iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ο Άγιος Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός του Κιτάγιεβο και ο υπάκουος ταύρος

Παναγία_Божией Матери Икона_Virgin Mary –Byzantine Orthodox Icon_0008 5Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας (γ΄αι.
Αβραάμιος ο έγκλειστος, όσιος, Πρεσβύτερος και ιεραπόστολος στη Βεθ-Κιδυνά Έδέσσης Μεσσοποταμίας και ερημίτης στην Έδεσσα Μεσσοποταμίας (σημ. Ούρφα) Ιράκ,(366)
Μαρία η ερημίτρια η θαυματουργή, ανηψιά οσίου Αβρααμίου ερημίτου, στην Έδεσσα Μεσσοποταμίας (σημ. Ούρφα) Ιράκ (371)
Αβραάμιος Επίσκοπος Ταινίας Ελλησπόντου Μ. Ασίας, όσιος
Άννα η Κων/πολίτισσα, η μετονομασθείσα “Ευφημιανός”, οσια στον Όλυμπο Βυθινίας Μ. Ασίας ( +809)
Αθανάσιος Πρεσβύτερος ιερομάρτυς στη Μουδανίοις, από Σπάρτης Ατταλείας (29/10, +1653)
Τιμόθεος ο Εσφιγμενίτης, Αγιορείτης οσιομάρτυς στην Ανδριανούπολι Ανατ. Θράκης Μ. Ασίας Ανατ. Θράκης, από Παράστρα Ανατ. Θράκης (1820)
Στέφανος/Μιλιούτιν, βασιλιάς Σερβίας, υιός Αγ. Ελισάβετ/Ελένης βασίλισσας Σερβίας (1321)
Σεραπίων της Ζαρζμά Γεωργίας
Αβραάμιος του Rostov Ρωσίας και Μονής Νήσων Valaam Φιλλανδίας-Ρωσίας (1073)
Ευσεβία παρθενομάρτυς στην Bergamo Ιταλίας (3ος αι.)

Εορτάζει στις 29 Οκτωβρίου

Άγιος Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός του Κιτάγιεβο της Λαύρας των Σπηλαίων Κιέβου
Εορτάζει στις 28 Οκτωβρίου

Θεόφιλος ο δια Χριστόν Σαλός Κιέβου_St. Theophilus, fool for Christ of Kiev_Феофил Киевский, Христа ради юродивый_01051f%cf%85_st-theophilusΛόγιος και καλλιεργημένος αδελφός της Λαύρας των Σπηλαίων ο Άγιος Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός του Κιτάγιεβο (γνώστης του Ψαλτηρίου από στήθους), έκρυβε πίσω από παραδοξότητες το προφητικό χάρισμα με τον οποίο τον είχε ελεήσει ο Θεός. Κυκλοφορούσε ντυμένος με μπαλωμένα ράσα και φορούσε συνήθως διαφορετικά παπούτσια σε κάθε πόδι.

Το 1849 τον ­βρίσκουμε στην Σκήτη Κι­τα­γι­εφ, εξάρτημα της Λαύ­ρας, που βρισκόταν κοντά στο Κίεβο, όπου αγωνιζόταν υπέρμετρα, για να α­πο­κτη­ση την περιφρόνηση του κόσμου.

Ο τρόπος της ζωής ­του εδώ άλλαξε. Έτρωγε ελάχιστα και μερικές ημέρες καθόλου. Έδειχνε μεγάλο συμπόνοια στα ζώα. Γι’ αυτό με την προσευχή του εξημέρωσε έναν άγριο ταύ­ρο. Όταν έφθανε στην πόλι, όλοι οι έμποροι έτρεχαν κάτι να αφήσουν στα ­πόδια του ως ευλογία, ξέροντας καλά, ότι την ημέρα ε­κεί­νη τα­ έσοδά τους θα είναι μεγαλύτερα.

Ο ίδιος όμως προσπαθούσε, όσο μπο­ρού­σε,  να ­α­πο­φεύ­γη τους ανθρώπους. Το­ καλοκαίρι κυ­κλο­φο­ρού­σε σχεδόν γυμνός με γεμάτο πληγές το σώμα του από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Μερικές φορές, όταν δεχόταν επισκέψεις λέρωνε το­ κατώφλι της ­πόρτας της­ κα­λυ­βης του με διάφορες ακαθαρσίες, για να ­α­πο­τρε­ψη το πλήθος των επισκεπτών.

Το ­προορατικό του χάρισμα ήταν φοβερό: Όταν κάποιος πήγαινε να εξομολογηθεί, έβαζε το χέρι του επάνω στο κεφάλι του και βλέποντας στον ουρανό, του αποκάλυπτε όλες της αμαρτίες! Τότε ο ε­ξο­μο­λο­γού­με­νος γεμάτος φόβο και ντροπή άλλαζε τρόπο ζωής.

Η φήμη του η μεγάλη μεταξύ των ανθρώπων προκάλεσε την αντίδραση του ηγουμένου της Σκήτης, ο ο­ποί­ος διαμαρτυρήθηκε στον Μητροπολίτη. Ο μητροπολίτης, άνθρωπος φιλόθεος και πράος, κατάλαβε την αρετή­ του ­Θεοφίλου και τον πήρε για κάποιο διάστημα στην εξοχική του κατοικία.

Η συμπεριφορά του όμως και ε­κεί ήταν πολύ προκλητική και μετέβη τελικά στο­ Κι­τα­γι­εφ.

Η φήμη του απλώθηκε σε όλη την περιοχή. Οποιαδήποτε ενέργεια ν­α έκαμναν οι άνθρωποι ζητούσαν την ευλογία του. Έγινε ο οικονόμος των φτωχών και ο οδηγός των πλανωμένων.

Ο Τσάρος Νικόλαος ο Α΄, (1825-1855),, το 1852, ανησυχούσε για τον επικείμενο Ρωσο – Τουρκικό Πόλεμο. Τότε ο Μητροπ. Κιέβου Φιλάρετος του πρότεινε να συμβουλευθεί τον Θεόφιλο. Ο Σαλός υποδέχθηκε τον Αυτοκράτορα με περίεργο τρόπο. Ξαπλωμένος στη γη έκανε τον πεθαμένο πάνω σε μία μυρμηγκοφωλιά και “ολόκληρες μάζες μυρμηγκιών έτρεχαν στο πρόσωπό του”! Ο Τσάρος έφυγε απορημένος. Ακολούθησε ο ατυχής για την Ρωσία Πόλεμος της Κριμαίας (1854) και ο Νικόλαος απογοητευμένος πέθανε. Τότε ο Μητροπολίτης κατάλαβε την προφητεία του Θεοφίλου. “Θυμάσαι, Γαβριήλ – είπε στον υπηρέτη του – θυμάσαι τον περίπατό μας στο Κιτάγιεβο και τον μακάριο Θεόφιλο που ήταν ξαπλωμένος πάνω σε μία μυρμηγκοφωλιά; Λοιπόν, σκέπτομαι τώρα ότι τα μυρμήγκια προεικόνιζαν τους στρατιώτες του κατακτητή και η νεκρική στάση του Θεόφιλου προμηνούσε τον θάνατο του Τσάρου μας”Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός Κιέβου_St. Theophilus-Feofil-fool for Christ of Kiev_Феофил Киевский-Христа ради юродивый_d9e39885cfae551f

Ο υπάκουος ταύρος

Το ερημητήριο του Στάρετς ήταν μακριά από την Λαύρα και την πόλι και γι’ αυτό δεν μπορούσε να πηγαίνη εκεί συχνά. Προμηθεύτηκε λοιπόν ένα μαύρο ταύρο, με τον οποίο πήγαινε στην Λαύρα και στη μονή Μπράτσκυ, που ήταν κοντά στην πόλι. Αξίζει όμως να διηγηθούμε πώς ο Στάρετς απέκτησε αυτόν τον ταύρο.

Ο Ιβάν Κατκώφ —ο κρεατέμπορος από το Ποντόλ, ο οποίος είχε φέρει το άλογο στον Θεόφιλο, όταν ήταν στη μονή Μπράτσκυ— ήλθε στον Στάρετς για εξομολόγησι και καθώς μιλούσε για τις υποθέσεις του, ανέφερε ότι είχε αποκτήσει ένα νεαρό ταύρο, που ήταν πολύ άγριος.

«Πατερούλη, αγόρασα έναν ταύρο. Σκεφτόμουν να τον κρατήσω για μένα, μα ούτε που ξέρω τι να κάνω μ’ αυτόν. Σαν να τρελλάθηκε εντελώς το ζωντανό, ορμάει σ’ όλους με τα κέρατα του. Θέλω να τον σφάξω, μα είναι κρίμα».

«Ε, τότε δώσ’ τον σε μένα», είπε ο Στάρετς.

«Σε σας! Κύριε ελέησον! Είναι αδύνατον ακόμη και να τον πλησίαση κανείς. Έχει σακατέψει ήδη πολύ κόσμο».

«Δεν πειράζει. Θα του διδάξουμε την ταπείνωσι».

«Μα πώς εγώ να…»

«Πολύ απλό. Πλησίασέ τον και πες του: “Άκουσε, ταυράκο! Από σήμερα δεν είσαι δικός μου, αλλά του Στάρετς Θεοφίλου. Ετοιμάσου να πας σ’ αυτόν”».

Έτσι κι έκανε ο κρεατέμπορος. Μόλις επέστρεψε στο σπίτι του, πλησίασε τον ταύρο και επανέλαβε τα λόγια του Στάρετς. Κι ενώ ο ταύρος ξεφυσούσε άγρια και έσκαβε το χώμα με τις οπλές του, έγινε ήσυχος σαν πρόβατο. Άρχισε να χαϊδεύη ταπεινά και να γλύφη τα χέρια του κυρίου του. Τότε ένας εργάτης πέρασε ένα σχοινί γύρω από τα κέρατά του και το βράδυ ο ταύρος είχε ήδη εγκατασταθή στο ερημητήριο του Κιτάγιεφ κοντά στον Στάρετς Θεόφιλο.

Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός Κιέβου_St. Theophilus-feofil -fool for Christ of Kiev_Феофил Киевский, Христа ради юродивый_0105Αφού παρέλαβε ο μακάριος τον ταύρο, έφτιαξε ένα μικρό κάρρο με ένα μικρό σκέπαστρο από καραβόπανο, απλωμένο σε σιδερένιο σκελετό στο πίσω μέρος του κάρου. Ο Στάρετς κατέβαινε στην πόλι επάνω σ’ αυτό το κατασκεύασμα. Δεν καθόταν ποτέ στο μπροστινό μέρος του κάρρου, άλλα πάντα στο πίσω με την πλάτη γυρισμένη προς τον ταύρο. Είχε τοποθετήσει ένα μικρό αναλόγιο κάτω από την τέντα και, όσο ταξίδευε, διάβαζε γονατιστός το αγαπημένο του Ψαλτήρι. Το πιο εκπληκτικό όμως είναι τούτο: Ο ταύρος, που δεν είχε ούτε γκέμια ούτε χαλινάρι, παρά μόνο ένα ζυγό, πήγαινε τον κύριό του ακριβώς εκεί που ήθελε —στο Ποντόλ, στη μονή Μπράτσκυ, στη Λαύρα— χωρίς καμμία διαταγή, καθοδήγησι, κέντρισμα ή οτιδήποτε παρόμοιο. Λένε ακόμη ότι ο ταύρος απέφευγε τις πέτρες, τα αυλάκια και τα χαντάκια, για να μην ταρακουνάη τον μακάριο που μελετούσε.

Δεν θα έπρεπε πάντως να μας εκπλήσση το ότι το άλογο αυτό ζώο τον υπάκουε έτσι χωρίς μαστίγιο, ότι ένα άγριο κτήνος έγινε μπροστά του πειθήνιο και ήσυχο σαν αρνάκι. Άλλωστε τα ζώα έγιναν άγρια εξ αιτίας της αγριότητος της ανθρωπίνης φύσεως. Θυμηθείτε την ζωή των προπατόρων μας στον παράδεισο. Όλα τα ζωντανά δημιουργήματα έβλεπαν στο πρόσωπό τους την φωτεινή εικόνα του Θεού και ακόμη και τα πιο άγρια ζώα αισθάνονταν την εξαίσια ευωδιά αυτής της εικόνος και έσκυβαν ταπεινά το κεφάλι μπροστά στον Αδάμ. Όταν ο άνθρωπος έπαυσε να υπακούη στις εντολές του Θεού, αμαυρώθηκε μέσα του η εικόνα του Θεού. Τότε και τα άλογα ζώα έπαυσαν να τον αναγνωρίζουν και να τον υπακούουν. Η ευωδία της εικόνος του Θεού αντι-καταστάθηκε από την δυσωδία των παθών και ο ίδιος ο άνθρωπος εξωμοιώθηκε με τα ανόητα κτήνη. Η ανυπακοή του προς τον Θεό επέσυρε ως τιμωρία την ανυπακοή των ζώων της γης προς αυτόν και ο ίδιος ο άνθρωπος άρχισε να φοβάται εκείνα τα ζώα, τα οποία κάποτε ήταν υποτεταγμένα σ’ αυτόν. Αλλά οι άγιοι του Θεού, με την υπακοή τους στις εντολές Του, αποκατέστησαν μέσα τους την εικόνα του Θεού και, καθώς δέχθηκαν τα δώρα της χάριτος του Κυρίου, ακτινοβολούν την πρωτόκτιστη καθαρότητα και λαμπρότητα. Γι’ αυτό και τα άγρια ζώα, μόλις αισθανθούν στον άνθρωπο την ευωδία της αρχικής καθαρότητος, αρχίζουν να τον υπακούουν. Πόσα μπορεί να κάνη η αγάπη και η αρετή!

Στην πόλι όλοι γνώριζαν τον μακάριο Στάρετς. Μόλις πρόβαλλε σε κάποιον από τους κεντρικούς δρόμους, οι έμποροι έβγαιναν γρήγορα από τα μαγαζιά τους και φώναζαν: «Έρχεται ο Θεόφιλος! Ο Θεόφιλος!» Κι ο καθένας έσπευδε να ρίξη κάτι μέσα στο κάρρο του —άλλος ένα κομμάτι ύφασμα, άλλος μία φραντζόλα και άλλος ένα μαντήλι ή ένα κουβάρι κλωστή. Ήταν παρατηρημένο πως όποιος προσπαθούσε να δώση στον Στάρετς κάτι από τα εμπορεύματά του, οπωσδήποτε όλη την ήμερα θα είχε μεγάλα κέρδη στη δουλειά του. Ο Στάρετς όμως δεν κρατούσε τίποτε από αυτά για τον εαυτό του. Ό,τι βρισκόταν μέσα στο κάρρο το έδινε στους φτωχούς που συναντούσε στον δρόμο του. Κι αυτοί δεν ήταν λίγοι· έτρεχαν πίσω από τον μακάριο ολόκληρο πλήθος….

Το 1853, σε περασμένη ηλικία και κατάκοπος από τους α­σκη­τι­κούς του αγώνες, επέστρεψε στο Κι­τα­γι­εφ, για να ζήση ε­κεί τις τε­λευ­ταί­ες του ημέρες. Παρά την ηλικία του όμως και τις πολλές του κακοπάθειες, δεν εγκατέλειψε τους α­σκη­τι­κούς του αγώνες. Κάθε Σάββατο πήγαινε στην Λαύ­ρα για την α­κο­λου­θία του Ακάθιστου ενώπιον της εικόνας της Θεοτόκου.  Άρχισε να ­επικοινωνεί καλλίτερα με τους ανθρώπους παρακαλώντας τους να ­προ­σεύ­χων­ται για τον «βρωμερό Θεόφιλο». Τον Οκτώβριο του 1853 σταμάτησε να τρω­η και διπλασίασε την προσευχή του για την­ πατρίδα του.Θεόφιλος ο δια Χριστόν Σαλός Κιέβου_St. Theophilus, fool for Christ of Kiev_Феофил Киевский, Христа ради юродивый_222Moshhi_

Άγιος Θεόφιλος ο δια Χριστόν σαλός του Κιέβου, Ακόμα και όταν βρισκόταν ανάμεσα σ’ ανθρώπους ήταν νοερά στον ουρανό με τον Θεό, ήταν βυθισμένος στην αδιάλειπτη καρδιακή προσευχή.
https://iconandlight.wordpress.com/2019/10/28/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CE%BB%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85/

Άγιος Θεόφιλος ο δια Χριστόν Σαλός του Κιέβου «Αχ, Ιβάν, Ιβάν! Είναι καλύτερα να υπομένης την αδικία από το να την διαπράττης ο ίδιος».
https://iconandlight.wordpress.com/2018/10/29/25863/

Προσευχόταν και θρηνούσε ακατάπαυστα για τη διαφθορά της εποχής, Άγιος Θεόφιλος ο δια Χριστόν Σαλός του Κιέβου
https://iconandlight.wordpress.com/2017/10/13/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B5%CF%85%CF%87%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B8%CF%81%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%80%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84/

Απολυτίκιον αγιου Θεοφιλου του δια Χριστόν σαλου του Κιέβου Ήχος πλ. δ’

Εν σοι Πάτερ ακριβώς διεσώθη το κατ’ εικόνα, λαβών γαρ τον Σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ, και πράττων εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ, επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτου, διό και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, Όσιε Θεόφιλε το πνεύμα σου.

Comments are closed.