iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος πρότυπο του νεομάρτυρα Γεωργίου του Σύρου από τους τζιχαντιστές

Γεώργιος Τροπαιοφόρος _St George the Trophy-bearer_ Св Георгий Победоносец_წმინდა გიორგი გმირავს_232323Ανακομιδή και κατάθεσι του αγίου Λειψάνου του Aγίου Γεωργίου  του Mεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου και τα εγκαίνια του Nαού Αυτού του εν Λύδδη.

Εορτάζεται στις 3 Νοεμβρίου  

Αύτη εστίν η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών. (Α’ Ιω. 5, 5)

Η ιστορία μιας Σύριας μάνας που το ΙSIS σκότωσε τον γιο της επειδή ήταν Χριστιανός και τον έλεγαν Γεώργιο.

Τα τελευταία χρόνια, τα χώματα της Συρίας, της πατρίδας μεγάλων Αγίων, όπως των Αγίων Ισαάκ και Εφραίμ και άλλων, ποτίζονται με το αίμα των χριστιανών μαρτύρων που δολοφονούν οι Τζιχαντιστές. Για έναν από αυτούς, τον Γεώργιο, μιλάει η μητέρα του, η κυρία Ασσάφ…

Σκότωσαν και βασάνισαν τον γιο της επειδή ήταν Χριστιανός και τον έλεγαν Γεώργιο… ένοπλοι μαχητές έιχαν επιτεθεί στη γειτονιά. Φοβόταν γιατί ήταν μόνη με το γιο και την κόρη της, ο σύζυγός της ήταν μακριά στη Δαμασκό. Είπε να φύγουνε γιατί είχανε δει εκατοντάδες δολοφονίες. Μέλη 200 διαφορετικών οικογενειών τους πυροβόλησαν μπροστά στα μάτια τους.
Ένας γείτονάς της της είπε «Αχ Eissa, το ISIS σκοτώνει τους Χριστιανούς », και της πρότεινε να τους πάρει στο σπίτι του. Μείνανε μαζί τους για λίγο, αλλά αποφασίσανε να φύγουνε.
Ο μουσουλμάνος γείτονάς τους ήθελε να τους σώσει με κάθε τρόπο. Και παρακολουθούσε το δρόμο με την πρώτη ευκαιρία να φύγουν, αλλά ο δρόμος δεν ήταν ποτέ ασφαλής, περαστικοί σκοτώνονταν συνέχεια. Αργότερα, ακούσανε ότι οι μαχητές άρπαξαν 6 ισχυρούς άνδρες που εργάζονταν στο αρτοποιείο και τους έκαψαν μέσα στο φούρνο. Στη συνέχεια, έπιασαν περίπου 250 παιδιά και τα ζύμωσαν σαν ζύμη στο μηχάνημα ζύμωσης του αρτοποιείου. Το μεγαλύτερο ήταν 4 ετών. Δύο ημέρες αργότερα, όταν οι Ισλαμιστές μαχητές πήραν είδηση ότι ο στρατός θα εισβάλει στην περιοχή, άρχισαν να ρίχνουν τα παιδιά από τα μπαλκόνια ως προειδοποίηση, για να τρομάξουν τον στρατό και να τον κρατήσουν έξω από τη γειτονιά. Η πιο διαβόητη σφαγή έγινε στην Adra al-Ummaliyah. Στην αρχή έσφαζαν τους Χριστιανούς και μετά άρχισαν να σκοτώνουν το στρατιωτικό προσωπικό.
Δύο στρατιώτες μπήκαν στο σπίτι τους και είπε στον γιο της ότι μπορεί να σκοτωθούνε εξαιτίας των στρατιωτών που κρύβονται εκεί. Ο γιος της της απάντησε: «Προτιμώ να πεθάνω από το να φύγω». Έτσι λοιπόν, όταν η ISIS εισέβαλε στο κτίριο της κατοικίας όπου ζούσανε, ο γείτονάς τους ήρθε και ζήτησε από τον γιο της να πει ότι τον λένε με το μουσουλμανικό όνομα, Khaled, αλλά του λέγει: «Όχι. Όχι. Δεν θέλω να πεθάνω με το όνομα Khaled »
Και λέει στην μητέρα του: «Δεν γίνεται μητέρα, δεν θέλω να πεθάνω με ξένο όνομα. Θέλω να πεθάνω με το όνομά μου Γιώργος, με το όνομα του αγίου μου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου!» Ζήτησε από το γιο της να κρυφτεί, αλλά αρνήθηκε και της είπε «Μητέρα, δεν θέλω να κρυφτώ. Εσύ είσαι εκείνη που με δίδαξε να ακολουθώ αυτά που λέει ο Χριστός, «όποιος με αρνηθεί μπροστά στους ανθρώπους, θα τον αρνηθώ κι Εγώ ενώπιον του Πατέρα μου που είναι στον ουρανό», έμεινε έκπληκτη από τα λόγια του και είπε , «Πιστεύουμε αληθινά στον Θεό.»
Ένας από τους γείτονές τους ενημέρωσε την ένοπλη ομάδα των τζιχαντιστών ότι στρατιώτες κρύβονταν στο σπίτι τους, κι έτσι έφτασαν στο σπίτι σαν τρελοί και συνέλαβαν τον γιο της. Του είπαν ότι δεν θα τον σκότωναν εάν εγκατέλειπε τη θρησκεία του, αλλά τους είπε «Ποτέ δεν θα εγκαταλείψω την πίστη μου», εξεμάνισαν και τον έσυραν στο διπλανό δωμάτιο όπου τον χτύπαγαν με τις κάνες των όπλων.
Τον άκουγε να ουρλιάζει, και ικέτευε τον Κύριο να τον πάρει, να επιτρέψει να τον πυροβολήσουν έτσι ώστε να μην υποφέρει. Πράγματι, τον τράβηξαν στο κατώφλι και τον πυροβόλησαν. Τον σκότωσαν επειδή το όνομά του ήταν Γιώργος. Επειδή ήταν Χριστιανός. Ήταν μόλις 18 χρονών. Και λέει η μητέρα του ‘’Με παρηγορεί ότι πέθανε σαν αληθινός Χριστιανός. Είναι ζωντανός στον ουρανό. Δόξα τω Θεώ! Προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Ελπίζω η Συρία να ζήσει ξανά ειρηνικά και η κατάσταση να βελτιωθεί. ‘’

Ζει στην Βασιλεία του Θεού με τους αγίους και με τους μάρτυρες!
Άγιε νεομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε υπέρ ημών!!!

Προφητεία αγίου Ανδρέα του δια Χριστόν Σαλού

Κατά το έτος εκείνο θ’ ανοίξει ο Κύριος τις πύλες των Ινδιών που έκλεισε ο βασιλιάς των Μακεδόνων Αλέξανδρος. Θα βγουν τότε απ’ εκεί οι εβδομήντα δύο βασιλείς με τον λαό τους, τα λεγόμενα βδελυρά έθνη, που είναι πιο σιχαμερά από κάθε αηδία και δυσωδία. Αυτά θα διασκορπισθούν σ’ όλο τον κόσμο. Θα τρώνε ζωντανούς τους ανθρώπους και θα πίνουν το αίμα τους. Θα καταβροχθίζουν επίσης με μεγάλη ηδονή μύγες, βατράχους, σκυλιά και κάθε ακαθαρσία.
Αλλοίμονο στις περιοχές, απ’ όπου θα περάσουν! Αν είναι δυνατόν, Κύριε, ας μην υπάρχουν τότε Χριστιανοί! Γνωρίζω όμως ότι θα υπάρχουν.

Πηγή: βίος του οσίου Ανδρέου του δια Χριστόν σαλού, εκδ. Ιεράς Μονής Παρακλήτου

Metropolitan Anthony of Sourozh.

Όποιος μας παραδίδει στο σταυρό, μας αποθέτει στην αγκαλιά της Αγίας Τριάδας, μας χαρίζει το εισιτήριο για την Αιώνια Μακαριότητα. Όλοι μας κατά κάποιο τρόπο είμαστε σταυρωτές του Ιησού ή του αδελφού μας. Το ερώτημα είναι, θα θελήσουμε από σταυρωτές να γίνουμε σταυρωμένοι; Αν το θελήσουμε, θα ζήσουμε την Βασιλεία του Θεού, αιώνια, και θα την κάνουμε γνωστή και στην εποχή μας και στο περιβάλλον μας.

***

Άγιος Νικόλαος Βελίμιροβιτς

Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος _St George the Trophy-bearer_ Св Георгий Победоносец_წმინდა გიორგი გმირავს_St._George_before_Diocletianus_Ubisi_Monastery,_Georgia.e23Είπε ο Κύριος: Όποιος ομολογήσει μπροστά στους ανθρώπους ότι ανήκει σ’ εμένα, θα τον αναγνωρίσω κι εγώ για δικό μου μπροστά στον ουράνιο Πατέρα μου (Ματθ. 10, 32), και μπροστά στους Αγγέλους του Θεού (Λουκάς 12, 9).

Ευλογημένος είναι ο άνθρωπος πού ομολογεί την πίστη του σ’ Αυτόν μπροστά στους ανθρώπους ελεύθερα και ανοικτά. Αλήθεια είναι πώς ένας τέτοιος άνθρωπος θα έχει δύναμη μεγάλη και τίποτα δεν θα τον βλάψει στην επίγεια ζωή και αργότερα δεν θα μπορεί να τον βλάψει ούτε ο θάνατος ούτε η κόλαση. Επειδή δίπλα του στέκεται Εκείνος ο οποίος είναι ο πιο δυνατός. Ο άνθρωπος πού πιστεύει σ’ Αυτόν, ελεύθερα πορεύεται σε αυτόν τον κόσμο όπως ο γιός στο κτήμα του πατέρα του, και όχι σαν σκλάβος ή μεροκαματιάρης πού κρύβεται και βλέπει τί θα κλέψει, ή τί θα καταστρέψει. Και όταν θα πεθάνει, τότε θα εισέλθει στην αληθινή ζωή και θα κερδίσει την αληθινή δόξα. Αν θα μιλάνε οι άνθρωποι στη γη για αυτόν ή όχι, αυτό έχει ελάχιστη σημασία. Ένας τέτοιος άνθρωπος δε θα έχει κάποιο όφελος από αυτό πού οι συγγενείς του θα χαράξουν στην επιτάφια στήλη του.

Γι’ αυτόν το αληθινό μνημείο θα υπάρχει εκεί πού υπάρχει η αληθινή ζωή και η αληθινή δόξα. Ο ίδιος ο Αθάνατος και Παντοδύναμος Χριστός θα τον περιμένει στη βασιλεία των Ουρανών, θα τον καλέσει με το όνομα του, θα τον επαινέσει στον Πατέρα Του, στους αγίους Αγγέλους Του.

Για ποιό λόγο θα τον επαινέσει; Επειδή αυτός ο άνθρωπος χωρίς φόβο ομολογούσε την πίστη Του σ’ Αυτόν ενώπιον των ανθρώπων. Θα τον επαινέσει γιατί όταν οι άλλοι τον περιγελούσαν αυτός παρέμενε ήσυχος, και όταν τον κορόιδευαν οι αμαρτωλοί, αυτός δεν επηρεαζόταν. Όταν τον απειλούσαν αυτός δεν φοβόταν, και γι’ αυτό το λόγο ευλογημένος είναι ένας τέτοιος άνθρωπος.

Αλίμονο όμως στον άνθρωπο πού θα αρνηθεί το Χριστό μπροστά στους ανθρώπους. Στον άλλο κόσμο ο Χριστός δεν θα τον κοιτάξει, ούτε θα τον καλέσει με το όνομα του, θα τον αφήσει στον Σατανά να τον γράψει στο δικό του κατάλογο και να τον οδηγήσει στο βασίλειο του σκοταδιού, όπου η φωτιά δεν σβήνει και το σκουλήκι δεν κοιμάται.

Αδελφοί μου, αναλογιστείτε πόσοι γιοί μας αρνήθηκαν το Χριστό! Αυτή η άρνηση του Χριστού εξηγεί και τη δική μας πρόσφατη καταστροφή, εξηγεί και τους λόγους για τους οποίους ο λαός μας οδηγήθηκε σε βαθύ σκοτάδι από το οποίο κανείς δε θα μπορούσε να μας βγάλει εκτός από Εκείνον ενώπιον του οποίου αμαρτήσαμε, αφού τον αρνηθήκαμε μπροστά στο ανθρώπινο γένος. Για ποιό λόγο οι γιοί μας αρνήθηκαν τον Σωτήρα; Τον αρνήθηκαν για ένα τίποτε πού ονομάζουμε σύγχρονο πολιτισμό. Ο πολιτισμός δεν είναι τίποτε περισσότερο από ανθρώπινη έπαρση για τα ανθρώπινα έργα. Όλα αυτά τα έργα όμως χάνονται με το πέρασμα του χρόνου, όπως διαλύεται ο ιστός της αράχνης.

Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός θα έχει την ίδια κατάληξη πού είχε κάθε ανθρώπινος πολιτισμός. Θα χαθεί όπως χάθηκε ο πολιτισμός της Αιγύπτου, των Φοινίκων, των Χαλδαίων, των Περσών, των Ελλήνων, των Ρωμαίων.

Ο Απόστολος Παύλος παραπονέθηκε στους Εβραίους, επειδή δεν ζούσαν σύμφωνα με το νόμο του Θεού, λέγοντας: εξαιτίας σας διασύρεται το όνομα τον Θεού από τους ειδωλολάτρες (Ρωμ. 2, 24). Στις μέρες μας θα έλεγε ο άγιος Παύλος στους αιρετικούς και άθεους Ευρωπαίους: το όνομα του Χριστού εξαιτίας σας διασύρεται από τούς ειδωλολάτρες παντού, και στην Αφρική και στην Ινδία και στην Κίνα και αλλού. Όλοι οι ειδωλολάτρες σήμερα μισούν το Χριστό εξαιτίας χριστιανών. Όλοι τον αρνούνται επειδή βλέπουν τούς ίδιους τους Χριστιανούς να αρνούνται τον Χριστό λόγω του πολιτισμού τους. Γι’ αυτό το λόγο οι βαπτισμένοι και οι πολιτισμένοι Δυτικοί ονομάζονται από τούς ειδωλολάτρες λευκοί δαίμονες. Πολλοί γιοί μας, ακολουθώντας τα χνάρια αυτών των λευκών δαιμόνων, αυτών των προσκυνητών του πολιτισμού, των νέων χριστιανών ειδωλολατρών, αρνήθηκαν το Χριστό και έτσι προκάλεσαν το θυμό του Χριστού. ..

Είναι, λοιπόν, καιρός να επιστρέψει ο λαός μας στο Χριστό, να ανακαλύψει μέσα του τη βασιλεία των Ουρανών, τον πολύτιμο μαργαρίτη Χριστό. Και με το Χριστό Κυβερνήτη μπορεί ο λαός να πορεύεται μέσα στη νύχτα, σαν να είναι μέρα, θα μπορεί να ζει στην σκλαβιά, σαν να ζει στην ελευθερία, να ζει στην δυστυχία, σαν να ζει στην ευτυχία. Σας εύχομαι ο Χριστός να σας δίνει υγεία και σωτηρία. Δόξα στο Χριστό εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ

Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος _Saint George the Trophy-bearer_ Святой Георгий Победоносец_წმინდა გიორგი გმირავს_ελληνική σημαία μαζί με τη συριακή.27658013_18311231_Στις ημέρες μας η “αποκτήνωση” του κόσμου έλαβε φοβερές διαστάσεις. Η έκπτωση από την αυθεντική χριστιανική πίστη έχει γίνει καθολικό φαινόμενο. Η λέξη που χαρακτηρίζει τον αιώνα μας είναι η «αποστασία».

Εν τω συγχρόνω κόσμω οι ευαγγελικοί λόγοι του Χριστού λαμβάνουν ιδιαιτέρως επίκαιρον χαρακτήρα: «Μελλήσετε δε ακούειν πολέμους και ακοάς πολέμων. Οράτε μη θροείσθε· δει γαρ πάντα γενέσθαι … και έσεσθε (οι χριστιανοί) μισούμενοι υπό πάντων των εθνών δια το Όνομα Μου … και δια το πληθυνθήναι την ανομίαν ψυγήσεται η αγάπη των πολλών … και τότε ήξει το τέλος» (Ματθ. 24,6-14).
«Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον ημάς και τον κόσμον Σου».

Είναι ζωτική ανάγκη όλοι σήμερα να στερεώσουμε την πίστη στην αιώνια νίκη του Χριστού, ώστε και εμείς οι ίδιοι να μπορέσουμε να γίνομε πνευματικά ανίκητοι…

Ενδέχεται η αποστασία να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις. Δεν αποκλείεται ο καθένας από μας, για να σταθεί στην πίστη, να πρέπει να είναι έτοιμος να αντισταθεί σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ας είναι αυτοί δισεκατομμύρια• ας μας θεωρούν μωρούς όλοι οι διανοούμενοι και οι αμαθείς. Η απάντηση μας θα είναι μία: «Όσο μικρός και ασήμαντος και αν είμαι, ωστόσο, εν Χριστώ, εγώ είμαι σωστός και όχι εσείς που είστε μακριά από τον Χριστό».

Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη μεγάλη λάμψη της Εκκλησίας μόνο με την ακραία προσπάθεια να ζήσουμε χριστιανικά, ευαγγελικά, χωρίς να στρέφουμε την προσοχή μας στο πώς θα μας συμπεριφερθούν οι σύγχρονοί μας.
Αν δεν αποκτήσουν οι χριστιανοί τα γνήσια πνευματικά χαρίσματα, και πρωτίστως την αγιότητα, το κήρυγμα με τα λόγια θα παραμένει ως «κύμβαλον αλαλάζον». Το παράδειγμα του Χριστού, ας μας ενισχύει να βαδίσουμε στα ίχνη του…»

Οι άνθρωποι ετοιμάζονται για μαρτύριο και ‘μεις ετοιμάζουμε τα ψυγεία μας. Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος
https://iconandlight.wordpress.com/2016/02/24/%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%84%CF%8D%CF%81%CE%B9/

Η ματωμένη εικόνα του Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου προμήνυσε την κρίση στην Ουκρανία
https://iconandlight.wordpress.com/2017/11/02/20306/

Θές με ως σφραγίδα επί την καρδίαν σου… Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος συν τη μητρί αυτού Αγία Πολυχρονία
https://iconandlight.wordpress.com/2015/04/22/6967/

Απολυτίκιον Αγίου Γεωργίου Τροπαιοφόρου Ήχος δ’

Ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής, και των πτωχών υπερασπιστής, ασθενούντων ιατρός, βασιλέων υπέρμαχος, Τροπαιοφόρε Μεγαλομάρτυς Γεώργιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Μεγαλυνάριον.

Τον θερμόν προστάτην και βοηθόν, τον εν τοις κινδύνοις αντιλήπτορα ταχυνόν, των μαρτύρων κλέος, ειδώλων καθαιρέτην, Γεώργιον το Μέγαν, πάντες τιμήσωμεν.

Συν τω Γεωργίω τω θαυμαστώ, και Πολυχρονία, συγγενέσι σου τον Χριστόν, Νίνα Ιβηρίας, ικέτευε απαύστως, υπέρ των όσοι πόθω, υμάς γεραίρουσι.

Ήχος πλ. α΄. Χαίροις ασκητικών.

Όλος χαροποιός και τερπνός, όλος ευώδης, όλος στιλβών εν χάριτι, εκ τάφου σήμερον ώφθης, ώσπερ νυμφίος φαιδρός, εκ παστού ωραίου εξερχόμενος, παμμάκαρ Γεώργιε, διασώζων τα σήμαντρα, εν σοίς λειψάνοις, αγιότητος άπαντα, το μυρίπνοον, το ωραίον του χρώματος, μάλιστα δε τα θαύματα, α πάσι τοις κάμνουσι, ποταμηδόν αναβλύζεις, πάθη ποικίλα ιώμενος. Χριστόν εκδυσώπει, ταις ψυχαίς ημών δοθήναι, το μέγα έλεος.

Ήχος δ’ Ο εξ υψίστου κληθείς
Στιχ. Δίκαιος ως φοίνιξ ανθήσει και ωσεί κέδρος η εν τω Λιβάνω πληθυνθήσεται.

Ενδεδυμένος Χριστού την πανοπλίαν, ευρέθης Γεώργιε, τοις μη ζητούσί σε, υπέρ Χριστού πυρπολούμενος, και μυκτηρίζων, θεών ματαίων πλάνην ψυχόλεθρον· τότε και στρατεύομαι, τω Βασιλεί μου Χριστώ, τοις παρανόμοις εκραύγαζες· ουδέ γαρ θήρες, ουδέ τροχοί ου πυρ ουδέ μάχαιρα, εμέ χωρίσαι κατισχύσουσι, της αγάπης Χριστού του Θεού ημών· ον ικέτευε σώσαι, και φωτίσαι τας ψυχάς ημών.

Δόξα. Ήχος πλ.β´ .

Αξίως του ονόματος, επολιτεύσω στρατιώτα Γεώργιε, τον σταυρόν γαρ του Χριστού, επ’ ώμων αράμενος, την εκ διαβολικής πλάνης χερσωθείσαν γην εκαλλιέργησας, και την ακανθώδη θρησκείαν των ειδώλων εκριζώσας, της Ορθοδόξου Πίστεως κλήμα κατεφύτευσας· όθεν βλυστάνεις ιάματα, τοις εν πάση τη οικουμένη πιστοίς, και Τριάδος γεωργός, δίκαιος ανεδείχθης, πρέσβευε δεόμεθα, υπέρ ειρήνης του κόσμου, και σωτηρίας των ψυχών ημών.

Παράκληση αγίου Γεωργίου-Αραβικά– Paraklisis St. George

Comments are closed.