iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Μόνο ο λόγος των ανθρώπων που ζουν εν Αγίω Πνεύματι έχει την αληθινή δύναμη που αιχμαλωτίζει την καρδιά αυτών που τον ακούνε. Είναι η δύναμη του Θεού, η δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Άγιος Λουκάς Κριμαίας

Αγία Τριάδα_ Holy Trinity_День Святой Троицы_413672479.1000.1200_1024x1024Σύναξη της Παναγίας «Άξιον Εστί» (ή ἐν τῷ «Ἀδειν»)
Άγιοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας
Άγιος Μητροφάνης Τσί-Σούνγκ και άλλοι 222 Κινέζοι Μάρτυρες
Άγιος Λουκάς Κριμαίας

Εορτάζει στις 11 Ιουνίου

Να έχουμε εμπιστοσύνη στο Θεό γιατί ξέρει καλύτερα από όλους τι είναι το καλύτερο για τη σωτηρία μας. Γι αυτό ας παραδώσουμε τη ζωή μας στον Κύριο και ας παραδοθούμε στο άγιο θέλημά Του… “Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου!”.Άγιος Λουκάς Κριμαίας

“Η Βασιλεία του Θεού δεν φαίνεται στα λόγια, αλλά στη δύναμη” (A’ Kορ. 4, 20)
Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας

Ο Απόστολος Παύλος γράφει στους Κορινθίους:  “ὡς μὴ ἐρχομένου δέ μου πρὸς ὑμᾶς ἐφυσιώθησάν τινες·” ( Α’Κορ.4 , 18). Για ποιο λόγο υπερηφανεύτηκαν; Ο θείος απόστολος απουσίαζε πολύ καιρό και μεταξύ των χριστιανών της Κορίνθου έγινε αυτό που συνήθως γίνεται όταν το ποίμνιο μένει χωρίς καλό ποιμένα, όταν αφήνεται στην τύχη του.

Βρέθηκαν στο ποίμνιο του Χριστού άτομα που είχαν ξεχάσει την ταπείνωση, την πραότητα και την αγάπη, είχαν ξεχάσει όλα όσα δίδασκε ο Ποιμήν ο Καλός, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός και άρχισαν να ακολουθούν τη δική τους λογική. Βρέθηκαν μεταξύ των Κορινθίων άνθρωποι που άρχισαν να κατηγορούν τον απόστολο Παύλο να λένε ότι δεν είναι δυνατός στο λόγο, ότι δεν είναι καλός ομιλητής. Θεωρούσαν τον εαυτό τους καλύτερο από αυτόν και έλεγαν ότι έχει πολλά ελατώματα. Όλο και περισσότερο φούσκωναν από υπερηφάνεια.

 “ἐλεύσομαι δὲ ταχέως πρὸς ὑμᾶς, ἐὰν ὁ Κύριος θελήσῃ, καὶ γνώσομαι οὐ τὸν λόγον τῶν πεφυσιωμένων, ἀλλὰ τὴν δύναμιν·  οὐ γὰρ ἐν λόγῳ ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ, ἀλλ᾿ἐν δυνάμει.” Α’ Κορ. 4.19 – 20). Ο θείος Παύλος δοκιμάζει την καρδιά αυτών των υπερηφάνων, όχι από τα λόγια, αλλά από τη δύναμή τους. Λέει ότι θα δει αν υπάρχει στην καρδιά τους η δύναμη του Χριστού. Αν είναι κενά τα λόγια τους ή έχουν δύναμη.

Παναγία Άξιον Εστί-Πρωτάτο, Καρυές-ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ _Божией Матери Икона_Virgin Mary –Byzantine Orthodox Icon_5-AXION-ESTI-53652010“οὐ γὰρ ἐν λόγῳ ἡ βασιλεία τοῦ Θεοῦ, ἀλλ᾿ἐν δυνάμει”. Ποιά είναι αυτή η Βασιλεία του Θεού για την οποία μιλάει; Είναι η Βασιλεία του Θεού η οποία υπάρχει μέσα μας, η οποία αποκαλύπτεται στην ψυχή κάθε γνήσιου χριστιανού ήδη εδώ στη γή και όχι μόνο μετά τη Φοβερά Κρίση του Κυρίου. Γι αυτή λοιπόν την Βασιλεία του Θεού μιλάει εδώ ο θείος απόστολος. Και αυτή η Βασιλεία του Θεού μέσα στην καρδιά μας “οὐ γὰρ ἐν λόγῳ… ἀλλ᾿ἐν δυνάμει”. Και αυτό σημαίνει ότι όχι από τα λόγια μας γίνεται φανερό αν μετέχουμε ή όχι στη θεία και αιώνια ζωή αλλά από την πνευματική δύναμη. Και αν έχουμε ή όχι αυτή τη δύναμη το δείχνει η ζωή μας, οι πράξεις μας.

Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι “ρήτορες” που φαίνονται δυνατοί εν λόγω, που με την ευγλωττία τους σαγηνεύουν τις καρδιές των ανθρώπων. Αλλά ποιών ανθρώπων; Αυτών που γοητεύονται από τα εξωτερικά σχήματα. Διότι μόνο σχήματα υπάρχουν στα λόγια τέτοιων “ρητόρων”, μόνο σχήματα και όχι δύναμη, η δύναμη δεν υπάρχει καθόλου.

Την δύναμή του, την γνήσια πνευματική δύναμη που μπαίνει βαθιά στην καρδιά των ανθρώπων, ο ανθρώπινος λόγος, την αποκτά με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Μόνο ο λόγος των ανθρώπων που ζουν εν Αγίω Πνεύματι έχει αυτή την αληθινή δύναμη που αιχμαλωτίζει την καρδιά αυτών που τον ακούνε. Είναι η δύναμη του Θεού, η δύναμη του Αγίου Πνεύματος. Οι άνθρωποι όταν γίνονται μέτοχοι αυτής της δύναμης αγιάζονται, αποκτούν καθαρή καρδιά, την αγάπη προς το καλό και την αλήθεια και μισούν το κακό και το ψεύδος. Μόνο στην καρδιά τέτοιων ανθρώπων αποκαλύπτεται η δύναμη του Θεού και η δύναμη του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα τους.

Αυτή η δύναμη αιχμαλωτίζει την καρδιά των ανθρώπων. Μπορεί κανείς να είναι πάντα σιωπηλός, να μη μιλάει, να μην κυρήττει. Μπορεί να μην έχει την ικανότητα του λόγου και ταυτόχρονα να αγγίζει την καρδιά των ανθρώπων, να μπαίνει βαθιά μέσα της. Και χωρίς να έχουμε την ικανότητα του λόγου, μέσα στη σιωπή, αν οι πράξεις μας φανερώνουν την καλωσύνη μας, την ταπείνωση της καρδιάς, την δύναμη της πίστεως και την αγάπη, τότε εκπέμπουμε τέτοια ευωδία σαν το τριαντάφυλλο.

Το τριαντάφυλλο δεν μιλάει αλλά μοσχοβολάει δυνατά. Το ίδιο και εμείς πρέπει να μοσχοβολάμε, να εκπέμπουμε την πνευματική ευωδία, την ευωδία του Χριστού. Να ακούγεται από μακρυά το άρωμα των πράξεών μας, καλών, καθαρών, δίκαιων και γεμάτων αγάπη. Μόνο έτσι μπορεί να φανερωθεί η Βασιλεία του Θεού, η οποία υπάρχει μέσα στην καρδιά μας, να φανερωθεί όχι εν λόγω αλλά εν δυνάμει. Αμήν.

πηγή: ”Ο Όσιος Φιλόθεος της Πάρου, ο ασκητής – ιεραπόστολος (1884-1980). Έκδοσις “Ορθόδοξος Κυψέλη”

***

Τα τελευταία λόγια του αγίου Λουκά

Λουκάς,Κριμαιας-ιατρός_Saint Luke Archbishop of Crimea_Св Лука Крымский_0790a8736eda18a6…Και τώρα, παιδιά μου, ας περάσω στα τελευταία λόγια των εντολών και διαθηκών μου προς εσάς.

Πιστεύω βαθειά στον Θεό και όλη την ζωή μου την έκτισα πάνω στις εντολές Του. Και σε σας κληροδοτώ όλη τη ζωή σας να την αφιερώσετε στον Θεό και να χτίζετε όλα και πάντα πάνω στις εντολές του Χριστού.

Για πολύ καιρό και με μεγάλη επιμονή έπλεα κόντρα στο ρεύμα και σε σας τα παιδιά μου κληροδοτώ να πλέετε κόντρα στο ρεύμα, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό. Να αποστρέφετε το βλέμμα σας και την καρδιά σας από εκείνη τη μεγάλη πλειοψηφία της ανθρωπότητας, που επιδιώκει όχι τους υψηλούς στόχους, αλλά εκείνους που είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν. Να μην προσχωρήσετε σ’ αυτή τη μεγάλη πλειοψηφία που ζει όχι με το δικό της νου, αλλά με το νου των ηγετών και χτίζει τη ζωή της, όχι με τις ιερές εντολές του Χριστού, αλλά με τις υποδείξεις εκείνων που έχουν την εξουσία να καθοδηγούν τους ανθρώπους μόνον εκεί, όπου κατά τη γνώμη τους πρέπει να πηγαίνουν, όχι χάρη της βασιλείας των ουρανών, αλλά για χάρη της επίτευξης των αγαθών της επίγειας βασιλείας.

Σκοπό της ζωής να θέσετε την επιδίωξη της ύψιστης αλήθειας και να μην παρεκκλίνετε απ’ αυτό το δρόμο, αν σας αναγκάσουν να υπηρετήσετε τους σκοπούς της κατώτερης αλήθειας, καταπατώντας την ύψιστη αλήθεια του Χριστού.

Να είσαστε έτοιμοι ακόμη και για το μαρτύριο, εφ’ όσον πλέετε κόντρα στο ρεύμα, να τηρείτε πλήρη πίστη ακόμη και στις σκέψεις, στους άντρες και τις γυναίκες σας, όπως τήρησα κι εγώ.

Στις επιστημονικές ενασχολήσεις και στο έργο σας πάνω στη μελέτη των μυστηρίων της φύσης, μην επιδιώκετε τη δόξα για τον εαυτό σας, αλλά μόνο το να ελαφρύνετε τον πόνο των ασθενών και αβοήθητων συνανθρώπων σας.

Να θυμάστε ότι σ’ αυτό το έργο εγώ, ο πατέρας σας, αφιέρωσα όλη μου τη ζωή. Μιμηταί μου γίνεσθε, όπως κι εγώ του Απ. Παύλου και να μην εργάζεστε για την κοιλιά σας, αλλά πρώτ’ απ’ όλα και πάνω απ’ όλα να φροντίζετε εκείνους που δίχως την βοήθειά σας δεν μπορούν να απελευθερωθούν από τη μέγγενη της ανέχειας και του ψέμματος.

Εάν εκπληρώσετε όλα, όσα κληροδοτώ σε σας, θα κατέβη σε σας η ευλογία του Θεού, σύμφωνα με τα αδιάψευστα λόγια του προφητάνακτα Δαβίδ. «Το δε έλεος του Κυρίου από του αιώνος και έως του αιώνος επί τους φοβούμενους αυτόν, και η δικαιοσύνη αυτού επί υιοίς υιών τοις φυλάσσουσι την διαθήκην αυτού και μεμνημένοις των εντολών αυτού του ποιήσαι αυτάς» (Ψαλμ. 102).

Γι’ αυτή την ευλογία και τη χάρη του Θεού πάντα προσευχόμουν στη ζωή μου για σας τα παιδιά μου, τα εγγόνια και δισέγγονά μου και, βέβαια, πάντα θα προσεύχομαι στην αιώνια ζωή, όταν θα σταθώ εμπρός στο βήμα του Θεού μου και Θεού σας, Δημιουργού μου και Δημιουργού σας.

Και ο καιρός αυτός προφανώς είναι κοντά, γιατί εξασθένησαν η καρδιά μου και οι δυνάμεις μου.

Ο πατέρας σας
Αλούστα 22 Ιουλίου 1956

***

Στην καρδιά των αγίων ζει η χάρη του Αγίου Πνεύματος, που τους κάνει συγγενείς του Θεού, και αυτοί αισθάνονται φανερά ότι είναι πνευματικά τέκνα του ουράνιου Πατέρα και για αυτό λένε: «Πάτερ ημών».
Άγιος Σιλουανός

Όλα σου τα έργα, όποια πράξεις, αλλά όχι εν ονόματι του ουρανού και χωρίς την άδεια του ουρανού, θα φέρουν πικρό καρπό, αφού ο ουρανός δεν τα περιβάλει με τη χαρισματική του βροχή ούτε θα τα φωτίσει με το ζωοδόχο του φως.
Ό,τι και να σκοπεύεις, άκουσε τη συμβουλή του ουρανού. Ό,τι και να υφαίνεις, να δένεις τις κλωστές στον ουρανό.
Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς – Στοχασμοί

Το Άγιο Πνεύμα μόνο στην ταπεινή καρδιά μπορεί να κατοικήσει. Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας
https://iconandlight.wordpress.com/2014/08/12/%CF%84%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CF%80%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%BF-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9/

Ο Χρυσός Κανόνας, Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως, Αγίου Λουκά Κριμαίας
https://iconandlight.wordpress.com/2019/09/28/%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%85%CF%83%CF%8C%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%84%CE%B5-%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CF%8E/

O κόσμος καταδιώκει τους Αγίους, δεν βλέπει, δεν αντιλαμβάνεται το μεγαλείο τους, την Αγιότητά τους. Την Αγιότητά τους την βλέπει μόνον ο Θεός. Άγιος Λουκάς Κριμαίας
https://iconandlight.wordpress.com/2019/06/11/o-%ce%ba%cf%8c%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%b9%cf%8e%ce%ba%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%b3%ce%af%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b2%ce%bb%ce%ad/

Να έχουμε ισχυρή και ακράδαντη πίστη, είναι ο πιο πολύτιμος θησαυρός στη γη. Άγιος Λουκάς Κριμαίας ο Ιατρός
https://iconandlight.wordpress.com/2018/06/10/%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CE%B9%CF%83%CF%87%CF%85%CF%81%CE%AE-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B5/

Οι άνθρωποι περιμένουν κάποιον να τους δείξει ευσπλαχνία, να τους πει ένα λόγο αγάπης και παρηγοριάς. Άγιος Λουκάς Κριμαίας ο ιατρός
https://iconandlight.wordpress.com/2018/06/11/24077/

Να μην κρίνουμε για να μην κριθούμε και εμείς από τον Έναν Μοναδικό και Αιώνιο Κριτή, Άγιος Λουκάς Κριμαίας
https://iconandlight.wordpress.com/2015/10/06/7610/

Να είμαστε όχι σαν τις μύγες αλλά σαν τις μέλισσες… Άγιος Λουκάς Κριμαίας ο ιατρός
https://iconandlight.wordpress.com/2015/06/11/%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%B3%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CF%84%CE%B9/Λουκάς,Κριμαιας-ιατρός_Saint Luke Archbishop of Crimea_Св Лука Крымский_YEcWwK7SnKgΉχος β’

Είδομεν το φως το αληθινόν, ελάβομεν Πνεύμα επουράνιον, εύρομεν Πίστιν αληθή, αδιαίρετον Τριάδα προσκυνούντες· αύτη γαρ ημάς έσωσε.

Άξιον εστίν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον και Μητέρα του Θεού ημών. Την τιμιωτέραν των Χερουβείμ και ενδοξοτέραν ασυγκρίτως των Σεραφείμ την αδιαφθόρως Θεόν Λόγον τεκούσαν, την όντως Θεοτόκον, σε μεγαλύνομεν.

Εύρες πολλήν Χάριν παρά Θεού, Μήτερ του Δεσπότου, Μεγαλόχαρη, αληθώς, Κεχαριτωμένη, ως Γαβριήλ εβόα, Βασίλισσα Αγγέλων, φρούρει τους δούλους σου.

Απολυτίκιον Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Κριμαίας
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.

Ιατρόν και ποιμένα, Λουκά τιμήσωμεν, Συμφερουπόλεως ποίμνης, Αρχιερέα λαμπρόν, τον βαστάσαντα Χριστού τα θεία στίγματα, τας εξορίας, τα δεινά, εγκλεισμούς εν φυλακαίς, τας θλίψεις και τα ονείδη, τον επ εσχάτων φανέντα, εν Ρωσία νέον Αγιον.

Ήχος α΄. Ω του παραδόξου θαύματος

Ω του πολυάθλου βίου σου! Αικισμούς και ειρκτάς, και διώξεις άγιε, βασάνους καρτερικώς, πολλάς υπήνεγκας, και άρας τον σον Σταυρόν, επί των ώμων Χριστόν ωμολόγησας. Ευφραίνου ότι καλώς, προς σωτηρίαν τον δρόμον τετέλεκας, και ως στεφηφόρος χαίρε, ότι σε εδόξασεν, ο παρέχων τω κόσμω, σαίς λιταίς το μέγα έλεος.

Ήχος πλ. α΄. Χαίροις ασκητικών.

Πάλην προς τας του κόσμου αρχάς, και εξουσίας διεξήγαγες άγιε, και άρχοντι μεγαλαύχω, αυτού αντέστης στερρώς, και ροή ματαίων παναοίδιμε, και τούτων απάντων δε, ταπεινώ σου φρονήματι, επικρατήσας, της αλήκτου ηξίωσαι, απολαύσεως, των αφθάρτων μακάριε. Όθεν σε μακαρίζομεν, τας χείρας κροτήσαντες, και μελωδούντες το Χαίροις, τήνδε προσάγομεν δέησιν· Χριστόν εκδυσώπει, ταίς ψυχαίς ημών δοθήναι, το μέγα έλεος.

Πάσαν την επί γης βιοτήν, Λουκά διήλθες, εν ανάγκαις και θλίψεσιν, εν ψύχει και εξορίαις, εν φυλακαίς και δεινοίς, την στενήν οδεύων τρίβον άγιε, αλλά την αντέκτησιν, Ιεράρχα απέλαβες, του Παραδείσου, διά βάρος αοίδιμε, ο εβάστασας, της ημέρας και καύσωνα. Έτι δε και τα λείψανα, τα σα επληρώθησαν, υπερφυών χαρισμάτων, και ακενώτου χρηστότητος, προς πάντας ανθρώπους, τους τιμώντας σου τα θεία, σοφέ μνημόσυνα.

Ήχος γ΄.

Έπαθλον της ζωγραφίας υπουράνιον, το υπέργειον βραβείον προετύπωσεν, της σης άνω θεοφόρητε κλήσεως, και των φιλοτέχνων ο έπαινος, των φιλαγίων το εγκώμιον, ο και μελωδούντες σοι προσάγομεν, φαεσφόρε Ιεράρχα, ότι γέγονας Χριστού το εξεικόνισμα. Ούτος γαρ προετέθη ως προτύπωμα, την μίξιν εποιήσατο, των χρωμάτων ο Παράκλητος, μεμειχώς το χρυσούν της χάριτος, φοινικοβάπτοις σου δάκρυσι, και τω μέλανι των θλίψεων, το λευκόν της αμιάντου σου ψυχής, και τω πρασίνω της ευκάρπου μετανοίας σου, το κυανούν των ουρανίων φρονημάτων σου, χείρ δε πατρική σε εζωγράφισεν, και έδειξέ σε τύπον, εις σωτηρίαν των ψυχών ημών.

Ήχος πλ. α΄. Δόξα.

Κατέπλευσας σήμερον Λουκά, εις Παραδείσου τον εύδιον λιμένα, αγρεύσας πλήθος ιχθύων πολύ, δικτύοις του Σωτήρος. Ουκ ίσχυσαν οι ζοφεροί πειραταί, συλήσαί σου τον νούν, ουκ ηδυνήθη ο βύθιος δράκων, καταποντίσαι σε, ότι ελιγμοίς επιδεξίοις σου, τούτων διέφυγες, ως οιακοστρόφος εμπειρότατος, της σωστικής νηός, και θαλασσοκρατήσας εν τω πελάγει των θλίψεων, εις ποθεινήν πατρίδα απενόστησας, ης του τυχείν ημάς σεβασμιώτατε, ικέτευε Χριστόν τον Θεόν, απαύστως πάτερ αοίδιμε.

Πνεύμα Άγιον, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον και εν Υιώ αναπαυόμενον, ελθέ, απερίγραπτον Φως, το τα πάντα πληρούν και ζωοποιούν, και φώτισον ημάς τους εσκοτισμένους τοις πάθεσιν· ίασαι την φύσιν ημών την συντριβείσαν εκ της πτώσεως του Αδάμ και δια της μεταλήψεως των αχράντων του Χριστού Μυστηρίων τύπωσον εν ημίν την εικόνα Αυτού, του ταπεινού και πράου Αμνού του Θεού, του αίροντος τας αμαρτίας του κόσμου· δεόμεθα Σου, ταχύ επάκουσον και ελέησον.

Η ελπίς μου ο Πατήρ, καταφυγή μου ο Υιός, σκέπη μου το Πνεύμα το Άγιον, Τριάς Αγία, δόξα σοι.

Comments are closed.