iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την μοναχική ζωή! Τίποτε καλύτερο! Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ

«Δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο από την μοναχική ζωή! Τίποτε καλύτερο»!

Άννα η Προφήτιδα Anna the Prophetess Анна Пророчица-Фрески церкви Св. Пантелеимона в Нерези0_13fd06_650aaf57_origΤι αγάπη έδειχνε ο Άγιος για τις «ορφανές» του, του Ντιβέγιεβο, και με τι τρυφερότητα μιλούσε για αυτές ακόμη και στους ξένους. Είχε πολλά να υποφέρει εξ αιτίας τους…

Μία πολύ συγκινητική συνομιλία σχετικά με την αγάπη του για τις μοναχές έχει αναφερθεί από την ηλικιωμένη μοναχή, Μαρία Βασίλιεβνα Νικασίνα.

«Όταν ήμουν παντρεμένη και λαϊκή, ακόμη, πήγαινα συνήθως με τον σύζυγό μου στον π. Σεραφείμ. Κάποια φορά με ρώτησε: “Έχεις δει το Ντιβέγιεβο και τα κορίτσια μου που είναι εκεί, Μητέρα”;

“Ναι, Γέροντα, τα έχω δει”, απάντησα.

“Και έχεις δει τις μέλισσες, Μητέρα”; με ρώτησε και πάλι.

«”Και φυσικά, τις έχω δει, Γέροντα”, απάντησα.

“Λοιπόν, Μητέρα”, είπε, “οι μέλισσες πάντα φτερουγίζουν γύρω από την βασίλισσα τους, και η βασίλισσα ποτέ δεν τις εγκαταλείπει. Και τα κορίτσια μου, του Ντιβέγιεβο, είναι ακριβώς σαν τις μέλισσες• πάντοτε θα βρίσκονται μαζί με την Θεομήτορα“.

“Αχ”, αναφώνησα. “Πόσο ωραία είναι να είναι κανείς πάντα έτσι, Γέροντα”. Και είπα μέσα μου: Γιατί να παντρευθώ;

“Όχι, Μητέρα, μην κάνεις αυτές τις σκέψεις”, απάντησε εκείνος αμέσως στις σκέψεις μου. “Μην ζηλεύεις τα κορίτσια μου! Δεν είναι καλό. Γιατί να τις ζηλεύεις; Είναι καλά και για τις χήρες εκεί, Μητέρα! Είναι καλά και για τις χήρες! Και αυτές θα βρίσκονται εκεί! Γνωρίζεις την Προφήτιδα Άννα• έχεις διαβάσει για αυτήν, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, αυτή ήταν χήρα• αλλά τι χήρα, Μητέρα”!

Άννα η Προφήτιδα Anna the Prophetess Анна Пророчицаsf-proorocita-ana-12Αυτή η δούλη του Θεού αργότερα έμεινε χήρα και εκπλήρωσε την επιθυμία της να μπει στην Μονή του Ντιβέγιεβο.

Αλλά ενώ αγαπούσε τον μοναχισμό, ο Άγιος θεωρούσε αληθινούς μοναχούς και μοναχές μόνον εκείνους που είχαν εγκολπωθεί την μοναχική ζωή όχι για κάποιον άλλο λόγο παρά μόνον για την αγάπη του Θεού και για την σωτηρία της ψυχής τους. Επιπλέον δεν ήταν αρκετό να περάσει κανείς την μοναχική ζωή απλώς εξωτερικά, αλλά έπρεπε να υπάρχουν και καλά πνευματικά αποτελέσματα.

Σε κάποιο φοιτητή του Σεμιναρίου, το 1827, που σκεφτόταν τον μοναχισμό του είπε: 

«Μακαρία ας είναι η οδός σου! Αλλά πρόσεχε, γράψε τους ακόλουθους λόγους μου όχι σε χαρτί, αλλά στην καρδιά σου: μάθε την νοερή προσευχή της καρδιάς. Η εξωτερική μόνον προσευχή δεν είναι αρκετή. Ο Θεός προσέχει τον νου. Και επομένως εκείνοι οι μοναχοί, οι όποιοι δεν συνδυάζουν την εξωτερική προσευχή με την εσωτερική δεν είναι μοναχοί αλλά καμένα κούτσουρα. Να θυμάσαι ότι ο αληθινός μοναχικός μανδύας είναι να ανέχεσαι με χαρά τις συκοφαντίες και τις ψευδείς κατηγορίες. Χωρίς πειρασμούς δεν υπάρχει σωτηρία».

Ωδή η’ Παίδας ευαγείς.
Η πάνσεπτος Άννα και Προφήτις, η σώφρων ως αληθώς και αξιάγαστος, πόθω προσεδρεύουσα, τω Ναώ αείποτε, και τω Θεώ λατρεύουσα, ζέουσει πίστει αεί, ιδείν, κατηξιώθη ον πάλαι, άγαν επεπόθουν, δικαίων αι χορείαι.

Θεοτόκε η ελπίς, πάντων των Χριστιανών, σκέπε φρούρει φύλαττε, τους ελπίζοντας εις σε.

Ιεροπρεπώς ανθωμολογείτο, Άννα υποφητεύουσα, η σώφρων και Οσία, και Πρέσβυρα τω Δεσπότη, εν τω ναώ διαρρήδην, την Θεοτόκον δε ανακηρύττουσα, πάσι τοις παρούσιν εμεγάλυνεν.

Απολυτίκιον Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ. Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε. Γερασίμου.

Χριστώ εκ νεότητος ακολουθήσας θερμώς, ευχαίς και δεήσεσιν, εν τη ερήμω Σαρώφ, ως άσαρκος ήσκησας• όθεν του Παρακλήτου, δεδεγμένος την χάριν, ώφθης της Θεοτόκου, θεοφόρος θεράπων• διό σε μακαρίζομεν, Σεραφείμ Πάτερ Όσιε.

Μεγαλυνάριoν.
Χαίροις της Ρωσίας γόνος λαμπρός, τέκνον της ερήμου, μοναζόντων υπογραμμός, Πνεύματος την κτήσιν, σκοπόν ζωής κηρύττων, ω Σεραφείμ του Σάρωφ, άνθος μυρίπνοον.

Comments are closed.