iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Κάθε ηγούμενος, ας μοιάσει με μια σοφή μητέρα. Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_133 (2)

Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ

Εορτάζει στις 2 Ιανουαρίου και στις 19 Ιουλίου (ανακομιδή του αγίου λειψάνου του)

«Σκοπός της ζωής είναι η απόκτηση του Αγίου Πνεύματος».
«Χαρά μου! Σε παρακαλώ, απόκτησε το Πνεύμα της Ειρήνης και τότε χιλιάδες ψυχές θα σωθούν γύρω σου».
Αχ, αν ήξερες μόνο τι χαρά, τι γλυκύτητα αναμένει μια δίκαιη ψυχή στον ουρανό!

Στον ιδρυτή* ενός μοναστηριού ο άγιος έδωσε κάποτε τις ακόλουθες συμβουλές.
«Σπείρε παντού τον καλό σπόρο, το λόγο του Θεού. Σπείρε στην καλή γη , σπείρε στην άμμο , σπείρε ανάμεσα στις πέτρες , σπείρε στο δρόμο , σπείρε ανάμεσα στα ζιζάνια. Ίσως μερικοί από τους σπόρους αυτούς , αμέσως ή αργότερα , να αναπτυχθούν και να καρποφορήσουν. Μη θάψεις το τάλαντο που σου έδωσε ο Θεός, για να μη σε τιμωρήσει. Δώσε το στους εμπόρους και άσε εκείνους να το εμπορευθούν».

*στον άγιο ιερομόναχο Τίμωνα, πιστό του μαθητή πού ασκήτευε στην έρημο Ναντιέβσκυ (Тимон (Федоров), Надеевский 1766 – 1840), εορτάζει στις 21 Ιανουαρίου (3 Φεβρουαρίου).

Τρεις ιδιότητες απαιτούν μια ειδική εκλογή από το Άγιο Πνεύμα: του αναχωρητή, του ηγουμένου και του δια Χριστόν σαλού.
Ο ηγούμενος πρέπει να είναι τέλειος σε κάθε αρετή και να έχει τις αισθήσεις της ψυχής του εκπαιδευμένες με πολυχρόνια μαθήτευση στη διάκριση του καλού και του κακού ( βλ. Εβρ. Ε’ 14)
Ο ηγούμενος πρέπει να κατέχει πολύ καλά την Αγία Γραφή. Πρέπει να μελετά μέρα και νύχτα το νόμο του Θεού. Με τέτοια άσκηση μπορεί να αποκτήσει το δώρο της διάκρισης και γνώσης του καλού και του κακού…

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_pic00185Οδηγίες προς ηγούμενο
Κάποιος ηγούμενος που βρέθηκε κατά τύχη στο μοναστήρι του Σάρωφ, όταν συνάντησε τον Όσιο Σεραφείμ ζήτησε την συμβουλή του, πώς να καθοδηγήσει τους αδελφούς. Ο όσιος του έδωσε τις ακόλουθες οδηγίες :

« Κάθε ηγούμενος στις σχέσεις του με τους υποτακτικούς του, ας μοιάσει με μια σοφή μητέρα.

Μια μητέρα που αγαπά τα παιδιά της ζει όχι για να ικανοποιηθεί η ίδια, αλλά να ικανοποιήσει εκείνα. Ανέχεται με αγάπη τις αδυναμίες των άρρωστων παιδιών της. Καθαρίζει εκείνα που έχουν πέσει στην λάσπη, τα πλένει με ηρεμία και υπομονή, τα ντύνει με καινούργια ρούχα, τους βάζει τα παπούτσια, τα ζεσταίνει, τα τρέφει, τα προσέχει, μετά τα παρηγορεί και από κάθε άποψη αγωνίζεται να ειρηνέψει το πνεύμα τους, ώστε ποτέ να μην ακούσει και το παραμικρό κλάμα από αυτά. Τέτοια παιδιά αγαπούν και σέβονται τη μητέρα τους.

Έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται και κάθε ηγούμενος, ώστε να μην ικανοποιεί τον εαυτό του, αλλά τους υποτακτικούς του. Πρέπει να είναι συγκαταβατικός στις αδυναμίες τους. Να ανεχθεί με αγάπη τις ασθένειες των αρρώστων. Να θεραπεύσει τις αμαρτωλές συνήθειες τους με ευσπλαχνία. Να σηκώσει εκείνους που έχουν πέσει στην αμαρτία με καλοσύνη. Να καθαρίσει εκείνους που έχουν ρυπωθεί με τη λάσπη κάποιας κακίας και να τους πλύνει, βάζοντας τους σαν κανόνα νηστεία και προσευχή, πάνω από το συνηθισμένο μέτρο που βάζει σε όλους τους άλλους. Να τους ενδύσει με τα ρούχα των αρετών , τις συμβουλές και την παραδειγματική ζωή του. Να τους προσέχει συνέχεια με κάθε τρόπο , να τους παρηγορεί και από κάθε άποψη να υπερασπιστεί την ειρήνη και την ανάπαυση τους σε τέτοια έκταση, ώστε να μην ακουστεί απ’ αυτούς ούτε το παραμικρό παράπονο ή γογγυσμός. Και τότε θα αγωνιστούν και κείνοι με ζήλο, για να εξασφαλίσουν στον ηγούμενο ειρήνη και ανάπαυση».

Από το βιβλίο: ‘Οσιος Σεραφείμ του Σάρωφ. Βίος-Διδαχές-Ακολουθία.(Φιλοκαλία Ρώσσων Νηπτικών: Α’), Μπότσης Πέτρος , σελ 89- 90, Αθήνα 2000.

Σεραφείμ Σάρωφ_St. Seraphim of Sarov_ Преподобный Серафим Саровский_xb_he-is-risen_a-vintage-russian-easter-postcard_before-1917

Απολυτίκιον Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ.
Ήχος α΄.Της ερήμου πολίτης. (π. Ιωσήφ)

Αρετών συ δοχείον ανεδείχθης, θεόληπτε,και του Παρακλήτου η Χάρις,τη ψυχή σου ενώκησε· απλότητι τρόπων και στοργή, τα πλήθη προσήγες τω Θεώ, και της Χάριτος τους τρόπους, τοις αγνοούσι Πάτερ Σεραφείμ διεσάφησας. Δόξα τω σε δοξάσαντι Θεώ, δόξα τω σε χαριτώσαντι,δόξα τω δωρησαμένω σε ημίν,θείον διδάσκαλον.

Comments are closed.