iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Η εμφάνιση της Θεοτόκου στον άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη

Μάξιμος Καυσοκαλυβίτης13. ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ (2)

Ο Γέρων Δανιήλ Κατουνακιώτης για την εμφάνιση της Παναγίας στον άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη

Ο άγιος Μάξιμος ησκείτο στη Μεγίστη Λαύρα. Παρακαλούσε συνεχώς την Παναγία να του δώσει την «καρδιακή προσευχή». Να τον φωτίσει, δηλαδή, να προσεύχεται με την καρδιακή, τη νοερά προσευχήν. Η Παναγία εισήκουσε τις προσευχές του και του έδωσε την εντολή να πάει στην κορυφή του Άθωνος, λέγοντάς του συγχρόνως: «Έλα κι εκεί θα σου αποκαλύψω το αιτούμενον»! Ο πατήρ Μάξιμος μια και δυο πήρε το μπαστουνάκι του και ξεκίνησε. Βάδιζε, βάδιζε ώρες ολόκληρες, έξι, επτά, οκτώ, 10 ώρες! Με το ένα χέρι κρατούσε το ραβδάκι και με το άλλο τραβούσε το κομποσχοίνι του. Κάποτε έφθασε στην κορυφή. Γονάτισε αμέσως κι άρχισε να προσεύχεται θερμά στην Παναγία μας. Έμεινε γονατιστός, προσευχόμενος τρία μερόνυκτα! Κάποια στιγμήν ο Γέροντας αισθάνθηκε μίαν άρρητη ευωδία και συγχρόνως είδε άπλετο φως να τον κατακλύζει! Τον περιέλουσε το άκτιστο φως… Μέσα σ” αυτές τις συγκλονιστικές συνθήκες εμφανίσθηκε η Παναγία! Ο πατήρ Μάξιμος εκάλυψε με τις παλάμες το πρόσωπό του λέγοντας:

«Υπεραγία Θεοτόκε, δεν είμαι άξιος να δω το υπεράγιο Πρόσωπό Σου».

Η Παρθένος του μίλησε για λίγο. Ο άγιος του Θεού ένιωσε την καρδιά του να σκιρτά από αγαλλίασιν. Εκείνη, βλέποντας την ταπείνωσή του, του έδωσε το χάρισμα της νοεράς προσευχής κι εξαφανίσθηκε μέσα στη λάμψη στην οποία και είχεν εμφανισθεί! Η Παναγία -εκτός από τη νοερά προσευχή- του έδωσε και άλλη μίαν ιδιαίτερη χάρη, να ίπταται! Μάλιστα, γι” αυτό τον ονομάζουν το «πτηνόν του Άθω»! Συγκεκριμένα, στους Χαιρετισμούς των Αγιορειτών Αγίων διαβάζουμε: «Χαίροις, Μάξιμε πάτερ, αετέ υψιβάμον»!

Έπειτα κατέβηκε στη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων, η οποία πήρε την ονομασία της από τον άγιο Μάξιμο.

μαξιμος καυσοκαλυβιτης-St. Maximos Kavsokalyvites1

Η εμφάνιση της Θεοτόκου στον άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη

Η Θεοτόκος εμφανίστηκε στον άγιο Μάξιμο τον Καυσοκαλυβίτη (13 Ιανουαρίου) όταν μόναζε στην Μεγίστη Λαύρα και του είπε να ανέβει στην κορυφή του Αθωνα για να λάβει την χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Κι εκείνος ανέβηκε στην κορυφή του όρους το Σαββάτο της Πεντηκοστής όπου πέρασε όλη τη νύκτα άγρυπνος, μαζί με άλλους μοναχούς, οι οποίοι μετά την Θεία Λειτουργία ανεχώρησαν. Ο δε θείος Μάξιμος έμεινε εκεί μόνος τρία μερόνυχτα προσευχόμενος αδιαλείπτως ...

Και του φανερώνεται η Θεοτόκος μετά δόξης πολλής ως βασίλισσα, κρατώντας στα χεριά της τον Υιόν της, μέσα σε εξαίσιο και θείο φως οπού διέλαμπε και εφώτιζε τριγύρω όλα τα μέρη εκείνα. Την εδοξολόγησε δε μετά χαράς ανεκλαλήτου λέγοντας: Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά Σού· και άλλα τοιαύτα.

Παναγια ελεουσα_Божией Матери Икона_Virgin Mary –Byzantine Orthodox Icon_icoana-maicii-domnului-_20121230_1947576449Έπειτα πέφτοντας, προσκύνησε τον Κύριον με την Κυρία Θεοτόκο, και δέχθηκε την ευλογία του Κυρίου.Του δόθηκε και άρτος ουράνιος, που ήταν τόσες μέρες νηστικός, μόλις πήρε τον άρτο και τον έβαλε στο στόμα του, τον περικύκλωσε άνωθεν θείο φως και άκουσε ύμνο Αγγελικό. Η δε Θεοτόκος ανέβηκε στα ουράνια. Τόση δε έλλαμψις και ευωδία έμεινε στην κορυφή του όρους, ώστε έγινε εκστατικός ο Άγιος, και δεν ήθελε να κατέβη αποκεί και να στερηθή εκείνη την ευωδία και το φως.

Μετά τρεις μέρες κατέβηκε κατά την προσταγή της Θεοτόκου, και πήγε στον Ναό της τον ονομαζόμενο Παναγία. Εκεί έμεινε λίγες ημέρες κι ανέβηκε πάλι στη κορυφή, και ασπάζετο τον τόπο εκείνο στον οποίο στάθηκε η Θεοτόκος μετά δόξης, και ζητούσε πάλι μετά δακρύων τη θεία της παρουσία. Όμως, μόνον φως είδε και ευωδία ωσφράνθηκε αχόρταστο, και γέμισε δε ολόκληρος από χαρά και άρρητη ευφροσύνη. Και αυτό έγινε δύο και τρεις φορές που ανέβηκε στην κορυφή.

Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία, ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν γυναιξί, και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας Σου, ότι Σωτήρα έτεκες, των ψυχών ημών .

Ωδή πρός την Υπεραγία Θεοτόκο
(Αγίου Νεκταρίου)

Αδιάφθορε νύμφη ανύμφευτε,
ικετεύω, τον νουν μου χαρίτωσον.
Απειρόγαμε κόρη ακήρατε,
δυσωπώ Σε τας κόρας μου φώτισον.

*

Θεομήτορ Μαρία θεόνυμφε,
τας οδούς μου κατεύθυνον, δέομαι.
Μητροπάρθενε, Δέσποινα άσπιλε,
κινδυνεύοντα Συ διαφύλαττε.

*

Η του κόσμου προστάτις Παντάνασσα,
πειρασμών και κινδύνων με λύτρωσαι.
Η την χάριν τω κόσμω κυήσασα,
την χαράν μοι αΐδιον δώρησαι.

Advertisements

Comments are closed.