iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Η Εκκλησία των εσχάτων, το όραμα του π. Θεοδοσίου Ορλόφ της Λαύρας Ποτσάεφ για την Εκκλησία

Ιησούς Χριστός_Jesus-Christ_Господне Иисус-Христос-Byzantine Orthodox Icon_Η αλιεία_The Catch of Fish_148274943Αγίου Ανδρέα αποστόλου του πρωτοκλήτου (†62)
Φρουμεντίου αρχιεπισκόπου και φωτιστού Αιθιοπίας (†380)
Αλεξάνδρου του θαυματουργού, πρώτου επισκόπου Μηθύμνης Λεσβου (325)
Κάστουλος και Ευπρέπης, μάρτυρες στή Ρώμη (4ο αιών )
Τρωιανός επίσκοπος  Saintes της Γαλλίας, όπου έγινε επίσκοπος μετά τον άγιο Βιβιανό (533)
Κωνστάντιος ιερομάρτυς στη Ρώμη που αντιτάχθηκε στους Πελαγιάνους (5ος αἰ.)
Βαχτάνγκ Γκοργκασάλι, βασιλέως της Καρτάλης Γεωργίας και ιδρυτής της Τιφλίδος Γεωργίας (502)
Πέτρος I (5th c.) και Σαμουήλ Α’ (5ος-6ος αιων.), καθολικοί της Γεωργίας.
Ιωάννης, μαθητής του Οσίου Λαζάρου του Στυλίτη, στο Γαλήσιον Όρος, δίπλα στην Έφεσσο. (11ος αιων.)
Ηλίας όσιος στη Μονή Νήσων Valaam Φιλλανδίας-Ρωσίας (1900)

Εορτάζει στις 30 Νοεμβρίου

Το θαύμα του αποστόλου Ανδρέα στην μικρή Θεογνωσία

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ-Saint Andrew the Apostle-св. Андрей Первозванный- (6663)Ήταν μία ανοιξιάτικη ωραία ημέρα και η Θεογνωσία βρισκόταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι του πόνου κατά το έτος 1934 σε ηλικία μόλις έντεκα ετών. Εκεί πού φαίνονταν όλα σκοτεινά, ξαφνικά φάνηκε μέσα στο δωμάτιο μία λάμψη. Εμφανίστηκε μπροστά της ένας κατάλευκος γέροντας. Το πρόσωπο του έλαμπε και ήταν τόσο γλυκύ, ώστε από την πρώτη στιγμή προδιέθεσε την κόρη όχι μόνο να μην φοβηθεί, αλλά τουναντίον μέσα της αισθάνθηκε χαρά. Σημειωτέον ότι, κατά τούς Αγίους πατέρες, ένα σημείο ότι είναι θεϊκή μία οπτασία, είναι όταν κάποιος δει έναν Άγιον, και μέσα του αισθάνεται γαλήνη και χαρά- ενώ αν είναι δαιμονική, σύγχυση και ταραχή. Γι’ αυτό και ή μικρή έλαβε αμέσως το θάρρος και τον ρώτησε:
— Παππού, γιατί είσαι λυπημένος; Μήπως θέλεις τίποτε;
— Όχι, κόρη μου, εγώ για σένα ήρθα. Πες μου που πονάς.
Κι εκείνη του έδειξε τα πόδια.
— Να, αποδώ πάνω μέχρι κάτω υποφέρω απ’ τούς πόνους.
Τής λέει ό γέροντας προστακτικά.
— Σήκω πάνω στην άκρη του κρεβατιού.
Εκείνη χωρίς δισταγμό, αν και μέχρι εκείνη την στιγμή δυσκολευόταν, παραδόξως σηκώθηκε αμέσως. Εν συνεχεία ο γέροντας επικαλέσθηκε το όνομα του Ιησού Χριστού.
«Εν τω ονόματι του Ιησού Χριστού… κλπ» και έβαλε τα χέρια του πάνω στα πόδια. Εκείνη χωρίς να φοβηθεί τον άφησε να την σταυρώσει και αμέσως αισθάνθηκε μία μεγάλη ζεστασιά. Κατόπιν της λέει ό παππούλης.
— Τώρα πώς αισθάνεσαι;
Του λέει,
— Τώρα αισθάνομαι ένα μούδιασμα στα πόδια.
— Καλά, καλά κόρη μου, δόξασε τον Χριστό. Τώρα έγιανες.
Πραγματικά την ίδια ώρα αισθανόταν στο σώμα της ότι δεν είχε τίποτε. Μάλιστα δεν χάνει το θάρρος η μικρή να ρωτήσει ευθέως.
— Παππού, εσύ ποιός είσαι;
Και ό παππούς της απαντά.
Είμαι παιδί μου ο Ανδρέας, ένας από τους Αποστόλους του Χριστού. Και τώρα έλα να κάνουμε μαζί προσευχή, να ευχαριστήσουμε τον Κύριο πού σ’ έκανε καλά.. Αφού ευχαρίστησαν μαζί τον Κύριο, της λέει.
— Τώρα θα φύγω, θα ξανάρθω, αλλά μην το πεις σε κανένα.
Κατόπιν ό Αγιος την ασπάστηκε στο μετωπάκι και βγήκε από την κύρια είσοδο, όπου και έγινε άφαντος. Φανταστείτε τώρα υστέρα απ’ αυτήν την θαυμαστή επίσκεψη του Αποστόλου και την θαυματουργική θεραπεία τί συγκίνηση, τί χαρά είχε η μικρή Θεογνωσία. Έμεινε ώρα πολλή στο δωμάτιο και συνεχώς με δάκρυα ψέλλιζε με την αθώα φωνή της.
Σ’ ευχαριστώ παππού μου, και πάλι• παππού μου σε ευχαριστώ, σε ευχαριστώ κλπ.

***

Ι’ Εωθινόν Ευαγγέλιον ·
Εκ του κατά Ιωάννην κα΄1-14

Το όραμα του π. Θεοδοσίου Ορλόφ της Λαύρας Ποτσάεφ
για την Εκκλησία των εσχάτων

Ανδρέας Απόστολος-Saint Andrew the Apostle-св. Андрей Первозванный-c5906ca6e1c639355429186728c3bdeaΚάποτε η απρόσμενη αναφορά του ακριβούς αριθμού των ψαριών που έπιασαν οι απόστολοι -η οποία αναφέρεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη (21:11) «ἀνέβη Σίμων Πέτρος καὶ εἵλκυσε τὸ δίκτυον ἐπὶ τῆς γῆς, μεστὸν ἰχθύων μεγάλων ἑκατὸν πεντήκοντα τριῶν·»εκατόν πενήντα τρία, προξένησε έπληξη στον πατέρα Θεοδόσιο. Συλλογίστηκε πολύ πάνω σ’ αυτό – γιατί ο Ευαγγελιστής Ιωάννης δεν έγραψε απλά: υπήρχαν πολλά ψάρια; Αυτός ο αριθμός, όπως και άλλοι που αναφέρονται στη Βίβλο, πρέπει να έχει τη δική του συμβολική σημασία. Ο γέροντας προσευχήθηκε να τον φωτίσει το Άγιο Πνεύμα και να του αποκαλύψει αυτό το νόημα. Σε τελική ανάλυση, αυτό το επεισόδιο τελειώνει πιο υπέροχα από τα τέσσερα Ευαγγέλια, και θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με τη σωτηρία μας.
Ο Θεός απάντησε στον γέροντα με ένα θαυμαστό όραμα, για το οποίο είπε ο ίδιος ο π. Θεοδόσιος στα πνευματικά του παιδιά: «Εντελώς απροσδόκητα, μια γυναίκα εμφανίζεται μπροστά μου σε ένα απότομο στενό μονοπάτι ανάμεσα στα απρόσιτα βουνά. Βλέποντάς την, θωράκισα τον εαυτό μου με το σημείο του σταυρού, για να μην πέσω στην πλάνη του εχθρού. Ωστόσο, η εμφάνισή της ήταν εξαίσια, και το φόρεμά της υπέροχο. Πλησιάζοντας, με κοίταξε με το θαυμάσιο βλέμμα Της και είπε: «Θέλεις να μάθεις τι σημαίνει αυτό; Δώσε προσοχή και να το θυμάσαι.
Στην αρχή, το 100% όσων επικαλούνταν τον Θεό σώθηκαν, μετά το 50% και στα έσχατα μόνο το 3%.»
Ήθελα να τη ρωτήσω και κάτι άλλο, αλλά ξαφνικά χάθηκε, σαν να διαλύθηκε στην ομίχλη που κατέβαινε από τα βουνά, και το μονοπάτι ήταν τέτοιο που ήταν αδύνατο να χαθεί».
Αυτό δεν ήταν το τελευταίο όραμα. Την επόμενη φορά ο πατέρας Θεοδόσιος είδε τρεις γυναίκες με μακριά, αρχαία ρούχα. Ήταν μια νεαρή κοπέλα, μια μεσήλικη γυναίκα και μια πολύ γερασμένη. Ο πάτερ τις ρώτησε: «Ποιές είστε;». Πρώτα απάντησε η νεαρή: «Είμαι η Εκκλησία των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού. Σε εκείνους τους ευλογημένους καιρούς, όλοι όσοι πίστεψαν στον Χριστό πίστεψαν αληθινά, και από τους εκατό Χριστιανούς, και οι εκατό σώθηκαν!». Η μεσαία των θαυμάσιων γυναικών είπε: «Είμαι η Εκκλησία των Μέσων αιώνων, που ενώνει όλους εκείνους που πιστεύουν αληθινά στον Σωτήρα. Τότε από τους εκατό πιστούς, μόνο πενήντα σώζονταν!». Και η μεγαλύτερη αποκάλυψε: «Εγώ είμαι η Εκκλησία των εσχάτων. Σε αυτούς τους θλιβερούς καιρούς, από τους εκατό ανθρώπους, μόνο τρεις θα μπορούν να σωθούν».
Ο πατέρας δεν είπε υπό ποιες συνθήκες και πού του συνέβη αυτό το εξαιρετικό γεγονός, αν ήταν κατ’ όναρ ή καθ’ ύπαρ. Μία από τις πνευματικές κόρες του γέροντα, η μοναχή Δαρεία, μαρτυρεί ότι με την πρώτη ματιά στο μονοπάτι του βουνού, ο πατέρας Θεοδόσιος είπε ότι «σαφώς, ήταν η Μητέρα του Θεού, γιατί τέτοια ομορφιά και με τέτοια ρούχα θα μπορούσε να είναι μόνο αυτή». .
http://www.logoslovo.ru/forum/all/topic_13427/

Τελικά θα έλθει καιρός πού θα βάλουν μπροστά σας τον ΣΤΑΥΡΟ και το ΨΩΜΙ και θα σας πουν «Διαλέξετε!», δεν πρέπει να φοβάται κανείς τίποτα, όσο φοβερό και αν φαίνεται αυτό. Όλα θα τα κανονίσει ο ίδιος ο Κύριος Αγία Ματρώνα η Τυφλή της Μόσχας
https://iconandlight.wordpress.com/2020/11/29/54588/

Ο Άγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος στο Ακρωτήριο της Κύπρου, Μητροπολίτου Κεφαλληνίας Γερασίμου Φωκά
https://iconandlight.wordpress.com/2016/11/29/%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%b1%cf%82-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%89%cf%84%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b1%ce%ba%cf%81%cf%89/

Απολυτίκιον Αγίου Ανδρέα Πρωτοκλητου .’Ηχος Δ’.

Ως των Αποστόλων πρωτόκλητος και του κορυφαίου Αυτάδελφος τω δεσπότη των όλων Ανδρέα ικέτευε ειρήνην τη οικουμένη δωρήσασθαι και ταις ψυχαίς ημών το μέγα έλεος.

Δοξαστικόν
Ήχος δ’, Ανατολίου

Την των ιχθύων άγραν, καταλιπών Απόστολε, ανθρώπους σαγηνεύεις, καλάμω του κηρύγματος, χαλών ώσπερ άγκιστρον, της ευσεβείας το δέλεαρ, και ανάγων εκ του βυθού της πλάνης, τα έθνη άπαντα, Ανδρέα Απόστολε, του Κορυφαίου ομαίμων, και της οικουμένης υφηγητά διαπρύσιε, πρεσβεύων μη ελλίπης υπέρ ημών, των εν πίστει και πόθω ευφημούντων πανεύφημε, την αεισέβαστον μνήμην σου.

Ι’ Αναστάσιμον Εξαποστειλάριον
ήχος β’. Τοις μαθηταίς συνέλθωμεν.

Τιβεριάδος θάλασσα, συν παισί Ζεβεδαίου, Ναθαναήλ τω Πέτρω τε, συν δυσίν άλλοις πάλαι, και θωμάν είχε προς άγραν, οι Χριστού τη προστάξει, εν δεξιοίς χαλάσαντες, πλήθος είλκον ιχθύων, όν Πέτρος γνούς, προς αυτόν ενήχετο, οίς το τρίτον φανείς και άρτον έδειξε, και ιχθύν επ’ ανθράκων.

Θεοτοκίον

Τον αναστάντα Κύριον, τριήμερον εκ τού τάφου, Παρθένε καθικέτευε, υπέρ των σε υμνούντων, και πόθω μακαριζόντων, σε γαρ έχομεν πάντες, καταφυγήν σωτήριον, και μεσίτιν προς τούτον, κλήρος γαρ σος, και οικέται πέλομεν Θεοτόκε, και προς την σήν αντίληψιν, άπαντες αφορώμεν.

Δόξα Πατρί… Εωθινόν Ι’  Ήχος πλ. β’

Μετά την εις Άδου κάθοδον, και την εκ νεκρών Ανάστασιν, αθυμούντες ως εικός, επί τω χωρισμώ σου Χριστέ οι Μαθηταί, προς εργασίαν ετράπησαν, και πάλιν πλοία και δίκτυα, και άγρα ουδαμού. Αλλά συ Σώτερ εμφανισθείς, ως δεσπότης πάντων, δεξιοίς τα δίκτυα κελεύεις βαλείν, και ήν ο λόγος έργον ευθύς, και πλήθος των ιχθύων πολύ, και δείπνον ξένον έτοιμον εν γη, ου μετασχόντων τότε σου των Μαθητών, και ημάς νυν νοητώς καταξίωσον, εντρυφήσαι φιλάνθρωπε Κύριε.

Ι’ Εωθινόν Ευαγγέλιον ·
Εκ του κατά Ιωάννην κα΄1-14

Τω καιρώ εκείνω, εφανέρωσεν εαυτόν ο Ιησούς τοις μαθηταίς αυτού, εγερθείς εκ νεκρών, επί της θαλάσσης της Τιβεριάδος, εφανέρωσε δε ούτως· Ήσαν ομού Σίμων Πέτρος, και Θωμάς ο λεγόμενος Δίδυμος, και Ναθαναήλ ο από Κανά της Γαλιλαίας, και οι του Ζεβεδαίου, και άλλοι εκ των μαθητών αυτού δύο. Λέγει αυτοίς Σίμων Πέτρος· Υπάγω αλιεύειν. Λέγουσιν αυτώ· Ερχόμεθα και ημείς συν σοι. Εξήλθον και ανέβησαν εις το πλοίον ευθύς, και εν εκείνη τη νυκτί επίασαν ουδέν. Πρωΐας δε ήδη γενομένης έστη ο Ιησούς εις τον αιγιαλόν· ου μέντοι ήδεισαν οι μαθηταί ότι Ιησούς εστι. Λέγει ούν αυτοίς ο Ιησούς· Παιδία, μη τι προσφάγιον έχετε; απεκρίθησαν αυτώ· Ου· ο δε είπεν αυτοίς· Βάλετε εις τα δεξιά μέρη του πλοίου το δίκτυον , και ευρήσετε. Έβαλον ούν, και ουκέτι αυτό ελκύσαι ίσχυσαν από του πλήθους των ιχθύων. Λέγει ούν ο μαθητής εκείνος ον ηγάπα ο Ιησούς τω Πέτρω· Ο Κύριός εστι. Σίμων ούν Πέτρος, ακούσας ότι ο Κύριός εστι , τον επενδύτην διεζώσατο – ην γαρ γυμνός – , και έβαλεν εαυτόν εις την θάλασσαν, οι δε άλλοι μαθηταί τω πλοιαρίω ήλθον – ου γαρ ήσαν μακράν από της γης, αλλ’ ως από πηχών διακοσίων -, σύροντες το δίκτυον των ιχθύων. Ως ούν απέβησαν εις την γην, βλέπουσιν ανθρακιάν κειμένην και οψάριον επικείμενον, και άρτον. Λέγει αυτοίς ο Ιησούς· Ενέγκατε από των οψαρίων ων επιάσατε νυν. Ανέβη ούν Σίμων Πέτρος, και είλκυσε το δίκτυον επί της γης, μεστόν ιχθύων μεγάλων εκατόν πεντηκοντατριών, και τοσούτων όντων, ουκ εσχίσθη το δίκτυον. Λέγει αυτοίς ο Ιησούς· Δεύτε αριστήσατε. Ουδείς δε ετόλμα των μαθητών εξετάσαι αυτόν. Συ τις ει; ειδότες ότι ο Κύριός εστιν. Έρχεται ούν ο Ιησούς, και λαμβάνει τον άρτον, και δίδωσιν αυτοίς, και το οψάριον ομοίως. Τούτο ήδη τρίτον εφανερώθη ο Ιησούς τοις μαθηταίς αυτού, εγερθείς εκ νεκρών.
http://graeca.mrezha.net/glt/texts/Och/Eothina10.htm

Ο παπά Ζαχαρίας, η παπαδιά και το σχέδιο του Αποστόλου Ανδρέα (30.11.16)
Κήρυγμα Μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου στη Θεία Λειτουργία της εορτής του Αποστόλου Ανδρέα στον ιερό ναό Αποστόλου Ανδρέα στο χωριό Νικητάρι της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου (30.11. 2016).
youtube.com/watch?v=eQjOC3HRGwE&feature=emb_title

Ὁ Θεὸς φανερώνεται διὰ τῶν ἁγίων… (4.12.2019) Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου

Comments are closed.