iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Διάλεξε το στενό μονοπάτι που οδηγεί στην αιώνια ζωή. Άγιος στάρετς Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός του Κιέβου

Ο άγιος στάρετς Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός του Κιέβου ο “ εραστής του Θεού” ( + 28 Οκτωβρίου)

Θεόφιλος ο δια Χριστόν Σαλός Κιέβου_St. Theophilus, fool for Christ of Kiev_Феофил Киевский, Христа ради юродивый_01557b00ccd91680Ο άγιος στάρετς Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός του Κιέβου ως “ εραστής του Θεού” έζησε για την αγάπη του Θεού μόνον και αρνήθηκε τις εφήμερες τιμές ζώντας με ταπείνωση και απλότητα. Γνώρισε την συκοφαντία, τις περιφρονήσεις, τις προσβολές, την κακία και τον φθόνο από τους ανθρώπους αλλά καθώς ήταν ταπεινός στην καρδία και πράος στο πνεύμα, δεν γόγγυσε για τους διώκτες του, απλά μιμήθηκε την προσευχή που πρόφερε πάνω στον Σταυρό ο Μεγάλος Πάσχων.
“ Πάτερ άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσιν” (Λουκα 23,24).

Νωρίς κατάλαβε καλά πως ο άνθρωπος δεν γεννιέται για την χαρά και την ευτυχία αλλά για να υποφέρει. Ήξερε ότι ο κόσμος δεν καταλαβαίνει αυτούς που πονούν και δεν βλέπει τα δάκρυα στα μάτια τους.

Οι Ιεροί Ναοί έγιναν το αγαπημένο του καταφύγιο. Επαναλάμβανε συχνά τον ψαλμό: “Επεπόθησα το σωτήριόν σου Κύριε και ο νόμος Σου μελέτη μου εστί”. Ο μακάριος Θεόφιλος δεν μπορούσε να κρυφτή στην απομόνωση του ερημητηρίου του. Το άρωμα της αγιασμένης ζωής του άρχισε να σκορπίζεται μακριά και να γίνεται αντιληπτό απ’ όλους όσους αναζητούσαν πνευματική καθοδήγησι και παρηγοριά.

Έλεγε από τον Ιώβ: “Αποκάλυψον τον εαυτό σου σε Εκείνον και ειρήνευσε. Θα έρθει ευλογία σ’ εσένα. Δέξου σε ικετεύω, τον Νόμο από τα χείλη Του και ακούμπησε τους λόγους Του στην καρδιά σου. Εάν εκπληρώσεις την υπόσχεσή σου, φως θα καταυγάσει τους δρόμους σου”.

Έλεγε: Απαρνήσου τον κόσμο και όλα όσα είναι δικά του. Κλείσε τα “ενδότερα διαμερίσματα” της ψυχής σου για τον καθένα. Σταύρωσε την σάρκα σου με τα πάθη και τις επιθυμίες, γνώρισε τον εαυτό σου με την αδιάλειπτη προσευχή, διάλεξε το στενό μονοπάτι που οδηγεί στην αιώνια ζωή.
Μην φοβάσαι να συνεχίσεις την άσκησή σου και να την φέρεις σε πέρας. Είναι δύσκολο αλλά μέσα απ αυτήν θα γλυτώσεις το πυρ της γεένης.  

Ένας που δεν γνωρίζει την ίδια του την ψυχή, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει την ψυχή του αδελφού του.
Ο κόσμος περιφρονεί και μισεί αυτούς που έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους για χάρη Του.

Ο εχθρός μας πολεμά συνεχώς. Κι ωστόσο, εκείνοι που αγωνίζονται πολύ σκληρά ενάντια στον εχθρό και προσπαθούν να σώσουν τον άνθρωπο από την δίκαιη οργή του Θεού, αυτοί παντού και πάντα απορρίπτονται, περιφρονούνται, διώκονται.
Οι ψυχές των δικαίων βρίσκονται στα χέρια του Θεού.

Ο δρόμος για την Βασιλεία των Ουρανών είναι αργός και σταθερός.

Θεόφιλος ο δια Χριστόν Σαλός Κιέβου_St. Theophilus, fool for Christ of Kiev_Феофил Киевский, Христа ради юродивый_386156.115336Κι όταν ο μαθητής του Πέτρος έτρεχε να συμβουλευθή τον παρηγορούσε ο μακάριος: Κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης Ιησού Χριστού (Β’Τιμ. β’ 3). Ο αντίδικος υμών διάβολος ως λέων ωρυόμενος περιπατεί ζητών τίνα καταπίη (Α’ Πέτρ. ε’8). Μη τρομάζης μπροστά στο μέγεθος του αγώνος σου να τον φέρης εις τέλος.
Είναι δύσκολος, αλλά με αυτόν θα ξεφύγης από την φωτιά της γεένης. Αν πιασθούν από τον κόπο τα χέρια σου, δρόσισε τα μόνο με προσευχή προς τον Θεό και κάνε τα πόδια σου να τρέχουν πάντα πίσω από την προσευχή. Εάν μη ο κόκκος του σίτου πεσών εις την γην αποθάνη, αυτός μόνος μένει· εάν δε αποθάνη πολύν καρπόν φέρει (Ιωαν. 12,24). Έτσι και εσύ, αν θέλης να φέρης καρπό, πέθανε ως προς την υπόληψι του κόσμου, ώστε να μπορής να έχης μέσα στην καρδιά σου την αίσθησι ότι είσαι ήδη νεκρός».

Να συμπεριφέρεσαι σαν ένας νεκρός που δεν αντιδρά σε τίποτα γύρω του. Σε επαινούν; Σιώπα. Σε επιπλήττουν; Σιώπα. Σου συμβαίνουν ζημίες; Σιώπα. Έχεις κέρδος; Σιώπα. Είσαι χορτάτος; Σιώπα. Πεινάς; Σιώπα. Και μη φοβηθής πως δεν θα υπάρξη καρπός, όταν όλα νεκρωθούν. Όχι, θα υπάρξη! Δεν θα νεκρωθούν όλα. Θα φανή δύναμις —και τι δύναμις!»

Είναι καλύτερα ν’ αδικήσαι παρά ν’ αδικείς.
Είναι αμαρτία να μας παρασύρει η λύπη

Όλοι βρισκόμαστε μέσα στην πρόνοια του Θεού.

Ν’ αγαπάτε ο ένας τον άλλον με μία αγάπη αγία και να μην μνησικακείτε εναντίον των αδελφών σας. Να ζείτε χωρίς σκάνδαλα και με καρδιές ελεύθερες από τα γήινα, γιατί όλα θα τ’ αφήσουμε πίσω μας και μόνο τα καλά έργα θα μας συνοδέψουν στον άλλο κόσμο. Θα είναι θαυμάσιο να ζήσουμε στον Παράδεισο με τον Θεό.

Αποσπάσματα από τον υπέροχο και χαριτωμένο βίο του Οσίου Θεοφίλου του δια Χριστόν Σαλού…
Περιοδικό ” Ἁγιορειτική Μαρτυρία “
Τριμηνιαία Έκδοσις Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου (1989-90)
http://www.impantokratoros.gr/staretz-theofilos.el.aspx

Comments are closed.