iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Κάνω εγώ για τέτοιο έργο; Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος

Γέννηση του Ιησού Χριστού_ Рождество Христово_ Nativity of Christ-icon5792

Όσιος Παύλος ο εν τω Λάτρω της Βιθυνίας (956)
Μνήμη Χειροτονίας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου σε Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως στις 15 Δεκεμβρίου 397
Ελευθέριος επίσκοπος Αυλωνος Ανθία μάρτυς, μητέρα
Σύναξι Πάντων των Αγίων της Κριμαίας Ρωσίας

Εορτάζουν στις 15 Δεκεμβρίου

Γέροντας Ιγνάτιος Καπνίσης

«Μάθετε απ΄ εμού, λέγει, ότι πράος ειμί και ταπεινός τη καρδία» (Ματθ. ια΄ 29)
Τέλειος Χριστιανός θα πει ταπεινός άνθρωπος

Ιωάννης Χρυσόστομος -St. John Chrysostom_Святой Иоанн Златоуст_წმიდა იოანე ოქროპირი_ St. John Chrysostom depicteΟ Πατριάρχης Αντιοχείας Φλαβιανός έλαβε ένα διάταγμα από τον αυτοκράτορα Αρκάδιο το 398 μ.Χ. να του φέρει πάραυτα στην Κωνσταντινούπολη τον ιερέα Χρυσόστομο, δυνατό στο λόγο και τη φιλανθρωπία, προκειμένου να τον κάνει Οικουμενικό Πατριάρχη. Εκτελώντας την εντολή έτρεξε και ανακοίνωσε στον ιερό Χρυσόστομο, περιμένοντας να τον ιδεί να λάμπει από τη χαρά του. Αυτό όμως που είδε τον έκανε να τα χάσει στην κυριολεξία. Είδε ότι ο Ιωάννης έσκυψε κάτω και άρχισε να κλαίει συνεχώς. Αφού έκλαψε αρκετά μετά του είπε: «Κάνω εγώ πατέρα μου, Πατριάρχη μου, για τέτοιο έργο;». Οι ευθύνες στη θέση αυτή είναι τρομακτικές, γιατί ο κόσμος μοιάζει με φουρτουνιασμένη θάλασσα και πρέπει να είσαι υπερωκεάνιο σε χαρίσματα και ικανότητες, ενώ εγώ είμαι παλιοβαρκούλα». Έτσι απάντησε ο μετέπειτα μεγαλύτερος Πατριάρχης της Βασιλεύουσας. Σχετικά ο Μέγας Βασίλειος λέει: «Χωρίς την ταπείνωση όλες οι αρετές είναι μηδέν. Στην ταπείνωση υπάρχουν όλες οι αρετές».

«Όταν αδειάσουμε από μέσα μας όλο τον εγωισμό μας, τότε ολόκληρος ο Θεός μπαίνει μέσα μας».

Ξέρετε ποιά θρησκεία έχει τους περισσότερους οπαδούς; Η θρησκεία του εγώ. Ο εγωιστής άνθρωπος δουλεύει μόνο για τον εαυτό του, όπως ο διάβολος. Ξέρετε ποιά θρησκεία έχει τους λιγότερους οπαδούς; Η θρησκεία της ταπείνωσης. Οι ταπεινοί άνθρωποι, που είναι μιμητές Χριστού, είναι ελάχιστοι. Οι εγωιστές δοξάζουν τον εαυτό τους, ενώ οι ταπεινοί δοξάζουν τον Θεό.

Η ταπείνωση είναι η ρίζα, το θεμέλιο, ο θρόνος, η μητέρα και το αλάτι όλων των αρετών.
(«Η Αγία Ταπείνωση», αρχιμ. Ιγνάτιος Καπνίσης, 2002, εκδ. Ιστιαία)

***

Στάρετς Σάββας ο Παρηγορητής

Ιωάννης Χρυσόστομος-St. John Chrysostom_Св Иоанн Златоуст_წმიდა იოანე ოქროპირი_567567Κάποτε έλεγε κατά την εξομολόγηση:

Με τι θα εξολοθρεύσουμε την υπερηφάνεια και θα αποκτήσουμε την ταπείνωση; Ο όσιος Σεραφείμ διδάσκει: «Με τη σιωπή. Με τη σιωπή οι περισσότερες αμαρτίες νικώνται. «Ο Θεός υπερηφάνοις αντιτάσσεται, ταπεινοίς δε δίδωσι χάριν».

Όντας ο στάρετς πρότυπο ταπεινώσεως με όλες του τις δυνάμεις και τα χαρίσματά του προσπαθούσε να εμφυτεύσει αυτή την πολύτιμη αρετή σε όλους τους ανθρώπους. Έλεγε:

– Την ταπείνωση τη χαίρεται και ο ίδιος ο Θεός: «Επί τίνα επιβλέψω αλλ’ ή επί τον ταπεινόν και ησύχιον και τρέμοντα τους λόγους μου.» (Ησ. 66, 2). Αλλά σε τι συνίσταται η ταπείνωση; Ο ταπεινός άνθρωπος θεωρεί τον εαυτό του αμαρτωλότερο όλων μέσα στην καρδιά του, κανένα δεν εξουδενώνει, κανένα δεν κρίνει, δεν αναζητεί τον πλούτο, τη δόξα και τις τιμές, ανδρείως υπομένει τους εξευτελισμούς, τις ύβρεις, τις επιπλήξεις, γιατί αναγνωρίζει ότι αυτά του αξίζουν.

Σε όλους συμπεριφέρεται χαρούμενα, είναι έτοιμος να υπηρετήσει τον καθένα, δεν βλέπει σαν καλά τα έργα του και δεν λέγει τίποτε γι’ αυτά, αν δεν υπάρχει ανάγκη.
Η ταπείνωση είναι ο στέφανος και η ωραιότης όλων των αρετών.
Ό,τι είναι για τη διψασμένη γη η βροχή, είναι για την ανθρώπινη ψυχή η ταπείνωση.
Να κρατάτε μέσα στην καρδιά σας τα λόγια του Σωτήρος: «Μάθετε απ’ εμού, ότι πραύς ειμι και ταπεινὸς τη καρδίᾳ, και ευρήσετε ανάπαυσιν ταις ψυχαίς υμών» (Ματθ. 11,29).
Από το βιβλίο: “Στάρετς Σάββας ο Παρηγορητής”.Εκδόσεις Άθως

Όσιος Παύλος ο νέος ο Λατρινός, που συνομιλούσε διαρκώς με τον φύλακα άγγελό του
https://iconandlight.wordpress.com/2016/12/15/10052/

Όταν ο Θεός θελήση, τίποτε δεν μπορεί να Τον εμποδίση, Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος
https://iconandlight.wordpress.com/2016/12/14/%CF%8C%CF%84%CE%B1%CE%BD-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B5-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BD%CE%B1/

Aν δεν συμβούν οι δοκιμασίες στους αγίους δεν αποκαλύπτεται ο πλούτος της ψυχής τους, Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος
https://iconandlight.wordpress.com/2015/12/14/9025/

Έλα, ω αδελφέ Κυριακέ, να μαλακώσω την πληγή της δικής σου λύπης… Επιστολή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
https://iconandlight.wordpress.com/2017/12/14/%CE%AD%CE%BB%CE%B1-%CF%89-%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AD-%CE%BA%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CF%8E%CF%83%CF%89-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%80/

Απολυτίκιον Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου: Ήχος πλ. δ’.

Η του στόματός σου καθάπερ πυρσός εκλάμψασα χάρις, την οικουμένην εφώτισεν, αφιλαργυρίας τω κόσμω θησαυρούς εναπέθετο, το ύψος ημίν της ταπεινοφροσύνης υπέδειξεν. Αλλά σοίς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ιωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τω Λόγω Χριστώ τω Θεώ, σωθήναι τας ψυχάς ημών.

Απολυτίκιον Οσίου Παύλου εν τω όρει Λάτρου. Ηχος πλ. δ’

Εν σοί Πάτερ, ακριβώς διεσώθη το κατ’ εικόνα· λαβών γαρ τον σταυρόν, ηκολούθησας τω Χριστώ και πράττων εδίδασκες, υπεροράν μεν σαρκός, παρέρχεται γαρ’ επιμελείσθαι δε ψυχής, πράγματος αθανάτου, διό και μετά Αγγέλων συναγάλλεται, όσιε Παύλε εν Λάτρω το πνεύμα σου.

Μεγαλυνάριον.

Χαίροις ο χρυσόρρειθρος ποταμός, ο την οικουμένην, καταρδεύων νάμα χρυσούν, χαίροις ο την γλώτταν, χρυσούς και την καρδίαν, Χρυσόστομε τρισμάκαρ, Πατριαρχών η κρηπίς.

Δοξαστικόν, Ήχος πλ. β’

Όσιε τρισμάκαρ, αγιώτατε Πάτερ, ο ποιμήν ο καλός, και του Αρχιποίμενος Χριστού Μαθητής, ο τιθείς την ψυχήν υπέρ των προβάτων, αυτός και νυν πανεύφημε, Ιωάννη Χρυσόστομε, αίτησαι πρεσβείαις σου, δωρηθήναι ημίν το μέγα έλεος.

Comments are closed.