iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ, Ας θελήσουμε να μοιάσουμε στα αγαπημένα παιδιά του Θεού.

Άγιος Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_ 2sf-serafim-de-sarov-001

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Εορτάζει στις 2 Ιανουαρίου και στις 19 Ιουλίου (ανακομιδή του αγίου λειψάνου του)

«Σκοπός της ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος».
«Χαρά μου! Σε παρακαλώ, απόκτησε το πνεύμα της ειρήνης και τότε χιλιάδες ψυχές θα σωθούν γύρω σου».
«Να προσεύχεσθε αδιάκοπα. Να ευχαριστείτε τον Θεό για τα πάντα. Νάστε πάντα χαρούμενες. Μην αφήσετε να κυριευθήτε από πνεύμα απογοητεύσεως».

Άγιος Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_Sf.-Serafim-de-Sarov_33139896.bvhjq1ymmv«Μάθε την νοερή προσευχή της καρδιάς. Η εξωτερική μόνον προσευχή δεν είναι αρκετή. Ο Θεός προσέχει τον νου..Να θυμάσαι ότι ο αληθινός μοναχικός μανδύας είναι να ανέχεσαι με χαρά τις συκοφαντίες και τις ψευδείς κατηγορίες. Χωρίς πειρασμούς δεν υπάρχει σωτηρία».

«Αχ πολυαγαπημένε μου πάτερ Ιωάννη, αν γνώριζες τι χαρά και τι γλυκύτητα αναμένει στον ουρανό την ψυχή του δικαίου, τότε θα αποφάσιζες να υπομένεις με ευγνωμοσύνη, σ’ αυτή την πρόσκαιρη ζωή, όλα τα βάσανα, τους διωγμούς και τις συκοφαντίες•…Εκεί δεν υπάρχει πόνος, ούτε λύπη, ούτε στεναγμός αλλα άρρητος γλυκασμός και χαρά• εκεί οι δίκαιοι θα λάμπουν όπως ο ήλιος.

Εκείνος που εγκολπώνεται τον μοναχισμό σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, ανακαλύπτει μεγάλη χάρη παντού.

Πάντοτε τόνιζε ιδιαιτέρως να έχουν διαρκώς στην γλώσσα και την καρδιά: την Κυριακή προσευχή «Πάτερ ημών», την αρχαγγελική «Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη…», το Σύμβολο της Πίστεως, και την ευχή του Ιησού «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού ελέησόν με τον αμαρτωλό.» Σ’ αυτά, έλεγε, ας συγκεντρώνεται όλη σου η προσοχή• είτε κάθεσαι, είτε εργάζεσαι, είτε έρχεσαι, είτε αναχωρείς, είτε βρίσκεσαι στο ναό πριν από την έναρξη της ακολουθίας, αυτά έχε συνεχώς στο στόμα σου και στην καρδιά σου. Με αυτή την επίκληση του ονόματος του Θεού θα ευρείς ανάπαυση, θα κατορθώσεις την κάθαρση σαρκός και πνεύματος και θα σκηνώσει μέσα σου το πνεύμα το Άγιον, η πηγή όλων των αγαθών, και θα σε οδηγεί στην αγιωσύνη, εν πάση ευσεβεία και σεμνότητι.

Όσοι αληθινά απεφάσισαν να υπηρετήσουν τον Κύριο, πρέπει να καταγίνονται στη μνήμη του Θεού και στην αδιάλειπτη και νοερά επίκληση του ονόματος Του. Με αυτή την απασχόληση όχι μόνο διατηρούμε ειρηνική τη συνείδησή μας, αλλά μπορούμε να πλησιάσουμε τον Θεό και να ενωθούμε μαζί Του. 

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_Преподобный Серафим Саровский_Sf-Serafim-de-Sarov_icon_Икона-прп.-Серафима-Саровского-091fc67cc95ad2cd42285b69e7671739000Αν αιχμαλωτισθείς την ώρα της προσευχής από λογισμούς, ταπεινώσου και ζήτησε συγχώρηση λέγοντας: «Αμάρτησα, Κύριε, με τον λόγο, τον νου, την πράξη και με όλες μου τις αισθήσεις»(«Ήμαρτον, Κύριε, εν λόγω, εν έργω, κατά νουν και εν πάσαις μου ταις αισθήσεσιν»).
Αγωνίζου διαρκώς εναντίον της διασπάσεως του νου. Διαφορετικά η ψυχή σου, με την ενέργεια του διαβόλου, θα ξεφύγει από τη μνήμη και την αγάπη του Θεού, καθώς λέει ο άγιος Μακάριος: «Όλη η φροντίδα του αντιπάλου μας έγκειται στο να απομακρύνει τον λογισμό μας από τη μνήμη του Θεού, από τον φόβο και την αγάπη μας προς Αυτόν».Όταν ο νους και η καρδιά ενωθούν στην προσευχή και οι λογισμοί δεν διασκορπίζονται, τότε η θεία χάρη φωτίζει και θερμαίνει την ψυχή και μια μυστική αγαλλίαση και ειρήνη πλημμυρίζει όλο τον εσωτερικό άνθρωπο. Οφείλουμε να ευχαριστούμε για όλα το Θεό και να παραδίδουμε τον εαυτό μας στο θέλημά Του

Τι αγάπη έδειχνε ο Άγιος για τις «ορφανές» του, του Ντιβέιεβο, και με τι τρυφερότητα μιλούσε για αυτές ακόμη και στους ξένους. Είχε πολλά να υποφέρει εξ αιτίας τους.
«Έρχονται σε εμένα, Μητέρα, έλεγε στην Αδελφή Ξένια Βασίλιεβνα (όπως γράφει εκείνη στα απομνημονεύματά της), «και μεμψιμοιρούν στον πτωχό Σεραφείμ γιατί εκτελεί τις εντολές της Μητέρας του Θεού. Τότε, Μητέρα, άνοιξα τον Πρόλογο και τους έδειξα στον Βίο του Αγ. Βασιλείου του Μεγάλου, πως ο λαός υποπτευόταν τον αδελφό του Πέτρο• αλλά ο Άγ. Βασίλειος τους έδειξε το ψεύδος της καχυποψίας τους και την δύναμη του Θεού. Και εγώ τους είπα: Και τα κορίτσια μου περιβάλλονται μέσα στον ναό από ένα ολόκληρο πλήθος Αγγέλων και από όλες τις ουράνιες δυνάμεις”. Και έτσι, Μητέρα, έφυγαν από εμένα ντροπιασμένοι. Βλέπεις, χαρά μου, είναι δυσαρεστημένοι με τον πτωχό Σεραφείμ• παραπονούνται, επειδή εκτελεί τις εντολές της Βασίλισσας των Ουρανών».

Ο Ιβάν Σεμυώνοβιτς Μελιούκωφ, ο αδελφός της Μαρίας, της θαυμαστής Αγίας (Μάρθας του Ντιβέγιεβο +21 Αυγούστου 1829), προς το τέλος της ζωής του έγινε μοναχός στο Σαρώφ. Το διακόνημά του ήταν θυρωρός και συνήθως ανέφερε τα εξής:
«Όταν ήμουν ακόμη χωρικός και λαϊκός, συχνά εργαζόμουν για τον π. Σεραφείμ. Και αυτός μου προέλεγε πολλά θαυμαστά πράγματα για το Ντιβέιεβο. Και πάντοτε έλεγε: “Αν κανείς προσβάλει τις ορφανές μου (τις μοναχές), θα δεχθεί μεγάλη τιμωρία από τον Κύριο• αλλά το μεγάλο έλεος του Θεού θα εκχυθεί από τον ουρανό σε όποιον πάρει το μέρος τους και τις υποστηρίξει και τις βοηθήσει όταν βρεθούν σε ανάγκη. Οποιοσδήποτε, ακόμη και αν αναστενάξει και τις λυπηθεί με την καρδιά του θα ανταμειφθεί από τον Κύριο. Και θα σου πω κάτι, να το θυμάσαι αυτό: ευτυχισμένος είναι όποιος θα μένει είκοσι τέσσερεις ώρες στο Ντιβέιεβο του πτωχού Σεραφείμ, από το πρωί της μιας ημέρας μέχρι το πρωί της άλλης, γιατί η Μητέρα του Θεού, η Ουράνια Βασίλισσα, επισκέπτεται το Ντιβέιεβο κάθε είκοσι τέσσερεις ώρες“».

Δίδασκε ότι όσοι προσέβαλλαν μοναχούς και μοναχές, θα τιμωρούνταν αυστηρά από τον Κύριο.

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_серафим-саровский-с-людьми-e142140molitvi o usopshix2 (1)«Να προσεύχεσθε, να προσεύχεσθε πάνω απ’ όλα για όποιον σας κάνει κάποιο καλό», δίδασκε τις ορφανές του, «αλλά ποτέ, ποτέ να μην τον ευχαριστείτε (τον ευεργέτη σας) με λόγια• γιατί δίχως ευχαριστία θα λάβει όλη του την αμοιβή πλήρη για το καλό που έχει κάνει. Αλλά ευχαριστώντας τον για την καλοσύνη του προς εσάς, τον ληστεύετε και τον στερείτε από το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής που αξίζει για την καλή του πράξη. Όποιος σας προσφέρει ένα δώρο, δεν το προσφέρει σε εσάς αλλά στον Θεό. Δεν είστε εσείς εκείνοι που θα τον ευχαριστήσετε• αλλά αφήστε τον να ευχαριστήσει ο ίδιος τον Κύριο διότι δέχθηκε το δώρο του».

Όταν μένουμε μέσα στη σιωπή – την εσωτερική – ο εχθρός δεν μπορεί να βλάψη την «βαθείαν καρδίαν» του ανθρώπου. Η σιωπή γεννά στην ψυχή του αγωνιστή τους καρπούς του Αγ. Πνεύματος.

Μη κατακρίνεις κανένα, κι αν ακόμα τον βλέπεις με τα ίδια σου τα μάτια να αμαρτάνει. Λέει ο Κύριος: «Μη κρίνετε ίνα μη κριθήτε»…Όποιος καταγίνεται με τη γνώση του εαυτού του δεν προλαβαίνει να παρατηρεί τους άλλους. Κατάκρινε τον εαυτό σου και θα παύσεις να κατακρίνεις τους άλλους…Η κατάκριση φέρνει την εγκατάλειψη του Θεού. Κι όταν ο Θεός εγκαταλείψει τον άνθρωπο στις δικές του μόνο δυνάμεις, ο διάβολος είναι έτοιμος να τον συνθλίψει, όπως η μυλόπετρα αλέθει το σιτάρι.
Ας έχουμε πάντοτε στον νου μας τα λόγια του Αποστόλου: «Ο δοκών εστάναι βλεπέτω μη πέση». Γιατί είναι άγνωστο πόσο καιρό θα μπορέσουμε να παραμείνουμε στην αρετή. Όταν κάποιος σε προσβάλει με οποιοδήποτε τρόπο, δεν πρέπει να τον εκδικηθείς, αλλ’ αντιθέτως να τον συγχωρήσεις από την καρδιά σου… τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα λάμψει στη καρδιά μας το θείο φώς, που θα μας φωτίζει τον δρόμο προς την άνω Ιερουσαλήμ. Ας θελήσουμε να μοιάσουμε στα αγαπημένα παιδιά του Θεού. Ας ζηλέψουμε την πραότητα του Δαβίδ,τον άκακο και θεοσεβή Ιώβ που έδωσε μαρτυρία ο ίδιος ο Θεός, τον αμνησίκακο και αγαθό Ιωσήφ, τον δίκαιο και άδολο Άβελ

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_Преподобный Серафим Саровский_Sf-Serafim-de-Sarov_icon_091fc67cc95ad2cd42285b69e7671739000«Όλοι οι άγιοι, έλεγε, τους οποίους εορτάζει η εκκλησία του Χριστού, μας άφησαν την ζωή τους ως παράδειγμα προς μίμησιν όλοι ήσαν ομοιοπαθείς με μας άνθρωποι, αλλά, με την ακριβή εκπλήρωση των εντολών του Χριστου , πέτυχαν την τελείωση και την σωτηρία, έλαβαν χάρη, αξιώθηκαν ποικίλων δωρεών του Αγίου Πνεύματος και κληρονόμησαν την Βασιλεία των Ουρανών. Και ενώπιον της Ουρανίου Βασιλείας, όλη η δόξα αυτού του κόσμου είναι μηδέν. Όλες οι απολαύσεις του κόσμου αυτού δεν είναι ούτε σκιά αυτών που έχουν ετοιμασθεί στις ουράνιες μονές για όσους αγαπούν τον Θεό• εκεί υπάρχει αιώνια χαρά και πανήγυρης. Αλλά για να ελευθερωθεί το πνεύμα μας, να υψωθεί εκεί και να τρέφεται με την γλυκύτατη συνομιλία με τον Κύριο, πρέπει να ταπεινωθούμε με την αγρυπνία, την προσευχή και την μνήμη του Κυρίου. Γι’ αυτό το λόγο εγώ, ο πτωχός Σεραφείμ, μελετώ το Ευαγγέλιο κάθε μέρα. Την Δευτέρα διαβάζω το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο από την αρχή μέχρι το τέλος• την Τρίτη το κατά Μάρκον• την Τετάρτη το κατά Λουκάν• την Πέμπτη το κατά Ιωάννην τις δε υπόλοιπες ημέρες τις Πράξεις και τις επιστολές των Αποστόλων• και ούτε μία ημέρα δεν παραλείπω να διαβάσω το Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της ημέρας και του Αγίου. Με όλα αυτά όχι μόνον η ψυχή, αλλά και το σώμα μου τέρπεται και ζωογονείται• έτσι συνομιλώντας με τον Κύριο, μνημονεύοντας την ζωή και τα πάθη Του, δοξολογώντας Αυτόν ημέρα και νύκτα, αινώ και ευχαριστώ τον Λυτρωτή μου για όλα τα ελέη Του, τα οποία εξέχεε στο ανθρώπινο γένος και σε μένα τον ανάξιο».

Απολυτίκιον Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.
Ήχος α΄.Της ερήμου πολίτης. (π. Ιωσήφ)

Αρετών συ δοχείον ανεδείχθης, θεόληπτε,και του Παρακλήτου η Χάρις,τη ψυχή σου ενώκησε· απλότητι τρόπων και στοργή, τα πλήθη προσήγες τω Θεώ, και της Χάριτος τους τρόπους, τοις αγνοούσι Πάτερ Σεραφείμ διεσάφησας. Δόξα τω σε δοξάσαντι Θεώ, δόξα τω σε χαριτώσαντι,δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν,θείον διδάσκαλον.

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_Преподобный Серафим Саровский_Sf-Serafim-de-Sarov_icon_original

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_Преподобный Серафим Саровский_Sf-Serafim-de-Sarov_icon_091fc67cc95ad2cd42285b69e7671739

κελί του Αγίου Σεραφείμ στο μακρυνη-ερημο_Келья Серафима Саровского_Дальняя пустынька-преп.-Серафима-pustin-Dalnyaya_pustynka_Seraphim_of_Sarov__ 2icon

κελί του Αγίου Σεραφείμ στο μακρυνη-ερημο_Келья Серафима Саровского_Дальняя пустынька-преп.-Серафима-pustin-Dalnyaya_pustynka_Seraphim_of_Sarovforarticle9-1-4

κελί του Αγίου Σεραφείμ στο μακρυνη-ερημο_Келья Серафима Саровского_Дальняя пустынька-преп.-Серафима-pustin-Dalnyaya_puDalnyaya_pustynka_Seraphim_of_Sarov_010

источник преподобного Серафима Саровского и часовня в поселке Цыгановка (Дивеево)92_big

Advertisements

Comments are closed.