iconandlight

Iconography and Hand painted icons

Εμείς να λέμε αυτό που είπε ο Νέστωρ: «Θεέ Δημητρίου, βοήθει μοι!»

Νέστορας Saint Nestor св. Нестор_al14423_us44_20141026195609_dsc_4720646

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης
Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου

Άγιος Δημήτριος από το Μιστί της Καππαδοκίας ή αϊ -Ρημήτ
Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου

Άγιος Νέστωρ, μαθητής του Αγίου Δημητρίου
Εορτάζει στις 27 Οκτωβρίου

«Δεύρο, μάρτυς Χριστού προς ημάς, σου δεομένους συμπαθούς επισκέψεως».

Δημήτριος ο Μυροβλύτης-Saint Demetrius of Thessaloniki-св. Димитрий Солунский-_DSC4251Τον καιρό της συλλήψεως του Αγίου Δημητρίου, διεξάγονταν αγώνες στον ιππόδρομο της Θεσσαλονίκης, για να εορταστεί η νίκη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας επί των Σκυθών και των Σαυροματών (- Σαρματών). Εκεί, ο Λυαίος, ένας Σκύθης ειδωλολάτρης μονομάχος, περηφανευόταν γιά το μέγεθος και τη δύναμη του σώματός του, και προκαλούσε τους Χριστιανούς για να παλέψουν, αλλά κανείς δεν τολμούσε να τα βάλει μαζί του.

Ένας γενναίος νέος, με χριστιανική καρδιά και πίστη, μαθητής του Αγίου Δημητρίου, ο Νέστορας, τρέχει στο κελλί της φυλακής του Δημητρίου καί του ζήτησε την ευλογία του γιά να παλέψει με τον Λυαίο. Ο Δημήτριος σφράγισε με το σημείο του σταυρού το μέτωπο του νεαρού Νέστορος και του λέγει: «Και τον Λυαίον νικήσεις και υπέρ Χριστού μαρτυρήσεις!» Πήγε ο Νέστωρ στη μέση του σταδίου και είπε, πως θέλει να παλέψει με τον πανύψηλο Λυαίο.Οι ειδωλολάτραι τον κοίταξαν με μια ειρωνεία περιφρονητική. Οι χριστιανοί έκαναν από μέσα τους θερμή προσευχή στο Θεό, να δυναμώσει τον καινούργιο Δαβίδ, για να νικήσει το νέο σκληροτράχηλο Γολιάθ. Ρίχνει το φτωχικό μανδύα του ο Νέστωρ και φωνάζει προς τον ουρανό: «Ο Θεός Δημητρίου, βοήθει μοι!» 

Αφού νίκησε ο μικροκαμωμένος Νέστορας τον γίγαντα Λυαίο, ο Γαλέριος Μαξιμιανός διέταξε να εκτελεσθεί ο Άγιος Νέστορας με το ίδιο το ξίφος του έξω από τη Χρυσή Πύλη (ή Χρυσή Πόρτα) και να θανατωθεί με λόγχες ο φυλακισμένος στο δημόσιο λουτρό Άγιος Δημήτριος…

Εκείνο που πρέπει κάθε χριστιανός να κάμει σήμερα, είναι να μελετήσει και να διδαχθεί απ’ τα μαρτύρια του αγίου Δημητρίου και του αγίου Νέστορος υπομονή και γενναιότητα Νέστορας Saint Nestor св. Нестор1008675_900στις μεγάλες λύπες μας, στις στενοχώριες, στις αρρώστιες, στις περιστάσεις όπου μας πνίγει ο σύγχρονος άδικος και σκληροτράχηλος ειδωλολάτρης, που λατρεύει σαν θεό το χρήμα του και την εξουσία του, την περιουσία του και τις αδυναμίες του. Όταν μας πιέζουν με την κίβδηλη και βαρειά μεγαλοπρέπειά τους οι άνθρωποι του μαμωνά, να βλέπουμε τον μικρό Νέστορα και τον Δαβίδ, και να μην φοβούμαστε τους σύγχρονους Λυαίους και Γολιάθ, όποιοι κι αν είναι. Εμείς να λέμε αυτό που είπε ο Νέστωρ: «Θεέ Δημητρίου, βοήθει μοι!»

Όποιος και να ‘σαι, γύρισε τα μάτια και τα χέρια σου στον ουρανό και «ο Θεός του Δημητρίου» θα σε βοηθήσει. Όσο κι αν φαίνεται πως ο Θεός ανέχεται καμμιά φορά το άδικο και το στραβό, είναι δίκαιος, και το πληρώνει με τον τρόπο και την ώρα που εκείνος ξέρει. Όσο μεγάλος κι αν είναι ο Λυαίος, αν δεν είναι πάνω του ο φόβος και ο νόμος του Θεού, θα πέσει. Κι όσο μικρός και αν είναι ο Νέστωρ, όταν έχει το Θεό μαζί του θα νικήσει.
Μπορούμε, μάλιστα, να παρακαλούμε και τον άγιο Δημήτριο, να μας λυτρώνει με τις πρεσβείες του προς το Θεό, από τους κινδύνους και τις επιβουλές των φανερών και των αφανών εχθρών μας. Κι ας λέμε αυτό το τροπάρι από τους αίνους του Αγίου: «Δεύρο, μάρτυς Χριστού προς ημάς, σου δεομένους συμπαθούς επισκέψεως».

Αποσπασματα από: Π. Β. Πάσχος «Έρως Ορθοδοξίας», εκδ. Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήναι 1987

Απολυτίκιον Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου. Ήχος γ’.

Μέγαν εύρατο εv τοις κιvδύvοις, σε υπέρμαχοv, η οικουμένη, Αθλοφόρε τα έθνη τροπούμενον. Ως ούν Λυαίου καθείλες την έπαρσιν, εν τω σταδίω θαρρύvας τον Νέστορα, ούτως Άγιε, Μεγαλομάρτυς Δημήτριε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Απολυτίκιον Οσίου Δημητρίου εκ Μιστίου Καππαδοκίας. Ήχος δ΄. Ταχύ προκατάλαβε.
Χριστώ ηκολούθησας καταλιπών τα της γης, και βίον ισάγγελον επαλιθεύσω σαφώς, ως άσαρκος Όσιε· συ γαρ εν τω Μιστίω, προσχωρών θείω πόθω, σμίλλη πικρά την πάλαι, πικράν γεύσιν απώσω· διό Δημήτριε Καππαδόκη, αξίως δεδόξασαι.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης και ο Άγιος Δημήτριος από το Μιστί της Καππαδοκίας

https://iconandlight.wordpress.com/2015/10/25/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B9/

Δημήτριος Μιστί της Καππαδοκίας_ St .Demetre of Misti Cappadokia-_ св. Дими́трий Мисти йский  Каппадокии _26 October_

Advertisements

Comments are closed.