iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Όσιος Παύλος της Ομπνόρας, Ένα πλήθος από πουλιά περικύκλωνε τον Όσιο.

Παύλος Ομπνόρᾳ ἢ Κόμελ_Па́вел Обно́рский- Комельский_Saint Paul of Obnora_djur

Όσιος Παύλος της Ομπνόρας ή Κόμελ 
Εορτάζει στις 10/23 Ιανουαρίου

ένα θαυμαστό παραδεισένιο θέαμα

Ο Όσιος Παύλος της Ομπνόρας ή Κόμελ (1317-1429),μαθητής του μεγάλου αγίου Σεργίου του Ράντονεζ, διψώντας ακατάπαυστα για την ασκητική ζωή, κατέφυγε σε μία εντελώς απρόσιτη περιοχή των απέραντων ρωσσικών δασών. Εκεί διάλεξε για κατοικία του την κουφάλα μιας γέρικης φλαμουριάς και πέρασε τρία χρόνια δοξολογώντας τον Θεό μαζί με τ’ αγριοπούλια!

Την ίδια εποχή,γύρω στο 1400, πέντε χιλιόμετρα μακρύτερά του, ασκήτευε ο Όσιος Σέργιος του  Νούρμα († 7 Οκτωβρίου 1412). Ακούγοντας για τους πνευματικούς αγώνες του Οσίου Παύλου, ξεκίνησε να τον συναντήση. Όταν τον βρήκε, αντίκρυσε ένα θέαμα θαυμαστό: Ένα πλήθος από πουλιά περικύκλωνε τον Όσιο. Τα μικρότερα μάλιστα ανέβαιναν στους ώμους και στο κεφάλι του και αυτός τα έτρεφε με τα χέρια. Κοντά του μία αρκούδα περίμενε κι αυτή την τροφή της. Αλεπούδες, κουνέλια και άλλα ζώα περιφέρονταν χωρίς έχθρα και ανταγωνισμούς μεταξύ τους και χωρίς να φοβούνται την αρκούδα.

Ήταν μία θαυμαστή εικόνα, που θύμιζε τον πρωτόπλαστο αθώο Αδάμ στον Παράδεισο. Μία εξαίσια φανέρωσι της κυριαρχίας του ανθρώπου πάνω στην δημιουργία! Η Θηβαΐδα του Βορρά, Αθήνα

***

ΜΕΛΑΓΓΕΛ_.ΜΕΛΑΓΓΕΛΛΑ ΟΣΙΑ ΟΥΑΛΙΑΣ_St. Melangell the hermit Abbess of Wales_Св Мелангелла Уэльса_Η Αγία Μελανγκέλ (Μελάνγκεχλ- 27 Μαΐου), οδηγημένη από τον πόθο της να αφοσιωθεί στο Θεό, εγκατέλειψε την Ιρλανδία για να εγκατασταθεί τελικά στο Pennant μία από της ποιο απομονωμένες και όμορφες περιοχές του Powys στη νότια Ουαλία. Εκεί έζησε δεκαπέντε χρόνια απομονωμένη και προσευχόμενη σε μια σπηλιά. Γύρω στο 604, “ανακαλύφθηκε” από τον πρίγκηπα της Ουαλίας ,Brochfael Ysgithrog, όταν αυτός κυνηγούσε. Καθώς τα σκυλιά κυνηγούσαν έναν λαγό στο άκουσμα τους έτρεξε και κρύφθηκε σε μία πυκνή συστάδα χόρτων. Ψάχνοντας για τον λαγό στις πυκνές συστάδες ο βασιλιάς βρήκε ξαφνικά την αγία Melangell. Βρισκόταν σε βαθιά κατανυκτική προσευχή και δεν είχε ακούσει ούτε τα σκυλιά ούτε ανθρώπινα βήματα. Ο τρομοκρατημένος λαγός φοβισμένος από τα σκυλιά είχε κρυφτεί στις αναδιπλώσεις του ενδύματος της και τώρα βγήκε άφοβος μπροστά στα σκυλιά παίρνοντας θάρρος από την προστασία της αγίας. Ο πρίγκηπας Brochfael έδωσε εντολή στα σκυλιά του να επιτεθούν στο λαγό μα εκείνα δεν τολμούσαν να πλησιάσουν ούτε το λαγό ούτε την αγία. Κατανοώντας τώρα την κατάσταση η αγία έκανε τα σκυλιά να τραπούν σε φυγή. Ο πρίγκηπας εξεπλάγη και πλησίασε την αγία, ενθουσιάστηκε από την ομορφιά της και από την θεία χάρη που εξέπεμπε η αγιότητα της και ο πρίγκηπας της χάρισε ένα κομμάτι γης. Εκεί θα έβρισκαν καταφύγιο άνθρωποι και ζώα και ειδικά οι λαγοί. Η αγία έζησε άλλα 37 χρόνια μετά το συμβάν με το κυνήγι και πράγματι ο τόπος εκείνος έγινε ιερός. Οι άνθρωποι προστάτεψαν τον τόπο της ασκήτριας . Και πράγματι η αγία ίδρυσε εκεί ένα μοναστήρι και πολλές παρθένες κοπέλες την ακολούθησαν εμπνευσμένες από την αγιότητα της. Η εκκλησία της αγίας Melangell βρίσκεται κοντά στην περιοχή Llangynog στο Powys. Εάν κάποιος φώναζε σε έναν κυνηγημένο λαγό “Ο Θεός και η Αγία Mellangel να είναι μαζί του”, ο λαγός σωζόταν θαυματουργικά. Οι λαγοί προστατεύονται μέχρι και σήμερα στην περιοχή στην ανάμνηση της Αγίας.

***

Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς του Τσέλιε της Σερβίας.

Παύλος Ομπνόρᾳ ἢ Κόμελ_Па́вел Обно́рский- Комельский_Saint Paul of Obnora_3e39e74f7550499cb26af69491cf6edbΟ χριστοειδής άνθρωπος κοιτάζει την κτίση και τη φύση όχι σαν άγριο τέρας που πρέπει σκληρά να το δαμάσει αλλά σαν ασθενή που πρέπει να τον ελεεί, να τον συμπαθεί και να τον αγαπά. Γι’ αυτόν η κτίση δεν αποτελεί άψυχη ύλη, προς την οποία πρέπει να συμπεριφέρεται με τραχύτητα και να την εκμεταλλεύεται κατακτητικά και με θράσος, αλλά σαν πολύτιμο μυστήριο του Θεού, το οποίο πρέπει με προσευχή να ελεεί και με αγάπη να σπουδαζει.

Σε κάθε γήινο υπάρχει πολύς ουρανός.

Ο εν Χριστώ άνθρωπος πλημμυρίζει όλη την κτίση και όλα τα όντα με την άπειρον αγάπην και ελεημοσύνην του.

Αν ο άνθρωπος ταπεινώσει τον εαυτό του μπροστά στον Θεό, ταπεινώνονται μπροστά του όλα, όλη η κτίση.
Άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς του Τσέλιε της Σερβίας.

«Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεό όψονται» (Ματθ. 5,8). Φτιαγμένος κατ’ εικόνα Θεού, ο άνθρωπος είναι ο καθρέφτης του Θείου. Γνωρίζει το Θεό γνωρίζοντας τον εαυτό του, βλέπει το Θεό ν’ αντανακλάται στην καθαρότητα της δικής του καρδιάς.
Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Ware

Απολυτίκιον οσίας Μελλαγέλας Της ερημίτιδος (570-641). Ήχος α ‘ . Της ερήμου πολίτης.
(Ποίημα Ισιδώρας Καθηγουμένης Αγιεροθειτίσσης.)

Τοις οσίοις σου τρόποις, τω Θεώ ευηρέστησας, και αγγελικήν πολιτείαν, Μελαγγέλα επέδειξας • ευγένειαν παρείδες πατρικήν, και πλούτον και τιμήν βασιλικήν, και εις έρημον ελθούσα μοναστριών, παρθένων μήτηρ γέγονας. Χαίροις της Ιρλανδίας ο βλαστός, χαίροις Κελτών το καύχημα • χαίροις της Βρεττανίας η λαμπάς, το κλέος Ουαλίας τε.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις βασιλόπαις θαυματουργέ, άνθος της ερήμου, των παρθένων η καλλονή, χαίροις ελεήμον Οσία Μελαγγέλα • η δόξα Ουαλίας η πολυσήμαντος.

Comments are closed.