iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Προσευχή εν σιωπή, Γέροντος Βίκτωρος (Μαμόντοφ) της Λετονίας

Ο Άγιος Γέροντας Ιάκωβος της Ευβοίας,
γεννήθηκε στο Λιβίσι της Μικράς Ασίας στις 5 Νοεμβρίου του 1920

Πάντοτε λέω δόξα σοι ο Θέος. Πάντοτε με την υπομονή μου, με την πίστη μου στον Θέο, ”είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον”! Εκείνος ξέρει τι θα περάσω… έχω πολλές παθήσεις αλλά δεν τα λογαριάζω τα παθήματα του νυν καιρού προς την μέλλουσαν δόξαν. Δεν τα υπολόγιζω καθόλου… Δεν πρέπει παιδιά μου να έχει κανείς αμφιβολίες ούτε δυσπιστίες. Να έχετε πίστη Θεού ως κόκκον σινάπεως και ότι ζητήσετε ο Θεός θα σας το δώσει. Άγιος Γέροντας Ιάκωβος της Ευβοίας

Γέροντας Βἰκτωρας (Μαμόντοφ) της Λετονίας, ιερέας στον Ιερό ναό αγίας Ευφροσύνης του Πόλοτσκ στην Κάρσαβα

Εκοιμήθη 8 Νοεμβρίου 2016

Αυτός ο Ουράνιος άνθρωπος
Ζούσε την πληρότητα της ευαγγελικής μακαριότητας,
Ζούσε την ησυχία του Ουρανού,
Ζούσε ήδη από δω την Βασιλεία του Θεού…..

Ο Γέροντας Βίκτωρας της Λετονίας κι ένα παιδί

Την ημέρα της μνήμης του οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ ο π. Βίκτωρας μιλάει με τα παιδιά για τους αγίους.
-Και πως είναι αυτός, ο άγιος άνθρωπος; ρωτάει.
-Ε,ε,ε είναι έτσι…- εξηγεί η 10χρονη Όλγα- λάμπει, όχι στο σκοτάδι. Είναι γεμάτος, όχι με την έννοια χοντρός…. καλά, γενικά αυτός είναι σαν Εσάς….
Με το παιδί δεν μπορείς να διαφωνήσεις και ο πατέρας Βίκτωρας δεν είπε τίποτα.

Προσευχή εν σιωπή
Γέροντος Βίκτωρος (Μαμόντοφ) της Λετονίας

ΒΙΚΤΩΡΑΣ Μαμοντωφ-Λετονία_Archm. Viktor Mamontov Latvia_старец Виктор Мамонтов_ Arhimandrīts Viktors Mamontovs-Kārsavas Latvija_214880_originalπ.Βίκτωρ: Για την προσευχή στο σπίτι θα πρέπει να βρείτε έναν χώρο για ήσυχη προσευχή, δηλαδή προσευχή χωρίς λόγια. Τι συμβαίνει στην σιωπή; Αποκαλύπτονται οι πληγές της καρδιάς μας. Όταν δεν σιωπώ, τότε η προσοχή μου δεν επικεντρώνεται σε αυτές. Όταν όμως σιωπώ, τότε, αν κάτι με πονάει, το αισθάνομαι.

Ας υποθέσουμε ότι η συνείδηση βασανίζεται για κάποια άσχημη πράξη. Το παιδί μπορεί να θέλει να το πει αυτό, αλλά για κάποιον λόγο ντρέπεται ή κάτι άλλο το εμποδίζει. Κι έτσι, όταν δεν το ενοχλούν, δεν το αποσπούν, μπορεί την στιγμή της σιωπής να αισθανθεί αυτή την πληγή, γιατί θα είναι βυθισμένο ολοκληρωτικά μέσα του.

Ο Θεός μιλάει μέσα από την σιωπή και όχι μέσα από τον θόρυβο και την ματαιότητα. Αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε κενό, η σιωπή για την σιωπή, αλλά είναι πνευματική σιωπή κι όχι σωματική. Πνευματική σιωπή, στην οποία είναι παρόν το Πνεύμα και η οποία δημιουργείται από το Άγιο Πνεύμα, γιατί το Άγιο Πνεύμα καθαρίζει. Αν το επικαλέστηκες, σημαίνει ότι έχει ήδη αρχίσει να ενεργεί και να ανανεώνει τα πάντα.

Στην Γαλλία, σε ένα παλιό μοναστήρι, μετά την προσευχή, πάντα αποσύρονται εν σιωπή.

Κατά την ώρα της σιωπής, όταν η πληγή στην καρδιά ανοίγει, ο Κύριος μπορεί να την αγγίξει και να αρχίσει να την θεραπεύει. Πώς συμβαίνει αυτό, είναι ένα μυστήριο. Μετά από σιωπηλή προσευχή, ο άνθρωπος ηρεμεί, και ισορροπεί. Του αποκαλύπτεται τι πρέπει να κάνει εκείνη την στιγμή. Στην κατάσταση του (εσωτερικού) διαλόγου, αυτό συχνά χάνεται. Αλλά εδώ αυτός είναι βυθισμένος εν σιωπή μέσα του, και έτσι ίσως, καταφέρει να εισέλθει στον Θεό. Και αν δεν καταφέρει να εισέλθει στον Θεό, τότε τουλάχιστον θα δει ότι πονάει, κι αυτό επίσης, είναι σημαντικό. Και όταν βγει από την κατάσταση σιωπής, τότε το παιδί μπορεί να μιλήσει γι ‘αυτό. Εάν το κρύψει μέσα του, και δεν πει για την δυσκολία του, αυτό μπορεί να προκαλέσει νευρώσεις. Θα καταπιέσει τα συναισθήματά του, αλλά δεν θα απελευθερωθεί από αυτά. Ωστόσο, σε κάθε οικογένεια, τα πάντα πρέπει να γίνονται δημιουργικά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να απομακρυνθούμε σιωπηλά.

Από το βιβλίο: «Το Μυστήριο της παιδικής ηλικίας», Ηλία και Μαρίνα Γκριτς, Συζητήσεις με τον αρχιμανδρίτη Βίκτωρ Μαμόντωφ. – «Таинство детства», Виктор (Мамонтов), архимандрит.

ΒΙΚΤΩΡΑΣ Μαμοντωφ-Λετονία_Archm. Viktor Mamontov Latvia_старец Виктор Мамонтов_ Arhimandrīts Viktors Mamontovs-Kārsavas Latvija__Karsava-last-019-600x450 (1)

Comments are closed.