iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Προφήτης Ελισσαίος, Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο, Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Προφήτης Ελισσαίος
Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο
Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

Εορτάζουν στις 14 Ιουνίου

Ελισσαίος – Пророк Елисей--3Zc7Q06iX_EΑκολούθησε τον Προφήτη Ηλία το Θεσβίτη, ο οποίος και τον έχρισε Προφήτη κατά θεία εντολή.(Γ΄ Βασιλ. Ιθ΄ 7-21).

Για τη γέννηση του Προφήτου Ελισσαίου στα Γάλγαλα ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στον Συναξαριστή του (τ. Β΄ σ. 203) αναφέρει ότι όταν γεννήθηκε ο Προφήτης Ελισσαίος, η χρυσή δαμάλα, που προσκυνούσαν εκεί βόησε τόσο δυνατά που ακούστηκε στην Ιερουσαλήμ. Ο λαός ανατρίχιασε στο άκουσμα αυτό και ο Αρχιερέας αφού κοίταξε τις δύο πέτρες που κρέμονταν στο στήθος του, από τις οποίες η μία ονομαζόταν Δήλωση και άλλη Αλήθεια, σηκώθηκε όρθιος και σε στάση προσευχής, ύψωσε τα μάτια του στον ουρανό και φώναξε: «Αυτή τη στιγμή προφήτης μεγάλος γεννάται, ο οποίος θα συντρίψει και κρημνίσει τα γλυπτά και τα χωνευτά είδωλα». Ο κόσμος, όταν άκουσε αυτή την προφητεία, έσκυψε φοβισμένος το κεφάλι του και προσευχήθηκε θερμά.

Όταν ήρθε ο ώρα να φύγει από αυτόν τον κόσμο ο Ηλίας τον ακολούθησε στην Ιεριχώ και από εκεί στον Ιορδάνη.Τότε ο Ηλίας του είπε: «Κάποια στιγμή θα αναληφθώ στους ουρανούς, εκεί δεν μπορείς να με ακολουθήσεις, μπορείς όμως να μου ζητήσεις ότι θέλεις». Ο Ελισσαίος με απλότητα του λέει:
Ας γίνει η χάρη του Θεού που έχεις, διπλή σε μένα!
– Μέγα χάρισμα ζήτησες παιδί μου. Αν όμως πάλι, αξιωθείς να με δεις όταν θα αναληφθώ τότε να γίνει ότι ζήτησες. Αν όμως δεν με δεις, τότε να μην γίνει.
Προχώρησαν κουβεντιάζοντας, στην όχθη του ποταμού. Ξαφνικά ένα άρμα από φωτιά, άρπαξε τον Ηλία και εν μέσω θορύβου τον ανέβαζε προς τον ουρανό. Θαμπώθηκε ο Ελισσαίος και ξέσπασε φωνάζοντας: «Πάτερ, Πάτερ άρμα Ισραήλ και ιππέας αυτού…». Τότε,είδε τη μηλωτή του να πέφτει από το άρμα πάνω του. Την ίδια στιγμή αισθάνθηκε θεϊκή δύναμη να πλημμυρίζει την ψυχή του. Πήρε στα χέρια του ευλαβικά το πολύτιμο δώρο και κτύπησε με αυτή τα νερά του Ιορδάνου ποταμού, ζητώντας από το Θεό τη δύναμη του Ηλία και αμέσως άνοιξαν τα ύδατα και διήλθε τον Ιορδάνη. Οι προφήτες που παρακολουθούσαν έκπληκτοι τα φαινόμενα είπαν: «Αληθινά το πνεύμα του Ηλία αναπαύθηκε στον Ελισσαίο». Τον πλησίασαν, έσκυψαν ευλαβικά και τον προσκύνησαν (Δ΄ Βασιλ. β΄ 1-25).

***

Ακολούθησαν τον Άγιο Σεραφείμ του Σαρώφ και το πνεύμα του αναπαύθηκε πάνω τους…

Σύναξη των Αγίων Diveevo Собор Дивеевских святыхp1916amup66a156rqsk1u4k18bjΆγιος Σεραφείμ του Σαρώφ εορτάζει 2 Ιανουαρίου και στις 19 Ιουλίου (ανακομιδής του αγίου λειψάνου του)
Αγία Αλεξάνδρα η Ηγουμένη (Melgunov)( 1789 )εορτάζει στις 13 Ιουνίου 
Οσία Μάρθα (Melyukova) (+ 1829 ) εορτάζει στις 21 Αυγούστου
Οσία Έλενα (Manturova) (+ 1832) εορτάζει στις 28 Μαΐου
Οσία Πελαγία Ιβάνοβνα (Serebrennikova), η δια Χριστόν Σαλή (1884) εορτάζει στις 30 Ιανουαρίου.
Οσία Παρασκευή Ιβάνοβνα, η δια Χριστόν Σαλή (Πάσα του Σάρωφ) (+1915 ), εορτάζει στις 22 Σεπτέμβρη
Οσία Μαρία Ιβάνοβνα (Fedina),η δια Χριστόν Σαλή (+ 1931) εορτάζει στις 26 Αυγούστου 
Οσιομάρτυρες Ευδοκία, Δαρεία, Δαρεία και Μαρία (+ 1919) εορτάζουν στις 5 Αυγούστου
Οσία Μάρθα (Testova)(+ 1941) εορτάζει στις 13 Απριλίου
Οσία Πελαγία (Testova)(+ 1944) εορτάζει στις 21 Οκτωβρίου
Οσία Ματρώνα (Vlasova) (+1963 ) εορτάζει στις 25 Οκτωβρίου
Ιερομάρτυς επίσκοπος Σεραφείμ (Chichagov) εορτάζει στις 11 Δεκέμβρη (το 1937 πυροβολήθηκε στο Butovo).
Ιερομάρτυς επίσκοπος Σεραφείμ (Zvezdinsky) εορτάζει στις 26 Αυγούστου (το 1937 εκτελέστηκε) .
Ιερομάρτυς Ιάκωβος (Gusev) εορτάζει στις 13 Δεκεμβρίου (το 1937 πυροβολήθηκε).
Ιερομάρτυς Μιχαήλ (Gusev) εορτάζει στις 7 Νοεμβρίου (το 1937 πυροβολήθηκε).

Και πάντοτε ο μπάτιουσκα Σεραφείμ έλεγε: “Αν κανείς προσβάλει τις ορφανές μου (τις μοναχές), θα δεχθεί μεγάλη τιμωρία από τον Κύριο• αλλά το μεγάλο έλεος του Θεού θα εκχυθεί από τον ουρανό σε όποιον πάρει το μέρος τους και τις υποστηρίξει και τις βοηθήσει όταν βρεθούν σε ανάγκη. Οποιοσδήποτε, ακόμη και αν αναστενάξει και τις λυπηθεί με την καρδιά του θα ανταμειφθεί από τον Κύριο. Και θα σου πω κάτι, να το θυμάσαι αυτό: ευτυχισμένος είναι όποιος θα μένει είκοσι τέσσερεις ώρες στο Ντιβέιεβο του πτωχού Σεραφείμ, από το πρωί της μιας ημέρας μέχρι το πρωί της άλλης, γιατί η Μητέρα του Θεού, η Ουράνια Βασίλισσα, επισκέπτεται το Ντιβέιεβο κάθε είκοσι τέσσερεις ώρες“».«Ουκ είδον δίκαιον, λέει ο Προφήτης, εγκαταλελειμμένον, ουδέ το σπέρμα αυτού ζητούν άρτους (Ψαλμός 36: 25)»

***

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς

ΙΟΥΣΤΙΝΟς ΠΟΠΟΒΙΤς-Sveti-Justin-ĆelijskiΣε κάθε γήινο υπάρχει πολύς ουρανός.

Αληθινά κάθε πλάσμα είναι καλό και τίποτα δεν είναι για περιφρόνηση, όταν πλησιάζεται και γίνεται δεκτό με προσευχητική αγάπη, διότι «αγιάζεται διά του λόγου του Θεού και διά της προσευχής». (Α’ Τιμόθ. 4,4-5).

Μόνο ο προσευχόμενος νούς μπορεί να γίνει ναός του Θεού.

Ο άνθρωπος γίνεται Χριστιανός ζώντας και βιώνοντας τον Χριστό. Άλλη οδός δεν υπάρχει.

Δεν υπάρχει μεγαλυτέρα φρίκη από την αιωνιότητα άνευ του Χριστού. Θα προτιμούσα να είμαι εις την κόλασιν εις την οποίαν είναι ο Χριστός (με συγχωρείται διά το παράδοξο λόγημα!!) παρά εις τον παράδεισον που δεν έχει τον Χριστό.

Η θεανθρώπινη αρετή της υπομονής και ταπεινώσεως. Δηλαδή, να υπομένεις το κακόν, να μην ανταποδίδης κακόν αντί κακού, να συγχωρής πανεύσπλαχνα διά τας ύβρεις, τας συκοφαντίας, τας πληγάς. Τούτο είναι του Χριστού: να αισθάνεσαι συνεχώς εσταυρωμένος εις τον κόσμον, υβριζόμενος και εμπτυόμενος. Ο κόσμος δεν υποφέρει τους χριστοφόρους ανθρώπους, όπως δεν υπέφερε τον Χριστόν. Το μαρτύριον είναι η ατμόσφαιρα, εις την οποίαν ο χριστιανός καρποφορεί.

Ανανέωνε τον εαυτό σου με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και ο Κύριος διά σου θα αναγεννήση και άλλους.

***

Τη αυτή ημέρα 14 Ιουνίου εορτάζουν :
Προφήτης Ελισσαίος, Άγιος Μεθόδιος ο ομολογητής Κωνσταντινούπολης, Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς (1979), Άγιος Κύριλλος Ιερομάρτυρας Γορτύνης Κρήτης, Όσιος Νήφων ο Αθωνίτης μοναχός εν Καυσοκαλυβίοις (1370), Οσία Ιουλίττα ἢ Ιουλία Ταβεννησίου Αιγύπτου, Όσιος Ελισσαίος του Σούμα (Σολόφκυ) (15ος- 16ος αἰών) , Όσιος Μεθοδίος ηγούμενος της Πεσνόσα (1392), Άγιος Μστισλάβ-Γεωργίου, πρίγκηπος του Σμολένσκ (Νόβγκοροντ) (1180), Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο.

Απολυτίκιον Προφήτου Ηλιού και Ελισσαίου, Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.

Ο ένσαρκος Άγγελος, των Προφητών η κρηπίς, ο δεύτερος Πρόδρομος, της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος, άνωθεν καταπέμψας, Ελισαίω την χάριν, νόσους αποδιώκει, και λεπρούς καθαρίζει, διό και τοις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα.

Ήχος πλ. α´. Χαίροις ασκητικών.

Χαίροις, του Χρυσοστόμου πατρός, ο εραστής και μαθητής επιστήθιος, θεόσοφε Ιουστίνε, εξ ου τα θεία σαφώς, έγνως εν εκστάσει πόθω ζέοντι, και γέγονας χείμαρρος, θείου λόγου χριστόρρειθρος, και τον έρωτα, υπανάπτων τον άϋλον. Έκτεινον ούν τας χείράς σου, ω Πάτερ τρισόλβιε, και την του Πνεύματος χάριν, τοις σε τιμώσι κατάγαγε, κλεινέ Ιουστίνε, της Τριάδος της Αγίας, κήρυξ θεόφθογγος.

Απολυτίκιον οσίου Ιουστίνου Πόποβιτς. Ήχος πλ. Δ΄. Ορθοδοξίας οδηγέ.

Ορθοδοξίας το γλυκύ, και νεκταρώδες, Πάτερ αμάλγαμα, μετοχετεύσας των πιστών, εν ταίς καρδίαις ώσπερ θησαύρισμα, τω βίω και ταίς αρεταίς, βιβλίον ζων του Πνεύματος δέδειξαι, Ιουστίνε θεόσοφε· ικέτευε διά παντός, ελλογωθήναι τους υμνούντάς σε.

Advertisements

Comments are closed.