχε πάει αυτοπροσώπως επί του τάφου του Αγίου άρχισε να χτίζεται. Ο Άγιος Βλάσιος επιστατούσε και καθοδηγούσε την ανέγερση του Ναού του σε ενύπνια και εφύπνια. Ήταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες και τους ενίσχυε και τους ενδυνάμωνε .

Μετά την ανέγερση του Ιερού ναού του ο Άγιος έδωσε εντολή στην Ευφροσύνη να μεταβή στην Λευκάδα και σε συγκεκριμένο άνθρωπο , ο οποίος θα αναλάβει την φιλοτέχνηση της Αγίας του Εικόνας. Και όπως πραγματικά έγινε. Συνέβη όμως η αγιογράφος να παρανοήσει τα εξιστορούμενα σε αυτή και να αγιογραφήσει τον Αγιο Βλάσιο επίσκοπο Σεβαστείας. Με εντολή του Αγίου Βλασίου φιλοτέχνησε ξανά νέα εικόνα με τα χαρακτηριστικά όπως αυτά περιγράφηκαν από την Ευφροσύνη.

Από το βιβλίο του αρχιμ. Αυγουστίνου Κατσαμπίρη “Ο άγιος ιερομάρτυς Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις Ακαρνανίας ο νεοφανής και θαυματουργός”, Αθήναι 1979, και νεώτερες γραπτές πληροφορίες του ίδιου.
Απόδοση στα νέα Ελληνικά από τον Συναξαριστή Νεομαρτύρων των Εκδόσεων Ορθοδόξου Κυψέλης Γεώργιος Τέζας – Φιλόλογος
http://www.impantokratoros.gr/agiou_vlasiou_akarnanos.el.aspx

***

Απολυτίκιον Αγίου Βλασίου του εν Σκλαβαίνοις του Ακαρνάνος Ήχος γ’.

Νέος ήλιος, ημίν εφάνης, ει και ήθλησας, τοις πάλαι χρόνοις, τη φανερώσει των θείων λειψάνων σου, ιερομάρτυς Πατήρ ημών Βλάσιε, και καταυγάζεις ημάς θείαις χάρισιν∙ όθεν πρέσβευε, Κυρίω τω σε δοξάσαντι δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

ΒΛΑΣΙΟΣ ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας_St. Vlasios (Blaise) of Sklavaina the Acarnanian_Святой Власий Акарнан_2AGIOS BLASIOS

ΒΛΑΣΙΟΣ ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας_St. Vlasios (Blaise) of Sklavaina the Acarnanian_Святой Власий Акарнан_4

ΒΛΑΣΙΟΣ ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας_St. Vlasios (Blaise) of Sklavaina the Acarnanian_Святой Власий Акарнан_5

ΒΛΑΣΙΟΣ ο εκ Σκλαβαίνων ο Ακαρνάνας_St. Vlasios (Blaise) of Sklavaina the Acarnanian_Святой Власий Акарнан_Βλάσιος και των συν αυτώ

Advertisements

Comments are closed.