iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Οι πιο καταφρονεμένοι ανάμεσα στους ανθρώπους, στεφανώθηκαν αγλαοφανώς με αγγελική δόξα ενώπιον του Θεού. Προφήτης Ιερεμίας – Οσία Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ_Holy Resurrection of Jesus Christ_Воскресение Иисуса Христа_anastasi xristou moni xorasΧριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Christ is Risen! Truly He is Risen!
Христос Воскрес! Воистину Воскрес!
Kristus (ir) augšāmcēlies! Patiesi viņš ir augšāmcēlies!
ქრისტეაღსდგა! ჭეშმარიტადაღსდგა!

Οσία Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή, της Ταβέννης Αιγύπτου (4ος αι.)
Προφήτης Ιερεμίας
Ταμάρα η Μεγάλη, βασίλισσα της Γεωργίας (1213) (εορτάζει και την Κυριακή των Μυροφόρων )
Αγαπητός Επίσκοπος Ωξέρρης (418)
Μνήμη του φοβερού σεισμού στη μονή Σινά (1201)
Μιχαήλ ο Θαυματουργός
Πανάρετος Αρχιεπίσκοπος Πάφου (1790)
Νεομάρτυς Νίνα Κουζνέτσοβα (†1938) από το Λάλσκ Ρωσίας

Εορτάζουν στις 1 Μαΐου

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
”Να συναναστρέφεσαι με …παλαβούς, για να σου μεταδώσουν την τρέλλα τους την πνευματική! Θα εύχωμαι να σε δώ …θεότρελλη! Αμήν.”
Οι ταπεινοί διαφυλάσσουν τον πνευματικό τους πλούτο στο θησαυροφυλάκιο του Θεού…

Ομιλία
Για την εμφάνιση του προφήτη Ιερεμία από τον άλλο κόσμο
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ειθ’ ούτος έπιφανήναι άνδρα πολιά και δόξη διαφέροντα, θαυμαστήν δέ τινα και μεγαλοπρεπεστάτην είναι την περί αυτόν υπεροχήν.
Αποκριθέντα δέ τον Ονίαν ειπείν- ο φιλάδελφος ούτος έστιν ο πολλά προσευχόμενος περί του λαού και της αγίας πόλεως Ιερεμίας ο του Θεού προφήτης. (Β’ Μακκαβαίων 15, 13-14)

Ιερεμία Προφήτη-Jeremiah Prophet-Иереми́я Пророк-34 - CopyΑυτό ήταν το όραμα πού είδε ο ανδρείος Ιούδας ο Μακκαβαίος. Ο πρώτος πού εμφανίστηκε σ’ αυτόν, από τον άλλο κόσμο, ήταν ο αρχιερεύς Ονίας και ύστερα ήλθε ο ιερός Προφήτης Ιερεμίας. Όπως οι Απόστολοι είδαν τον Μωυσή και τον Ηλία μέσα σε δόξα μεγάλη, στο όρος Θαβώρ, έτσι και ο Ιούδας των Μακκαβαίων είδε πανένδοξο τον Προφήτη Ιερεμία.

Συνεπώς, ακόμη και πριν από τον Αναστάντα Χριστό, ο Ελεήμων Θεός δεν άφησε τους ανθρώπους άμοιρους αποδείξεων της μετά θάνατον ζωής. Ασφαλώς, σε χριστιανικούς καιρούς τέτοιες αποδείξεις είναι αναρίθμητες, άπειρες. Όποιος, παρόλα αυτά εξακολουθεί να αμφιβάλλει για την μετά θάνατον ζωή, παραμένει καταπλακωμένος σαν από μία ταφόπλακα, από την κατάρα της αμαρτίας του.

Όπως καθετί νεκρό δεν μπορεί να δει το φως της ημέρας, έτσι κι αυτός δεν μπορεί να δει τη ζωή, η οποία υπάρχει και θα υπάρχει χωρίς τέλος.
Αλλά, δείτε πώς ο Προφήτης Ιερεμίας στεφανώθηκε με ουράνια δόξα στην επέκεινα ζωή: άνδρα πολια και δόξη διαφέροντα Περιβεβλημένος με άρρητη μεγαλοπρέπεια, φωτοστεφής, με απερίγραπτο κάλλος και ευείδεια.

Από τους ανθρώπους -στους οποίους είχε μεταδώσει διά των λόγων του το θέλημα του Θεού – σύρθηκε, κολαφίστηκε, ραβδίστηκε, εγκλείστηκε στη φυλακή, ρίφθηκε σε βόθρο, συκοφαντήθηκε ως ψεύτης, δικάστηκε ως προδότης και τελικά λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου ως κακούργος.

Μολαταύτα, άλλο πράγμα είναι η κρίση των αμαρτωλών και άλλο η κρίση του Θεού! Ο πιο καταφρονεμένος ανάμεσα στους ανθρώπους, αυτός στεφανώθηκε αγλαοφανώς με αγγελική δόξα ενώπιον του Θεού. Δείτε, πώς ονομάζει ο ουρανός κάποιον πού η γη τον χαρακτήρισε ψεύτη, προδότη και παραβάτη: Ο φιλάδελφος. Αυτό είναι το όνομα πού του έδωσε ο ουρανός: ο φιλάδελφος ούτος έστιν ο πολλά προσευχόμενος περί του λαού και της αγίας πόλεως.

Τέλος, δείτε πώς οι άγιοι στον ουρανό προσεύχονται υπέρ ημών στον Θεό!
Αγρυπνώντας προσεύχονται για εμάς, ενώ εμείς καθεύδουμε- μη τρώγοντας προσεύχονται για εμάς ενώ εμείς τρώμε, ίσως και υπερβολικά- μη, αμαρτάνοντας προσεύχονται για εμάς ενώ εμείς αμαρτάνουμε. Ω! αδελφοί, ας αισχυνόμεθα ενώπιον τόσων πολλών ειλικρινών φίλων μας. Ας ντραπούμε, ας συσταλούμε ενώπιον τόσων πολλών προσευχών για εμάς από τους αγίους- και ας ενώσουμε τις προσευχές μας με τις δικές τους, συνευχόμενοι.

Ω! Κύριε Πανθαύμαστε, συγχώρησε την εφάμαρτη αμέλεια και ραθυμία μας.

Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
Από το βιβλίο «Πνευματικό Ημερολόγιο, Ο Πρόλογος της Αχρίδος» (Μάΐος) Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Εκδόσεις ΆΘως

Παλαιά Διαθήκη – Το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία
http://users.sch.gr/aiasgr/Palaia_Diathikh/Ieremias/Ieremias.htm

***

Η Οσία Ισιδώρα η δια Χριστόν σαλή

Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή_Saint Isidora, the Fool for Christ_Исидора Тавенская, Христа ради юродивая_2d0c29feff00c5d955bb3fbΣτην Ταβέννη (νησί του ποταμού Νείλου όπου ο Άγιος Παχώμιος ίδρυσε μοναστήρι στις αρχές του 4ου αιώνα), υπήρχε ένα γυναικείο μοναστήρι με τετρακόσιες περίπου μοναχές, απέναντι από το ανδρικό. Σ’ αυτό έλαμψε με την αρετή της και η παρθένος Ισιδώρα. Αυτή η μακαρία, για την αγάπη του Χριστού υποκρινόταν την σαλή. Τόσο πολύ την αποστράφηκαν και την περιφρόνησαν όλες οι αδελφές ώστε  κι’ από την τράπεζα κι’ από την Εκκλησία ακόμη την έδιωχναν. Έτσι η Ισιδώρα έτρωγε τ’ αποφάγια πού περίσσευαν στα πιάτα, ζαρωμένη στο τζάκι του μαγειρείου κι’ άκουγε την ακολουθία της χειμώνα-καλοκαίρι στα σκαλοπάτια της Εκκλησίας. Ποτέ καμιά από τις τετρακόσιες μοναχές δεν την είδε να τρώγει ή να παίρνει ένα κομμάτι ψωμί. Αλλά αφού μάζευε από τα τραπέζια τα ψίχουλα και εξέπλυνε τις χύτρες από τα υπολείμματα των φαγητών, αρκούταν σ’ αυτά. Ουδέποτε φόρεσε υποδήματα, ποτέ δεν μάλωσε κανένα, ποτέ δεν γόγγυσε, ποτέ δεν πρόφερε το στόμα της λέξη υβριστική ή περήφανη, αν και υβριζόταν και κτυπόταν και πολλές φορές δεχόταν κατάρες και πολλές την αποστρέφονταν.

Και να πώς ο Θεός έκανε φανερή σ’ όλους την αρετή της: Στο απέναντι βουνό ασκήτευε ένας άγιος ερημίτης, ο Αββάς Πιτηρούν († 29 Νοεμβρίου). Περνούσε με μεγάλη στέρηση και άσκηση. Του ήλθε κάποτε λογισμός: Άραγε είναι άλλος σ’ αυτό τον τόπο πού να σε φτάνη στην αρετή; Την νύχτα είδε στον ύπνο του Άγγελο Κυρίου.

– «Πήγαινε στο γυναικείο Μοναστήρι, τον πρόσταξε. Εκεί θα βρής μία παρθένο με διάδημα στο κεφάλι. Αυτή είναι ασύγκριτα ανώτερη σου. Αν και αγωνίζεται με τόσον πλήθος, δεν άφησε ποτέ την καρδιά της ν’ απομακρυνθεί από το Θεό. Συ δε κάθεσαι εδώ και ο νους σου πλανιέται στις πολιτείες».

Ο Αββάς Πιτηρούν μόλις ξημέρωσε, έσπευσε στη Μονή των Ταβεννησιωτών. Οι μοναχές του έκαναν μεγάλη υποδοχή, γιατί είχε φήμη Αγίου σ’ όλον εκείνο τον τόπο. Ο Αββάς ζήτησε από την Προεστώσα να δει όλες τις αδελφές. Εκείνος παρατηρούσε προσεκτικά, μα σε καμμια δεν είδε το διάδημα πού του είπε ο Άγγελος, και λυπήθηκε.

Σαν πέρασε κι’ η τελευταία, ρώτησε ο Αββάς, αν υπήρχε άλλη.

-Όχι, του αποκρίθηκαν, εδώ είμαστε όλες.

-Αδύνατον, είπε ο Αββάς. Πρέπει να υπαρχη ακόμη μία. Εκείνη, χάριν της οποίας έκανα όλη αυτή την οδοιπορία.

-Έχομε ακόμη μία καλόγρια στο Μοναστήρι, αναγκάστηκε να φανερώσει η προεστώσα μπροστά στην επιμονή του Γέροντος, αλλά είναι σαλή, γι’ αυτό δεν την λογαριάζομε με την αδελφότητα.

Ας έλθη κι’ αυτή, είπε ο Αββάς.

Με πολλή βία οδήγησαν την ταπεινή Ισιδώρα μπροστά στον Όσιο. Μόλις αντίκρισε εκείνος, το παλιομάντηλο που είχε γύρω από την κεφαλή της, έλαμψε σαν διάδημα! Αμέσως έπεσε στα γόνατα λέγοντας:

Ισιδώρα η δια Χριστόν Σαλή της Ταβέννης_ Saint Isidora the Simple of Tabenna_ святая Исидо́ра Тавеннийская _For Christ_ESSEX_-Ευλόγησέ με, Οσία Μητέρα.

-Εσύ ευλόγησε με, Άγιε Πάτερ, απάντησε η ταπεινή Ισιδώρα και γονατίζοντας του φίλησε τα πόδια.

Παραξενεμένες οι καλόγριες άπ’ όσα έβλεπαν μπροστά τους, είπαν στον αββά:

-Αββά, μην εξευτελίζεις έτσι τον εαυτό σου. Αυτή είναι σαλή. Εκείνος όμως τις κατακεραύνωσε με το αυστηρό του βλέμμα:

-Σεις όλες είσθε σαλές και ανόητες. Αυτή εδώ είναι πολύ ανώτερη κι’ από σας κι’ από μένα. Αυτή είναι Αμμάς (πνευματική μητέρα). Είθε να με αξίωση ο Θεός να βρεθώ μαζί της στη Δευτέρα Παρουσία.

Κατόπιν διηγήθηκε τι του είχε αποκαλύψει ο Θεός για την μακαρία Ισιδώρα. Σαν τ’ άκουσαν οι μοναχές, έπεσαν στα γόνατα κι’ άρχισαν να ζητούν συγχώρηση  κι’ εξομολογούνταν στον Όσιο τα μαρτύρια πού ως τη στιγμή εκείνη της είχαν κάνει. Άλλη την κορόιδευε, άλλη την περιέλουζε με ακάθαρτα νερά, άλλη της έτριβε τη μύτη με σινάπι. Την περιφρονούσαν ενώ εκείνη σιωπούσε με ταπείνωση, ανεξικακία και συγχωρητικότητα. Δεν βρέθηκε ούτε μία, που να μην την είχε με κάποιο τρόπο προσβάλει ή βασανίσει.

Ο Όσιος έκανε προσευχή γι’ αυτές να τις συγχωρήση ο Θεός κι ύστερα γύρεψε την Οσία Ισιδώρα να την παρακάλεση να δώση κι’ αυτή τη συγχώρησή της στις μοναχές, μα δεν την βρήκαν πουθενά. Πρόλαβε κι’ έφυγε κρυφά από το Μοναστήρι, για ν’ αποφύγη τον ανθρώπινο έπαινο, και κανείς δεν έμαθε ποτέ που τελείωσε τη ζωή της. Η παράδοση της Εκκλησίας μας αναφέρει ότι κοιμήθηκε εν ειρήνη το έτος 365 .

“Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι, ότι αυτών εστιν η βασιλεία των ουρανών” (Ματθαίος ε, 3)

Διήγηση στον θρήνο του προφήτου Ιερεμίου περί της Ιερουσαλήμ και περί της εκστάσεως Αβιμέλεχ
https://iconandlight.wordpress.com/2019/11/04/34530/
 

Οι δια Χριστόν Σαλοί κρύβονται στην αφάνεια, Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης
https://iconandlight.wordpress.com/2016/05/03/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF-%CE%BA%CF%81%CF%8D%CE%B2%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86/

Οι δια Χριστόν Σαλοί, είναι μεγάλοι Άγιοι. Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου
https://iconandlight.wordpress.com/2017/01/30/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%AF%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%B3%CE%B9/

Απολυτίκιον Προφήτου Ιερεμία, Ήχος β’.

Του προφήτου σου Ιερεµίου την µνήµην, Κύριε, εορτάζοντες, δι’ αυτού σε δυσωπούµεν• σώσον τας ψυχάς ηµών.

Απολυτίκιον της Οσίας Ισιδώρας της δια Χριστόν σαλής.Ήχος πλ. δ’.

Εν σοι, Μήτερ ακριβώς, διεσώθη το κατ’ εικόνα· λαβούσα γαρ τον Σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττουσα εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός· παρέρχεται γαρ· επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτου· διό και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Οσία Ισιδώρα, το πνεύμά σου.

Απολυτίκιον. Ήχος γ΄. Την ωραιότητα.

Την ωραιότητα Χριστού ποθήσασα, Μήτερ τρισόλβιε, οδόν την σύντομον, την οδηγούσαν προς Αυτόν, προείλου την ταπείνωσιν, όθεν σε ανέδειξε, μοναζόντων διδάσκαλον, άκρον τε υπόδειγμα, της Αυτού εκμιμήσεως, διό χαρμονικώς σοι βοώμεν, χαίρε, ω Ισιδώρα παμμακάριστε.

Απολυτίκιον της Αγίας Ταμάρας της Γεωργίας. Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον

Βασιλίς Γεωργίας, Ταμάρα ένδοξε, η κοπιάσασα πάνυ διά την πίστιν Χριστού και Μονήν εν τοις σπηλαίοις ανεγείρασαν και δυσπροσίτοις γης οπαίς της Βαρτζίας προς τιμήν της μόνης Αγνής βοώντες· Έγειρον πάντας ευχαίς σου εκ ψυχοφθόρων βίου πτώσεων.

Ωδή ε΄. Ορθρίσωμεν όρθρου βαθέος.

Νικήσασα μνησικακίαν, ταις πειραζούσαις χάριν Μήτερ απέτιες, συγχωρούσα άπαντα, τα χαλεπά ραπίσματα, είχες κατά νούν γαρ το άφες, και αφεθήσεται πάντως τα πταίσματα.

Ωδή ζ’
Παίδες Εβραίων
Συ νυν ουκέτι εν ελπίσιν, αλλά πράγματι, Προφήτα τας προρρήσεις, πληρουμένας τας σας, θεώμενος κραυγάζεις, Ευλογητός εί Κύριε, ο Θεός εις τούς αιώνας.

Όργανον θείον ανεδείχθης, κυβερνώμενον, χειρί του Παρακλήτου, ουρανίους φωνάς, φθεγγόμενος και μέλπων, Ευλογητός εί Κύριε, ο Θεός εις τούς αιώνας.

Θρήνους συγγράφων ώ Προφήτα, ουκ ημαύρωσας, την θείαν ευφροσύνην, η εκ βρέφους τρανώς, συνήκμασας κραυγάζων, Ευλογητός εί Κύριε, ο Θεός εις τούς αιώνας.

Ωδή η’
Νικηταί τυράννου
Ουρανούς επέβης, γεγηθώς θεόπνευστε Ιερεμία, και συν ασωμάτοις, θρόνον τού Παντάνακτος περιπολεύεις, Ευλογείτε μέλπων, τα έργα τον Κύριον, και υπερυψούτε, αυτόν εις τούς αιώνας.

Θεϊκής ακτίνος, τω πυρσώ λαμπόμενος αντανακλάσεις, τοις ποθούσι πέμπεις, έσοπτρον πολύφωτον ως δεδειγμένος, Ευλογείτε μέλπων, τα έργα τόν Κύριον, και υπερυψούτε, αυτόν εις τούς αιώνας.

Ευσεβείας κήρυξ, οραθείς πανεύφημε ιερωμένος, την της αθεΐας, ήλεγξας ασθένειαν Ιερεμία, Ευλογείτε μέλπων, τα έργα τον Κύριον, και υπερυψούτε, εις πάντας τούς αιώνας.

Ωδή θ’
Κυρίως Θεοτόκον

Τη αίγλη τη φωσφόρω, ης νυν απολαύεις, τους ανυμνούντας σην μνήμην φαιδρύνεσθαι, Ιερεμία παμμάκαρ πάντας αξίωσον.

Προσευχή Αγ.Σιλουανού Αθωνίτου

Εάν το Σον θέλημα εστί του μη αποκριθήναι με δος μοι πνεύμα ειρηναίας σιωπής, αλύπου και ακινδύνου διά τον αδελφόν μου.
Νομοθέτησόν με εν τη τρίβω των εντολών Σου και έως εσχάτης μου αναπνοής μη επιτρέψης παρεκκλίναι με από του φωτός των προσταγμάτων Σου, έως ότου καταστώσιν ο μοναδικός νόμος πάσης υπάρξεώς μου, προσκαίρου τε και αιωνίου.
Δέομαί Σου ο Θεός ελέησόν με.

Comments are closed.