iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Αρκεί να δω και πάλι τον φύλακα Άγγελο μου. Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτη

Άγγελον ειρήνης, πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών παρά του Κυρίου αιτησόμεθα.
Ότι τοις αγγέλοις αυτού εντελείται περί σου, του διαφυλάξαι σε εν πάσαις ταις οδοίς σου· επί χειρών αρούσι σε, μήποτε προςκόψης προς λίθον τον πόδα σου· … (Ψαλμ. 90, 10-12).

Ραφαήλ Αρχάγγελος_Raphael (archangel)_ Архангел Рафаи́л__raphael 1Με το άγιο Βάπτισμα, έχουμε «συζευχθεί» φωτεινό φύλακα άγγελο, όπως λένε οι ευχές του μυστηρίου. «Σύζευξον τη ζωή αυτού άγγελον φωτεινόν». Ο άγγελος αυτός είναι ο πιό πιστός μας φίλος, ο πιό στοργικός μας αδελφός, εκτός αν εμείς τον διώξουμε με τα πονηρά έργα μας.

Στο πρωτοχριστιανικό κείμενο «Ο Ποιμήν» του Ερμά αναφέρεται για τον φύλακα Άγγελο: «Είναι τρυφερός, σεμνός, πράος και ήσυχος. Έρχεται στην καρδιά του ανθρώπου και τον διδάσκει για τη δικαιοσύνη, την αγνεία, την σεμνότητα… για κάθε έργο αγαθό και κάθε αρετή» ,ενώ προσθέτει πιο κάτω πως όταν γεννιούνται στην καρδιά σου τέτοιες σκέψεις και αισθήματα, μάθε ότι ο άγγελος ο αγαθός είναι μαζί σου.(Ερμάς, Ποιμήν, Εντολή ε’ 11, 3-4., ΒΕΠΕΣ.)

Εκτός από τον φύλακα άγγελο ο Θεός στέλνει στον άνθρωπο και άλλους αγγέλους στην ζωή του γιά να τον βοηθούν, να τον κατευθύνουν καί να τον παρηγορούν στους πειρασμούς του, στις δοκιμασίες του εκ του πνευματικού πολέμου, τις οποιες περνάει ο άνθρωπος σ’ αυτόν τον κόσμο. (Γέροντας Κλεόπας Ήλιε) 

Κύριο έργο του φύλακα αγγέλου, είναι η είσοδος της ψυχής που προστατεύουν στην καρδιά του Θεού, από όπου και προήλθε. Μυστικά διδάσκει τον άνθρωπο μέσα από τη συνείδησή του, πώς να δοξάζει με την ζωή του ακατάπαυστα τον Θεό και πώς να Τον λατρεύει. Μυστικά κατευθύνει επίσης και τα βήματά του σε καθετί καλό και τον απομακρύνει όσο του είναι επιτρεπτό, από το κακό και την αμαρτία. γι’ αυτό πονάει και αγωνιά για την ψυχή που του δόθηκε.

Μας προστατεύει από ορατούς και αόρατους εχθρούς και είναι τόσο δυνατός, ώστε και μόνος του μπορεί να παραβληθεί με ολόκληρο στράτευμα και πολυάνθρωπη παράταξη.

Αν μπορούσαν τα ανθρώπινα μάτια μας να δουν με πόση λατρεία και αφοσίωση στέκεται δίπλα στην προστατευόμενη του ψυχή, ο φύλακας άγγελος, τότε θα δοξάζαμε πραγματικά τον Θεό μας για το πολυτιμότερο δώρο που μας χάρισε.

***

Ήταν του αγίου Ισιδώρου του Πηλουσιώτου. Περνούσα μία περίοδο με πολλές στενοχώριες, και εξαιτίας αυτών είχα δυνατούς πονοκεφάλους. Από την πίεση χτυπούσε το μάτι μου και κινδύνευα να πάθω εγκεφαλικό. Το ένοιωθα σαν να χτυπούσε κάποιος από μέσα με σφυρί και ήθελε να πεταχτεί έξω. Κατά η ώρα 9 το βράδυ (κοσμική ώρα), ενώ είχα ξαπλώσει στο κρεββάτι, είδα έναν Άγγελο πολύ ωραίον, σαν να βγήκε από μέσα μου, με μορφή μικρού παιδιού δώδεκα χρονών. Τα μαλλάκια του ήταν κατάξανθα μέχρι τους ώμους. Μου χαμογέλασε και πέρασε απαλά το χέρι του πάνω από τα μάτια μου. Αμέσως μου έφυγε όλη η στενοχώρια και έπαψαν οι πόνοι. Ένοιωθα τέτοια γλυκύτητα που προτιμούσα να ξαναπονέσω, αρκεί να δω και πάλι τον φύλακα Άγγελο μου».

Γέροντος Παϊσίου Αγιορείτη Λόγοι Δ’, Οικογενειακή ζωή, Έκδοση Ιερόν Ησυχαστήριον “Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος”, Σουρωτή Θεσσαλονίκης.

 

Advertisements

Comments are closed.