iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ήταν τρεις Ευρωπαίοι: ο ένας γιατρός, ο άλλος μετεωρολόγος κι ο τρίτος ωρολογοποιός. Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης _Преподобный старец Паисий Святогорец_ St.Paisios of the Holy Mountain_Παισιος ο αγιορείτηςgerontas-paisios-agioreitis-231Ένα καλοκαιρινό μεσημέρι έξω από την καλύβη του Γέροντα και κάτω από τον ίσκιο μιας γέρικης ελιάς μια ομάδα προσκυνητών του εξέθετε ανησυχίες σχετικά με την Ευρώπη και τους Ευρωπαίους. Τους άκουγε προσεκτικά κι όταν τελείωσαν και περίμεναν ν” ακούσουν την γνώμη του, τους είπε:
Θα σας διηγηθώ μια ιστορία που θα “ναι και η απάντηση στις ανησυχίες σας:

«Ήταν τρεις Ευρωπαίοι: ο ένας γιατρός, ο άλλος μετεωρολόγος κι ο τρίτος ωρολογοποιός. Σκέφτηκαν, λοιπόν, και οι τρεις ότι, έτσι όπως ήταν σπουδασμένοι και με πολλές γνώσεις, θα τους συνέφερε να πάνε στην Ελλάδα. Εκεί θα έπιαναν «μεγάλα πόστα» και θα κέρδιζαν πολλά χρήματα. Ξεκίνησαν, λοιπόν, να έρθουν στην πατρίδα μας. Πέρασαν τα σύνορα, μπήκανε στην Ελλάδα και νυχτωθήκανε σε ένα μύλο.

Ο μυλωνάς, μόλις τους είδε, γεμάτος χαρά τους υποδέχτηκε και τους προσκάλεσε να περάσουν μέσα, στο φτωχικό του, για να τους φιλοξενήσει. Άρχισε να μαγειρεύει μπόλικο και νόστιμο φαγητό κι όταν ετοιμάστηκε, έστρωσε το τραπέζι και τους προσκάλεσε να καθίσουν όλοι μαζί να φάνε. Οι Ευρωπαίοι έφαγαν με μέτρο, πολύ συντηρητικά, αφού άλλωστε χαρακτηρίζονται ως λιτοδίαιτοι. Ο μυλωνάς συνέχεια τους παρότρυνε να φάνε, εκείνοι όμως τον ευχαριστούσαν και του δήλωναν πως έφαγαν πολύ καλά. Ο μυλωνάς όμως είχε άλλο «τυπικό». Έφαγε, όπως λέμε εμείς εδώ, «του σκασμού» και δεν άφησε καθόλου περισσεύματα στο τραπέζι. Ήπιε και πάρα πολύ νερό και σαν να μην έφτανε αυτό, πήγε και έφερε μια λεκάνη βερίκοκα. Οι Ευρωπαίοι αρκέστηκαν να πάρουν από ένα, ενώ ο μυλωνάς έφαγε όλα τα υπόλοιπα βερίκοκα της λεκάνης. Και τότε έκανε κάτι, που γέμισε έκπληξη τους Ευρωπαίους. Πήγε και έφερε 2 πέτρες και έσπασε και τα κουκούτσια από τα βερίκοκα και τα έτρωγε!

Έσκυψε, λοιπόν, διακριτικά ο γιατρός προς τους άλλους δυο και τους είπε:
-Αν μας πει να κοιμηθούμε μέσα στο μύλο, να μην δεχτείτε. Αυτός, από το πολύ φαγητό και το νερό, σίγουρα θα σκάσει απόψε και μπορεί να μας κατηγορήσουν ότι συντελέσαμε και εμείς σε αυτό.

Ενώ λοιπόν, οι Ευρωπαίοι συζητούσαν μεταξύ τους, λάλησε απ” έξω ο πρώτος κόκορας και ο μυλωνάς τους λέει:
-Άντε αδέλφια, η ώρα είναι δώδεκα, τα μεσάνυχτα! Άντε να κοιμηθούμε, γιατί και εγώ έχω το πρωί δουλειά και εσείς έχετε ταξίδι.

Του δήλωσαν την πρόθεσή τους να βολευτούν έξω σε κάποια μεριά, όπου και κοιμόντουσαν.
Αλλά ο μυλωνάς είχε τις αντιρρήσεις του.
-Βρε ευλογημένοι, γιατί να κοιμηθείτε έξω χώρια που υπάρχει άνετος χώρος μέσα στο μύλο, απόψε θα βρέξει κιόλας πολύ, «θα ρίξει καρεκλοπόδαρα».

-Όχι, επέμεναν εκείνοι.
Και τελικά κοιμήθηκαν έξω. Τη νύχτα έβρεξε καταρρακτωδώς και έγινα μούσκεμα. Όταν χάραξε, βγήκε έξω ο μυλωνάς και τους είπε:
-Δε σας το “λεγα εγώ, ότι θα βρέξει και θα γίνετε μούσκεμα; Τέλος πάντων, περάστε μέσα, γιατί είναι έξι η ώρα, να στεγνώσετε και να πάρετε ένα πρωινό.

-Δεν έσκασε! Είπε με θαυμασμό, μόλις τον είδε, ο γιατρός.

Και γυρνώντας προς τον μυλωνά:
-Πως τα κατάφερες με τόσο φαγητό και δεν έπαθες τίποτα με τόσο φαγητό;

-Ευλογημένε, δεν με είδες που έπινα συνεχώς νερό; Το νερό εδώ είναι πολύ χωνευτικό και μετά, όλα τα εκείνα πικρά κουκούτσια από τα βερίκοκα που έφαγα, βοήθησαν και χώνεψα και μάλιστα σε λίγες ώρες πεινούσα κιόλας!

Τότε, πήρε τον λόγο ο μετεωρολόγος:
-Καλά με το φαγητό! Θέλω όμως και εγώ να σε ρωτήσω κάτι: Έχω φάει τα χρόνια μου στο Πανεπιστήμιο, σπούδασα μετεωρολόγος και εχθές δεν κατάλαβα ότι θα βρέξει. Εσύ πως το κατάλαβες και μάλιστα ήσουν τόσο σίγουρος γι” αυτό;

-Ε, ευλογημένε, χαρά στο πράμα! Χθες όλη την ημέρα τα γουρούνια κυλιόντουσαν μέσα στη λάσπη!

Τέλος μίλησε και ο ωρολογοποιός. Τον ρώτησε πως, χωρίς να “χει ρολόι, ήξερε το προηγούμενο βράδυ ότι ήταν δώδεκα τα μεσάνυχτα – και τους είπε να πάνε για ύπνο – και τώρα, το πρωί, ότι ήταν έξι τα χαράματα.

-Ε, ευλογημένε, κάνεις και εσύ κάτι ερωτήσεις! Το βράδυ, που τρώγαμε λάλησε ο πρώτος πετεινός: Τότε η ώρα ήταν δώδεκα τα μεσάνυχτα. Όταν λαλήσει ο δεύτερος, Είναι τρεις και όταν λαλήσει ο τρίτος, είναι έξι τα χαράματα.

Οι Ευρωπαίοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους με ένα βλέμμα που δήλωνε πλήρη απογοήτευση και είπαν:
Πάμε να φύγουμε από την Ελλάδα! Εδώ δεν πρόκειται να στεριώσουμε! Αν ένας αγράμματος μυλωνάς τα ξέρει όλα, τότε οι άλλοι τι θα “ναι;

Και επέστρεψαν στην Ευρώπη».

Εδώ ο Γέροντας τελείωσε την χαριτωμένη ιστοριούλα και βέβαια, ενώ το κλίμα της παρέας, όταν ήρθε, ήταν βαρύ, τώρα είχε αλλάξει. Όλη η παρέα, «σπαρταρούσε» από το γέλιο και έλαμπαν τα πρόσωπά τους από χαρά. Ο Γέροντας δεν έκανε ποτέ το δάσκαλο, δεν ήθελε να συμβουλεύει καταφεύγοντας σε διάφορες διδασκαλίες και δεν έδινε ανθρώπινες εντολές. Ήξερε να μιλάει απλά και εν παραβολαίς, όπως ο Κύριός μας και να αλλάζει προς το καλύτερο την διάθεση των ανθρώπων.

Χιλιάδες ήταν αυτοί πού κατέβαιναν το μονοπάτι, προς την καλύβη του με βαριά καρδιά και με πόδια πού ϊσα – ϊσα τους κρατούσαν” όμως, εκ των υστέρων ομολογούσαν ότι στο γυρι­σμό τους, πού φυσικά ήταν και ανήφορος, είχαν φτερά στα πό­δια τους, καθώς και στην καρδιά τους! 1

Από το βιβλίο «ΣΚΕΥΟΣ ΕΚΛΟΓΗΣ» του ιερομόναχου Χριστοδούλου Αγιορείτου Έκδοση Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου Παναγία η Φοβερά Προστασία σελ. 34-37.

***

Παΐσιος ο Αγιορείτης _ св. Паисий Святогорец_ St.Paisios of the Holy Mountain_Άγιος-79352_256655_7785352_n– Παλιά, Γέροντα, ήταν καλύτερος ο κόσμος;

– Όχι πώς ήταν καλύτερος, μόνον που οι παλαιοί άνθρωποι είχαν την απλότητα και τον καλό λογισμό. Σήμερα οι άνθρωποι τα βλέπουν όλα με πονηριά, γιατί τα μετρούν όλα μόνο με το μυαλό. Το ευρωπαϊκό πνεύμα πολύ κακό έκανε. Αυτό είναι που σακά­τεψε τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι τώρα θα ήταν σε πολύ καλή πνευματική κατάστα­ση, γιατί οι πιο πολλοί λίγο-πολύ είναι μορφωμένοι, και θα μπορούσες να συνεννοη­θής. Αλλά τους δίδαξαν την αθεΐα, όλα αυτά  τα σατανικά, όποτε τους αχρήστεψαν και δεν μπορείς να συνεννοηθής. Παλιά δεν μπορούσες να συνεννοηθής με κάποιον, αν δεν είχε ευλάβεια, δεν είχε και μόρφωση. Θυμάμαι, ένας καλόγερος μία φορά, όταν άκουσε στην Προηγιασμένη να μνημονεύουν «Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης»[1], νόμιζε ότι μνημόνευαν τον Πάπα της Ρώμης και σκανδαλίσθηκε. «Δεν το περίμενα, είπε. Παπι­στές γινήκατε!», και σηκώθηκε και έφυγε από την Εκκλησία! Νά, βλέπεις τί κάνει η άγνοια! Η άγνοια είναι φοβερό. Το μεγαλύτερο κακό κάνουν αυτοί που έχουν ευλάβεια και βλάβη μαζί. Χωρίς να εξετάζουν, δημιουργούν προβλήματα.

[1]. Ο Όσιος Γρηγόριος ο Διάλογος, Πάπας Ρώμης (540-604), είναι Άγιος της Εκκλησίας μας. Η μνήμη του εορτάζεται στις 12 Μαρτίου….

***

Μεγαλύτερη αξία έχει ένας λόγος ταπεινού ανθρώπου με βιώματα, που βγαίνει με πόνο από τα βάθη της καρδιάς του, παρά ένας σωρός φιλολογίες εξωτερικού ανθρώπου, που βγαίνουν με ταχύτητα από την εκπαιδευμένη του γλώσσα, η οποία δεν πληροφορεί τις ψυχές, γιατί είναι σάρκα και όχι πύρινη γλώσσα της Αγίας Πεντηκοστής.

Πρέπει να γνωρίση κανείς τις ευεργεσίες του Θεού. Να καταλάβη τί του έχει δοθή. Το μυαλό γιατί μας το έδωσε ο Θεός; Για να εξετάζουμε, να μελετούμε, να παρακολουθούμε τον εαυτό μας κ.λπ. Το μυαλό ο Θεός δεν το έδωσε στους ανθρώπους, για να καταγίνωνται συνέχεια με το πώς να βρουν ταχύτερο μέσο να πηγαίνουν από την μία χώρα στην άλλη, αλλά για να καταγινώμαστε με το κυριώτερο, πώς να φθάσουμε στον προορισμό μας, κοντά στον Θεό, στην αληθινή χώρα, στον Παράδεισο.

Το μυαλό το έδωσε ο Θεός, για να βρη ο άνθρωπος τον Δημιουργό του. Οι Ευρωπαίοι το ζάλισαν το μυαλό, έπαθαν σύγχυση και πάνε στον γκρεμό, γιατί έβγαλαν τον Θεό από την ζωή τους.

Ο ταπεινός άνθρωπος συνήθως είναι πολυμαθής, ενώ ο εγωιστής, επειδή δεν ταπεινώνεται να ρωτήση, δεν έχει γνώσεις. Ο Μέγας Αρσένιος ήταν ο πιο μορφωμένος σ΄ όλη την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Ο Μέγας Θεοδόσιος τον είχε δάσκαλο στα παιδιά του, τον Αρκάδιο και Ονώριο. Όταν όμως πήγε στην έρημο για μοναχός, κάθησε κοντά στον Αββά Μακάριο τον αγράμματο και έλεγε: «Ούτε το αλφάβητο αυτού δεν ξέρω»!

Όσοι απομακρύνονται από τον Χριστό, στερούνται τον θείο φωτισμό, γιατί αφήνουν το προσήλιο σαν τους ανόητους και πηγαίνουν στο ανήλιο. Έτσι είναι επόμενο να είναι κρυολογημένοι και αρρωστημένοι πνευματικά. Αν δεν εξαγνισθή ο άνθρωπος, αν δεν έρθη ο θείος φωτισμός, όσο σωστή και αν είναι η άλλη γνώση –αυτό βλέπω – είναι ένας ορθολογισμό και τίποτε παραπάνω. Και αν λείψη ο θείος φωτισμός, και αυτά που θα πούν και θα γράψουν, δεν θα βοηθήσουν.

Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου: Λόγοι Α΄ Με πόνο και Αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο.Παναγούδα-κελλί Αγίου Παϊσίου_Panagouda-Cell Elder Paisios_ Панагуда келлии Паисий __62030

Comments are closed.