iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Σύλληψις του Αγίου Iωάννη Προδρόμου και Bαπτιστού: ας ευχαριστήσουμε τον Θεό, ο οποίος μας αποκαλύπτει συχνά τη δύναμη, το έλεος και τη σοφία Του με τρόπους έξω από τους φυσικούς νόμους..

Ζαχαρίας Ιωάννη Προδρόμου_Zechariah priest_Захария отец Иоанна Крестителя_0_8963e_fe156ac6_Σύλληψις του τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Bαπτιστού Iωάννου
Λίνος ο Απόστολος, απ’ τους 70 Αποστόλους, 1ος Επίσκοπος Ρώμης [Β΄ Τιμ 4, 21] (23/9, 5/11 και 26/11, +79)
Ξανθίππη μαθ. Απ. Παύλου και Πολυξένη μαθ. Απ. Ανδρέα, αυτάδελφες Ισαπόστολοι Ισπανίας και Ῥεβέκκα (109)
Ραΐς η δωδεκάχρονη παρθενομάρτυς από Τάμμαν Αιγύπτου και οι συν αυτή μάρτυρες στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου (5/3, 5/9 και 23/9, +3ος αι.)
Άγιοι Mάρτυρες Aνδρέας λόγχη τελειούται, Iωάννης ξίφει τελειούται, και οι υιοί του Αντώνιος/Αντωνίνος και Πέτρος, μάρτυρες τα μέλη εκκοπέντες τελειούνται στην Αφρική, από Συρακουσών Σικελίας Ιταλιάς [υπό Μουσουλμάνων] (886)
Νικόλαος ο παντοπώλης, ο Καρπενησιώτης, νεομάρτυς στην Κωνσταντινούπολι (1672)
Ιωάννης ο Βραχωρίτης, νεομάρτυς στο Βραχώρι Αγρινίου, από Κόνιτσα, Τούρκος πρώην μουσουλμάνος δερβίσης (1814)
Ευπραξία οσία ηγουμένη της Παλαιάς Μονής της Ladoga Ρωσίας (1823)
Ιερώνυμος της Μονής των Νήσων Solovets της Λευκής Θάλασσας της Ρωσίας (1847)

Εορτάζουν στις 23 Σεπτεμβρίου

Στίχοι
Ανδρί Προφήτη χρησμός εξ Αρχαγγέλου,
Τεκείν προφήτην, καί Προφήτου τι πλέον.
Εικάδη τή τριτάτη γαστήρ λάβε Πρόδρομον είσω.

Στίχοι
Ποθούσα κάλλος η Ραϊς Θεου βλέπειν,
Σαρκός τό κάλλος εκδίδωσι τώ ξίφει.

Στίχοι
Τάς συγγόνους Ξανθίππην καί Πολυξένην,
Χοροί συνοίκους λαμβάνουσιν Αγγέλων.

Η Σύλληψις του Αγίου Iωάννη Προδρόμου και Bαπτιστού
αγίου Νικολάου Velimirovich

Ζαχαρίας Προδρόμου_ Zechariah (priest)_ Захария отец Иоанна Крестителя _3041-0_cee62_41669557_origΤην ημέρα αυτή εορτάζουμε το έλεος, το θαύμα και τη σοφία του Θεού: το έλεος Του προς τους ευσεβείς και δικαιους γονείς του Αγίου Ιωάννη, τον υπέργηρο Ζαχαρία και την υπερήλικη Ελισάβετ, οι οποίοι σε όλη τους τη ζωή προσεύχονταν και ικέτευαν τον Θεό να τους χαρίσει ένα παιδί, το θαύμα Του της συλλήψεως του Ιωάννη στην μήτρα της γηραλέας Ελισάβετ, και την σοφία Του στη απονομή της σωτηρίας στον άνθρωπο.
Ο Θεός είχε ένα εξαιρετικά υψηλό σκοπό για τον Ιωάννη, δηλαδή να είναι αυτός ο Προφήτης και Πρόδρομος του Χριστού, του Σωτήρος του κόσμου. Ο Θεός μέσω των αγγέλων Του, ανήγγειλε τις γέννησεις: του Ισαάκ στην άτεκνη Σάρα, του Σαμψών στην άτεκνη σύζυγο του Μανωε και του Ιωάννη του Προδρόμου στους άτεκνους Ζαχαρία και Ελισάβετ.
Για τους οποίους είχε ιδιαίτερο σχέδιο ο Θεός και προείπε τις γεννήσεις τους, δια των αγγέλων Του . Πώς ήταν δυνατόν να γεννηθούν παιδιά από υπερήλικους γονείς; Αν κάποιος είναι περίεργος να το μάθει, ας μην ζητήσει απαντήσεις από ανθρώπους, γιατί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν, ούτε από τους φυσικούς νόμους, γιατί αυτό είναι πέρα ​​από τους φυσικούς νόμους. Μάλλον ας στρέψει το βλέμμα του στη δύναμη του Παντοδύναμου Θεού, ο οποίος, εκ του μηδενός, δημιούργησε όλον τον κόσμο και ο οποίος δεν χρειαζόταν κανέναν γονέα, ούτε ηλικιωμένους ούτε νέους για τη δημιουργία του πρώτου ανθρώπου, του Αδάμ.
Αντί να δείχνουμε περιέργεια, ας ευχαριστήσουμε τον Θεό, ο οποίος μας αποκαλύπτει συχνά τη δύναμη, το έλεος και τη σοφία Του με τρόπους έξω από τους φυσικούς νόμους, στους οποίους θα ήμασταν εγκλωβισμένοι, χωρίς αυτά τα ιδιαίτερα θαύματα του Θεού, και θα πέφταμε σε απόγνωση και λήθη του Θεού.
Ο Πρόλογος της Αχρίδος, αγίου Νικολάου Velimirovich
http://prologue.orthodox.cn/September23.htm

***

Ύμνος
Στην αγία μάρτυρα Ραΐδα
αγίου Νικολάου Velimirovich

Η καλλιπάρθενος Ραΐδα, πήγε να φέρει νερό
και δεν επέστρεψε πια στη μητέρα της, – αλλά πήγε στον Κύριο.
Η Ραΐς, διψούσε για το εκούσιο μαρτύριο,
για εκείνη, ο Κύριος Ιησούς Χριστός ήταν πιο πολύτιμος κι από τη μητέρα της.

Ένα πλοίο, γεμάτο με μάρτυρες, έτοιμο ήταν να αναχωρήσει,
«Συλλάβετε κι εμένα!» φώναξε η Ραΐς:
«Κι εγώ είμαι δούλη του Χριστού, για μένα ο Χριστός είναι το παν!
Και, επιθυμώ να γίνω όργανο του ύμνου Του,
Ένας ύμνος βασανιστηρίων και δεινών, για χάρη της αλήθειας,
Ω, δεχτείτε με, την Ραΐδα, αφήστε με να χαθώ ».
Η Ραΐς χάθηκε για τον Θεό της,
και, έγινε κληρονόμος της αιωνίου ζωής.
Δια πρεσβειών της, Κύριε, σώσε και μας!
Ύμνος και ευχαριστία στην Αγία Ραΐδα και δόξα στον Θεό!
Ο Πρόλογος της Αχριδος, αγίου Νικολάου Velimirovich
http://prologue.orthodox.cn/September23.htm

Να ένα υπέροχο παράδειγμα, ο Ζαχαρίας και η Ελισάβετ προσεύχονταν για πολύ καιρό να τους χαρισθεί τέκνο… Άγιος Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ
https://iconandlight.wordpress.com/2019/09/22/%CE%BD%CE%B1-%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%BF%CF%87%CE%BF-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%B1-%CE%BF-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%BA/

Απολυτίκιον Ήχος δ’
Ταχύ προκατάλαβε

Η πρώην ου τίκτουσα, στείρα ευφράνθητι, ιδού γαρ συνέλαβες, Ηλίου λύχνον σαφώς, φωτίζειν τον μέλλοντα, πάσαν την οικουμένην, αβλεψίαν νοσούσαν, χόρευε Ζαχαρία, εκβοών παρρησία, Προφήτης του Υψίστου εστίν, ο μέλλων τίκτεσθαι.

Απολυτίκιον
Ήχος πλ. α´. Τον συνάναρχον Λόγον.

Αποστόλων ταις τρίβοις ακολουθήσασαι, υμών τον βίον εν έργοις, φιλαδελφείας καλώς, και αγάπης ακραιφνούς εδαπανήσατε, σώφρον Ξανθίππη θαυμαστή, και οσίων παμφαές, ωράισμα Πολυξένη· και νυν Χριστόν δυσωπείτε, υπέρ ημών σεμναί αυτάδελφοι.

Απολυτίκιον
Ήχος α’. Της ερήμου πολίτης.

Της Κονίτσης τον γόνον, Βραχωρίου το καύχημα, και Χριστού οπλίτην τον νέον, Ιωάννην τιμήσωμεν· εκ ρίζης γαρ δυσώδους προελθών, ενήθλησε λαμπρώς υπέρ Χριστού, και κινδύνων εξαιτείται απαλλαγήν, τοις προς αυτόν κραυγάζουσιν· δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω χορηγούντι διά σου, ημίν παθών εκλύτρωσιν.

Ήχος δ’
Ο εξ υψίστου κληθείς

Ιερατεύων ο θείος Ζαχαρίας, και ένδον γενόμενος, τού θειοτάτου ναού, και του λαού τα αιτήματα, προσαναφέρων, τω ευεργέτη και πανοικτίρμονι, θειότατον Άγγελον, είδε βοώντα αυτώ, Η προσευχή και η δέησις, σου εισηκούσθη, θάρσει πρεσβύτα, και μη απίστει μοι, έξεις γάρ παίδα θείον Πρόδρομον, γεννητοίς γυναικών υπερέχοντα, Ηλιού εν δυνάμει, του Χριστού προπορευσόμενον.

Κάθισμα Ήχος δ’
Ταχύ προκατάλαβε

Τρυγών η φιλέρημος, ο ιερός Βαπτιστής, κηρύξας μετάνοιαν, και φανερώσας Χριστόν, γενόμενον άνθρωπον, πάντων αμαρτανόντων, εγεννήθη προστάτης, πάσι χειμαζομένοις, βοηθών αενάως, αυτού ταις ικεσίαις Χριστέ, σώσον τον κόσμον σου.

Δόξα… Και νυν… Ήχος πλ. δ’

Η Ελισάβετ συνέλαβε τον Πρόδρομον της χάριτος, η δέ Παρθένος τον Κύριον της δόξης, ησπάσαντο αλλήλας αι μητέρες, και το βρέφος εσκίρτησεν, ένδοθεν γάρ ο δούλος ήνει τον Δεσπότην, θαυμάσασα η μήτηρ του Προδρόμου, ήρξατο βοάν, Πόθεν μοι τούτο, ίνα η Μήτηρ του Κυρίου μου έλθη προς με; ίνα σώση λαόν απεγνωσμένον, ο έχων το μέγα έλεος.

Ιδιόμελον εκ της Λιτής
Ήχος β´.

Υπεριπτάμεναι των γηίνων ουρανίω φρονήματι, προς ασκητικούς εχωρήσατε αγώνας, Ξανθίππη και Πολυξένη· νεκρώσασαι γαρ την σάρκα συντόνω ασκήσει, τον νούν επτερώσατε γεγηθυίαι προς τον Κύριον, των εφετών το ακρότατον· Αυτόν ούν και ημάς αξιώσατε ιδείν εν πόλω, τον δοξάζοντα τους επομένους Αυτώ, εν αγάπη και δικαιοσύνη.

Ήχος γ´. Την ωραιότητα.

Ιχνηλατήσασαι, κλειναί ασκήτριαι, τα κατορθώματα, και τα παλαίσματα, των αποστόλων αρετής εδείχθητε μυροθήκαι, και αυτών εφάμιλλοι, εν τοις τρόποις γενόμενοι, Πολυξένη πάντιμε και Ξανθίππη ειλήφατε, στεφάνους ουρανόθεν και χάριν, θείαι υπέρ ημών πρεσβεύειν.

Comments are closed.