iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Όλοι οι πειρασμοί αντιμετωπίζονται με τη σιωπή και την ταπείνωση. Άγιος Νήφων ο Κωνσταντιανής

Άγιος Νήφων ο Κωνσταντιανής

ΣΤΕΦΑΝΟς-ΠΡΩΤΟΜΑΡΤΥς_23444555

Μια μέρα είχε πάει στο ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου, που βρίσκεται στην περιοχή των Χαλκουργείων. Εκεί τον πλησίασε ένα παιδί, που ξεχώριζε για την αρετή του κι έτρεχε ακούραστα στις ακολουθίες της εκκλησίας. Τον έλεγαν Νεόφυτο, κι ήταν γιος ενός απ’ τους ονομαστούς άρχοντες…

-Πάτερ, ρώτησε τώρα ο Νεόφυτος, πώς μπορεί ο άνθρωπος να νικάει κάθε πειρασμό του πονηρού.

Όλοι οι πειρασμοί αντιμετωπίζονται με τη σιωπή και την ταπείνωση. Τι μεγάλη αρετή η σιωπή! Αλλά και η ταπείνωση; Όλα τα έργα του ταπεινού είναι αρεστά στο Θεό και θαυμαστά στους αγγέλους Του, φρικτά όμως και φοβερά στους δαίμονες. Γίνε λοιπόν πολύ ταπεινός, και το Άγιο Πνεύμα θα κατοικήσει μέσα σου και θα νεκρώσει κάθε βιοτική μέριμνα. Το νου σου, παιδί μου, γιατί φοβάμαι πως οι μέριμνες είναι που σ’ εμποδίζουν πιο πολύ από τα έργα του Θεού και σε παρασύρουν σ’ ανώφελα πράγματα. Σε τι θα μας ωφελήσουν αυτά την ημέρα της Κρίσεως; Σε τίποτα! Και μήπως μας έδωσε ο Κύριος τη ζωή αυτή για να τη σπαταλήσουμε σε μάταιες φροντίδες. Όχι, βέβαια! Δώσε λοιπόν ολόκληρο τον εαυτό σου στο Θεό. Φρόντισε εσύ για την ψυχή σου, κι Εκείνος θα φροντίσει για τις υλικές σου ανάγκες. «Τις εξ ημών μεριμνών δύναται προσθείναι επί την ηλικίαν αυτού πήχυν ένα;». Πές ότι συνάξαμε μέσα στις αποθήκες μας όλα τα καλά του κόσμου. Τί κερδίσαμε; Έρχεται ξαφνικά ο σκληρός απαιτητής, ο θάνατος, και τότε; Τα αφήνουμε όλα εδώ και πάμε να κατοικήσουμε στον τάφο! Και το μόνο που θα μας έχουν εξασφαλίσει θα είναι η αιώνια κόλαση!… Αυτά στου τα λέει, παιδί μου, ο Θεός με το στόμα ενός αμαρτωλού ανθρώπου. Κόψε λοιπόν από δω και πέρα τις περιττές φροντίδες, και ζήσε όπως θέλει Εκείνος.

Οι νουθεσίες αυτές έκαναν μεγάλη εντύπωση στον νεαρό Νεόφυτο κι έφεραν κατάνυξη στην καρδιά του. Έπεσε στα πόδια του γέροντα και του έβαλε μετάνοια, ευχαριστώντας τον για όσα τον δίδαξε. Μα κι ο όσιος έπεσε ταπεινά στα πόδια του παιδιού και το αποχαιρέτησε στοργικά.

Από τότε ο Νεόφυτος περνούσε τον περισσότερο καιρό του μαζί με τον όσιο. Πήγαινε συχνά και στο κελί του, ρουφώντας αχόρταγα τη θεϊκή διδαχή του, τη γλυκιά σαν το μέλι. Μ’ αυτά ανατράφηκε και μεγάλωσε κι έγινε άνθρωπος του Θεού. Και τόσο οσιακά έζησε, ώστε, όταν ήρθε η ώρα, παρέδωσε ειρηνικά την ψυχή του στα χέρια Εκείνου που υπηρέτησε από τα παιδικά του χρόνια.

Απόσπασμα από το βιβλίο : «Ένας Ασκητής επίσκοπος, Άγιος Νήφων ο Κωνσταντιανής (4ος αι.)» – Ιερά Μονή Παρακλήτου -η/Υ επιμέλεια, Σοφίας Μερκούρη

Γέροντος Σωφρονίου του Έσσεξ

Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου, ο καλέσας τη επιφοιτήσει του Παναγίου Πνεύματος εις ενότητα πάντας…Δώρησαι ημίν δια του Αγίου Σου Πνεύματος την δύναμιν του ταπεινούν εαυτούς ο είς ενώπιον του ετέρου, εν τω κατανοείν ότι, εάν τις πλείον αγαπά, πλείον και ταπεινούται. Δίδαξον ημάς εύχεσθαι ο είς υπέρ του άλλου, αλλήλων τα βάρη βαστάζειν εν υπομονή, και ένωσον ημάς τω συνδέσμω της ακαταλύτου αγάπης εν τω Ονόματι Σου τω Αγίω, χαριζόμενος ημίν ωσαύτως του οράν εν εκάστω αδελφώ και εκάστη αδελφή ημών την εικόνα της αρρήτου δόξης Σου και μη επιλανθάνεσθαι ότι: Ο αδελφός ημών η ζωή ημών εστι.

Ο Θεός, ο Θεός μου, περί πολλών και μεγάλων δέομαι Σου εγώ, Συ δε μή παρίδης με μηδέ απορρίψης με από του Προσώπου Σου δια την θρασύτητα μου και την παρρησίαν μου, αλλά τη δυνάμει της αγάπης Σου οδήγησον με κατά τα διαβήματα Σου· δος μοι αγαπάν Σε ως Συ ενετείλω ημίν, εξ όλης της καρδίας μου, εξ όλης της διανοίας μου, εξ όλης της ισχύος μου, δι’ όλου του είναι μου.

Advertisements

Comments are closed.