iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Άφημα στα Χέρια Του Θεού, Γερόντισσα Γαβριηλία

Κοίμησιν τῆς Θεοτόκου _Dormition of the Mother of God_ Успение Богородицы_pzZQQbpvkjc

Γερόντισσα Γαβριηλία
Άφημα στα Χέρια Του Θεού

Πολλές φορές στο ιατρείο ερχόταν κάποιος που πονούσε το χέρι του.
Πήγαινα να του κάνω μασάζ, αλλ΄αυτός δεν άφηνε το χέρι του χαλαρό.
Του έλεγα: «Άστε το ελεύθερο για να μπορέσω να εργαστώ»… Κι εκείνος δεν μπορούσε, το κράταγε τεντωμένο.

Τότε του έλεγα: «Παρ΄ όλη την καλή θέληση, την πείρα και την αγάπη που έχω στην δουλειά μου και στον άνθρωπο, αν δεν αφήσετε ελεύθερο το χέρι σας, δεν μπορώ να σας βοηθήσω».

Το παρακολούθησα αυτό και κατάλαβα ότι έτσι είμεθα κι εμείς απέναντι του Θεού.
Άμα αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο, τότε ο Θεός θα μας πλάσει όπως Εκείνος θέλει να είμαστε. Θα μας δίνει τόσες ευκαιρίες! Θα μας γνωρίσει πρόσωπα δικά Του! Θα προχωρήσουμε στην ζωή!
Και θα φθάσουμε ν΄ανθίσουμε εν Χριστώ, εν Θεώ.

Όταν όμως εμείς θέλουμε το δικό μας θέλημα και Του λέμε: «Όχι, δεν θέλω»,
τότε ο Θεός μας λέει πάλι: «Άφησε ελεύθερο τον εαυτό σου»…
«Όχι, θα κάνω το δικό μου»… «Άφησε τον ελεύθερο»
«Όχι! Αυτό θέλω»…

Κι επειδή μας έπλασε ελεύθερους, μας λέει: «Έ, άμα δεν θέλεις, σπάσε το κεφαλάκι σου! Και τότε, με σπασμένο κεφαλάκι θα΄ρθείς και θα πεις Κύριε, συγχώρεσέ με, Κύριε, ελέησέ με…»

Και μακάρι να το πάθουμε αυτό και να γυρίσουμε και να Του πούμε Κύριε, ελέησόν με. Γιατί και τότε ακόμα και με σπασμένο το κεφάλι, αν μας ανοίξει τα μάτια, θα είναι καλά.

Όταν πιστέψεις βαθειά, με όλη σου την ψυχή, θα αισθανθείς την Παρουσία Του Θεού, τόσο δυνατή, σαν να είναι μία πραγματικότητα. Και τότε πιά δεν θα υπάρχει τίποτε άλλο. Θα δώσεις το χέρι σου στο Χέρι Του κι όπου σε πάει, … θα πας! Για τους ανθρώπους μπορεί να είσαι τρελός. Για τους ανθρώπους μπορεί να είσαι επιπόλαιος, παράξενος. Αλλά καλύτερα να σε κρίνουν οι άνθρωποι, παρά ο Θεός μια μέρα…
Όταν ακούσεις την Φωνή Του να σου ζητεί κάτι κι εσύ πεις όχι για να μην κακοφανεί σε ανθρώπους, αυτό θα είναι πολύ τρομερό.

Τρία πράγματα χρειάζονται: Πρώτον Πίστις. Δεύτερον Πίστις. Τρίτον Πίστις.

Τότε βοήση, και ο Θεός εισακούσεταί σου• έτι λαλούντος σου ερεί• ιδού πάρειμι. Ησαΐας 58:9 [τότε θα φωνάξεις και ο Θεός θα σε ακούσει• ενώ ακόμα θα μιλάς, θα πει: Να, ήρθα].

Από το βιβλίο της μοναχής Γαβριηλίας “Γερόντισσα Γαβριηλία: Η Ασκητική της Αγάπης”,εκδ. Επτάλοφος

***

Αλλά και ο αγ. Εφραίμ ο Σύρος μας συστήνει να αποκτήσουμε τελείαν εμπιστοσύνη στον Θεό για όλα τα ζητήματα. ”Όποιος επιθυμεί να γίνει πράγματι άνθρωπος του Χριστού και πίστεψε στις υπέρλογες φρικτές αλήθειες, όπως η κληρονομία της Βασιλείας των Ουρανών, η αιώνιος και ατελεύτητος απόλαυσή της, ο αγιασμός της καρδιάς και η τελεία κάθαρση της ψυχής διά του Αγίου Πνεύματος, οφείλει να εμπιστευθεί στον Θεό και όλην την φροντίδα του σώματος. Και επί πλέον, οφείλει να θεωρεί την πενία ως πλούτο, την κακουχία ως ανάπαυση, την καταισχύνη ως τιμή και την ύβρη και την περιφρόνηση ως δόξα. Αυτά όλα είναι τα γνωρίσματα των γνησίων δούλων του Χριστού, οι οποίοι έχουν πραγματικώς πιστεύσει στα λόγια Του”.

«Την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι Μήτερ του Θεού, φύλαξόν με
υπό την σκέπην σου. »

Comments are closed.