iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Οσία Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή, η καρδιά της ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό.

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ_Holy Resurrection of Jesus Christ_Воскресение Иисуса Христа_anastasi xristou moni xoras

Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Christ is Risen! Truly He is Risen!
Христос Воскрес! Воистину Воскрес!

Οσία Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή ,της Ταβέννης Αιγύπτου (4ος αι.)

Εορτάζει στις 1 Μαΐου

«θέατρον εγενήθημεν τω κόσμω, και αγγέλοις και ανθρώποις. ημείς μωροί δια Χριστόν, υμείς δε φρόνιμοι εν Χριστώ· ημείς ασθενείς, υμείς δε ισχυροί· υμείς ένδοξοι, ημείς δε άτιμοι. …» (Α’ Κορ. δ’ 9-10)
«τα μωρά του κόσμου εξελέξατο ο Θεός, ίνα τους σοφούς καταισχύνη, και τα ασθενή του κόσμου εξελέξατο ο Θεός ίνα καταισχύνη τα ισχυρά, 28 και τα αγενή του κόσμου και τα εξουθενημένα εξελέξατο ο Θεός, και τα μη όντα, ίνα τα όντα καταργήσῃ » (Α’ Κορ. α’, 27-28).

“Τοσούτω γαρ όχλω πυκτεύουσα, την καρδίαν αυτής ουδέποτε απέστησε του Θεού”.

Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή της Ταβέννης_ Saint Isidora the Simple of Tabenna_ святая Исидо́ра Тавеннийская _ΙΣΙΔΩΡΑ ΤΑΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ Μονή του Μεγάλου Παχωμίου στην Ταβέννησι έζησε άλλη μια Μοναχή, η Ισιδώρα, που υποκρινόταν ότι ήταν τρελλή και δαιμονισμένη για χάρη του Χριστού.

Τόσο πολύ τη σιχάθηκαν οι άλλες, που δεν έτρωγαν μαζί της, πράγμα που η ίδια είχε διαλέξει. Τριγύριζε στην κουζίνα, έκανε κάθε είδους αγγαρεία και ήταν, όπως λένε, το σφουγγαρόπανο του Μοναστηριού, εφαρμόζοντας στην πράξη το ρητό• «Όποιος από σας νομίζει πως είναι σοφός με τα μέτρα αυτού του κόσμου, ας γίνει μωρός, για να γίνει πραγματικά σοφός».

Υπηρετούσε τη Μονή έχοντας δέσει στο κεφάλι της ένα κουρέλι, ενώ όλες οι άλλες έχουν κόψει σύρριζα τα μαλλιά τους και φορούν κουκούλλες.

Καμμιά από τις τετρακόσιες Μοναχές δεν την είδε ποτέ να τρώει κανονικά ούτε μια φορά στη ζωή της. Σκούπιζε την τραπεζαρία και έπλενε τις κατσαρόλες• τα ψίχουλα και τα περισσεύματα της ήταν αρκετά, γιατί ποτέ δεν κάθησε σε τραπέζι ούτε άγγιξε κομμάτι ψωμί.

Δεν έβρισε ποτέ κανέναν, δεν βαρυγκόμησε, δεν ξεστόμισε περίσσια λόγια, παρόλο που και την χαστούκιζαν και την έβριζαν και την καταριόντουσαν και την έφτυναν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ  άγγελος στον άγιο Πιτηρούμ *, άνδρα δοκιμασμένο στην αρετή, που ασκήτευε στο βουνό Πορφυρίτη, και του λέει•

«Γιατί καυχιέσαι ότι είσαι ευλαβής και μένεις σε τέτοιο τόπο; Θέλεις να γνωρίσεις μια γυναίκα που είναι πιο ευσεβής από σένα; Πήγαινε στο γυναικείο Μοναστήρι των Ταβεννησιωτών και θα βρείς εκεί μια Μοναχή που φοράει στέμμα στο κεφάλι της. Αυτή είναι καλύτερη από σένα.Με τόσο πλήθος αντιμάχεται και η καρδιά της ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τον Θεό. Συ κάθεσαι εδώ και ο νούς σου πλανιέται στις πόλεις». Έτσι αυτός, που ποτέ δεν είχε βγεί από το κελλί του, σηκώθηκε και πήγε ως εκεί και παρακάλεσε τους πνευματικούς να του επιτρέψουν να επισκεφθεί το Μοναστήρι των γυναικών. Επειδή ήταν φημισμένος και Γέροντας, του δόθηκε η άδεια. Όταν μπήκε μέσα, ζήτησε να δεί όλες τις Μοναχές, εκείνη όμως δεν παρουσιαζόταν. Τελικά τις λέει· «Φέρτε μου τες όλες, λείπει μία».Του απαντούν· «Υπάρχει μια ακόμη στην κουζίνα, είναι σαλή», έτσι αποκαλούν αυτές που έχουν μέσα τους το δαιμόνιο. Τις λέει· «Να μου την φέρετε και αυτή. Αφήστε με να την δω». Πηγαίνουν και τη φωνάζουν, εκείνη όμως δεν υπάκουσε είτε επειδή κατάλαβε τι πρόκειται να γίνει είτε γιατί της αποκαλύφθηκε. Τη σέρνουν λοιπόν με τη βία και της λένε· «Ο άγιος Πιτηρούμ θέλει να σε δεί», ήταν βέβαια ξακουστός.

ΟΤΑΝ παρουσιάστηκε, διέκρινε ο Άγιος το κουρέλι στο μέτωπό της [το «στέμμα» της], της πρόσπεσε και είπε· «Ευλόγησέ με, Αμμά». Όμοια και εκείνη έπεσε στα πόδια του λέγοντας· «Συ να με ευλογήσεις, Κύριε». Κατάπληκτες όλες του λένε· «Αββά, μη ξευτελίζεσαι, είναι σαλή». Τις αποστομώνει ο Πιτηρούμ· «Εσείς είστε σαλές, αυτή είναι δική μου και δική σας Αμμά», έτσι αποκαλούν τις πνευματικές Μητέρες, «και εύχομαι να βρεθώ αντάξιός της την ημέρα της κρίσης». Ακούγοντας αυτά οι Μοναχές έπεσαν στα πόδια του και εξομολογούνταν η κάθε μια τους τις προσβολές που της έκαναν· μια είπε ότι την περιέλουσε με τα βρωμόνερα των πιάτων, άλλη πως την χτύπησε με γροθιές, κι άλλη ότι της πασάλειψε τα ρουθούνια με σινάπι. Όλες ομολόγησαν τις προσβολές που έκαναν σε βάρος της. Ο άγιος Πιτηρούμ προσευχήθηκε για χάρη τους και έφυγε. Κάμποσες μέρες κύλισαν και η σαλή μην αντέχοντας τις δόξες και τις τιμές των αδελφών της και τις συγγνώμες τους, εγκατέλειψε το Μοναστήρι κρυφά. Κανένας δεν έμαθε που πήγε, που κρύφθηκε ή πως πέθανε. (κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 365 μ.Χ.)

Όσιος Πιτηρούν, θείος ανήρ, ασκητής στο όρος Πορφυρίτη της Θηβαΐδος και μαθητής του Μεγάλου Αντωνίου. Εορτάζει στις 29 Νοεμβρίου.

***

Ήχος δ΄. Ως γενναίον εν μάρτυσιν.

Εξ αγγέλου τον έπαινον, έσχες Μήτερ θεόσοφε, όμοιον το όμοιον γαρ επίσταται, τη πεπλασμένη σαλότητι, εις μέτρα επέφθασας βιοτής αγγελικής, μόνον θέλουσα πάντοτε, του Κυρίου σου, εκτελείν τα προστάγματα προθύμως, και ως δούλη Τούτου πράττειν, ω Ισιδώρα το θέλημα.

Πιτυρούν ο θαυμάσιος, σε Οσία εθαύμασε, θησαυρόν πολύτιμον βλέπων σχήματι, εν ταπεινώ υποκρύπτουσαν, μιμήσει του πλάσαντος, ος εν σώματι φθαρτώ, τον εχθρόν ετροπώσατο και εθέωσε, την αδύναμον φύσιν των ανθρώπων, τη φρικτή οικονομία, συγκαταμίξας τον χούν πυρί.

Ωδή δ΄. Επί της θείας φυλακής.

Ουρανωθείσα μυστικώς την αδιάλειπτον ευχήν, έσχηκας τρυφήν σου Οσία, ως μανά γαρ ουρανού και αγγέλων ήσθιες, κλήσιν Ιησού Ισιδώρα, την αναθρέψασαν Αγίων τα τάγματα.

Φαιδρυνομένη ταίς αυγαίς των μυστικών συντυχιών, έκλινας μακράν των ματαίων, θησαυρόν φυλάττουσα, εν τω βυθώ καρδίας σου• αύτη γαρ οδός η ευθέως, παριστώσα τω Χριστώ Οσία πέφυκε.

Ωδή ε΄. Ορθρίσωμεν όρθρου βαθέος.
Ορθρίζουσα Μήτερ τιμία, και αντί μύρων μυρίζουσα τον Δεσπότην, νοεραίς εντεύξεσιν, ασματικώς ωμοίωσαι, νύμφη μανικώς εκζητούση, ψυχεραστήν Ιησούν τον υπερκαλλον.
Νικήσασα μνησικακίαν, ταις πειραζούσαις χάριν Μήτερ απέτιες, συγχωρούσα άπαντα, τα χαλεπά ραπίσματα, είχες κατά νούν γαρ το άφες, και αφεθήσεται πάντως τα πταίσματα.μοναστηρια-Αιγύπτου_Monastery_of Egypt_ Egyptian Desert-_20-978d937c2c

Comments are closed.