iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ο “Σεραφείμ του Σεραφείμ”, η οσία Πελαγία του Ντιβέγιεβο, η διά Χριστόν Σαλή

Πελαγία Ιβάνοβνα Ντιβίγιεβο _ Pelagia Ivanovna of Diveyevo_ Святая блаженная Пелагия Дивеевская-de-la-diveevo-1 81

Οσία Πελαγία του Ντιβέγιεβο, η διά Χριστόν Σαλή (+ 1884) μαθήτρια του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

Εορτάζει στις 30 Ιανουαρίου
στις 14 Ιουνίου – Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο
και στις 10 Σεπτεμβρίου – Σύναξη των Αγίων του Nizhny Novgorod

«θέατρον εγενήθημεν τω κόσμω, και αγγέλοις και ανθρώποις. ημείς μωροί δια Χριστόν…» (Α’ Κορ. δ’ 9 )
«τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός, ίνα τους σοφούς καταιχνύνη, και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά» (Α’ Κορ. α’, 27).
«μωρός γενέσθω, ίνα γένηται σοφός. η γαρ σοφία του κόσμου τούτου μωρία παρά τω Θεώ εστί. » (Α΄ Κορ. γ’, 18-19)

Πελαγία Ιβάνοβνα Ντιβίγιεβο_Pelagia Ivanovna of Diveyevo_Св Пелагия Дивеевская_icon_-sv.-blzh.-Pelagiya-Diveevskaya-2Ανάμεσα στην σπάνια ασκήτρια και στο μεγάλο γέροντα Σεραφείμ υπήρχε ένας θαυμαστός δεσμός. Ο προορατικός γέροντας είχε μια μακρά συζήτηση με την Πελαγία Ιβάνοβνα. Στην συνέχεια της έδωσε ευλογία να αποδυθεί στο μεγάλο αγώνα της δια Χριστόν σαλής.
Υποκλίθηκε μπροστά της και της είπε ικετευτικά :”Πήγαινε, πήγαινε Μάτουσκα, πήγαινε στο Ντιβέγιεβο. Να φροντίζεις τα ορφανά* μου. ….”
Η Πελαγία Ιβάνοβνα αποκάλυψε το δρόμο της σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως γίνεται με τις αστραπές.
Έλεγε ξαφνικά:”Εγώ είμαι του Σεραφείμ” ή “ο Σεραφείμ με έκανε έτσι” ή ” ο μικρός Γέροντας είναι πιο κοντά μας”. Ως το τέλος της ζωής της αγρυπνούσε ακατάπαυστα για το μοναστήρι του Ντιβέγιεβο. “Δες , πόσα παιδιά έχω “, είπε στην Πάσσα του Σάρωφ, μιαν άλλη δια Χριστόν σαλή. Υποδήλωνε έτσι την αγάπη της για τα “ορφανά” του Ντιβέγιεβο.
Έδειξε στοργικό ενδιαφέρον για την ηγούμενη Μαρία, στους αγώνες που έκανε και στη μέριμνά της να διοικήσει το μοναστήρι. Φανέρωσε το ζήλο της για την αλήθεια, που ποδοπατήθηκε και βεβηλώθηκε, κι αποφάσισε να συνεφέρει τον επίσκοπο. Όλα αυτά δείχνουν καθαρά την σταθερή κι ακριβή εκπλήρωση του αιτήματος του Γέροντα: “Πήγαινε, πήγαινε στο Ντιβέγιεβο. Να φροντίζεις τα ορφανά μου. ….”. Πρόσεχε τα “ορφανά” και τα ετοίμαζε για την αιωνιότητα. Χωρίς αμφιβολία τα φροντίζει και τώρα με τις προσευχές και τις μεσιτείες της στον Θεό.

Μετά την κοίμησή της στο μοναστήρι ακούγονταν λόγια για θαυματουργικές εμφανίσεις της Πελαγίας Ιβάνοβνα…
Η μητέρα Μαυρικία μου είπε πως από την ημέρα που κοιμήθηκε η μακαρία Πελαγία Ιβάνοβνα, συλλογιζόταν συχνά πόσο εύκολα και άφοβα θα πρέπει να πέρασε τα τελώνια. Στο νου της κυριαρχούσε συνέχεια αυτή η σκέψη. Τη δωδέκατη μέρα από την κοίμησή της πήγε στο κελλί όπου η Πελαγία έζησε σαρανταπέντε χρόνια. Μόλις μπήκε μέσα είδε την Πελαγία Ιβάνοβνα σαν παιδί. Θεώρησε πως ήταν η ψυχή της Πελαγίας και είπε :
– Μάτιουσκα Πελαγία Ιβάνοβνα, στοχάζομαι πόσο καλά θα πρέπει να’σαι εκεί.
Η Πελαγία Ιβάνοβνα είπε τρεις φορές :
– Με τον Ελισαίο, με τον Ελισαίο, με τον Ελισαίο.
Η μητέρα Μαυρικία γύρισε τότε στην Άννα Γερασίμοβνα, που’ταν κι αυτή στο κελλί και της είπε:
– Ποιός είναι αυτός που λέει η Πελαγία Ιβάνοβνα;
– Ο Ελισαίος ήταν προφήτης, απάντησε εκείνη. Ο αγαπημένος μαθητής του Ηλία, του προφήτη του Θεού.

Πελαγία Ιβάνοβνα Ντιβίγιεβο_Pelagia Ivanovna of Diveyevo_Св Пелагия Дивеевская_sf-pelaghia-cea-nebuna-pentru-hristos-de-la-diveevo-11Στη θέση του απλού ξύλινου Σταυρού, πάνω στον τάφο της μακαριστής γερόντισσας, υψώθηκε σύντομα ένα μνημείο από χυτοσίδηρο. Πάνω του ήταν χαραγμένα αυτά τα λόγια:
….«Μακάριοι έστε όταν ονειδίσωσιν υμάς και διώξωσι και είπωσι παν πονηρόν ρήμα καθ’ υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού. Χαίρετε και αγαλλιάσθε ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς· ούτω γαρ εδίωξαν τους προφήτας τους προ υμών». (Ματθ.5, 10-12) Εσύ που τα υπέμεινες όλα εδώ και νίκησες με την δύναμη και την αγάπη σου για το Θεό, υπέμεινε την πνευματική αδυναμία μας και με τον σταυρό των αγώνων σου , μεσίτεψε για μας.

Ο “Σεραφείμ του Σεραφείμ”, η Πελαγία του μοναστηριού του Αγίου Σεραφείμ, της Αγίας Τριάδος του Ντιβέγιεβο, ανέλαβε το σταυρό για τη χάρη του Χριστού, έζησε στη γη ολοκληρωτικά κατά Θεόν , και ζει τώρα στους ουρανούς αιώνια με το Θεό.

«Μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης, ότι αυτών εστίν η βασιλεία των ουρανών». Στον αγκαθοστρωμένο δρόμο των αγώνων σου δεν εγκατέλειψες κανέναν που κατέφυγε σε σένα. Εκεί τώρα, στη μακαριότητα της αιώνιας δόξας του Θεού, μη ξεχνάς το μοναστήρι που τόσο αγάπησες. »

*“Ορφανά” συνήθιζε ο όσιος Σεραφείμ να αποκαλεί τις μοναχές του Ντιβέγιεβο.
Οσία Πελαγία Ιβάνοβνα η διά Χριστόν Σαλή, μετφρ. Πέτρου Μπότση, Αθηνα 1996,σελ. 156- 157, 159-160, 163.

***

“Πήγαινε, Μάτουσκα, στο Ντιβέγιεβο και προστάτεψε τα ορφανά μου. ….”.
https://iconandlight.wordpress.com/2016/01/30/%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B2%CE%BD%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AD%CE%B3%CE%B9%CE%B5%CE%B2%CE%BF/

Πελαγία Ιβάνοβνα Ντιβίγιεβο_Pelagia Ivanovna of Diveyevo_Св Пелагия Дивеевская_icon_-sv.-blzh.-Pelagiya-Diveevskaya-5

Απολυτίκιον Οσίας Πελαγίας Ιβάνοβνα του Ντιβέγιεβο.
(Ποίημα Δρος Χαραλάμπους Μ. Μπούσια)
Ήχος πλ. α’ Τον Συνάναρχον Λόγον

Διαπλεύσασα πέλαγος πολυκύμαντον του επιγείου σου βίου εν ηρεμία, σεμνή, ψυχική και γεννηθείσα κόσμω θέατρον είληφας χάριν δαψιλή, Πελαγία, εμπαιγμούς και ύβρεις καθυπομείναι ως θείαν δρόσον υψόθεν, θερμή αρτίως κόσμου πρέσβειρα.

Μεγαλυνάριον.
Ίνα τη ψυχή σου εις ουρανούς ανυψώσης, Μήτερ, κατευτέλισας σε αυτήν και της εν Κυρίω μωρίας ανεδείχθης αρτίως, Πελαγία, θείον υπόδειγμα.

ΛΕΙΨΑΝΟθηκες Πελαγία Ιβάνοβνα Ντιβίγιεβο_Pelagia Ivanovna of Diveyevo_Св Пелагия Дивеевская_και Παρασκευης-ICUAs

Comments are closed.