iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Ω! αδελφέ, εμπιστεύσου τον Κύριο με όλη την καρδία σου! Ο Παντεπόπτης Κύριος επιβλέπει όλους τους ανθρώπους, και με θαυμαστό τρόπο καθοδηγεί τους πιστούς στη σωτηρία. Αυτό που για τον πιστό φαίνεται μεγάλη απώλεια μπορεί να αποδειχθεί με τον καιρό ένα μεγάλο κέρδος. Όσιος Φιλόθεος ο Χρυσουπόλεως

Σινά Θεοβάδιστο Όρος_monastery of the God-trodden Mount Sinai_Гора Синай_ΣΙΝΑ mt sinai iconΟσίας Μαρίνης της Ραϊθού του Σινά
Ιλαρίωνος του Μεγάλου (371) και Οσίου Βαρούχ
Ιερομαρτύρων Σωκράτους, πρεσβυτέρου εν Αγκύρα και Θεοδότης (230), Μαρτύρων Αζή, Γαΐου, Δασίου και Ζωτικού, Πλαντίνου (303)
Σελήνης/Κιλινία (Céline/Cilinia) στη Laon Γαλλίας, μητέρας του Αγ. Πρινκίπιου Επισκόπου Soissons Γαλλίας και του Αγ. Ρεμίγιου Επισκόπου Rheims Γαλλίας (458) και Σελήνης/Κιλινία (Céline/Cilinia) ασκήτριας στο Παρίσι Γαλλίας, από Meaux Γαλλίας (350)
Οσίου Ιακώβου οικονόμου της Μονής του Σωτήρος Βαθεος Ρύακος , 63 μαρτύρων της Ιερουσαλήμ (724)
Παύλου, Πέτρου και Στεφάνου, και οι μετ’ αυτών μάρτυρες και ομολογητές υπέρ των Ι. Εικόνων στην Κωνσταντινούπολι υπό του Κωνσταντίνου Κοπρωνύμου (περ. 741-775), μετά του Αγίου οσιομάρτυρος Ανδρέου “του εν τη Κρίσει” (και 17/10, 767) [“Κρίσις” ονομαζόταν ο τόπος που πέταξαν το Ι. Λείψανό του μετά το Μαρτύριο – κατά εικονομάχων]
Αγίας Ούρσουλας της εν Κολωνία (383 η 451)
Βαρνάβα και Ιλαρίωνος, των εν Περιστερώνα Μόρφου Κύπρου εκ των Αλαμάνων (12ος αιώνας)
Ιλαρίωνος του Κιέβου του Ρώσου (περ. 1055) και Ιλαρίωνος των σπηλαίων του Κιέβου (11ος αιώνας)
Οσίου Φιλοθέου του Χρυσουπόλεως Καβάλας του Αθωνίτη (1610)
Σωφρονίου της Κούρτεα-ντε-Άρτζες Ρουμανίας [υπέστη Μαρτύρια από Ουνίτες-Ρωμαιοκαθολικούς] (1761)
Νεομάρτυρος Ιωάννου, του εκ Γουβών (Μονεμβασίας) και εν Λαρίση αθλήσαντος (1773)
Οσίων Χριστοδούλου του εν Πάτμω (1093) και Ιλαρίωνος των Μογλενων (1164)(ανακομιδή λειψάνων)

Εορτάζουν στις 21 Οκτωβρίου

Όσιος Φιλόθεος ο Χρυσουπόλεως Καβάλας ο Αθωνίτης
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Φιλόθεος ο Χρυσουπόλεως Καβάλας-filotheos-221x300Ο Παντεπόπτης Κύριος επιβλέπει όλους τους ανθρώπους, και με θαυμαστό τρόπο καθοδηγεί τους πιστούς στη σωτηρία. Αυτό που για τον πιστό φαίνεται μεγάλη απώλεια μπορεί να αποδειχθεί με τον καιρό ένα μεγάλο κέρδος.
Η περίπτωση του Αγίου Φιλοθέου και του αδελφού του, που για τη μητέρα τους ήταν χαμένοι, είναι παρόμοια με την περίπτωση του Αγίου Ξενοφώντος (26 Ιανουαρίου), και του Αγίου Ευσταθίου, της συζύγου και των γιων του (20 Σεπτεμβρίου).

Όταν ο Άγιος Φιλόθεος και ο αδελφός του είχαν φυλακιστεί από τους Τούρκους στη Μακεδονία, εμφανίστηκε σε αυτούς η Υπεραγία Θεοτόκος με τη μορφή της μητέρας τους και τους είπε: «Σηκωθείτε, αγαπημένα μου παιδιά, και ακολουθήστε με!» Και ξαφνικά οι δυο νέοι βρέθηκαν σε ένα μοναστήρι στην Νεάπολης της Μικράς Ασίας. Όταν οι νέοι είπαν στον ηγούμενο τι τους είχε συμβεί, εκείνος κατάλαβε ότι αυτό ήταν από τον Θεό, δέχτηκε τους νέους και τους εκειρε μοναχούς.
Μετά από αυτό πέρασε πολύς καιρός. Η μητέρα τους θρήνησε για αυτούς αλλά ξεπέρασε τον απώλειά τους. Τελικά, αποφάσισε να μπει σε ένα μοναστήρι και να αφιερωθεί στον Θεό. Η πρόνοια του Θεού την έφερε κοντά στο μοναστήρι όπου ήταν οι γιοι της. Κάποτε, κατά τη διάρκεια της κυριωνυμης εορτής αυτού του μοναστηριού, ήρθε με τις άλλες μοναχές για την πανήγυρη. Είδε τότε τους γιους της στην εκκλησία αλλά δεν τους αναγνώρισε. Εκείνη τη στιγμή, ο ένας από τους αδελφούς φώναξε τον άλλον με το κοσμικό του όνομα. Η καρδιά της μητέρας συγκινήθηκε στο άκουσμα αυτού του ονόματος, που της ήταν τόσο αγαπητό, και κοίταξε προσεκτικά τα πρόσωπά τους. Αμέσως τους αναγνώρισε και εκείνοι αναγνώρισαν την μητέρα τους. Η χαρά τους ήταν απερίγραπτη και ευχαρίστησαν από καρδιάς τον Θεό.
Έτσι, οι πιστοί Χριστιανοί δεν πρέπει να απελπίζονται ακόμη και με τη μεγαλύτερη απώλεια.
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας»
http://prologue.orthodox.cn/October21.htm

***

Ω! άνθρωπε, εμπιστεύσου τον Κύριο με όλη την καρδιά σου. Σ’ Αυτόν βρίσκεται η ατελεύτητη Σοφία, του Παντεπόπτου η όρασις. «Τάδε έφη Κύριος: εμή βουλή, και ασφάλεια, εμή φρόνησις, εμή δε ισχύς» (Παροιμίαι 8,14). Εκείνος εφορά, Εκείνος παρατηρεί όλες τις διεξόδους στις οποίες τρέχει το αίμα σου και όλα τα σταυροδρόμια στα οποία περιπλανώνται οι σκέψεις σου. Εκείνος, συμπάσχων, προσφέρει τον Εαυτό Του με αγάπη σ’ εσένα ως Κυβερνήτης της ζωής κι εσύ ακόμα στηρίζεσαι στη σκοτισμένη και φθαρτή φρόνησή σου.

Ω! αδελφέ μου, μην επαίρεσαι, μόνο τον Κύριο να εμπι­στεύεσαι με όλη την καρδιά σου! Εκείνος σε προφύλαξε αμέτρητες φορές από τη «σοφία» σου, από τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις της και απ’ τον κίνδυνο στον οποίον αυτή σε ώθησε. Όπως του τυφλού συγκρινόμενη με εκείνου που βλέπει: τέτοια είναι η «σοφία» σου συγκρινόμενη με τη Σοφία του Θεού. Ω! τυφλέ, εμπιστεύσου μόνον τον Αρχηγό της Πίστεως. Ω! αδελφέ, εμπιστεύσου μόνο τον Κύριο εν όλη, καρδία σου!

Ω! Κύριε Παντεπόπτα, η αιώνια και άμεμπτη, αλάθητη Σοφία, βαθύτερη και από την οικουμένη και λαμπρότερη από τον ήλιο, προφύλαξέ μας από τα λάθη της δικής μας φρονήσεως.

Σοι πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
(Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Ο Πρόλογος της Αχρίδος, Ιούνιος, εκδ. Άθως, σ.46-48)

***

Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
Προς μια ευσεβή ψυχή για τη σημαντικότερη άσκηση

Ιησούς Χριστός_Jesus-Christ_Господне Иисус-Христос-παιδί_0033Εσύ κατάλαβες την πίστη ως άσκηση και ορθά το κατάλαβες. Οι ασκήσεις σου έως τώρα αναφέρονταν στην νηστεία, την προσευχή και την ελεημοσύνη. Και τούτο είναι ορθό, και τα τρία είναι μεγίστης σημασίας. Η νηστεία, η προσευχή, και η ελεημοσύνη είναι η πρακτική έκφραση της πίστης, της ελπίδας και της αγάπης. Μέσω όλων αυτών και μέσω της εφαρμογής των εντολών του Χριστού δείχνεις πως παραδίδεσαι στη βούληση του Θεού. Η ολοκληρωτική μας παράδοση στη βούληση του Θεού αποτελεί την πεμπτουσία όλων των πράξεών μας και των κόπων για την πίστη αλλά και όλων των σκέψεων και αισθημάτων και ενεργειών μας, με μια λέξη ολόκληρης της ζωής μας. «ότι καταβέβηκα εκ του ουρανού ουχ ίνα ποιώ το θέλημα το εμόν, αλλά το θέλημα του πέμψαντός με» είπε ο Χριστός ( Ιωάν. 6, 38 ). Και λίγο πριν τα πάθη Του, μέσα σε ματωμένο ιδρώτα, απευθύνεται στον Πατέρα λέγοντας: «πλην μη το θέλημά μου, αλλά το σον γινέσθω» ( Λουκ. 22, 42 ).

Υπάρχουν πολλοί βαπτισμένοι άνθρωποι, που προσπαθούν να εκπληρώσουν τον νόμο του Θεού, όμως παρόλα αυτά δεν είναι εντελώς παραδομένοι στη θέληση του Θεού. Όταν έρχονται πάθη και δυσκολίες εκείνοι γκρινιάζουν στον Δημιουργό τους. Έτσι φανερώνουν, πως δεν έχουν παραδοθεί στο Θεό τους, και ότι η πίστη τους είναι ρηχή και όλα τα έργα της πίστης υπολογισμένα με τον ανθρώπινο υπολογισμό. Γι’ αυτό εσύ να γνωρίζεις ότι η άσκηση στο να παραδίνεσαι στη βούληση του Θεού είναι το πιο σημαντικό∙ πιο πολύ απ’ όλες τις ασκήσεις στην πίστη. Στην αρχή κάθε καινούριας μέρας πες: ας γίνει το θέλημά Σου, Πατέρα! Και πάλι το ίδιο όταν έρχεται μια καινούρια νύχτα:ας γίνει το θέλημά Σου, Πατέρα! Ξεκινώντας για δουλειά και γυρίζοντας από τη δουλειά, πάλι το ίδιο: ας γίνει το θέλημά Σου, Πατέρα! Και όταν είσαι υγιής και όταν πέφτεις στην κλίνη, και όταν λαμβάνεις και όταν χάνεις, πάλι: ας γίνει το θέλημά Σου, Πατέρα! Τελικά όταν φθάσει η αναπόφευκτη ώρα, και συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο τον άγγελο του θανάτου, πες με θάρρος: ας γίνει το θέλημά Σου, Πατέρα μου και Θεέ μου!

Πηγή: «Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, Δεν φτάνει μόνο η πίστη…, Ιεραποστολικές επιστολές Β’», μετάφραση: Σβετλάνα Πέτσιν, Ηλίας Σαραγούδας, Νεφέλη Σαραγούδα – Πέτσιν, Εκδόσεις «εν πλώ», σελ. 118-119

Οσία Μαρίνα της Ραϊθού, το μυροβόλον και θείον άνθος της ερήμου του Σινά
https://iconandlight.wordpress.com/2020/10/20/%ce%bf%cf%83%ce%af%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%cf%81%ce%b1%cf%8a%ce%b8%ce%bf%cf%8d-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%cf%85%cf%81%ce%bf%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%bf%ce%bd-%ce%ba%ce%b1/

Να θυμάστε ότι ο Κύριος στις δύσκολες στιγμές που θα έρθουν κανέναν δεν θα αφήσει απροστάτευτο … Τα παιδιά Του ο Θεός δεν τα εγκαταλείπει, Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης
https://iconandlight.wordpress.com/2020/03/12/%ce%bd%ce%b1-%ce%b8%cf%85%ce%bc%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%bf-%ce%ba%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b4%cf%8d%cf%83%ce%ba%ce%bf%ce%bb%ce%b5%cf%82/

​ ​ Πάνω απ’ όλα, παιδιά μου, να κρατήσουμε την πίστη μας στον Κύριο, και ας έρθουν μέρες δύσκολες και ας έρθουν μέρες δοκιμασίας. Ο Κύριος δεν θα μας αφήσει. Να είσθε βέβαιοι και πιστοί! Είναι όλα στα χέρια του Θεού. Άγιος Γέρων Αμβρόσιος Λάζαρης
https://iconandlight.wordpress.com/2020/12/02/%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%89-%CE%B1%CF%80-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84/

Απολυτίκιον Ήχος πλ. δ’.

Ταίς των δακρύων σου ροαίς, της ερήμου το άγονον εγεώργησας· και τοις εκ βάθους στεναγμοίς, εις εκατόν τους πόνους εκαρποφόρησας· και γέγονας φωστήρ τη οικουμένη, λάμπων τοις θαύμασιν, Ιλαρίων Πατήρ ημών όσιε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιον
Ήχος γ΄. Θείας πίστεως.

Θεία χάριτι, της Θεοτόκου, ως λελύτρωσαι, χειρών απίστων, εν Νεαπόλει οσίως εμόνασας, και εν τω Άθω ασκήσας Φιλόθεε, φίλος Θεού φερωνύμως γεγένησαι, Πάτερ Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιον Αγίας Μαρίνας της Ραϊθού. Ήχος πλ. α΄. Τον συνάναρχον Λόγον.

Εν Σιναίω αθλούσα προς τα ουράνια, ανεπτερώθης Οσία και εν Παρθένων χορώ, συνηρίθμησαι καλώς Μαρίνα ένδοξε, ότι τον δόλιον εχθρόν, κατενίκησας σφοδρώς, Σταυρού θεία δυνάμει, και τον Χριστόν ικετεύεις, υπέρ απάντων των τιμώντων σε.

Απολυτίκιον Ήχος α’.

Της ερήμου πολίται και εν σώματι άγγελοι και θαυματουργοί γεγονότες θεοφόροι Βαρνάβα και Ιλαρίων όσιοι- νηστεία, αγρυπνία, προσευχή, ουρανίων χαρισμάτων αυτουργοί- όθεν χάριν ιαμάτων, εξ ουρανού πλουσίως εδέξασθε. δόξα τω ενδυναμώσαντι υμάς, δόξα τω στεφανώσαντι, δόξα τω ενεργούντι δι’ υμών, πάσιν ιάματα.

Ήχος πλ. α΄. Χαίροις ασκητικών.

Λύχνος, εν τοις εσχάτοις φανείς, πάντας πλουτίζων τω φωτί θείας χάριτος, φωτίζων τους εν τω σκότει, της αγνωσίας λαμπρώς, και τετυφλωμένοις δίδων όρασιν, Μαρίνα ακήρατε, ανεδείχθης αθλήσει σου, την παρθενίαν, εν ερήμω φυλάττουσα, και Κυρίω σου, νουνεχώς αλαλάζουσα· Κύριε των Δυνάμεων, και ρύστα θερμότατε, καμέ εχθρού του πανώλους, εκ των παγίδων διάσωσον, Μητρός Σου πρεσβείαις, και δεήσεσι πλουσίαις, ως Παντοδύναμος.

Χαίρε, μοναζουσών γυναικών, παρθενευόντων τε το μέγα υπόδειγμα, η ράβδος της εγκρατείας, και μοναρχίας αμνάς, της τρισυποστάτου πολυένδοξος, του Πνεύματος όργανον, των Αγγέλων συνόμιλος, άνθος ερήμου, το τερπνόν και κειμήλιον, οσιώτατον, του Χριστού νύμφη πάνσεμνε, όθεν τελούμεν σήμερον, Μαρίνα την μνήμην σου, και σοι κραυγάζομεν πόθω, εν ικέσια οι δούλοί σου· Χριστόν εκδυσώπει, ταίς ψυχαίς ημών δοθήναι το μέγα έλεος.

Comments are closed.