iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ο άγιος και δίκαιος Ιώβ ο πολύαθλος, πρότυπο ζωής του οσίου Ιακώβου Τσαλίκη

Ιώβ ο πολύαθλος_Job the Long-suffering_Иов Многострадальный_job-christian

Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Christ is Risen! Truly He is Risen!
Христос Воскрес! Воистину Воскрес!

Ο άγιος και δίκαιος Ιώβ ο πολύαθλος

Εορτάζει στις 6 Μαΐου

Ο πολύαθλος Ιώβ, πρότυπο ζωής του οσίου γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη

”Θερίζει ο καρκίνος, θερίζει η καρδιά θερίζουν άλλες αρρώστιες. Ένας εχθές που πέρασε, λέει, πάτερ μου 40 χρονών είμαι, τρία παιδιά έχω γιατί να πεθάνω πάτερ μου, γιατί να πεθάνω;
Και ποιος σου είπε ότι θα πεθάνεις, λέει ο Χριστός μας, εκείνον που θέλω να μην πεθάνει, δεν πεθαίνει. 
Εσύ προσευχή να κάνεις πίστη Θεού να έχεις, ε, υπομονή και ταπείνωση και ο Θεός θα βάλει το χέρι Του.

Τι να κάνουμε; Να πούμε, είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον, όπως είπε κι ο Ιώβ, που ‘ναι χιλιάδες χρόνια προ Χριστού, εκείνος του πήρε τις περιουσίες του βέβαια ο Θεός, γιατί πήγε ο διάβολος… άκου τώρα τι παρρησία είχε ο διάβολος. Πήγε στον Θεό και του λέγει, γύρισα όλη τη γη και δεν βρήκα κανέναν άμεπτο και άγιο σαν τον Ιώβ, αλλά του ‘χεις δώσει όλα τα αγαθά. Του χε δώσει 6000 καμήλες, χιλιάδες πρόβατα, κατσίκια, κτήματα, περιουσίες, του δωσε και παιδιά. Λοιπόν λέγει, δεν επιτρέπεις να τα πάρω, να δούμε θα σε δοξάζει;
Λοιπόν, και του είπε ο Θεός, όλα να του τα πάρεις και να αφήσεις το δέρμα στα κόκκαλα του, μόνο την ψυχή του μην βλάψεις. Είδες ο Θεός τι είπε;

Άγιος Γέροντας Ιάκωβος της Εύβοιας_St. elder Iakovos of Evia_Старец Иаков (Тсаликис) Эвбейский -πολυχρονιας7Γι’ αυτή τη ψυχή φροντίζει κανείς, ‘’ επιμελείσθε δε ψυχής πράγματος αθανάτου’’, γι αυτή τη ψυχή ήρθαμε στο μοναστήρι και σεις καλά μου παιδιά πο ‘ ρχεσθε στον άγιο Δαυίδ, προσεύχεσθε και για την υγεία μας βέβαια για τα αγαθά μας για τα παιδιά μας για όλο τον κόσμο, αλλά και ιδιαιτέρως για την ψυχή μας φροντίζουμε που ‘ναι πράγμα αθάνατον.
Λέει όλα ας τα πάρεις μόνο την ψυχή του να μην βλάψεις. Του πήρε λοιπόν όλα, τις περιουσίες του, τα παιδιά του, μετά του έδωσε και μια αρρώστια και η αρρώστια αυτή ήταν μια πληγή το σώμα του και ήταν έξω από την πόρτα, καθόταν στην κοπριά, εκεί μόνος του, κρατούσε ένα κεραμίδι και έτριβε τις πληγές του, έξυνε τις πληγές του.

Λοιπόν και πάει η γυναίκα του και του λέει, βρε άνδρα μέχρι πότε θα προσμένεις, μέχρι πότε θα κάνεις υπομονή; Πες εναντίον του Θεού έναν λόγο και τελεύτησε, να πεθάνεις. Βρε γυναίκα είσαι και συ από κείνες τις ανόητες γυναίκες, κι είσαι και συ μια εξ αυτών;
Ο Κύριος έδωκε ο Κύριος αφείλετο, ο Θεός, με συγχωρείτε, μου έδωσε τα παιδιά, ο Θεός μου έδωσε τις περιουσίες Εκείνος τα δωκε Εκείνος τα πήρε, εγώ γυμνός γεννήθηκα απ’ την κοιλία της μητρός μου και γυμνός απελεύσομαι.
Και είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον. Αυτή η ευχή που λέμε κάθε Κυριακή στη λειτουργία στο τέλος, είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον από του νυν και έως του αιώνος, είναι του πολυάθλου Ιώβ. Αυτού του ανθρώπου που ο Θεός πήρε τις περιουσίες του ενώ ήταν δίκαιος και άμεμπτος, και πάλι του δωσε ο Θεός αυτές τις δοκιμασίες, του δωσε και την αρρώστια και πάλι του πήρε την αρρώστια.
Αλλά σήμερα όμως εμείς με το παραμικρό όταν θα δούμε κάτι, λέμε γιατί να μας δώσει; Να, εγώ έλεγα, Θεέ μου, με συγχωρείτε, έγινα 55 χρονών δεν αρρώστησα ποτέ μου, ήθελα να ‘μουν καλά να εργάζομαι στο μοναστήρι, να σκάβω τα αμπέλια του μοναστηριού, τους κήπους, γύρω στα χωριά με το μουλάρι, 40 χωριά στην περιφέρεια, ακούραστος. Όλη την νύχτα εξομολογούσα τον κόσμο μέχρι στις 4 το πρωί. Που το ‘βρισκα εκείνο το κουράγιο όλη μέρα κι όλη νύχτα στο πόδι; Σα να ‘μουν κανένας ασώματος, σαν να μ’ είχε κάνει ο Θεός από σίδερο, Μ’ έδινε τη δύναμη ο Θεός, κι ο άγιος Δαυίδ μου έδινε δύναμη. Μετά πήγαινα στις 5 η ώρα, έκανα την λειτουργία κι όλη μέρα στο πόδι. Τώρα, με συγχωρείτε, έχω κι εγώ τα κουσούρια μου, τις καρδιές, έχω το ένα, έχω το άλλο, αλλά λέω δόξα σοι ο Θεός, είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον. Τώρα λέω αν με βοηθήσεις άγιε μου Δαυίδ να λειτουργήσω καλώς, ειδάλλως βγαίκα μόνος σου και λειτούργησε, του λέγω.”

Ιώβ ο πολύαθλος_Job the Long-suffering_Иов Многострадальный_Job

”…Δεν το βάζω κάτω, πάντοτε λέω δόξα σοι ο Θέος. Πάντοτε με την υπομονή μου, με την πίστη μου στον Θέο, ”είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον”! Εγώ φροντίζω για την ψυχή μου που ‘ναι ”πράγμα αθάνατον” γι’αυτό ήρθα στο μοναστήρι του και τον υπηρετώ τον Άγιο Δαυίδ. Τί τον υπηρετώ; Να,να σκουπίσω λιγάκι το μοναστήρι του και να βρίσκομαι σαν φύλακας.

Εκείνος ξέρει τι θα περάσω. Όταν γίναν οι διωγμοί (ήμουν) 1,5 χρονών, οι διωγμοί της Μικράς Ασίας, (πήγαμε) από τόπο σε τόπο κακομοιριασμένοι άνθρωποι…τι θα υπέφερα από αρρώστιες…εκείνος όμως βοηθάει.

Και λένε, με συγχωρείτε, ένας χριστιανός, ένας παπάς το χε πει, πάτερ εφ’ όσον ο πατήρ Ιάκωβος αγαπάει τον Θεό και τον Άγιο Δαυίδ, πως ο Άγιος Δαυίδ το επέτρεψε και πήγε στον γιατρό,τον βλέπουν οι γιατροί και κάνει εγχειρήσεις. Ε, αυτό είναι μια ανοησία στους ανθρώπους γιατί ο Κύριος μας δοκιμάζει. Ο Ιώβ τι ήτανε; Τόσοι και τόσοι Άγιοι άνθρωποι….

Επέτρεψε ο Θεός για να ταπεινωθώ. Αλλά πάλι μου ήλθε η χάρις του οσίου Δαυίδ κι από κει που είπαν ότι ήταν σοβαρές αρρώστιες δεν ήταν. Έχω καρδιά, έχω πολλές παθήσεις αλλά δεν τα λογαριάζω τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν. Δεν τα υπολόγιζω καθόλου. Είμαι θνητός άνθρωπος αλλά μες σ’αυτό το θνητό σαρκίον κατοικεί ψυχή αθάνατος, φροντίζω για την ψυχή μου που ‘ναι ”πράγμα αθάνατον”.”

Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του Γέροντος σε προσκυνητές στην μονή του οσίου Δαυίδ της Ευβοίας.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΙΩΒ
http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Iwb/Iwb.htm

Ιώβ ο πολύαθλος_Job the Long-suffering_Иов Многострадальный_43510787

Απολυτίκιον του πολυάθλου Ιώβ. Ήχος β’.

Του δικαίου σου Ιώβ την μνήμην, Κύριε, εορτάζοντες, δι᾽ αυτού σε δυσωπούμεν· Σώσον τας ψυχάς ημών.

έτερον Απολυτίκιον του Ιώβ, Ήχος δ’, Κατεπλάγη Ιωσήφ

Κατεπλάγη αληθώς, άπας αγγέλων ο χορός, και ανθρώπων ο εσμός, έφριξε δίκαιε ιδών, την υπεράνθρωπον όντως υπομονήν σου. Όθεν και ημίν τύπος δέδοσαι, τοις θλίψεσι του βίου εκάστοτε, χειμαζομένοις κρίμασι Κυρίου, και πειρασμοίς περιπίπτουσιν· Αυτός γαρ είπεν, ο υπομείνας, μέχρι τέλους σωθήσεται.

Κανών α’, Ωδή ε’, του Ιώβ
Ήχος δ’, Ο ανατείλας το φως
Οι παρακλήτορες πριν, των δεινών προστιθέντες, τοις τραυμασί σου άλγος, πλείονάς σοι έπλεξαν, τους στεφάνους, Ιώβ ένδοξε.

Στιχηρό του Ιώβ, Ήχος δ’, Έδωκας σημείωσιν

Έδωκας υπόδειγμα, υπομονής υπεράγαθε, και ανδρείας τον δίκαιον, Ιώβ τον πολύαθλον, αρεταίς και λόγοις, και τοις θείοις έργοις, και σωφρονίζεις αληθώς, τους μετεώρους τοις ατυχήμασι· διό σου την ανείκαστον, οικονομίαν δοξάζομεν, Ιησού παντοδύναμε, ο Σωτήρ των ψυχών ημών.

 

 

Advertisements

Comments are closed.