iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β’ της Ρωσίας «Θα καταστραφώ, αλλά θα σώσω την Ρωσσία».

Νικόλαος Β΄ Τσαρος της Ρωσίας_ Tsar Nicholas II of Russia_ святого страстотерпца Николай II_tsar_family-06Άγιος Τσάρος Νικόλαος Β’ της Ρωσίας και η οικογένεια του, η τσαρίνα Αλεξάνδρα, οι πριγκίπισσες Όλγα, Τατιάνα, Μαρία και Αναστασία και ο τσάρεβιτς Αλέξιος

Εορτάζουν στις 17 Ιουλίου

Στις 17 Ιουλίου του 2018 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ημέρα του μαρτυρίου των αγίων βασιλομαρτύρων Ρομάνοφ.

«Θα καταστραφώ, αλλά θα σώσω την Ρωσσία».

Ο πατριωτισμός του αυτοκράτορα ήταν ένα από τα πιο συγκινητικά κεφάλαια της προσωπικής του ιστορίας. Όταν  πολύ σύντομα θα τον υποχρέωναν να παραιτηθή από τον θρόνο, θα έλεγε χαρακτηριστικά: «Το μόνο που σκέφτομαι είναι ότι τώρα που δεν είμαι πλέον αυτοκράτορας δεν με αφήνουν ούτε καν να πολεμήσω για την πατρίδα μου». Αυτός ήταν ο Νικόλαος. Ο άνθρωπος που αγάπησε τον λαό και την πατρίδα του περισσότερο από τον ίδιο τον εαυτό του. Και η αγάπη αυτή ήταν αποτέλεσμα του θείου μυστηρίου που τον έδεσε πνευματικά με τους υπηκόους του κατά την ημέρα της χρίσης και της στέψης του ως πατέρα και προστάτη της Ρωσσίας και της Ορθοδοξίας.

Έτσι, στις πιο τραγικές και κρίσιμες ώρες για ολόκληρη την ιστορία της Ρωσσίας, ο Νικόλαος αντί να ψάξη ευθύνες αλλού και να προσπαθήση να διατηρήση τα χέρια του καθαρά από το αίμα του στρατού, κινήθηκε τελείως αντίθετα. Αναλαμβάνοντας ως επικεφαλής των στρατευμάτων, ουσιαστικά αναλάμβανε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τα αποτελέσματα ενός πολέμου που ήταν σχεδόν ήδη χαμένος. Σύσσωμη η κυβέρνηση θεωρούσε ότι με την κίνηση αυτήν ο Νικόλαος έθετε τον εαυτό του στον μεγαλύτερο κίνδυνο, δίνοντας στους εχθρούς του την δυνατότητα να του επιφορτώσουν ακέραια την ευθύνη για τις ήδη φοβερές αποτυχίες. Όταν ο πρόεδρος της Δούμας θέλησε να προβάλη στον Νικόλαο το ενδεχόμενο της προσωπικής του καταστροφής σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος που αναλάμβανε, ο αυτοκράτορας απάντησε: «Θα καταστραφώ, αλλά θα σώσω την Ρωσσία».

Στις 4 Σεπτεμβρίου, αγνοώντας όλες τις αντίθετες γνώμες των υπουργών και του περιβάλλοντός του, ο Νικόλαος αναχώρησε για το Κεντρικό Αρχηγείο στο Μογκίλεφ. Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του, στις 9 Αυγούστου, έγραφε στο ημερολόγιό του: «Πήγαμε στην Λειτουργία στις 9 η ώρα στον κάτω ναό και μεταλάβαμε των αχράντων μυστηρίων. Αυτό είναι τεράστια παρηγοριά στις δύσκολες αυτές ημέρες».

Έγραψε στο ημερολόγιο την ημέρα της αναχώρησής του: «Ο Θεός να ευλογήση το ταξίδι και την απόφασή μου».

Στις 5 Σεπτεμβρίου, ο Νικόλαος αναλαμβάνοντας επίσημα την θέση του αρχιστρατήγου του ρωσσικού στρατού, ανακοίνωνε με σχετικό διάταγμα στα στρατεύματά του: «Με ακλόνητη πίστη στο έλεος του Θεού και σταθερή βεβαιότητα για την τελική νίκη, θα εκπληρώσουμε το ιερό μας καθήκον υπερασπιζόμενοι την γη των πατέρων μας μέχρι τέλους, και δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουμε την ρωσσική γη να ατιμασθή»….

Το θαύμα όμως δεν άργησε να έλθη. Οι στρατιωτικές ικανότητες του Αλεξέγιεφ και ο ενθουσιασμός που επέφερε η παρουσία του Νικολάου στο μέτωπο τόνωσαν το ηθικό των στρατευμάτων και ο ηρωισμός τους έφθασε στο απόγειό του. Σε πρωτοφανές σύντομο χρονικό διάστημα, σε λιγότερο από ένα μήνα, άλλαξε τελείως η κατάσταση….

Η αλήθεια ήταν ξεκάθαρη: ο Νικόλαος είχε την ευλογία του Θεού μαζί του. Η πίστη του στον Θεό και η αγάπη για τον λαό του αποδείχθηκαν όπλα ακαταμάχητα, τα οποία συνέτριψαν τους εχθρούς του, γεγονός που μαρτυρεί η ίδια η ιστορία…Νικόλαος Β΄ Τσαρος της Ρωσίας_ Tsar Nicholas II of Russia_ святого страстотерпца Николай II_ryzhenkov_pavel_viktorovich_4_triptych_the_tsars_calvary_2004…Αποφάσισε να πάρη μαζί του τον Αλέξιο στο Κεντρικό Αρχηγείο, για να τον μυήση στα καθήκοντα και την πραγματικότητα του ρόλου του ως μελλοντικού αυτοκράτορα της Ρωσσίας…

Μαζί άρχισαν τη γενική επιθεώρηση του απέραντου ανατολικού μετώπου. Ήταν η πρώτη φορά που και ο ίδιος ο τσάρος ερχόταν σε άμεση επαφή με τα στρατεύματα που έδιναν τις μεγάλες μάχες. Ο ενθουσιασμός των στρατευμάτων από την παρουσία του τσάρου ήταν απερίγραπτος. Μετά τις επίσημες υποδοχές, ο Νικόλαος αναμειγνυόταν με τους άνδρες συζητώντας μαζί τους σε προσωπικό επίπεδο, ρωτώντας τους για τις εμπειρίες τους και για την δράση τους. Ο Αλέξιος διαρκώς στεκόταν δίπλα από τον πατέρα του, προσπαθώντας να μην χάση ούτε μία λέξη από τις διηγήσεις των στρατιωτών, που είχαν τόσες φορές συναντήσει τον θάνατο κατά πρόσωπο.

Οι στρατιώτες, με την σειρά τους, έμειναν εντυπωσιασμένοι από την παρουσία του τσάρεβιτς, ο οποίος ήταν ασυνήθιστα ψηλός για την ηλικία του, άψογα καλλιεργημένος και ιδιαίτερα προσφιλής. Αυτό όμως που έκανε περισσότερη εντύπωση σε όλους ανεξαιρέτως ήταν το ότι ο Αλέξιος φορούσε την στολή ενός απλού στρατιώτη, χωρίς καθόλου διακριτικά, γεγονός το οποίο δεν τον καθιστούσε ανώτερο από κανένα μέλος του στρατού. Η ταπείνωση του Νικολάου και το ήθος που είχε καλλιεργήσει στα παιδιά του συγκινούσε βαθειά όλα τα μέλη του στρατού.

Κατά την διάρκεια της περιοδείας του κατά μήκος του μετώπου, ο Νικόλαος επισκεπτόταν και τα νοσοκομεία με τους τραυματίες. Πλησίαζε τον κάθε τραυματία ξεχωριστάκαί συνομιλούσε μαζί του πολύ ζεστά και πατρικά. Η συγκίνηση των τραυματισμένων στρατιωτών ήταν απερίγραπτη.

Σε κάποια περίπτωση, ένας βαρειά τραυματισμένος στρατιώτης κοίταζε με μεγάλη έκπληξη τον τσάρο. Όταν αυτός τον πλησίασε και έσκυψε κοντά του, ο στρατιώτης άπλωσε το χέρι του να τον αγγίξη, για να βεβαιωθή ότι δεν ονειρευόταν, αλλά ότι πράγματι μπροστά του στεκόταν ο αγαπημένος του αυτοκράτορας και αρχιστράτηγος.

Σε μία από τις επισκέψεις του αυτές, σε νοσοκομείο στο Κίεβο, έλαβε χώρα ένα πολύ συγκινητικό περιστατικό, το οποίο απέδειξε πόσο ανώτερος των ανθρωπίνων παθών ήταν ο Νικόλαος. Το περιστατικό διέσωσε η αδελφή του μεγάλη δούκισσα Όλγα Αλεξάντροβνα, η οποία υπηρετούσε εθελοντικά ως νοσηλεύτρια στο νοσοκομείο αυτό: «Είχαμε έναν νεαρό τραυματία λιποτάκτη, καταδικασμένο από το στρατοδικείο σε θάνατο. Τον φρουρούσαν δύο στρατιώτες. Όλοιμας ήμασταν προβληματισμένοι γι’ αυτόν – φαινόταν τόσο σεμνό παιδί. Ο ιατρός μίλησε για την περίπτωσή του στον Νικόλαο, ο οποίος έσπευσε αμέσως σε εκείνο το σημείο της πτέρυγας. Τον ακολούθησα και είδα ότι ο νεαρός είχε παγώσει από τον φόβο του. Ο Νικόλαος έβαλε το χέρι του στον ώμο του και τον ρώτησε γιατί είχε λιποτακτήσει. Ο νεαρός απάντησε τραυλίζοντας ότι είχε τρομοκρατηθή, διότι του σώθηκαν τα πυρομαχικά και έτσι στράφηκε πίσω και άρχισε να τρέχη. Όλοι περιμέναμε κρατώντας την αναπνοή μας. Ο Νικόλαος του είπε ότι ήταν ελεύθερος. Την επόμενη στιγμή, ο νεαρός σύρθηκε από το κρεβάτι του, έπεσε κάτω στο πάτωμα και με τα χέρια του τυλιγμένα στα πόδια του Νικολάου έκλαψε σαν μικρό παιδί. Πιστεύω ότι όλοι μας δακρύσαμε. Κράτησα αυτήν την ανάμνηση μέσα μου με αγάπη όλα τα χρόνια που ακολούθησαν. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που είδα τον Νικόλαο».Νικόλαος Β΄ Τσαρος της Ρωσίας_ Tsar Nicholas II of Russia_ святого страстотерпца Николай II_208731.pΟ Νικόλαος θεωρούσε τον εαυτό του τελείως ίσο και με τον τελευταίο ακόμη στρατιώτη που αγωνιζόταν για την υπεράσπιση της πατρίδας του. Ποτέ δεν λειτούργησε ως τσάρος αλλά ως ένας απλός, αληθινός Ρώσσος στρατιώτης. Ένα πρωινό, σε κάποιο στρατόπεδο, του έφεραν πρόγευμα. Όταν όμως αντιλήφθηκε πως υπήρχαν στρατιώτες οι οποίοι δεν είχαν ακόμη φάει τίποτα, αρνήθηκε να φάη και ο ίδιος μέχρι να βεβαιωθή ότι όλοι ανεξαιρέτως οι στρατιώτες είχαν λάβει την μερίδα τους.

Το Κεντρικό Αρχηγείο κάποτε επισκεπτόταν και η Αλεξάνδρα με τις τέσσερις κόρες της. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η οικογένεια συχνά επισκεπτόταν μοναστήρια της περιοχής.

Ο κόμης Δημήτριος Σερεμέτεφ αναφέρει μια πολύ χαρακτηριστική επίσκεψη στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στην Σεβαστούπολη, όπου ήταν παρών και ο ίδιος. Την μονή αυτήνείχε επισκεφθή ο Νικόλαος με την οικογένειά του αρκετές φορές στο παρελθόν, διότι βρισκόταν σχετικά κοντά στα Ανάκτορα Λιβάντια, όπου η οικογένεια αποσυρόταν κάθε καλοκαίρι. Αυτήν όμως την φορά, δεν ειδοποίησαν τους πατέρες για την επικείμενη επίσκεψή τους. Η χαρά για την απροσδόκητη παρουσία της οικογένειας ήταν εμφανώς μεγάλη.

Διηγείται ο κόμης Σερεμέτεφ: «Μπήκαμε στον ναό, όπου άρχισε να ψάλλεται παράκληση. Οι αρμονικές φωνές των μοναχών αμέσως άλλαξαν την διάθεσή μας: ήταν σαν να είχαμε προσαράξει σε έναν ειρηνικό κόλπο μετά από σφοδρή καταιγίδα. Όλα ήταν τόσο προσευχητικά και ήσυχα. Ξαφνικά, έξω από τις πόρτες της εκκλησίας, οι οποίες ήταν πολύ μικρές, ακούσθηκε ένας ασυνήθιστος θόρυβος, δυνατές φωνές και μια περίεργη αναταραχή. Η Αυτού Μεγαλειότης έστρεψε το κεφάλι του με έκπληξη, ζάρωσε τα τα φρύδια του με δυσαρέσκεια και με έστειλε να μάθω τι συνέβαινε και ποια ήταν η αιτία γι’ αυτήν την ανεξήγητη ενόχληση. Βγήκα έξω από τον ναό και έμαθα το εξής από τους μοναχούς που βρίσκονταν εκεί: πάνω στους βραχώδεις γκρεμούς, δεξιά και αριστερά της μονής, ζούσαν δύο μεγαλόσχημοι γέροντες, τους οποίους κανένας από τους μοναχούς δεν είχε δεί ποτέ. Γνώριζαν μόνο ότι ήταν ζωντανοί από το ότι έπαιρναν το λίγο φαγητό που τους άφηναν στο στενό μονοπάτι ανάμεσα στα βράχια.

»Εκείνη λοιπόν την ημέρα, οι μοναχοί της μονής συγκλονίσθηκαν στη θέα των δύο γερόντων που κατέβαιναν ήσυχα από τα βράχια, φορώντας τα μοναχικά τους σχήματα. Οι γέροντες δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζουν για την επίσκεψη της Αυτού Μεγαλειότητος, διότι ούτε ο ηγούμενος ούτε οι πατέρες ούτε κανείς άλλος γνώριζε γι’ αυτήν, η οποία είχε αποφασισθή αυθόρμητα την τελευταία στιγμή. Αυτή λοιπόν ήταν η αιτία της αναταραχής που δημιουργήθηκε μεταξύ των μοναχών. Ανέφερα στην Αυτού Μεγαλειότητα τι είχε συμβεί και πρόσεξα ότι του έκανε εντύπωση το γεγονός, αλλά δεν είπε κάτι και η παράκληση συνεχίσθηκε.

»Όταν τέλειωσε η ακολουθία, η Αυτού Μεγαλειότης και η αυτοκράτειρα προσκύνησαν τον Σταυρό, συζήτησαν για λίγο με τον ηγούμενο και μετά βγήκαν στην αυλή της εκκλησίας. Εκεί, στο σημείο όπου κατέληγε η ξύλινη σκάλα, στέκονταν οι δύο ηλικιωμένοι γέροντες. Ο ένας είχε μακριά λευκή γενειάδα, ενώ τα γένια του άλλου ήταν κοντά. Όταν τους πλησίασε η Αυτού Μεγαλειότης, υποκλίθηκαν και οι δύο σιωπηλά βάζοντάς του εδαφιαία μετάνοια. Η Αυτού Μεγαλειότης ένοιωσε εμφανώς ντροπή, αλλά δεν είπε τίποτα παρά μόνο υποκλίθηκε κι εκείνος ευλαβικά προς αυτούς».

Νικόλαος Β΄ Τσαρος της Ρωσίας_ Tsar Nicholas II of Russia_ святого страстотерпца Николай II_0__strastoterpcy-05106wC0hJ24X8 - CopyΟ κόμης Σερεμέτεφ, μετά τα φοβερά γεγονότα που ακολούθησαν στην Ρωσσία, κατέφυγε στην περιοχή αυτήν όπου έζησε για αρκετά χρόνια. Έγραφε στα Απομνημονεύματά του: «Μετά από όλα αυτά που συνέβησαν, αναρωτιέμαι: άραγε δεν προείδαν οι μεγαλόσχημοι γέροντες με τα νοερά τους μάτια τα πεπρωμένα της Ρωσσίας και της βασιλικής οικογένειας; Μήπως δεν ήταν αυτός ο λόγος που υποκλίθηκαν στα πόδια της Αυτού Μεγαλειότητος, του αυτοκράτορα Νικολάου Β΄, του μεγαλομάρτυρος της ρωσσικής γης;».

Κατά την επίσκεψη αυτήν στην Σεβαστούπολη, το αυτοκρατορικό ζεύγος αντιστάθηκε στον πόθο του να επισκεφθή για λίγο τα αγαπημένα του Ανάκτορα Λιβάντια, παρ’ όλο που οι ιατροί το είχαν εισηγηθεί στην Αλεξάνδρα για λόγους υγείας. Η αυτοκράτειρα είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό θα ήταν υπερβολική απόλαυση κατά την περίοδο του πολέμου».

Η περιοδεία του Νικολάου με τον Αλέξιο στο ευρύ ανατολικό μέτωπο, από την Βαλτική μέχρι την Μαύρη Θάλασσα, ολοκληρώθηκε στις 26 Νοεμβρίου του 1915, οπότεν επέστρεψαν στο Κεντρικό Αρχηγείο στο Μογκίλεφ. Το ταξίδι αυτό της επιθεώρησης του μετώπου αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία. Παντού η παρουσία του τσάρου προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό, όχι μόνο μεταξύ των στρατευμάτων αλλά και στους αγρότες, οι οποίοι συνωστίζονταν στους σταθμούς του τραίνου για να δούν τον αυτοκράτορα. Όσο για τον ίδιο, ήταν το ίδιο εντυπωσιασμένος από την εμπειρία του αυτήν, διότι είδε με τα μάτια του και βεβαιώθηκε για τον πατριωτισμό και την γενναιότητα των στρατιωτών του και την πιστότητά τους στο ιερό τους καθήκον.

από το νέο βιβλίο : ”Άγιοι Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ – Όσα δεν μπόρεσε να κρύψη η σιωπή” – εκδόσεις ”Άθως” σελ. 223-235.

Απολυτίκιον αγίων Βασιλομαρτυρων Ρουμάνοφ
Ήχος γ’ Θείας πίστεως

Θείω στέμματι καταστεφθέντες και Βασίλειον ευρόντες χάριν, αρεταίς θεοπρεπώς διελάμψατε, ου την επίγειον δόξαν ποθήσαντες αλλά του Πνεύματος κάλλος το άφθορον όθεν, άγιοι Ρομάνοφ βασιλομάρτυρες, πρεσβεύσατε σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Ύμνος στους Αγίους Βασιλομάρτυρες Ρομάνοφ
Ζάννα Μπικιέφσκαγια – Жанна Бичевская (Zhanna Bichevskaya)

Comments are closed.