iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ο Μάρκος ο Ευαγγελιστής πέταξε στην Αίγυπτο, σαν μέλισσα μελιτοφόρος και η Αίγυπτος γεύτηκε το γλυκό μέλι του Χριστού. Αγίου Νικολάου Αχρίδας

ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ_Holy Resurrection of Jesus Christ_Воскресение Иисуса Христа_56929.bΧριστός ανέστη! Αληθώς ανέστη!
Christ is Risen! Truly He is Risen!
ХристосВоскрес! Воистину Воскрес!
Kristus (ir) augšāmcēlies! Patiesi viņš ir augšāmcēlies!
ქრისტეაღსდგა! ჭეშმარიტადაღსდგა!

Αγία μάρτυς Νίκη, η δια του αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις Χριστόν πιστευσασα
Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής, απ’ τους 70 Αποστόλους, 1ος Επίσκοπος Αλεξανδρείας Αιγύπτου
Αννιανός, 2ος Επίσκοπος Αλεξανδρείας
8 αναχωρητές οσιομάρτυρες
Κοίμηση του οσίου Γέροντος Γεωργίου Μπασιλάντζε από το Κουτάισι Γεωργίας (2013)

Εορτάζει στις 25 Απριλίου

Στιχος
Νίκης βραβεία τη τετμημένη Νίκη,
Νίκης βραβεύς δίδωσιν, ως νικηφόρω.

Η Αγία Μάρτυς Νίκη πίστεψε στον Χριστό διά των θαυμάτων που συνέβησαν κατά το μαρτύριο του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, επί Διοκλητιανού (284 – 305) και υπέστη τον διά ξίφους μαρτυρικό θάνατο, το έτος 303.

ΥΜΝΟΣ
Στον άγιο Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο.
Αγίου Νικολάου Αχρίδας

Πτερωθείς τω Πνεύματι,
ο Μάρκος ο Ευαγγελιστής πέταξε στην Αίγυπτο,
σαν μέλισσα μελιτοφόρος και η Αίγυπτος γεύτηκε το γλυκό μέλι του Χριστού,
τη γλυκύτητα της ‘ζώσης γνώσεως.

Οι άνθρωποι εκθαμβώθηκαν από τον Χριστό:
πώς ενανθρωπίστηκε και έστερξε, με τη θεία στοργή Του γιά τον κόσμο.

Πώς εκκένωσε Εαυτόν χάριν της σωτηρίας του ανθρώπου
και πώς Ανέστη εν δόξη και κραταιά δυνάμει.

«’Ώς τώρα πορευόμασταν μέσα στο πυκνό σκοτάδι!»,
είπαν οι Αιγύπτιοι, «τώρα όμως ο ήλιος ανατέλλει για εμάς
– ας ευφρανθούμε, άνθρωποι, αυτή τη λαμπρή ημέρα!».

Ο Μάρκος πότισε την υπέροχη πνευματική συγκομιδή του με το αίμα του.

Χάρη σ’ αυτό, όλα τα είδωλα συντρίφτηκαν
– και η Αίγυπτος βαπτίστηκε: η γη των Φαραώ
έγινε ο λειμώνας του Θεού, η Αποστολική Εκκλησία.  

***

Ο άγιος Αννιανός, Δεύτερος Επίσκοπος Αλεξανδρειας

Μάρκος ο Ευαγγελιστής_Evangelist Mark_ΜΑΡΚΟΣ ΝΑΓΚΟΡΙΤΣΙΝΟ_0_127e9c_673d367c_origΌταν ο άγιος Μάρκος αποβιβαζόταν από το πλοιάριο πού τον μετέφερε και πάτησε το πόδι του στην ξηρά, στη γη της Αλεξάνδρειας, σχίστηκε το ένα σανδάλι του. Τότε είδε έναν υποδηματοποιό και του έδωσε το σανδάλι να το επισκευάσει. Ενώ μάνταρε το σανδάλι, ο τσαγκάρης τρυπήθηκε βαθιά με τη βελόνα στο αριστερό του χέρι. Το αίμα ανέβλυζε και ο άνθρωπος ούρλιαζε άπ’ τον πόνο. Τότε ο Απόστολος του Χριστού πήρε λίγο χώμα, το ανέμειξε με το σάλιο του και άλειψε με αυτό το πληγωμένο χέρι• αίφνης, το χέρι αποκαταστάθηκε πλήρως. Έκθαμβος από το θαύμα ο τσαγκάρης προσκάλεσε στην οικία του τον Μάρκο.

Ο Αννιανός, έτσι ονομαζόταν ο τσαγκάρης, άκουσε το κήρυγμα του Αποστόλου και βαπτίστηκε μαζί με όλους τους οικιακούς του. Τέτοια ήταν η αρετή του Αννιανοΰ και ο ζήλος του για το έργο του Θεού, ώστε ο Απόστολος τον χειροτόνησε επίσκοπο. Έτσι ο άγιος αυτός άνθρωπος έγινε ο δεύτερος επίσκοπος της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας (σ.τ.μ. 1ος αί.).
(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Πρόλογος της Αχρίδος» – Απρίλιος, εκδ. Ἀθως)

Οι διωγμοί είναι η μοίρα των αληθινών. Ο Άγιος Γαβριήλ ο διά Χριστόν σαλός και Ομολογητής της Γεωργίας
https://iconandlight.wordpress.com/2015/11/01/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CE%B9%CF%89%CE%B3%CE%BC%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%BF%CE%AF%CF%81%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%BF/

Απολυτίκιον Ήχος γ’

Απόστολε άγιε, και Ευαγγελιστά Μάρκε, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταίς ψυχαίς ημών.

Μεγαλυνάριον
Πέτρω τω Θεόπτη μαθητευθείς, των υπερκοσμίων, εχρημάτισας μιμητής• όθεν του Σωτήρος, ημίν ευηγγελίσω, ώ Μάρκε θεηγόρε, την συγκατάβασιν.

Απολυτίκιον αγίας μάρτυρος Νίκης, της δια του αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εις Χριστον πιστευσάσης
Ήχος γ΄. Θείας πίστεως.

Νίκην έδειξας τη Εκκλησία, πύργον ήγειρας των αρετών σου, και γενναιόφρων ανεδείχθης πανεύφημε· Νίκη ούσα της ευκλείας υπόδειγμα, τω Χριστώ συνετάγης θυσία σου· όθεν πρέσβευε συν Γεωργίω τω μάρτυρι Χριστώ τω Θεώ πανύμνητε σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Κοντάκιον. Ήχος γ΄ Την ωραιότητα.

Την Ουρανούπολιν σεμνή επόθησας, και τα ορώμενα, φθαρτά κατέλιπες, και επεπόθεις αρετάς, και αιωνίων εύκλειαν. Απεσείσω πάνσεμνε, των ειδώλων αισχρότητα· όθεν και απέλαβες μαρτυρίου τον στέφανον. Διό την σην πανέντιμον μνήμην πανευλαβώς εορτάζομεν.

ήχος πλ. α΄. Χαίροις ασκητικών.

Χαίροις εν των συνάθλων χορώ, φέρουσα μάρτυς πανοπλίαν αστράπτουσαν, ωραισμένη εντεύθεν του ουρανού τω φωτί, ευρούσα κόρη Γεώργιον ένδοξον. Ανδρείω φρονήματι υμνολόγεις, εδόξαζες και ωμολόγεις Γεωργίου τα θαύματα, τοις εξ αγνοίας ασεβούσι και βάλλουσι. Νίκη πιστών πανίερος λαμπάς και εδραίωμα Χριστιανών, ευτολμίας πράξεις ποιήσασα πάνσεπτε, θυσίας υπέστης και τω ξίφει ετετμήθης νύμφη ουράνιος.

Ότε εκ του ξύλου σε. Ήχος β΄

 Ότε τω νικήσαντι Χριστώ, είλου Νίκη μάρτυς δουλεύειν, εν ησυχία σεμνή, τοτε τα σα κατελιπες και συμμετέσχες Θεώ, και των ειδώλων το κύημα σαφώς απεβάλου, πιστώς καταφεύγουσα τη αληθεία Χριστού· όθεν μυστικήν ευωδίαν αοίδιμε αεί διαπνέεις, τοις σπεύδουσι εν χάριτι τω Κτίσαντι.

Ήχος γ΄

Τω θείω φωτί καταυγασθείσα την καρδίαν, θεομίμητε, χορηγείς αΰλως τη ψυχή των πιστών της ταπεινώσεως το φρόνημα, ίνα πάντες ανυψωθώσιν εις αιθερίαν χαράν εν τω θεικώ σκηνώματι και λάβωσι ρώσιν, μεγαλύνοντες τον σε δοξάσαντα Κύριον.

Ήχος πλ. α’. Χαίροις ασκητικών.

Χαίροις εν των συνάθλων χορώ, φέρουσα μάρτυς πανοπλίαν αστράπτουσαν, ωραισμένη εντεύθεν του ουρανού τω φωτί, ευρούσα κόρη Γεώργιον ένδοξον. Ανδρείω φρονήματι υμνολόγεις, εδόξαζες και ωμολόγεις Γεωργίου τα θαύματα, τοις εξ αγνοίας ασεβούσι και βάλλουσι. Νίκη πιστών πανίερος λαμπάς και εδραίωμα Χριστιανών, ευτολμίας πράξεις ποιήσασα πάνσεπτε, θυσίας υπέστης και τω ξίφει ετετμήθης νύμφη ουράνιος.

Ο Οίκος.

 Νίκη η μάρτυς ξίφει απετμήθη την κεφαλήν, και ουκ εγόγγυσε, Δέσποτα ουδ΄εστέναξεν, αλλ΄ηρέμα εδόξαζέ σε. Γεώργιον ιδούσα εν μαρτυρίω επιτελείν θαυμάσια επίστευσε και εγένετο θεραπαινίς του Ουρανού. Διόπερ ως χρυσός εν χωνευτηρίω δοκιμασθείσα, μάρτυς, εδείχθης Χριστού γνησιωτάτη.

Εις τους Αίνους, Στιχηρά Προσόμοια. Ήχος δ΄. Ως γενναίον εν μάρτυσι.

 Τω Χριστού θείω έρωτι, τετρωμένη πανεύφημε, χαίρουσα εισέδραμες εις το στάδιον, του μαρτυρίου και ήνεγκας, βασάνους και τραύματα, και κατέβαλες εχθρών, την οφρύν και το φρύαγμα, τη ενστάσει σου, Αθληφόρε νεάνις, και το στέφος, εκομίσω και τα γέρα, των σων αγώνων επάξια.

Ανεδύθης εν Πνεύματι, εκ βυθού ω πανεύφημε, αναβήναι αγώσί σου εις ουράνια, και θεαθήναι Γεωργιον εν μαρτυρίω θαυμάσια, και ενώπιον εχθρών, ενεργούντα και λύοντα, τα μυθεύματα, των ειδώλων, ω Νίκη, και την πλάνην και τα κέντρα ασεβείας, προς θείαν δόξαν και άληκτον.

Comments are closed.