iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο και ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο

Εορτάζουν στις 14 Ιουνίου

Σύναξη των Αγίων του Ντιβέγιεβο ¬_Собор Дивеевских святых_Собор всех святых Дивеевской земли (2)Άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ εορτάζει 2 Ιανουαρίου και στις 19 Ιουλίου (ανακομιδής του αγίου λειψάνου του)

Αγία Αλεξάνδρα η Ηγουμένη (Melgunov) εορτάζει στις 13 Ιουνίου ( κοιμηθηκε το 1789 )

Οσία Μάρθα (Melyukova) (+ 1829 ) εορτάζει στις 21 Αυγούστου

 Οσία Έλενα (Manturova) (+ 1832) εορτάζει στις 28 Μαΐου

Οσία Πελαγία Ιβάνοβνα (Serebrennikova), η δια Χριστόν Σαλή (1884) εορτάζει στις  30 Ιανουαρίου.

Οσία Παρασκευή Ιβάνοβνα, η δια Χριστόν Σαλή (Πάσα του Σάρωφ) (+1915 ), εορτάζει στις 22 Σεπτέμβρη

Οσία Μαρία Ιβάνοβνα (Fedina),η δια Χριστόν Σαλή (+ 1931) εορτάζει στις 26 Αυγούστου 

Οσιομάρτυρες Ευδοκία, Δαρεία, Δαρεία και Μαρία (+ 1919) εορτάζουν στις 5 Αυγούστου

Οσία Μάρθα (Testova)(+ 1941) εορτάζει στις 13 Απριλίου

Οσία Πελαγία (Testova)(+ 1944) εορτάζει στις 21 Οκτωβρίου

Οσία Ματρώνα(Vlasova) (+1963 ) εορτάζει στις 25 Οκτωβρίου

Ιερομάρτυς επίσκοπος Σεραφείμ (Chichagov) εορτάζει στις 11 Δεκέμβρη (το 1937 πυροβολήθηκε στο Butovo).

Ιερομάρτυς επίσκοπος Σεραφείμ (Zvezdinsky) εορτάζει στις 26 Αυγούστου (το 1937 εκτελέστηκε) .

Ιερομάρτυς Ιάκωβος (Gusev) εορτάζει στις 13 Δεκεμβρίου (το 1937 πυροβολήθηκε).

Ιερομάρτυς Μιχαήλ (Gusev) εορτάζει στις 7 Νοεμβρίου (το 1937 πυροβολήθηκε).

Διδαχές του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ

…«… Μην αποθαρρύνεσαι, αλλά να χαίρεσαι και να έχεις θάρρος. Και έτσι ετοίμασε τα πάντα με προσευχή, με ασταμάτητη προσευχή. Για τρία χρόνια ετοιμάσου, χαρά μου, για να είσαι αρκετά έτοιμη μέχρι τότε. Ω, τι ανέκφραστη χαρά θα γίνει τότε, Μητέρα! Μιλώ για την κουρά σου, Μητέρα. Και όταν θα έχεις γίνει μοναχή, η χάρη θα πλημμυρίζει την καρδιά σου όλο και περισσότερο. Πόσο θαυμάσια θα είναι τότε! Όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίσθηκε στην Θεομήτορα και της ανήγγειλε τα καλά νέα, εκείνη ένοιωσε κάπως ταραγμένη, αλλά αμέσως είπε: Ιδού η δούλη Κυρίου! Γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου (Λουκ. 1:38). Αυτός είναι ο γάμος και ο Νυμφίος για τον όποιον σου μιλώ, Μητέρα»….

Ο Άγιος είχε άλλο ένα όραμα με την Θεομήτορα, το πιο θαυμάσιο όραμα από όλα. Η Αδελφή Ευδοκία Εφραίμοβνα ήταν και εκείνη παρούσα. Έπειτα από το όραμα αυτό, ο π. Σεραφείμ θυμήθηκε την προηγούμενη επίσκεψη της Μητέρας του Θεού και είπε στην Αδελφή Ευδοκία τις παρακάτω λεπτομέρειες σχετικά με αυτήν:

«Άκουσε, Μητέρα! Περίπου χίλιες ψυχές θα συγκεντρωθούν στην Γυναικεία Μονή μου. Και αυτές όλες θα σωθούν, Μητέρα. Το ζήτησα από την Μητέρα του Θεού αυτό. Και η Βασίλισσα του Ουρανού συγκατατέθηκε να εκπληρώσει την ταπεινή παράκληση του πτωχού Σεραφείμ. Και η φιλεύσπλαχνη Παναγία υποσχέθηκε να τις σώσει όλες, όλες εκτός από τρεις, χαρά μου! Μόνον, εκεί, Μητέρα», συνέχισε ο π. Σεραφείμ έπειτα από σύντομη σιωπή, «όλοι, εκεί στην μέλλουσα ζωή θα χωρισθούν σε τρεις ομάδες: “τους Ενωμένους“, οι οποίοι με την αγνότητα τους, τις ακατάπαυστες προσευχές τους και τις πράξεις τους έχουν ενωθεί με τον Κύριο• η ζωή τους ολόκληρη και η αναπνοή τους βρίσκεται στον Θεό και αυτοί θα βρίσκονται μαζί Του αιωνίως• “τους Εκλεκτούς“, οι οποίοι θα κάνουν τα έργα μου, Μητέρα, και θα είναι και αυτοί μαζί μου στην οικία μου και “τούς Κλητούς“, οι οποίοι μόνον θα τρώνε το ψωμί μας για κάποιο χρόνο, και για τους οποίους υπάρχει ένας σκοτεινός τόπος. Θα τους δοθεί μόνον μία σκληρή και στενή θέση, και δεν θα έχουν τίποτε άλλο παρά ένα πουκάμισο, και θα νοσταλγούν πάντα. Αυτοί είναι οι αμελείς και ράθυμοι, Μητέρα, οι οποίοι δεν ενδιαφέρονται για το κοινό έργο και δεν τηρούν την υπακοή και ασχολούνται μόνον με τις δικές τους υποθέσεις, πόσο σκοτεινά και βαρειά θα είναι για αυτούς! Θα κάθονται σε ένα μέρος όλη την ώρα και θα ταλαντεύονται από την μία πλευρά στην άλλη».Οι υποθέσεις τους δεν έχουν τίποτε το κοινό με εμάς, Μητέρα. Ας τρώνε το ψωμί μας προς το παρόν»! Και παίρνοντας μου το χέρι, ο π. Σεραφείμ άρχισε να κλαίει πικρά…Παρακάτω θα μάθουμε για την φρικτή μοίρα των δύο Ηγουμενισσών που κατακρίθηκαν. 

Άγιος Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_ 2Και πάντοτε έλεγε: “Αν κανείς προσβάλει τις ορφανές μου (τις μοναχές), θα δεχθεί μεγάλη τιμωρία από τον Κύριο• αλλά το μεγάλο έλεος του Θεού θα εκχυθεί από τον ουρανό σε όποιον πάρει το μέρος τους και τις υποστηρίξει και τις βοηθήσει όταν βρεθούν σε ανάγκη. Οποιοσδήποτε, ακόμη και αν αναστενάξει και τις λυπηθεί με την καρδιά του θα ανταμειφθεί από τον Κύριο. Και θα σου πω κάτι, να το θυμάσαι αυτό: ευτυχισμένος είναι όποιος θα μένει είκοσι τέσσερεις ώρες στο Ντιβέιεβο του πτωχού Σεραφείμ, από το πρωί της μιας ημέρας μέχρι το πρωί της άλλης, γιατί η Μητέρα του Θεού, η Ουράνια Βασίλισσα, επισκέπτεται το Ντιβέιεβο κάθε είκοσι τέσσερεις ώρες“».«Ουκ είδον δίκαιον, λέει ο Προφήτης, έγκαταλελειμμένον, ουδέ το σπέρμα αυτού ζητούν άρτους (Ψαλμός 36: 25)»Αλλοίμονο μας αν, φροντίζοντας υπερβολικά για τόν εαυτό μας, δεν επιρρίπτουμε την μέριμνά μας καί την ελπίδα μας στον Θεό, ο οποίος φροντίζει για μάς! Ας μην είμαστε ολιγόπιστοι, αλλά καλύτερα ας ζητούμε «πρώτον τήν βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται ημιν» σύμφωνα με τον λόγο του Σωτήρα μας (Ματθ. στ΄ 33).

Ήχος δ΄. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.

Τον φλογοφόρον ασκητήν του Κυρίου, ανευφημούντες οι πιστοί εκβοώμεν, την τούΧριστού αγάπησιν εγκαίνισον ψυχαίς, Πάτερ αγγελώνυμε, Σεραφείμ θεοφόρε, και Αγίου Πνεύματος, πάντας πλήσον ευχαίς σου, την δε χαράν του Πάσχα δος ημίναεί, των Ορθοδόξων, γλυκύτατον καύχημα.

Ωδή δ’. Συ μου ισχύς, Κύριε

Νέας ζωής, συ αναπνέων μακάριε, τον αέρα γέγονας ισάγγελος, όθεν εισδύς, ένδον ουρανού, έσχες κατά φύσιν, τα υπέρ φύσιν θεάματα, διο και ημάς Πάτερ, αξιώσαις ευχαίς σου, θεωρείν  κατ’ ενώπιον Κύριον.

Αναδιφών, των ουρανίων την έννοιαν, και στοχεύων μόνον εις αγάπησιν, του Ιησού, έρημον ποθείς, και καταλαμβάνεις, τους παλαιούς εκμιμούμενος, Πατέρας θεοφόρε, ων τον ζήλον τον θείον, και ημίν εγκαινίσαις πρεσβείαις σου.

Ψυχής τρυφήν, ο ευχομένω δωρούμενος, παμπλουσίως Πάτερ σοι δεδώρηται,ευχήν Χριστός, ως υπέρ παντός, κόσμου ευχομένω, τη φλογοφόρω αγάπη σου,διο των αιτουμένων, τας δεήσεις εκπλήρου, ως εκάστω συμφέρει μακάριε.

Comments are closed.