iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ο Θεός μόνο στα αδύνατα εργάζεται, Γέροντας Ραφαήλ Νόϊκα

Γέροντος Ραφαήλ Νόϊκα

Ρομφαια 26115_originalΠάτερ Ραφαήλ, πως μπορώ να φυλάγομαι από τους κακούς λογισμούς που μου έρχονται στον νου;

Δεν μπορείς να φυλάγεσαι! Όλα αυτά που αποκαλούμε εντολές του Θεού, όλα όσα μας φαίνονται φοβερά δύσκολα, δεν είναι απλώς δύσκολα, είναι αδύνατα! Όταν αισθάνεσαι απελπισμένος, όταν φτάνεις στο σημείο να πεις:«Θα μπορέσω άραγε κάποτε  εγώ να πετυχω το τάδε;», η φύση σου ομολογεί ότι το τάδε δεν είναι δικό μας, δεν ανήκει στη βιολογική μας φύση. Όμως, από τον Θεό να μην περιμένετε κάτι λιγότερο από εκείνο που πραγματικά είναι αδύνατο! Ο Θεός μόνο στα αδύνατα εργάζεται, διότι αυτά που μας είναι δυνατά μπορούμε να τα κάνουμε και εμείς. ..Όταν πρόκειται για τις εντολές του Θεού, τότε μόνο το Πνεύμα του Θεού μπορεί να τις εργαστεί μέσα σου.

Θέλεις να προφυλάγεσαι από τους λογισμούς; Ο Θεός θα σε βοηθήσει, αλλά κάνε και συ κάτι, όσες φορές βλέπεις έρχεται ένας κακός λογισμός στον νου σου, πες: «Ω, Θεέ μου, κοίτα τι έχω μέσα μου!»…Προσευχήσου στον Κύριο: «Πώς να μην το ξανακάνω;» Ζήτα από τον Κύριο θωράκιση, για να μην ξαναπέσεις σε αμαρτία. Πάντοτε να συνεργάζεσαι με τον Κύριο.

Ο Θεός γνωρίζοντας ότι δίνει εντολές που είναι αδύνατο στον άνθρωπο να τις εφαρμόσει (τελείως αδύνατο, θα έλεγα ), ο Θεός λοιπόν δεν περιμένει να τις πραγματοποιήσω, περιμένει ώστε, βλέποντας να μην είμαι αυτό που είμαι, να πω: «Θεέ μου, κάνε Εσύ κάτι! Φέρε με Εσύ στην οδό Σου!»

Ιερομονάχου Ραφαήλ Νόικα ,Η καλλιέργεια του Πνεύματος ,σελ. 180-181, Το Περιβόλι Της Παναγίας, Θεσσαλονίκη 2013

***

Ερώτηση: Σύμφωνα με τις σημερινές πραγματικότητες, πως βλέπετε το θέμα της σωτηρίας μας; Δύσκολο ή εύκολο;
Απάντηση: Πάρα πολύ δύσκολο, αν ενθυμηθώ και τον λόγο του πατρός Σωφρονίου, που γράφει σε κάποιο βιβλίο του: «Είναι ένα φοβερό προνόμιο», δεδομένου ότι, πιστεύουμε ότι ζούμε στις τελευταίες στιγμές της ιστορίας, που είναι ανάλογες μ᾿ εκείνες του Κυρίου μας Ιησού επί του Σταυρού.
Η σωτηρία είναι ένα έργο αδύνατο για τον άνθρωπο και συνεπώς, εάν είναι αδύνατο, ο Ίδιος ο Θεός το κάνει έτσι και γι᾿ αυτό πρέπει να προσκολληθούμε στην προσευχή και στα Μυστήρια της Εκκλησίας μας, ιδιαίτερα στην Θεία Κοινωνία. Και έτσι αυτό το οποίον είναι αδύνατο στον άνθρωπο, είναι δυνατόν στον Θεό (Ματ. 19,26).

Ερώτηση: Πάτερ Ραφαήλ Νόικα μερικοί ιερείς λένε ότι δεν είναι σωστό να κοινωνούμε συχνά. Τι έχετε να μας συμβουλέψετε σχετικά με τη θεία Κοινωνία;
Απάντηση: Σας συμβουλεύω να κοινωνάτε όσο συχνότερα γίνεται, όσο πιο συχνά σας επιτρέπουν οι πνευματικοί σας.
Και το λέω αυτό όχι για να έρθω σε αντιπαράθεση με τη γραμμή των πνευματικών σας, αλλά -και αυτό είναι το σημαντικό- διότι οι άνθρωποι δεν είναι άψυχα αντικείμενα για να υπόκεινται στον ίδιο νόμο ο κάθε άνθρωπος είναι μια εξαίρεση. Η κάθε ψυχή που έζησε και ζει πάνω στη γη είναι μία ατελεύτητη πορεία από την ανυπαρξία προς την αιώνια θέωση.
Και αυτή η πορεία είναι μοναδική για τον καθένα. Γι’ αυτό και συνιστώ θεία Κοινωνία όσο πιο συχνά γίνεται -όχι, λοιπόν, συχνή θεία Κοινωνία, αλλά θεία Κοινωνία συχνά. Προσεύχομαι στον Κύριο να εμπνέει κάθε πνευματικό πόσο συχνά είναι καλό να μεταλαμβάνει το κάθε πνευματικό του τέκνο.

Απόσπασμα από το βιβλίο: Η επιστροφή μου στην Ορθοδοξία και η είσοδός μου στον μοναχισμό, Ομιλίες με τον π.Ραφαήλ Νόικα και π.Συμεών, εκδόσεις ΣΠΗΛΙΩΤΗ

Ωδή θ.’ Ανάρχου γεννήτορος
Χρηστός εστί, γεύσασθε και ίδετε, ο Κύριος. Δι’ ημάς καθ’ ημάς γαρ πάλαι γενόμενος, άπαξ εαυτόν τε προσάξας ως προσφοράν, Πατρί τω ιδίω, αεί σφαγιάζεται, αγιάζων τους μετέχοντας.
Ψυχήν συν τω σώματι αγιασθείην, Δέσποτα, φωτισθείην, σωθείην, γενοίμην οίκος σου, τη των Μυστηρίων μεθέξει των ιερών, ένοικόν σε έχων, συν Πατρί και Πνεύματι, ευεργέτα Πολυέλεε.
Ως πυρ γενηθήτω μοι, και ωσεί φώς το Σώμα σου και το Αίμα, Σωτήρ μου, το τιμιώτατον, φλέγον αμαρτία την ύλην, και εμπιπρών παθών τας ακάνθας, και όλον φωτίζον με προσκυνείν σου την Θεότητα.

Advertisements

Comments are closed.