iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Είτε εν σώματι είτε εκτός του σώματος ουκ οίδα, ο Θεός οίδεν·” Όσιος Γεώργιος ο Αρσελαΐτης, ηγούμενος του Σινά

Χριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Christ is Risen! Truly He is Risen!
Христос Воскрес! Воистину Воскрес!
Kristus (ir) augšāmcēlies! Patiesi viņš ir augšāmcēlies!
ქრისტეაღსდგა! ჭეშმარიტადაღსდგა!

”είτε εν σώματι είτε εκτός του σώματος ουκ οίδα, ο Θεός οίδεν·’’ Β’ Κορ. 12,3

Όσιος Γεώργιος ο Αρσελαΐτης, ηγούμενος του Σινά και αδελφός του οσίου Ιωάννου της Κλίμακος
Εορτάζει στις 11 Μαρτίου

Στίχοι
Πως αν διήλθες πλέθρα γης τάχος τόσα,
Ειμή άσαρκος, ως τις ης πάτερ βίω;

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ_Holy Resurrection of Jesus Christ_Воскресение Иисуса Христа_114308Πολλοί άγιοι αξιώθηκαν απ’ τον Θεό να μεταφέρονται σ’ άλλους τόπους κατά την επιθυμία τους και να πηγαίνουν εκεί ‘’ είτε εν σώματι, είτε εκτός του σώματος’’ και να γίνονται ορατοί και από άλλους.

Κάποια φορά ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Σινά, πατήρ Γεώργιος, ήταν άρρωστος. Είχε, όμως, την επιθυμία να πάει να μεταλάβει απ’ τον Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα. Εκείνη τη στιγμή στο κελλι του στο Σινά πήγανε οι υποτακτικοί του και τον ρώτησαν αν θα μπορέσει να έλθει στην εκκλησία.

-Όχι, τους λέει, δεν θα έλθω.

Μόλις εφύγανε, ο γέροντας έμεινε μόνος σωματικώς, ενώ πνευματικώς, με το νου του, πήγε στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων και παρακολουθούσε εκεί την Λειτουργία. Είδε τον Πατριάρχη να μπαίνει στο ιερό. Αλλά και όλοι εκεί οι ιερείς, οι διάκονοι, οι αρχιερείς είδαν τον ηγούμενο την ώρα της Θείας Λειτουργίας και την ώρα της Θείας Μεταλήψεως του εφόρεσαν επιτραχήλιο. Προσήλθε στην Αγία Τράπεζα και από τα χέρια του Πατριάρχη επήρε τα άχραντα Μυστήρια. Όταν τελείωσε η Θεία Μετάληψη, επήγανε όλοι οι ιερείς στον ιερό νιπτήρα και πλύνανε τα χέρια τους. Επέρασε και ο πατήρ Γεώργιος δίπλα στον Πατριάρχη, ο οποίος του λέει:

– Το μεσημέρι σε περιμένω στο τραπέζι.

Ο πατήρ Γεώργιος δεν μίλησε, αλλά του έκανε μια υπόκλιση.

Εν τω μεταξύ στο Σινά, μετά την εκεί Θεία Λειτουργία, μπήκαν στο κελλί του ο διάκος κι ο παπάς μ’ ένα μοναχό, που κρατούσε λαμπάδα και το θυμιατό, και τον μεταλάβανε.

Στα Ιεροσόλυμα, όταν ήλθε η ώρα να φάνε, ο Πατριάρχης περίμενε τον πατέρα Γεώργιο. Πέρασε η ώρα, δεν μπόρεσαν να περιμένουν άλλο και βάλανε να φάνε. Ο Πατριάρχης στενοχωρέθηκε πολύ κι έστειλε στο Σινά τρεις αδελφούς απ’ τα Ιεροσόλυμα, για να δούνε γιατί τον παράκουσε κι έφυγε, ενώ ήταν τόσο γνωστός για την υπακοή του. Έφθασαν , λοιπόν, οι απεσταλμένοι του Πατριάρχη και μόλις μπήκανε μέσα στο μοναστήρι, λένε:

– Είχε έλθει ο Γέροντας σας κάτω στα Ιεροσόλυμα και μετέλαβε στο ναό της Αναστάσεως. Τον είδαμε όλοι εκεί κι ο Πατριάρχης του είπε να καθίσει στην τράπεζα. Εκείνος όμως έφυγε. Αυτό στενοχώρησε πολύ τον Πατριάρχη, τον παρεξήγησε και μας ανέθεσε να τον μαλώσουμε γι’ αυτή του την παρακοή.

Οι αδελφοί της μονής τα χάσανε.

– Τι λέτε, τους λένε. Ο Γέροντας μας έχει να βγει απ’ το μοναστήρι πενήντα χρόνια! Λάθος κάνετε.

-Όχι, τους λένε, τον είδαμε όλοι.

– Για να σας αποδείξουμε την αλήθεια, ελάτε, λοιπόν, να σας πάμε στον Γέροντα.

Τους επήγανε και, μόλις τον αντίκρισαν, του κάνανε τα παράπονα του Πατριάρχη. Εκείνος δεν μίλησε, σε λίγο, όμως, τους είπε:

-Να πείτε στον Μακαριώτατο να με συγχωρέσει κι ακόμη να του δώσετε ένα χαρμόσυνο μήνυμα, ο Θεός μου αποκάλυψε πως σε έξι μήνες θα σμίξομε, γι’ αυτό να ετοιμασθεί.

Βλέπετε, ο ηγούμενος του Σινά πήγε στα Ιεροσόλυμα, χωρίς ο ίδιος να ξέρει αν ήταν εν σώματι είτε εκτός του σώματος, αλλά πάντως τον είδανε που πήγε. 8

Πολλοί άγιοί μας, επίσης, συνεννοούνται από μακριά και συμπροσηύχοντο. Όλα γίνονται με τη χάρι του Θεού. Με τη χάρι του Θεού δεν υπάρχουν αποστάσεις.

8. Πρβλ. Γεώργιος , Ηγούμενος Σινά, Ιωάννου Μόσχου, Λειμών, 127, PG87, 2988C – 2989C
Βίος και Λόγοι (Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης) Περί του διορατικού χαρίσματος, Ιερά Μονή Χρυσοπηγής, ΧΑΝΙΑ 2004, σελ. 494 – 497

Ο Όσιος Γεώργιος ο Σιναΐτης επιθύμησε να μεταλάβη στον Ναό της Αναστάσεως και αμέσως βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα….
https://iconandlight.wordpress.com/2016/06/08/12904/

Ο Άγιος Πέτρος επίσκοπος Ιεροσολύμων (524-552 μ.Χ.)
Εορτάζει στις 26 Νοεμβρίου

Οι Άγιοι καταργούν τις αποστάσεις – Άγιος Παΐσιος 

ΣΙΝΑ_Mount Sinai_Синай (гора)_41301Γέροντα, ο Άγιος Γεώργιος, ο ηγούμενος του Σινά, πώς από το Σινά βρέθηκε στα Ιεροσόλυμα και κοινώνησε [1];
– Πήγε και ήρθε εν ριπή οφθαλμού. Αρπαγή ήταν.
– Γέροντα, εκείνη την ώρα ήταν και στο κελλί του;
– Δεν ήταν στο κελλί του· μέσα σε δευτερόλεπτα πήγε στα Ιεροσόλυμα, κοινώνησε και με ταχύτητα μεγάλη ξαναγύρισε στο Σινά.
– Πετούσε, Γέροντα;
– Σούπερ βενζίνη είχε! Ταξίδεψε με πνευματικό εισιτήριο.
– Πώς γίνεται, Γέροντα, την ίδια ώρα ο ίδιος Άγιος να βρίσκεται σε δύο μέρη;
– Μόνον ο Θεός είναι πανταχού παρών· οι Άγιοι πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο με τέτοια ταχύτητα, που οι αποστάσεις καταργούνται· δεν υπάρχουν γι’ αυτούς κοντινές ή μακρινές αποστάσεις.

[1] Ο Άγιος Γεώργιος ο Σιναΐτης επεθύμησε την ημέρα της Αναστάσεως να κοινωνήση στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιε­ροσόλυμα. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας, ενώ βρισκόταν στο κελλί του, βρέθηκε στον Ναό της Αναστάσεως και κοινώνησε από τα χέρια του Πατριάρχου Ιεροσολύμων. Η μνήμη του εορ­τάζεται στις 11 Μαρτίου.

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου- Τόµος Ϛ΄: Περι Προσευχής, κεφαλ. 3, ΄ Ι. Ησυχαστήριον ” Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος” Σουρωτή Θεσσαλονίκης, σελ.106.

Απολυτίκιον Οσίου Γεωργίου του Αρσελαΐτου, του Σιναΐτου. Ήχος α΄. Της ερήμου πολίτης.

Της ερήμου το θρέμμα Αρσελά τον οικήτορα, και Σινά Πατέρων το κλέος, εν ωδαίς ευφημήσωμεν, Γεώργιον τον θείον ασκητήν, ισάγγελον και πάνυ νηστευτήν, τον τελέσαντα τον βίον εν προσευχαίς, και αρεταίς κραυγάζοντες· δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε θαυμαστώσαντι, δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν πρέσβυν θερμότατον.

Ωδή γ΄. Τους Σούς υμνολόγους.
Ανήλθες εν σώματι νεφέλη, εκ τόπου Σινά έως Σιών, και κοινωνήσας Όσιε, Ναώ της Αναστασεως πληρών σον πόθον άγιον, αύθις οπίσω επέστρεψας.

Ωδή ε΄. Εξέστη τα σύμπαντα.
Υψώθης οχούμενος, επί νεφέλης σώματι, κούφως εκ Σινά Σιών ανήλθες, πόθον πληρών σου, του κοινωνήσθαι Χριστός, τω άρματι αύθις δ’ επιβάς, πάλιν επανήγαγες, δόξαν δούς τω Κυρίω σου.

Ωδή η΄. Παίδας ευαγείς
Ιερουσαλήμ επί νεφέλης, οχούμενος ήλθες πάλαι Πάτερ Όσιε, ίνα Σώμα άχραντον, Αίμα δε ζωήρρύτον, Ναώ της Αναστάσεως, του μεταλήψασθαι, λαβών, πόθον ον έσχες πληρώσαι, θαύμα το εκπλήττον, βροτών τας διανοίας.

Απόστιχα. Ήχος β΄. Ότε εκ του ξύλου.
Στ.: Μακάριος ανήρ ο φοβούμενος τον Κύριον.

Ότε τη νεφέλη επιβάς, κούφως υπερβέβηκας Πάτερ, γην τε και θάλασσαν, πόθον σου τον άγιον, Χριστός εκπλήρωσεν. Εις Σιών σε οδήγησε, ναώ κοινωνήσαι, Σώμά του και Αίμά του, και πάλιν ήγαγεν, τόπον Αρσελά τω ανύδρω, ένθα του σατάν τας παγίδας, έθραυσας αγώσί σου Γεώργιε.

Μεγαλυνάρια.

Εκ Σιναίων τόπων και Αρσελά, ουδόλως εξήλθες, εβδομήκοντα έτη ζων, ει μη κοινωνήσαι, οχούμενος νεφέλη, Σιών σώματι Πάτερ, και επανήγαγες.

Ζήλον θείον Όσιε εσχηκώς, ήναψας τον πόθον, κοινωνήσασθαι εν Σιών, όθεν ευδοκία, Υψίστου φρικτόν θαύμα, επέβης τη νεφέλη και επανήγαγες.

Δόξα. Ήχος πλ. δ΄.

Δεύτε, των Σιναΐτών Πατέρων η λαμπρά ομήγυρις, και των φιλεόρτων τα συστήματα, συνελθόντες εν πίστει, τιμήσωμεν εν ύμνοις και ωδαίς, τον του Χριστού γνησιότατον φίλον και θεράποντα, Γεώργιον τον Αρσελαΐτην. Ούτος γαρ, εβίωσεν ώσπερ άσαρκος, σάρκα φορών και τω κόσμω οικών, ο,τι προέκρινεν επιμελώς, υποτάξας την σάρκα τω πνεύματι, και δουλαγωγήσας αυτήν εν σκληροτάτη ασκήσει, πάντα δε τα του κόσμου τερπνά και ηδέα, έλιπεν, ως σκύβαλα ταύτα λογισάμενος. Διό και ο Θεός ηξίωσεν εν θαύμασιν, έτι ζώντα και ανήρπασεν νεφέλη εν σώματι, από Σινά μέχρις Ιερουσαλήμ, επιποθών κοινωνήσαι τη ημέρα του Πάσχα, Χριστού των Αχράντων Μυστηρίων, εν τω Ναώ της Αυτού Αναστάσεως, επαναγαγών αύθις τούτον. Και το πέρας του βίου του προγνούς, έγραψεν τω Πατριάρχη Πέτρω, συγχώρησιν αιτήσασθαι, ίνα την λύπην τούτου μεταβάλλη, ο,τι μεθ’ εξάμηνον αμφότεροι, ασπάσασθαι αλλήλοις, εν τη Βασιλεία του Θεού, όνπερ μετά τέλος, ο Νυμφίος τούτου εδικαίωσεν, τοις Οσίοις Αυτού συναριθμήσας. Και νυν ο εν τοις ουρανοίς συναυλιζόμενος, πρεσβεύει υπέρ ημών διηνεκώς, την πανάγαθον Τριαδικήν Θεότητα, δωρηθήναι πάσι, το μέγα έλεος.

ΣΙΝΑ_Mount Sinai_Синай (гора)_Arselo - Deir Antush_Saint George Arsilaites_Image-24-websizeΣΙΝΑ_Mount Sinai_Синай (гора)_Arselo - Deir Antush_Saint George Arsilaites_Image-26-websizeΝαός ΑΝΑΣΤΑΣΕΩς Ιεροσόλυμα Ιερό Κουβούκλιο_Кувуклия храма Гроба Господня_a8d0e50c948c4c0f0a5787161fc8c85

Comments are closed.