iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Η θαυματουργή εικόνα του Αγ.Νικολάου Βελικορέτσκυ-Velikoretsky

Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Christ is risen! Truly He is risen!
Христос Воскрес! Воистину Воскрес!

Άγιος Νικόλαος Μύρων Βελικορέτσκυ

Νικόλαος Μύρων Βελικορέτσκυ_Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий_St. Nicholas VelikoretskyAπό τις 3 -8 Ιουνίου, κάθε χρόνο, γίνεται η λιτανεία της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου Βελικορέτσκυ-Velikoretsky (Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий), από την πόλη Kirov στο χωριό Velikoretskoye, στις όχθες του Μεγάλου Ποταμού, όπου πριν από 600 χρόνια είχε ανακαλυφθεί η θαυματουργή εικόνα.

Η λιτανεία ξεκινά από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Σεραφείμ στο Κίροφ και καταλήγει στο χωριό Velikoretskoye. Οι προσκυνητές, που συμμετέχουν στην λιτανεία, περνούν μέσα από χωράφια, δάση και βάλτους διανύοντας απόσταση πάνω από 150 χιλιομέτρων. Οι πληροφορίες λένε ότι στην εφετεινή λιτανεία(2014) συμμετείχαν πάνω από 60000 περίπου άνθρωποι.

Η παράδοση της πομπής Velikoretsky ξεκίνησε πριν από έξι αιώνες. Η ανακάλυψη της εικόνας του Αγίου Νικολάου έγινε το 1383. Ένας αγρότης Συμεών Agalakov από το χωριό Krutitsy περνώντας τον Μεγάλο Ποταμό-Velikoretskaya είδε στο δάσος ένα δυνατό φως, πλησιάζοντας βρήκε την εικόνα στις όχθες του ποταμού, πάνω σ’ ένα πεύκο, κοντά στο χωριό Velikoretskoye. Σύντομα εκεί χτίστηκε ένα ξύλινο παρεκκλήσι. Η φήμη των πολλών θαυμάτων της εικόνας σύντομα εξαπλώθηκε παντού. Έγινε ένας τόπος προσκυνήματος.

Γύρω στα 1400 όταν προσπάθησαν να μεταφέρουν την εικόνα στην πόλη Khlynov που τότε ονομαζόταν Vyatka – Βιάτκα, αργότερα – Κίροφ(Kirov) γιά περισσότερη ασφάλεια, αυτή δεν μετακινούνταν ! Τότε όλοι οι κάτοικοι με μία φωνή υποσχέθηκαν στον Άγιο να τον «πηγαίνουν» μία φορά τον χρόνο στο χωριό πού βρέθηκε. Έτσι προέκυψε η καλοκαιρινή λιτάνευση του αγ. Νικολάου. Είναι μία από τις μεγαλύτερες λιτανείες στη Ρωσία.

Κάθε δύο ώρες γίνεται μία στάση μισής ώρας γιά ανάπαυση, κατά την οποία αναπέμπονται δεήσεις στον Άγιο. Η λιτάνευση σταματάει στις 9 το βράδυ και οι πιστοί βρίσκουν κατάλυμα όπου μπορούν. Όταν η λιτανεία φτάσει στο Βελικορέτσκυ, τελείται η Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου και μετά η εικόνα παίρνει τον δρόμο της επιστροφής στην Βιάτκα. Ο κάθε ρώσος ορθόδοξος το θεωρεί μεγάλη ευλογία να συμμετάσχει έστω για μια φορά στη ζωή του σ’αυτή τη λιτανεία. Στο πλήθος των προσκυνητών μπορείς να δεις πολλά παιδιά και νέους.

Η θαυματουργή όμως εικόνα χάθηκε το 1935 με την κατεδάφιση (από το κομμουνιστικό καθεστώς) του καθεδρικού ναού Vyatkian Trinity Cathedral..Το 1930 η λιτανευτική πομπή Velikoretskaya είχε απαγορευτεί και άρχισε να ξαναπραγματοποιείται το 1989, λιτανεύοντας ένα πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου.

Κατά την πολυήμερη Λιτάνευση της Εικόνας και του Τιμίου Σταυρού, τελούνται από τους Ιερείς Παρακλήσεις, Αγιασμοί, Ιερά Εξομολόγηση, Θείες Λειτουργίες και άλλες Ιερές Ακολουθίες.

http://www.pravmir.ru/velikoretskiy-krestnyiy-hod-gotovnost-1-fotoreportazh/ http://www.pravoslavie.ru/81127.html

Απολυτίκιον. Ήχος δ’.

Κανόνα πίστεως, και εικόνα πραότητος, εγκρατείας διδάσκαλον, ανέδειξε σε τη ποίμνη σου, η των πραγμάτων αλήθεια δια τούτο εκτήσω τη ταπεινώσει τα υψηλά, τη πτωχεία τα πλούσια. Πάτερ Ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Κάθισμα  Ήχος  αʹ  ‐  Τον  τάφον Σου Σωτήρ 
Αστράπτεις εν τη γη,  των θαυμάτων  ακτίσι, Νικόλαε  σοφέ, και κινείς πάσαν  γλώσσαν,  εις δόξαν τε και αίνεσιν, του εν γη σε δοξάσαντος,  ον  ικέτευε,  πάσης ανάγκης  ρυσθήναι,τους την μνήμην σου, πίστει και πόθω  τιμώντας, Πατέρων εκλόγιον.

Εξαποστειλάριον Ήχος  β’  ‐  Γυναίκες ακουτίσθητε

Μεγάλως  σε εδόξασε εν  θαύμασιν ο 
Κύριος, και ζώντα και μετά τελος, Νικολάε  
Ιεράρχα τις γαρ εξ  όλης πίστεως, μόνον επε‐ 
καλέσατο, το άγιον σου όνομα, και ουκ ευθύς 
εισακούσθη, θερμόν προστάτην ευρών σε;Νικόλαος Μύρων της Λυκίας_Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий _St. Nicholas Archbishop of Myra Velikoretskykrest-11

Νικόλαος Μύρων Βελικορέτσκυ_Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий_St. Nicholas Velikoretsky16_palomniki_big

Νικόλαος Μύρων της Λυκίας_Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий _St. Nicholas Archbishop of Myra Velikoretskykov_velikoreckij_hod_2011_1_720x385

Νικόλαος Μύρων της Λυκίας_Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий _St. Nicholas Archbishop of Myra Velikoretsky09da6bdbd482e81607d0782e59935439

Νικόλαος Μύρων της Λυκίας_Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий _St. Nicholas Archbishop of Myra Velikoretskyvkx3_5go_59

Νικόλαος Μύρων της Λυκίας_Святой Николай Мирликийский Великоре́цкий _St. Nicholas Archbishop of Myra Velikoretskykrest-5

https://iconandlight.wordpress.com/orthodox_greek_icons_blog/
Advertisements

Comments are closed.