iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ας έχουμε την πίστη και την προσευχή του προφήτη Δανιήλ. Ας μη φοβηθούμε τους σατράπες και τις ανθρώπινες διαταγές. Ας μείνουμε κοντα στον Θεό μας, για να μη χάσουμε το φως Του από την επέλαση του τρομακτικού σκοταδιού των αλλοεθνών.

Χριστος_αγ Σοφια Κωνσταντινουπολη_198588.pΟι αντίπαλοι του προφήτη Δανιήλ του στήνουν παγίδα

«Η πονηρία γεννά την υποκρισία, τη διπροσωπία και την ψευδή ευλάβεια προς εξαπάτηση των αγαθών ανθρώπων». Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης

Ο προφήτης Δανιήλ, έζησε κατά τα τέλη του 7ου έως και τις αρχές του 6ου αιώνα π. Χ., με κυριότερη περίοδο δράσης εκείνη της βασιλείας του Ναβουχοδονόσορα (605-562) έως και το τρίτο έτος της βασιλείας του Κύρου (538-529). Νήπιο ακόμα, οδηγήθηκε μαζί με τους γονείς του αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα.

ΔΑΝΙΗΛ προφήτης_Daniel Prophet_Даниил пророк_1405402083-900-900Μετά τον Ναβουχοδονόσορα εβασίλευσε ο Δαρείος ο Μήδιος, ο οποίος και κράτησε τον Δανιήλ πολύ χρόνο κοντά του. Αυτός ο βασιλεύς διώρισε στην βασιλεία του 120 επάρχους και τον Δανιήλ ανώτερον απ᾿ όλους, διότι το Άγιο Πνεύμα ήταν επάνω του (Δανιήλ 6,2).
Οι έπαρχοι αυτοί ζητούσαν να εύρουν κάποια ενοχή στον Δανιήλ, αλλά δεν εύρισκαν ούτε ενοχή, ούτε κάποια αμαρτία, διότι ήταν πιστός στον Θεό (Δανιήλ 9,1-27. 10,2-3).
Τότε σκέφθηκαν να τον συλλάβουν ως εξής (Δανιήλ 6,5-16). Επήγαν στον βασιλέα και του είπαν:
«Μεγάλε βασιλεύ Δαρείε, να ζης στους αιώνες. Να γνωρίζης ότι συγκεντρώθηκαν όλοι οι έπαρχοι του απεράντου κράτους σου για να πάρης μία βασιλική απόφασι: Όποιος θα κάνη προσευχή σε άλλο θεό, ή σε άλλο άνθρωπο, εκτός από σένα, να ρίχνεται στον λάκκο των λεόντων για τροφή τους. Οπότε δώσε την διαταγή αυτή, έτσι ώστε να μη την καταπατά κανείς».
Τότε ο βασιλεύς Δαρείος, μη κατανοώντας την πονηρή συμβουλή τους, διέταξε και έγραψε αυτή την εντολή.

Όταν έμαθε ο Δανιήλ ότι υπογράφτηκε ένα τέτοιο έγγραφο, πήγε στο σπίτι του και προσευχήθηκε όπως πάντα. Είχε στο άνω μέρος του σπιτιού του ανοιχτά παράθυρα προς την Ιερουσαλήμ, και τρεις φορές την ημέρα γονάτιζε εκεί και προσευχόταν και δοξολογούσε το Θεό. Τότε οι άνθρωποι εκείνοι που τον παρακολουθούσαν, ήρθαν και βρήκαν τον Δανιήλ να προσεύχεται και ν’ απευθύνει ικεσίες στο Θεό του.

Κατόπιν ήρθαν και μίλησαν στο βασιλιά για την απαγόρευσή του: «Βασιλιά, εσύ δεν υπέγραψες απαγόρευση, ότι για τριάντα μέρες όποιος απευθύνει παράκληση σε οποιονδήποτε θεό η άνθρωπο, εκτός από σένα, θα ριχτεί στο λάκκο με τα λιοντάρια;» Ο βασιλιάς απάντησε: «Πράγματι, έτσι είναι, σύμφωνα με το νόμο των Μήδων και των Περσών, ο οποίος δε μεταβάλλεται». «Ε, λοιπόν, βασιλιά», είπαν αυτοί, «ο Δανιήλ, που προέρχεται από τους αιχμαλώτους του Ιούδα, δε σέβεται ούτε εσένα ούτε την απαγόρευση που υπέγραψες, αλλά προσεύχεται στο Θεό του τρεις φορές την ημέρα».

Ο Θεός προστατεύει το Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων

Μόλις ο βασιλιάς άκουσε αυτά τα λόγια, στενοχωρήθηκε πολύ και σκεφτόταν πως να καλύψει το Δανιήλ. Μέχρι τη δύση του ήλιου προσπαθούσε να βρει έναν τρόπο να τον γλιτώσει. Αλλά οι κατήγοροι του Δανιήλ έτρεξαν πάλι στο βασιλιά και του υπενθύμισαν: «Ξέρεις, βασιλιά, ότι σύμφωνα με το νόμο των Μήδων και των Περσών καμιά απαγόρευση ή διάταγμα, που εκδίδεται από το βασιλιά, δεν μεταβάλλεται». Τότε ο βασιλιάς διέταξε να φέρουν το Δανιήλ και να τον ρίξουν στο λάκκο των λεόντων (Δανιήλ 6,17). Και είπε στο Δανιήλ: «Ο Θεός σου, που τον λατρεύεις συνεχώς, ας σε σώσει». Αυτοί έφεραν ένα λιθάρι και το έβαλαν στο στόμιο του λάκκου και ο βασιλιάς το σφράγισε με τη σφραγίδα του και με τη σφραγίδα των μεγιστάνων του, για να μη κάνουν κάποιο μεγαλύτερο κακό στον Δανιήλ οι συκοφάντες του. Ήταν δηλαδή είδος όρκου. Μ᾿αυτό τον όρκο είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ο βασιλεύς στα θηρία, παρά στους πονηρούς και κακούς ανθρώπους.

Μετά ο βασιλιάς πήγε στο παλάτι του και πέρασε τη νύχτα του άϋπνος, και νηστικός . Το πρωί σηκώθηκε πολύ νωρίς και πήγε τρέχοντας στο λάκκο με τα λιοντάρια. Όταν πλησίασε στο λάκκο, φώναξε με φωνή θλιμμένη στο Δανιήλ: «Δανιήλ, δούλε του αληθινού Θεού, που τον λατρεύεις συνεχώς, μπόρεσε αυτός να σε σώσει απ’ τα λιοντάρια;» Τότε ο Δανιήλ του απάντησε: «Βασιλιά, μακάρι να ζεις αιώνια! Πράγματι, ο Θεός μου έστειλε τον άγγελό του και έφραξε το στόμα των λιονταριών και δεν με έβλαψαν, γιατί είμαι αθώος απέναντί σου, βασιλιά, τίποτε κακό δεν έχω κάνει».

Ο βασιλιάς χάρηκε πάρα πολύ και διέταξε να βγάλουν τον Δανιήλ από το λάκκο. Κι ο Δανιήλ βγήκε έξω χωρίς να έχει πάθει το παραμικρό, γιατί έμεινε πιστός στο Θεό του. Μετά ο βασιλιάς διέταξε κι έφεραν τους ανθρώπους εκείνους, που είχαν συκοφαντήσει το Δανιήλ, και τους έριξαν στο λάκκο των λεόντων μαζί με τα παιδιά τους και τις γυναίκες τους. Και πριν φτάσουν στο κάτω μέρος του λάκκου, τα λιοντάρια τους άρπαζαν και τους έσπαζαν τα κόκαλα.

Μετά ο βασιλιάς Δαρείος έστειλε γραπτό μήνυμα στους λαούς όλων των εθνοτήτων και των γλωσσών, που κατοικούσαν στην επικράτεια: «Μακάρι όλοι σας να έχετε πάντοτε πλουσία και αδιατάρακτο την ειρήνη! Εκδίδεται από μένα διαταγή σ’ όλη την επικράτεια του βασιλείου μου, οι άνθρωποι να φοβούνται και να σέβονται το Θεό του Δανιήλ, γιατί είναι Θεός που ζει και θα υπάρχει αιώνια. Η βασιλεία του δεν θα καταστραφεί ποτέ και η κυριαρχία του θα είναι παντοτινή. Αυτός σώζει κι ελευθερώνει και κάνει σημεία και θαύματα στον ουρανό και στη γη. Αυτός έσωσε και το Δανιήλ από τη δύναμη των λιονταριών».

Έτσι ο Δανιήλ ζούσε ευτυχισμένος όσον καιρό βασίλευαν ο Δαρείος και ο Κύρος στους Πέρσες.
Από τα βιβλία, π. Κλεόπα Ηλίε, Ιστορίες Γέροντος Κλεόπα – Βιβλίο Α’, 2010
«Ο Προφήτης Δανιήλ», εκδ. «Ετοιμασία», Ι,Μ. Τιμίου Προδρόμου Καρέα.

***

Ο Προφήτης Δανιήλ και οι 3 Παίδες εν καμίνω είχαν πάντα καλό λογισμό,
Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου

Σκολιοί γάρ λογισμοί χωρίζουσιν από Θεού. (Σοφ. Σολομώντος Α΄, 3)

Δανιηλ προφήτης_Daniel Prophet_Даниил пророк_ΔΑΝΙΗΛ-354765475c273996e15Επισκεφθήκαμε κάποια μέρα το Γέροντα δυο-τρεις πατέρες κι εκείνος συνεχώς μας μιλούσε για το ότι πρέπει να έχουμε καλούς λογισμούς. Πήρε μάλιστα την Παλαιά Διαθήκη και μας διάβασε το κομμάτι εκείνο, που αναφέρεται στο βασιλιά Δαρείο, ο οποίος είχε ρίξει τον Προφήτη Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων (Δανιήλ Κεφ. Στ’. 14-28).

Μας σχολίασε ο Γέροντας το γεγονός, όταν ο Δαρείος το πρωί πήγε μόνος του και άνοιξε το λάκκο, για να δει αν τον έφαγαν τα λιοντάρια και ρώτησε:
«20 … Δανιήλ, ο δούλος του Θεού του ζώντος, ο Θεός σου, συ λατρεύεις ενδελεχώς, ει ηδυνήθη εξελέσθαι σε εκ του στόματος των λεόντων; 21 και είπε Δανιήλ τω βασιλεί βασιλεύ, εις τους αιώνας ζήθι…. 23 τότε ο βασιλεύς πολύ ηγαθύνθη επ’ αυτώ..» (Δαν. 6, 20-3).

Είπε ο Γέροντας:
-Αν ο προφήτης Δανιήλ είχε κακούς λογισμούς, θα του έλεγε:
-Δεν ντρέπεσαι λίγο, με έριξες να με φάνε τα λιοντάρια κι έχεις την αναίδεια τώρα να με ρωτάς τι κάνω;
Είχε όμως πάντα καλό λογισμό, για αυτό και ο Θεός «πληροφόρησε» και τα λιοντάρια ακόμη.
Όπως, επίσης, και οι Τρεις Παίδες (Δαν. Κεφ. Γ΄) όταν αδίκως τους έριξαν στην κάμινο, δεν είχαν λογισμούς εναντίον του Θεού, να λένε δηλαδή: «Γιατί, Θεέ μου, ενώ εμείς φυλάμε τους νόμους Σου, Εσύ αφήνεις να μας ρίξουν στην κάμινο;».
Τι έλεγαν όμως; Κατηγορούσαν τον εαυτό τους και δικαιολογούσαν το Θεό και έλεγαν:
«Ευλογητός ει, Κύριε ο Θεός των πατέρων ημών, και αινετός, και δεδοξασμένον το ονομά Σου εις τους αιώνας, 3 ότι δίκαιος ει επί πάσιν, οις εποίησας ημίν,…4 και κρίματα αληθείας εποίησας κατά πάντα, α επήγαγες ημίν,… ότι εν αληθεία και κρίσει επήγαγες ταύτα πάντα, διά τας αμαρτίας ημών. 5 ότι ημάρτομεν και ηνομήσαμεν αποστήναι από σου 6 και εξημάτομεν εν πάσι και των εντολών σου ουκ ηκούσαμεν, ουδέ συνετηρήσαμεν ουδέ εποιήσαμεν καθώς ενετείλω ημίν, ίνα ευ ημίν γεγένηται..» ( Δαν.Γ’-Προσευχή Αζαρίου και ύμνος των Τριών).

Βλέπετε, μας λέει ο Γέροντας, οι τρεις Παίδες τι καλό λογισμό είχαν, που ήταν συνδεδεμένος με την ταπεινοφροσύνη; Ένας καλός και ταπεινόφρων λογισμός κάνει τα λιοντάρια αρνάκια και την επταπλασίως καιομένη κάμινο τη μετατρέπει σε παραδεισένια δροσιά και αναψυχή. Όλα τα προβλήματά μας ἐτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε: με υπομονή, καλό λογισμό και ταπείνωση, για να μπορεί να μας βοηθά η χάρη του Θεού».
από το βιβλίο: “Ο Γέρων Παϊσιος” – Ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγιορείτου – Άγιον Όρος

Ας έχουμε την πίστη και την προσευχή του προφήτη Δανιήλ που ήταν παράδειγμα προς μίμηση. Και αν από φθόνο ρίχτηκε στο λάκκο με τα λιοντάρια, αυτά όμως, με τη βοήθεια του Θεού, δεν τον πείραξαν, αφού ήλθε άγγελος για να τον προστατεύσει. Ας μη φοβηθούμε τους σατράπες και τις ανθρώπινες διαταγές. Ας μη μείνει κανένας μακριά από το Θεό, για να μη χάσει το φως του από την επέλαση του τρομακτικού σκοταδιού των αλλοεθνών. Ας μη φοβηθούμε τους υπηρέτες των ειδώλων των εθνών και των δρακόντων. Δεν µπορούν να μας κάνουν τίποτε, όταν έχουμε υπερασπιστή μας τον Δεσπότη του παντός.

Οι αντίπαλοι του Δανιήλ του στήνουν παγίδα.
Ο Δανιήλ στο λάκκο των λεόντων και η θαυμαστή σωτηρία του.
http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Danihl/Danihl_kef.1-6.htm#kef.6

Προφητική Επιστολή για τα χρόνια της αποστασίας… να χαίρεσαι για το ότι έχεις ζήσει μέχρι αυτό τον καιρό, ο Θεός είναι ισχυρότερος από τον εχθρό, και δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τους δούλους του. Άγιος Ανατόλιος ο Νεώτερος (Ποτάποφ) της Όπτινα
https://iconandlight.wordpress.com/2019/07/29/29796/

Όλα τ’ άφησα στα χέρια του Θεού. Να θυμάστε καλά πως ό,τι και να συμβεί στη ζωή σας, να μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας στον Κύριο. Όσιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν Σαλός
https://iconandlight.wordpress.com/2018/10/14/%cf%8c%ce%bb%ce%b1-%cf%84-%ce%ac%cf%86%ce%b7%cf%83%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b1-%cf%87%ce%ad%cf%81%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b8%ce%b5%ce%bf%cf%8d-%ce%bd%ce%b1-%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%ac/

Είναι αδύνατον να ευαρεστήσει κάποιος και Θεό και ανθρώπους.Άγιος Νικόλαος (Βελιμίροβιτς) Επίσκοπος Αχρίδος
https://iconandlight.wordpress.com/2014/11/18/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%85%CE%B1%CF%81%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CE%BA%CE%AC%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF/

Απολυτίκιο Προφήτη Δανιήλ. Ήχος β’.

Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα εν τη πηγή της φλογός, ως επὶ ύδατος αναπαύσεως, οι άγιοι τρεις παίδες ηγάλλοντο· και ο Προφήτης Δανιήλ, λεόντωv ποιμήv, ως προβάτων εδείκνυτο. Ταις αυτών ικεσίαις, Χριστέ ο Θεός, ελέησον ημάς.

Comments are closed.