iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Όσιος Νικόδημος της Λίμνης Κόζα κι ο Άγιος Βασίλειος ο διά Χριστόν Σαλός της Μόσχας

Όσιος Νικόδημος της Λίμνης Κόζα (1640)

Εορτάζει στις 3 Ιουλίου

Νικόδημος της Λίμνης Κόζα_Преп Никодим Кожеезерский_Saint Nicodemus of Lake Koza--__85a1ec2e0d50237fd1b516f2b548a40bΑπ᾿ το Γιαροσλάβλ ο Νικήτας πήγε στην Μόσχα, όπου άρχισε να εργάζεται με κάποιον άνθρωπο που ονομαζόταν Τβεριανίμ και του οποίου η γυναίκα ήταν πονηρή και επιδιδόταν στην μοιχεία.

Η ευσεβής ζωή των δύο φίλων, οι συνεχείς πνευματικές συζητήσεις τους, που φαίνονταν παράξενες στους ασεβείς, και η σχεδόν συνεχής απασχόλησή τους στην εργασία, δεν ευχαριστούσαν την πονηρή αυτή γυναίκα. Και για ν᾿ απαλλαγεί απ᾿ όλα αυτά, αποφάσισε να σκοτώσει τον άντρα της.

Έχοντας αυτά στο νού της, έφτιαξε μια πουτίνγκα, έβαλε μέσα δηλητήριο και την ώρα του δείπνου την πρόσφερε στον σύζυγό της και τον Νικήτα, που εκείνη την ώρα ήταν μαζί τους. Κανένας τους δεν υποπτεύθηκε τίποτα και έφαγαν. Μετά το δείπνο, ο Τβεριανίμ πέθανε αμέσως και ο Νικήτας, αν και επέζησε, άρχισε να υποφέρει από πόνους στο στομάχι.
Η δοκιμασία αυτή εξάντλησε τόσο πολύ τον Νικήτα, που δεν μπορούσε πιά να εργαστεί μόνος του και αποφάσισε να πουλήσει την χειροτεχνία του και να πάει σ᾿ άλλο μέρος.

Όταν αναχώρησε με το σκοπό αυτό στο νού του, ήρθε προς το μέρος του κάποιος ρακένδυτος και τον ερώτησε:
— Νικήτα, γιατί αισθάνεσαι άρρωστος, τι σού συμβαίνει; Πες μου τα όλα χωρίς να διστάσεις.

Ο Νικήτας του τα αφηγήθηκε όλα ακριβώς όπως του συνέβησαν. Κι όταν άκουσε όλα αυτά ο άγνωστος του απάντησε:
— Παιδί μου Νικήτα, έλα στις έξι η ώρα στο μητροπολιτικό Ναό. Εκεί θα με βρείς και θα σού δώσω κάτι να πιείς. Και οι προσευχές της Υπεραγίας Θεοτόκου θα σε βοηθήσουν να θεραπευτείς. Όταν ο Νικήτας πήγε τη συγκεκριμένη ώρα στο μητροπολιτικό Ναό, ο άγνωστος βγήκε έξω να τον προϋπαντήσει μ᾿ ένα δοχείο στο χέρι. Δίνοντάς του το δοχείο αυτό, πρόσταξε το Νικήτα να κάνει το σημείο του σταυρού και να το πιεί. Κι όταν ο Νικήτας το ήπιε, ο άγνωστος, που δεν ήταν άλλος απ᾿ τον Άγιο Βασίλειο τον διά Χριστόν Σαλό της Μόσχας, εξαφανίστηκε και ο Νικήτας αισθάνθηκε τελείως καλά.

ΜΕΤΑ την θαυματουργική αυτή θεραπεία, ο Νικήτας άρχισε ν᾿ αναρωτιέται μήπως έφτασε επιτέλους η ώρα ν᾿ αφιερωθεί στην υπηρεσία Εκείνου που τον είχε τόσο καιρό προστατεύσει και να εκπληρώσει έτσι την κλήση της παιδικής ηλικίας του.

Για να βρεί απάντηση στο ερώτημά του αυτό ο Νικήτας, πήγε στο Κουλίσκυ, όπου ζούσε ο διορατικός Γέροντας Ηλίας κι έδινε ψυχοσωτήριες συμβουλές.
Δεν είχε φτάσει καλά-καλά στο κελλί του Γέροντα κι εκείνος, που ήταν περικυκλωμένος από ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων, φώναξε με προφητικό τρόπο:
Από που μας ήρθε εδώ ο Ερημίτης του Κόζιουγκ;… απαντώντας έτσι στη μυστική σκέψη του μελλοντικού ασκητή.
Όλες πιά οι αμφιβολίες και οι ταλαντεύσεις του εξαφανίστηκαν απ᾿ την ψυχή του. Ο Νικήτας πούλησε αμέσως όλα τα υπάρχοντά του, έδωσε τα χρήματα στους φτωχούς κι αφού ήρθε στο Μοναστήρι του Τσούντωφ, στην Μόσχα, παρακάλεσε τον Αρχιμανδρίτη Παφνούτιο να τον δεχτεί στην Αδελφότητα.

***

Νικόδημος της Λίμνης Κόζα_Преп Никодим Кожеезерский_Saint Nicodemus of Lake Koza--__d39c6af1d608b935bcb93e3ff3a3da13Προτού ο όσιος Νικό­δημος γίνει μοναχός και ακόμα ονομαζόταν Νικήτας, προ­σπάθησαν μια φορά να τον δηλητηριάσουν. Δεν κατάφεραν να τον θανατώσουν, αλλά του προκάλεσαν μεγάλο κακό στο στομάχι και είχε αφόρητους πόνους και δεν μπορούσε να εργαστεί. Τότε αποφάσισε να φύγει από τη Μόσχα για αλλού, μέχρι να βρει κάποιο γιατρό πού θα τον θεράπευε. Φεύγοντας συνάντησε τον άγιο Βασίλειο τον δια Χριστόν Σαλό, πού ρακένδυτος τριγύριζε στους δρόμους. Του ζήτησε να του εξηγήσει τι συνέβαινε και όταν πληροφορήθηκε, ο Βασίλειος του είπε: «Παιδί μου Νικήτα, έλα στις έξι η ώρα στο μητροπολιτικό ναό. Εκεί θα με βρεις και θα σου δώσω κάτι να πιεις. Και οι προσευχές της Υπεραγίας Θεοτόκου θα σε βοηθήσουν να θεραπευτείς». Πράγματι πήγε ο Νικήτας τη συγκεκριμέ­νη ώρα στο ναό και ο Βασίλειος του έδωσε ένα δοχείο και τον πρόσταξε να το πιει, αφού πρώτα κάνει το σημείο του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού. Αμέσως έγινε καλά.
πηγή το βιβλίο του Ίκαρου Πετρίδη-”Εμπαίζοντες…Υμεις μωροί δια Χριστόν

Advertisements

Comments are closed.