iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Άγιος Μακάριος ο Μέγας της Αιγύπτου, Όσο επεδίωκε την σιωπή και την ησυχία, τόσο η φήμη τον κατεδίωκε

Άγιος Μακάριος ο Μέγας της Αιγύπτου ο Αναχωρητής
Εορτάζει στις 19 Ιανουαρίου

Την 19η Ιανουαρίου εορτάζουν
Όσιος Μακάριος, ο Αλεξανδρεύς, Αγία Μάρτυς Ευφρασία, η ανακομιδή του τιμίου λειψάνου του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Όσιος Μελέτιος ο Ομολογητής ο Γαλησιώτης, Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός Επίσκοπος Εφέσου, Όσιος Αντώνιος ο Ερημίτης, του Μαρτκοπί της Γεωργίας, Όσιος Κοσμάς ο Χρυσοστόματος, Άγιος Αρσένιος Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας, Μακάριος Επίσκοπος Ιερισσού, Παύλος, Γερόντιος, Ιανουάριος, Σατουρνίνος, Σακκέσιος, Ιούλιος, Κάτιος, Πίος και Γερμανός οι Μάρτυρες, Θεόδοτος Επίσκοπος Κυρήνειας, Μακάριος ο Νηστευτής του Κιέβου, Μακάριος ο Διάκονος, Θεόδωρος ο διά Χριστόν Σαλός του Νόβγκοροντ, Μακάριος ο Ρωμαίος του Νόβγκοροντ
Ταις αυτών αγίαις πρεσβείαις, ο Θεός,ελέησον μας. Αμήν.

Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος _Macarius of Egypt the Great_ Макарий Великий Египетский_ΜΑΚΑΡΙΟς ΜΕΓΑΛ6Ο Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος γεννήθηκε το 301 μ.Χ. σε κάποιο χωριό της Άνω Αιγύπτου και έζησε στα χρόνια του Θεοδοσίου του Μεγάλου (379 – 395 μ.Χ.).

Η γέννηση του είχε προβλεφθεί στον πατέρα του από τον Πατριάρχη Αβραάμ, ο οποίος εμφανίστηκε σε αυτόν σε ένα όνειρο. Ομοίως, σε ένα όνειρο ένας άγγελος εμφανίστηκε στην Πρεσβύτερο Αβραάμ, όταν ήταν άρρωστος, όπου τον θεράπευσε και, προείπε τη γέννηση ενός γιου, λέγοντας του, «θα είναι κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος και θα φέρει πολλούς στο Θεό.” Στο νεογέννητο παιδί δόθηκε το όνομα Μακάριος, που σημαίνει “ευλογημένος”.

Σε ηλικία 30 χρόνων αποσύρθηκε στην έρημο της Νιτρίας, όπου παρέμεινε για εξήντα ολόκληρα χρόνια και απέκτησε μεγάλη φήμη για τον ασκητικό του βίο και τις άλλες θαυμαστές αρετές του. Επειδή, παρά το νεαρό της ηλικίας του, προέκοπτε στις αρετές ονομάσθηκε «παιδαριογέρων».

Στην έρημο γνώρισε τον Μέγα Αντώνιο του οποίου έγινε μαθητής. Σε ηλικία 40 ετών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και λόγω της ενάρετης ζωής του αξιώθηκε από τον Θεό να λάβει το χάρισμα της θεραπείας των ασθενών και της προφητείας. Λέγεται ότι συνεχώς επικοινωνούσε με τον Θεό «και μάλλον τω πλείονι χρόνω προσδιατριβείν Θεώ ή τοις υπ’ ουρανόν πράγμασιν».

Ο Όσιος Μακάριος ο Αιγύπτιος για να είναι, λοιπόν, απερίσπαστος και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Θεό, έσκαψε ο ίδιος και άνοιξε μια υπόγεια στοά, που άρχιζε από το κελί του και είχε μήκος εκατό περίπου μέτρα. Στην άκρη της στοάς διεύρυνε τον χώρο και διαμόρφωσε ένα σπήλαιο. 

Όσο επεδίωκε την σιωπή και την ησυχία, τόσο η φήμη τον κατεδίωκε και γι’ αυτό έτρεχαν στην έρημο πάρα πολλοί άνθρωποι για να ακούσουν την σοφή διδασκαλία του και να τραφούν πνευματικά. Αυτός τότε, όταν καταλάβαινε ότι συγκεντρωνόταν έξω από το κελλί του πλήθος ανθρώπων, έφευγε μέσα από την υπόγεια σήραγγα, στη σπηλιά, όπου δεν μπορούσε να τον βρει κανένας και συνέχιζε να προσεύχεται στην αγαπημένη του ησυχία.Η προσευχή του είχε μεγάλη δύναμη και δι’ αυτής ο Θεός ετέλεσε πολλά θαύματα.

Όταν μια νέα γυναίκα που είχε μείνει έγκυος από κάποιον κρυφό εραστή, τον συκοφάντησε ότι το παιδί ήταν δικό του, εκείνος το δέχτηκε, υπέμεινε κάθε είδους προσβολές από τον πληθυσμό εκείνου του τόπου και άρχισε να δουλεύει διπλάσια, για να συντηρήσει και τη γυναίκα με το παιδί της. Και, όταν αργότερα αποκαλύφθηκε η συκοφαντία, έφυγε κρυφά και δε ζήτησε ποτέ το δίκιο του.

Ο Όσιος Μακάριος σε προχωρημένη ηλικία εξορίσθηκε σε νησίδα του Νείλου από τον Αρειανό Επίσκοπο Αλεξανδρείας Λούκιο και κοιμήθηκε με ειρήνη σε ηλικία 90 ετών το έτος 391 μ.Χ.

Διδαχές αββα Μακαρίου του Μεγάλου

Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος _Macarius of Egypt the Great_ Макарий Великий Египетский_0_74836_1accc857_LΠρέπει να γνωρίζεις οτι μέσα στις θλίψεις και τα παθήματα, στην υπομονή και την πίστη είναι κρυμμένες οι υποσχέσεις του Θεού, όπως επίσης και η δόξα και η απόκτηση των Ουρανίων αγαθών. Τα ίδια λέγει και ο Απόστολος: «Πρέπει να περάσουμε πολλές θλίψεις,για να μπούμε στη βασιλεία των Ουρανών». Και ο Κύριος• «με την υπομονή σας θα σώσετε τις ψυχές σας», και «στον κόσμο θα έχετε θλίψεις».

Πρέπει λοιπόν εκείνος που θέλει να γίνει υιός του Θεού, να υποστεί πρώτα την ίδια ταπείνωση, να θεωρηθεί μωρός και άτιμος, να μη αποστρέφει το πρόσωπό του από φτυσίματα, να μη κυνηγάει ούτε δόξα, ούτε ομορφιά ή κάτι παρόμοιο αυτού του κόσμου, να μη έχει που να γείρει το κεφάλι του, να ονειδίζεται και να εξουθενώνεται, να τον έχουν όλοι στην περιφρόνηση και τον παραγκωνισμό, ν’ αντιμετωπίζει κρυφό και φανερό πόλεμο. Και τότε ο ίδιος ο Υιός του Θεού, Εκείνος που είπε· «Θα κατοικήσω μέσα σας και θα βαδίσω μαζί σας», θα φανερωθεί στην καρδιά του και θα του δώσει δύναμη και ισχύ

Εάν επιδοθούμε στο να δούμε τις δικές μας αμαρτίες, δεν θα δούμε τις αμαρτίες του πλησίον. Να μην καταλαλήσεις κανένα , αλλά να λες ο Θεός γνωρίζει τον καθένα . Να μην πειστείς σ΄αυτά που λέει ο κατάλαλος, Μήτε να χαρείς μεν την καταλαλιά του Μήτε να μισήσεις αυτόν που καταλαλεί τον πλησίον του. Και αυτό είναι να μην κατακρίνεις. Να μην έχεις έχθρα με κανένα άνθρωπο και να μην κρατήσεις έχθρα στην καρδιά σου. 

Εκείνοι, που αξιώθηκαν να γίνουν τέκνα Θεού και έχουν τον Χριστό μέσα τους, περιθάλπονται στα βάθη της καρδιάς τους από τη Θεία Χάρη. Συμβαίνει δηλαδή καμμιά φορά οι άνθρωποι αυτοί, σαν να βρίσκονται σε βασιλικό δείπνο, να ευφραίνονται και να χαίρονται με κάποια ανέκφραστη και ανείπωτη αγαλλίαση.

Απολυτίκιον Oσίου Μακαρίου του Αιγυπτίου. Ηχος α’.

Της ερήμου πολίτης και εν σώματι Άγγελος, και θαυματουργός ανεδείχθης, θεοφόρε πατήρ ημών Μακάριε, νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουράνια χαρίσματα λαβών, θεραπεύεις τους νοσούντας και τας ψυχάς, των πίστει προστρεχόντων σοι. Δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σέ στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δια σού πάσιν ιάματα.

Ωδή ε’

Αναπετάσας Όσιε, ψυχής το νοερόν, και τας αισθήσεις σοφώς κυβερνήσας, γέγονας ναός ηγιασμένος, τω Θεώ και πανίερος.

Κατακοσμήσας Όσιε, ψυχής το νοερόν, και ηγεμόνα τον νούν καταστήσας, έσχες τον Χριστόν ηνιοχούντα, προς πορείαν ουράνιον.

Μακάριος ὁ Αἰγύπτιος _Macarius of Egypt the Great_ Макарий Великий Египетский_monashestvo_v_egipte2 - Copy

Advertisements

Comments are closed.