iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Όσιος Νήφων Κωνσταντιανής, Προσευχόταν για τους κατηγόρους του

Άγιος Γεώργιος Τροπαιοφόρος _Saint George the Trophy-bearer_ Святой Георгий Победоносец_წმინდა გიორგი გმირავსUbisi_ უბისის მონასტერი865229342

Όσιος Νήφων Κωνσταντιανής

Εδώ , είν’ αλήθεια, σχεδόν κανένας δεν έδινε σημασία στον μακάριο Νήφωνα. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που αναγνώριζαν την αγιότητά του. Αυτό, βέβαια, είχε ζητήσει κι ο ίδιος από το Θεό: Να τον θεωρούν οι άνθρωποι μηδαμινό. Κι Εκείνος τον άκουσε. Έτσι όχι μόνο άγιο δεν τον θεωρούσαν, αλλά και πολλοί, άσωτοι μάλιστα και ακόλαστοι οι ίδιοι, τον κορόιδευαν και τον κακολογούσαν απερίφραστα.

Καμμιά φορά πήγαινε κανένας γνωστός του και του έλεγε:
-Πάτερ, είναι μερικοί που λένε φοβερά πράγματα εναντίον σου.
Αυτός απαντούσε ήρεμα:
-Τίποτε φοβερόν δεν μπόρεσε να κάνει ως τώρα κανείς στο Νήφωνα, παρά μόνο ο διάβολος. Αυτός κι εγώ, όσο θα είμαστε σε τούτο τον κόσμο, θα τρωγόμαστε…

Προσευχόταν μάλιστα για τους κατηγόρους του, λέγοντας:
λέησε, Κύριε, όσους με περιγελούν, όσους με κακολογούν ή με μισούν ή μου κάνουν οποιοδήποτε κακό. Εσύ ξέρεις, Κύριε, ότι κι αυτούς ο πονηρός διάβολος τους σπρώχνει μες στη βρωμιά και την ακολασία, όπως παρακινεί κι εμένα κάθε μέρα το άγιο Σου να καταπικραίνω Όνομα.
Σε παρακαλώ λοιπόν, Πατέρα παντοκράτορα, Θεέ και Κύριε του ελέους, σκύψε με ευσπλαχνία πάνω από τους ανθρώπους που σκέφτονται το πονηρό για μένα, και κάνε τους όλους φωτεινούς, όλους αγίους μεγάλους.
Δωσ’ τους αγαθοσύνη, Κύριέ μου, και πραότητα.
Χάρισέ τους ειρήνη, Δέσποτά μου, και φωτισμό,
Κι αξίωσέ τους ν’ απολαύσουν την αιώνια δόξα Σου, ως αγαθός και φιλάνθρωπος.

Πολύ τον παρηγορούσαν και τον γλύκαιναν τέτοιες προσευχές. Όταν παρακαλούσε τον Κύριο για τους εχθρούς και τους συκοφάντες του, το πρόσωπό του έλαμπε από πνευματική ηδονή και γινόταν ρόδινο, σαν δροσερό τριαντάφυλλο.
-Ας έρθουν εδώ, έλεγε αλλοιωμένος. Ας έρθουν εδώ να τους φιλήσω τα πόδια! Χωρίς να το καταλαβαίνουν, μου πλέκουν μεγάλα στεφάνια. Γι’ αυτό τους αποζητάει η ψυχή μου «ον τρόπον επιποθεί η έλαφος επί τας πηγάς των υδάτων»63.Νήφων Κωνσταντιανής_St. Niphon, Bishop of Constantiane Alexandria_св.Нифонт Констанцского Александрию_23_dec_niphon_of_constantiana

Και πρόσθετε:
-Αυτός που μισεί τις βρισιές και τις κακολογίες και τους εξευτελισμούς των ανθρώπων, δεν βρίσκεται μέσα στη δόξα του Θεού ούτε θα κληρονομήσει τη Βασιλεία Του. Όποιος θέλει να σωθεί, ας το ξέρει: όπου οι άνθρωποι μας περιφρονούν και μας εξουθενώνουν, εκεί να μένουμε, κάνοντας υπομονή, και θα στεφανωθούμε από το Θεό με μεγάλη δόξα.

Αντίθετα, όπου απολαμβάνουμε τιμή κι επαίνους από τους ανθρώπους, να μην καθόμαστε, αλλά να φεύγουμε σ’ άλλο τόπο. Έτσι θα μπορέσουμε να σωθούμε και να κερδίσουμε επάξια τη Βασιλεία των ουρανών. Στους δούλους του Θεού λοιπόν είναι απαραίτητη η εξουθένωση, όπως απαραίτητα είναι στην εκκλησία το ιερό ευαγγέλιο και η κατανυκτική ψαλμωδία. Γιατί -πράγμα θαυμαστό- όταν μας κατηγορούν οι άνθρωποι, τότε είναι που βαδίζουμε στο δρόμο του Θεού με πολλή ταπείνωση, τηρώντας με επιμέλεια τις εντολές του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. Όταν όμως, αντίθετα, αρχίσουν να μας παινεύουν, τότε μας κυριεύει η αλαζονεία, η ματαιοδοξία, η κενοδοξία. Κι έτσι φεύγουμε μακριά από το Θεό.

60.Ματθ. 25:21.
61.Πρβλ. Εφεσ.4:10.
62. Α΄Κορ. 10:27.
63. Ψαλμ. 41:1.
Από το βιίβλίο ,Ένας Ασκητής Επίσκοπος, Όσιος Νήφων Επίσκοπος Κωνσταντιανής
(σελ.132-134), Ιερά Μονή Παρακλήτου, Ωρωπος Αττικής 2004
Advertisements

Comments are closed.