iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Οσία Άννα του Κασίν, «Δεν ξέρετε ότι παρακαλώ τον Κύριο και τη Μητέρα Του να προστατεύουν την πόλη από τους εχθρούς;»

Αγίου ιερομάρτυρος Κυπριανού και Ιουστίνης της παρθένου.+258
Αγίας Δαμάρεως της πρώτης εν Αθήναις γυναικός, της ασπασθείσης την εις Χριστόν πίστιν διά του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου. (Πραξ. 18,34)
Αγίου μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Γαβρά.+1098
Ο άγιος νεομάρτυς Γεώργιος ο εκ Φιλαδελφείας ξίφει τελειούται, εν έτει 1794.
Οσίας Άννης του Κασίν.+1368
Οσίου Κασσιανού του Γραικού, θαυματουργού εν Ουγκλίτς.+1504
Αγίου Θεοδώρου Ουσακώφ, Ναυάρχου του ρωσικού στόλου (1817)
Αγίων μαρτύρων Δαυίδ και Κωνσταντίνου, πριγκήπων της Γεωργίας.+740
Αγίου Κυπριανού του διά Χριστόν σαλου στό Suzdal Ρωσίας (2/10, +1622)
Θεοδόσιος ιερομόναχος ερημίτης στα Καρούλια Αγ. Ορους [κοίμησι] (2/10, +1937)

Εορτάζουν στις 2 Οκτωβρίου

Άννα του Κασίν St. Anna of Kashin Анна Кашинская--1Λέγεται, ότι ο άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ βοήθησε τον Τσάρο Αλέξανδρο Α’ «να δεί την ματαιότητα του κόσμου από το ύψος του Θρόνου του» (όταν ο Ηγεμόνας τον επισκέφθηκε μυστικά στη μονή του). Έτσι ο Τσάρος «πέθανε» για τον κόσμο και έζησε την κατά Θεόν ασκητική ζωή ως λαϊκός Στάρετς Θεόδωρος Κούσμιτς της Σιβηρίας. Η Οσία Άννα του Κασίν κατά την διάρκεια της πολυτάραχης ζωής της, όχι απλώς είδε, αλλά βίωσε την ματαιότητα του παρόντος κόσμου και γι’ αυτό αντάλλαξε τον κόσμο και τα του κόσμου με την Αγγελική Μοναχική πολιτεία. Ο βίος της – ο κοσμικός, αλλά και ο μοναχικός – αν και άγνωστος στις λεπτομέρειές του, περιείχε φαίνεται μεγάλους πνευματικούς αγώνες, τόσους και τέτοιους ώστε να τιμηθεί από τον δωρεοδότη Κύριο με την αφθαρσία του Λειψάνου της και το χάρισμα των ιαμάτων.
Η αγία Άννα γεννήθηκε από γονείς ευγενείς, το 1278. Ήταν συγγενής των Αγίων Μαρτύρων Μιχαήλ Ηγεμόνα του Τσερνίκωφ (20η Σεπτεμβρίου) και Βασιλείου Ηγεμόνα του Ροστώφ (4η Μαρτίου). Το 1294 συζεύχθηκε τον Ηγεμόνα του Τβερ Μιχαήλ Γ’ Γιαρολάβιτς. Μετά δε την εκτέλεση του συζύγου της (1318), αποσύρθηκε στη Μονή της Αγίας Σοφίας του Τβερ, όπου μόνασε 30 χρόνια.
Κοιμήθηκε ειρηνικά στις 2 Οκτωβρίου το 1368 στη Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου – Υπαπαντής, στο Κασίν, όπου την είχε μεταφέρει ο νεώτερος γιός της Ηγεμόνας Βασίλειος, για να την προφυλάξη από κάποια επιδημία.
Ο τάφος παρέμεινε στην αφάνεια για διάστημα δύο περίπου αιώνων. Τα θαύματα στον τάφο της Αγίας Άννας ξεκίνησαν το 1611 κατά την πολιορκία του Κασίν από πολωνικές και λιθουανικές δυνάμεις. Το Λείψανό της ανακομίσθηκε αδιάφθορο το 1611 (242 χρόνια μετά την κοίμησή της), μετά από εμφάνισή της στον ασθενή Γεώργιο, νεωκόρο του Ναού. Του είπε το όνομά της, του υποσχέθηκε ότι θα τον θεραπεύσει και έκανε παρατηρήσεις για την κατάσταση του τάφου της. «Κανείς δεν τον σέβεται – είπε – άλλοι κάθονται πάνω του και άλλοι ακουμπούν εκεί τα καπέλα τους. Δεν ξέρετε ότι παρακαλώ τον Κύριο και τη Μητέρα Του να προστατεύουν την πόλη από τους εχθρούς και από πολλές κακουχίες και δεινά;». Ζήτησε να τοποθετήσουν πάνω του την εικόνα του Αγίου Μανδηλίου και να ανάβουν καντήλι.
Αναδείχθηκε θαυματουργός. 

Άννα του Κασίν St. Anna of Kashin Анна Кашинская--anna_kashinskayaΗ Ηγουμένη Αντωνία (Μεζέντσοβα, + 1875), πνευματική θυγατέρα του διά Χριστόν Σαλού Ιερέως Πέτρου του Άγκιλιχ, ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής. Μόναζε σε μονή του Σούζνταλ – όπου τα Λείψανα της θαυματουργού οσ. Σοφίας (Πριγκίπισσας Σολωμονίας, συζύγου του Μεγ. Ηγεμόνα Βασιλείου Γ’, + 1542, 16η Δεκεμβρίου) – και ήρθε στη Μονή Υπαπαντής, μετά από εμφάνιση της οσ. Δωροθέας. Επί των ημερών της η αγ. Άννα εμφανιζόταν και υπεδείκνυε ποιες δόκιμες ήσαν έτοιμες για την μοναχική κουρά και που βρίσκονταν θαμμένα παλαιά μοναχικά σχήματα. Η αγιότητά της αγ. Άννας διακηρύχθηκε Συνοδικά το 1909, κατά την βασιλεία του Τσάρου Νικολάου Β’. Η αγ. Άννα του Κασίν είναι προστάτης όσων υποφέρουν από την στέρηση συγγενικών τους προσώπων.
Η μνήμη της τιμάται την 12η Ιουνίου και την 2α Οκτωβρίου και η Ανακομιδή του Λειψάνου της την 21η Ιουλίου. (Καθηγητής Αντ.Μάρκου)

Ταις των σων αγίων πρεσβείαις, Χριστέ, ελέησον ημάς. Αμήν.

Comments are closed.